Mini zarándokút Padovába....
2019. június 06. írta: persica

Mini zarándokút Padovába....

A meseszép Velencéből kicsit észak nyugatabbra vesszük az irány, a történelméről és a világ egyik legismertebb zarándokhelyéről nevezetes, Padovába. Alig egy órányi autóútra található a város. El kell mondanom, hogy az oda vezető út gyönyörű volt. A Brenta folyó mentén haladtunk. Padova, Veneto tartomány számos történelmi esemény helyszínéül szolgált, és Páduai Szent Antal nyughelye, jelentős zarándokhely. 1222-ben alapított egyeteme Európa egyik első felsőoktatási intézménye volt, amely egyben jelentős kulturális központtá tette, s amelynek magyar hallgatói is voltak, oktatói között pedig olyan jelentős személyiségek szerepeltek az évszázadok során, mint Galileo Galilei.  

Vallásos családban nőtem fel, és igyekszem a Keresztény vallást a gyermekemmel is megismertetni, ezért külön fontosnak tartom, hogy lásson, tapasztaljon olyan helyeket, mint Rómában a Vatikán, vagy itt Padovában a Szent Antal Bazilika, melyben most is, és mint megtudtuk, szinte mindig rengetegen vannak. Az Urak terét is érdemes körbejárni, sőt a parkban a belvárosi séta után ki is pihenheted a fáradalmaidat, persze a környék telis - tele jobbnál jobb Trattoria-val, így érdemes elfogyasztani egy finom ebédet, vagy vacsorát.

 

A legenda Padova születését az antik történetek egyik leghíresebbjére, a trójai háborúra vezeti vissza: mialatt Odüsszeusz és Aineiasz a tengeren tévelyegtek, addig a hős Anténór, egy trójai túlélő megalapította a várost.

 

A valóságban Padova eredetileg szegény halászfalu volt. A Brenta folyó mentén alakult ki az időszámításunk előtti 10. században, első ismert neve Patavium. A római időkben neves gazdasági centrummá gyarapodott. Majd 601-ben a lombardiai Agilulf király foglalta el, csak több év után sikerült megmenekülni uralma alól. 1000 után sikerült visszanyernie hírnevét, kialakult önkormányzata (kommuna), 1167-ben szabad városállamként csatlakozott a Lombard Ligához és részt vállalt a Rőtszakállú Frigyes elleni háborúban.

 

Látnivalók:

 

Basilica di Sant'Antonio (XIV században épült) , Basilica di Santa Giustina, Donatello Gattamelata lovas szobra, Prato della Valle, Botanikus kert (Orto Botanico), 1514-ben alapították, Európa legrégibb botanikus kertje Piazza dei Signori (Urak tere) Óra-torony, Palazzo del Capitanio, Loggia del Consiglio, Dóm és Battistero, Scrovegni-kápolna vagy Madonna dell'Arena-kápolna, Giotto di Bondone 38 freskójával, a közelmúltban restaurálták. Eremitani, az Ágoston-rend temploma a XIII. századból, Gattamelata lovas szobra, Városháza (Municipio)

 

Padovai Egyetem: Európa legősibb felsőfokú oktatási intézményeinek egyike, 1222-ben alapították. Legérdekesebb és legismertebb épületrésze az ún. Teatro Anatomico, ahol először végeztek nyilvános boncolást az 1500-as években (ez ekkor szigorúan tilos volt). Az egyetem prominens tanárai között szerepel Galileo Galilei neve is.

Padováról még annyit, hogy isteni finom fagyit ettünk….. (itt is) és persze az Aperol sem maradt ki :) :) 

 

Fotó: saját (PR) 

Infó: wikipedia

Köszönet, az STA Travelnek, mert messze a legjobb! www.statravel.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5214881838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása