Ne hagyd! Farkas Franciska és Lilu is felszólal a kizsákmányolás ellen indított kampányban
2018. június 28. írta: persica

Ne hagyd! Farkas Franciska és Lilu is felszólal a kizsákmányolás ellen indított kampányban

Évente akár 20 000 embert is érinthet Magyarországon a szexuális vagy a munkacélú kizsákmányolás. Ennek a jelentős számnak a visszaszorítására indított kampányt a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ORFK Ne hagyd! néven. A potenciális áldozatokat és a tanúkat is megszólító programsorozatban Lilu és Farkas Franciska is szerepet vállalt. A népszerű műsorvezető és színésznő is a munkája során találkozott olyan történetekkel, amelyek a mai napig hatással vannak rájuk, és ezért különösen fontosnak tartják, hogy hallassák a hangjukat a kampányban.

Lilu és Farkas Franciska is csatlakozott a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ORFK Ne hagyd! elnevezésű edukációs és prevenciós kampányához, melynek célja az emberkereskedelem visszaszorítása. „Mindenki fontosnak kellene, hogy érezze ezt az ügyet, hiszen az emberkereskedelem bárkit veszélyeztethet. A tévhitekkel ellentétben a legtöbb esetben nem utcáról elrabolt áldozatokról van szó, hanem a jobb élet reményében kecsegtető állásajánlatokat elfogadó, a sorsukat idegenek kezébe helyező fiatal lányokról, vagy éppen a családjuk jövőjét biztosítani akaró férfiakról” – mondta a műsorvezető. „A munkám során sajnos sok olyan történettel találkoztam, ahol a szeretet nélküli közeg, az elfogadó család hiánya potenciális áldozatot nevel a törődést kereső fiatalokból, akiket a hasonló traumák után a társadalom is megbélyegez. Az a dolgom nekem és mindenki másnak is, hogy addig és olyan hangosan beszéljünk ezekről a bűncselekményekről, amíg a környezete végre nem hibáztatja, hanem segíti az áldozatokat, a kihasználóikat pedig egyértelműen elítéli, akár szexuális, akár munkacélú kizsákmányolásról van szó.”

Farkas Franciska a Viktória – A zürichi expressz című film főszerepére készülve közel egy évig kutatta a prostitúció jelenségét. A színésznő személyesen is találkozott a szexuális kizsákmányolás áldozataival, ezért nem volt kérdés számára, hogy támogatja a Ne hagyd! kampány megvalósulását. „A Viktória óta személyesen elkötelezettnek érzem magam az ügy iránt. Szörnyű érzés volt interjúzni az utcán álló lányokkal, szégyelltem magam, hogy egy szerep kedvéért én is kihasználom a tragédiájukat. Bár sokat készültem Viktória szerepére, döbbenetes volt most hallani a számokat – nem tudtam, hogy ennyire hatalmas mértékű a probléma. Az emberkereskedelem felszámolásának a legnagyobb akadálya szerintem a kommunikáció hiánya, és hogy az áldozatok és a társadalom is tabuként kezeli a témát. Ezért fontos ez a kampány, mert egyrészt az érintetteknek segít tájékozódni és informálódni arról, hogy milyen jeleket kell gyanúsnak tekinteniük egy álláshirdetésben, vagy egy friss, túl szépnek tűnő kapcsolatban, másrészt a környezetüket is arra ösztönzi, hogy figyeljenek oda jobban a másikra – mesélte Franciska, aki egy saját színházi projektet is tervez a szexuális erőszak témájában.

Bővebben a Ne hagyd! kampányról: http://nehagyd.hu/

A kampány keretében két edukációs kisfilm is készült: a szexuális kizsákmányolás veszélyeire figyelmeztető videó itt, a munkacélú kizsákmányolással foglalkozó videó pedig itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2314079927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása