JÓGAKALAND GYEREKEKNEK!
2018. április 01. írta: persica

JÓGAKALAND GYEREKEKNEK!

Mit takar pontosan a gyerekjóga kifejezés?

Teljesen mást jelent a gyerekjóga, mint a felnőtt világban, legalább is az ovis és kisiskolás korosztálynál biztosan! A gyerekeket játékosan, meséken keresztül vezetjük be a jóga világába, így ismerik meg a különböző ászanákat. Nekik állatnevekkel, egyéb fantázianevekkel párosítjuk a pózokat, kihasználjuk a hatalmas fantáziavilágukat és így varázsoljuk át őket Jógaországba. A gyerekjógának még nem szerves része például az elcsendesedés sem, ezt nem is erőltetjük a gyerekekre. A későbbiekben ez belülről fakadó igény lesz a részükről. Ez sokkal inkább egy olyan torna, jóga alapokkal, ami szépen átmozgatja őket.

Hány éves kortól űzhetik a gyerekek ezt a „sportot?”

Körülbelül két-három éves kor körül már el lehet kezdeni a gyerekekkel közösen jógázni, persze ez teljesen  gyerekfüggő. Az órákon is azt tapasztaljuk, hogy van olyan 2,5 éves, aki simán beáll a gyerekek közé és végig jógázza a többiekkel a 30-40 percet. A lényeg, hogy ne erőltessük, vegyük figyelembe a gyerek igényét. Ha egyből nem kap rá az ízére a gyerkőc az elkeseredésre semmi ok, lehet, hogy kell még neki pár hónap és hatalmas  lelkesedéssel veti majd bele magát. Olyan is szokott lenni, hogy a gyerekek egy-két ászanát kedvelnek meg  igazán, és azokat szeretik ismételgetni, de már ez is szuper dolog, mert később nyitott lesz a többire is.

Hogy néz ki egy gyerekjóga-óra?

A Jógakalandos jógázásokon az „ Erdei jógakaland „ mesekönyvünket jógázzuk el e gyerekekkel. Ez az első olyan magyar mesekönyv, ami igazi kalanddá varázsolja a jógázást a gyerekek számára! Különleges történetünk, elrepíti a gyerekeket Jógaországba, ahol izgalmas kihívások várnak rájuk. Ebben a kalandos világban az érzelmek fejlesztésével és játékos mozgással átélik a jóga örömteli hatásait.

Az elején a gyerekek felveszik ülve a helyes egyenes testtartást, ráhangolódnak együtt az órára, persze ezt is játékosan. Mint minden sportnál itt is fontos a fokozatosság. Először bemelegítenek, eljógázzák a különböző állatokat, akik a mesében szerepelnek, majd elindulnak a kalandokon. A gyakorlatok a könyvben folyamatosan nehezedve épülnek egymásra, ezt követik az órán is. A történet relaxációval zárul, az órát is így fejezik be, a hosszú és kihívásokkal teli út végén lehetőséget kapnak a pihenésre, megnyugvásra. Fontosnak tartjuk a pozitív megerősítést is, ezért a relaxáció során a jógatanárnő felsorolja a gyerekeknek, hogy milyen bátrak, kitartóak, segítőkészek voltak, amikor a feladatokat teljesítették. Az óra után, sokaknak még van kedve és energiája, szívesen kártyáznak a jógakártyával.

Mik a jótékony hatásai?

A jóga testi-lelki-szellemi szinten kifejtett pozitív hatásairól órákat lehetne mesélni. Amit a gyerekjóga szempontjából viszont mindenképpen fontosnak tartunk kiemelni, hogy segíti a mozgásfejlődést, a koncentrációt, az érzelmi intelligencia fejlesztésében is nagy szerepet játszik, valamint segíti az érzelmek megélését és kifejezését. Volt anyuka, aki azért meséli el kislányának a mesekönyvet, mert az oviba szoktatás nem ment könnyen, és ez oldotta a feszültségét!

Elsősorban milyen gyerekeknek javasolják a gyerekjógát? Vannak-e kizáró tényezők, vagy bárki csinálhatja?

A gyerekjógát bármelyik gyereknek szívesen javasoljuk. Kizáró tényező egyedül a komolyabb testi problémák lehetnek, például erős gerincferdülés. Figyelembe kell venni a gyerekek életkorát a gyakorlatok kiválasztásakor, például iskolás kor előtt nem szerencsés sok olyan feladatot adni, amiben nagyon erősen hátra kell hajolni. Külön hangsúlyt lehet fektetni az órák során azokra a mozgásformákra, amik a nagy mozgásokat fejleszthetik (például kúszás, mászás, futások, forgás), mert ezeknek a gyakorlása kellőképpen megalapozza az iskola érettséghez szükséges képességeket.

Milyen sűrűn javasolt a gyerekeknek jógázni?

Itt is fontos, hogy a gyerekek igényét vegyük elsősorban figyelembe, de rendszeresség a legjobb, mint minden mozgásformánál. Mesekönyvünket és kártyajátékunkat is úgy alkottuk meg, hogy a mindennapos közös játékidőbe is be lehessen csempészni egy kis jógázást. A kártyajátékunkat szívesen használják memóriakártyaként is, aki párt talál, az eljógázza a kártyán szereplő ászanát. Rövid, pörgős játék ez, de így egyre közelebb kerülnek a gyerekek a jóga világához.

Mennyire népszerű a gyerekjóga Magyarországon, mi a szülők általános visszajelzése, véleménye?

A gyerekjóga népszerűsége egyre inkább terjed hazánkban. Eddig a felnőtt jógaórák és jógafelszerelések voltak leginkább előtérben, de szerencsére egyre több szülőben merül fel az igény, hogy a gyermekével megismertesse ezt a mozgásformát. Lassan a gyerekjóga óra is olyan iskola utáni foglalkozás lesz, mint bármelyik másik sport szakkör, vagy zene- és tánc óra. A szülőktől rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, szeretik látni és nagyon jól nyomon tudják követni a gyerekek fejlődését, és azt, ahogy folyamatosan ismerkednek a jógával.

Erdei jógakaland mesekönyv: Ez az első olyan magyar mesekönyv, ami igazi kalanddá varázsolja a jógázást a gyerekek számára! Az "Erdei jógakaland" egy olyan különleges történet, amely elrepíti a gyerekeket Jógaországba, ahol izgalmas kihívások várnak rájuk, amiben hat erdei állat lesz a társuk: Durmi maci, Röpcsi bagoly, Hamuka borz, Kukker vakond, Hopp nyuszi, Fintor és Cingi kisegerek.Ebben a kalandos világban az érzelmek fejlesztésével és játékos mozgással átélik a jóga örömteli hatásait.  

Az erdei történetben a jógázás elemei egy mesekeretre vannak felfűzve, és ahogy a mesében gördülnek egymás után szépen a mondatok, úgy jönnek a gyakorlatok is folyamatosan áramolva. A mese főszereplője újabb és újabb izgalmas kihívásokkal találja szembe magát, amiket úgy tud teljesíteni, ha elvégzi az adott jógagyakorlatot. Így észrevétlenül lehet a gyerekek mindennapjaiba belecsempészni a jógázást, aminek számtalan jótékony hatása van, például segíti az érzelmek megélését és kifejezését, a koncentrációt és a mozgásfejlődést.  

Jógakaland kártyajáték: Ezt a kártyajátékot úgy találtuk ki, hogy a gyerekek egyedül, párosan és nagyobb csoportban is jól szórakozzanak, ha előkerül a színes jógakalandos pakli. Az egyes kártyalapok segítenek a gyerekeknek elsajátítani 15 izgalmas jógapózt, ami már önmagában is kihívás. Ehhez egy könnyed szakmai leírást is találsz weboldalunkon, amit hazánk egyik legismertebb gyerekjóga oktatója, Csíki Mariann állított össze. Eleinte érdemes ezt közösen használnotok, hogy a legnagyobb biztonságban tanulja meg gyermeked az alapokat, utána pedig már magától is menni fog neki!

Jógapárna gyerekeknek, Röpcsi baglyos és Durmi macis: Ez egy különleges párna, ami nem csak hangulatos kiegészítője lehet a gyerekszobának, de segíti is a kicsik helyes testtartását. Belsejében köleshéj van, ami kényelmessé és egészségessé teszi a földön ülést, hiszen rajta ülve, a medence megtámasztásával a gerincoszlop és a nyak is egyenes marad! Kerek formájának köszönhetően kényelmesen el tud rajta helyezkedni egy gyerek, ha olvasni, rajzolni, gyurmázni, vagy éppen zenélni szeretne.  

www.jogakaland.hu

www.facebook.com/jogakaland  

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7213798576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása