Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
2017. november 06. írta: persica

Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél

Milyen lehet az az épület, amiért valaha egy ember öngyilkosságot követett el? De ne szaladjunk ennyire előre, mert a kérdés megválaszolásán kívül még számtalan titkot fedhetünk fel egy különleges terézvárosi épületről, a Benczúr Palotáról. A palota nemcsak építészeti meglepetéseket tartogat, hanem meghökkentő „életrajzzal” is büszkélkedik.

Élt egyszer valamikor a 19. század második felében egy gazdag gyártulajdonos (Stern Ignác), aki vagyonát a szeszfőzésnek köszönhette. A lepárlóipar igen jövedelmező volt, így fiainak sem kellett szűkölködni, hatalmas birodalom örökösei lettek (a fivérek később felvették az Egyedi magyar családnevet). A kisebbik fiú, Lajos vitte tovább a lepárló üzemet, ami igazi aranybányának bizonyult. Hamarosan lakórezidencia és irodák céljára megépíttette a Benczúr utca 27. szám alatt található pazar palotát. Az elbeszélések szerint a testvérek a lovassport szerelmesei is voltak, híres lócsaládokat alapítottak. A palota kertje is őriz egy emléket ezekből az időkből. Ha hinni lehet a színpad mögötti emlékoszlopnak, akkor a kertben a híres ló, Kincsem egyik dédunokájának hamvai nyugszanak. Az Egyedi név hamarosan ismertté vált arisztokrata és nagypolgári körökben egyaránt, ám hamarosan tragédiák árnyékolták be a család mindennapi életét. A gazdasági világválság őket is sújtotta, anyagi gondokkal küzdöttek. Az idősebb fivért veje fojtotta meg bosszúból, Lajos pedig öngyilkosságot követett el, hogy a palota felszámolását megakadályozza. Az épület szerencsére azóta is áll. 1930-ban a Magyar Királyi Posta vásárolta meg – s ahogyan azt a főhomlokzat felirata is hirdeti –, itt alakult meg a Postás Művelődési Központ. A palota egyediségét ezt követően ez határozta meg, a postások nagy családjának lett a kulturális fellegvára, a hajdani Egyedi családi Palotából Benczúr postás Palota lett, ezzel megnyitva kapuit minden érdeklődő előtt.

Egy időre ugyan bezárták, de ma már újra régi fényében, a posta által létrehozott Postakürt Alapítvány fenntartásában várja a látogatókat, mint igazi közösségi hely, ahol megtalálható a szórakozáshoz, a kikapcsolódáshoz és a kultúrához minden összetevő. Az épület II. és III. emeltén kapott otthont a Postamúzeum, mely állandó és időszakos kiállítása mellett interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a látogatókat. A Benczúr Ház szervezésében a palota komolyzenei rendezvényeknek, költői és irodalmi esteknek is rendszeresen otthont ad; az étterem-galériában pedig egy jó ebéd vagy kávé mellett képzőművészeti kiállítások várják az érdeklődőket. A palotában családi és céges rendezvények megtartására is lehetőség nyílik, a csodás környezet is hozzájárul a program emlékezetességéhez.  Aki pedig ennek a háromemeletes rezidenciának az építészeti örökségeire kíváncsi, garantáltan elégedett lesz, hisz lépten-nyomon akad valami érdekes látnivaló. A díszlépcső fordulójában Róth Miksa műhelyében készült virágos üvegablak fogadja az érkezőt. Az aula kupolája alatt télikertet alakítottak ki, a Szalon (ma Díszterem) az utcára néző középső terem volt, míg a Hölgy termet (a mai Fehér Szalont) és az Úri termet (a mai Barna Szalont) két oldalsó teremben helyezték el. A Vadászterem szép fafaragásos galériájával (a zenekar számára) étkezőként szolgált. A ház mögött, az épület teljes szélességében téglafallal körülvett kert található, benne egy gyönyörűen felújított szabadtéri színpaddal.

Látnivaló tehát akad bőven. A Benczúr Palota egy igazi Jolly Joker, ha valaki össze akarja kötni a gasztronómiai kalandozást a történelmi kalandozással és a kulturális élménnyel.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1813194284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása