Hazánkba érkezik a kínai film 100 éves történetét bemutató vándorkiállítás

2019. június 12. - persica

Június 14-e és 16-a között az Uránia Nemzeti Filmszínházban nem csak a kiállítás, de 3 kiemelt kínai film, egy scifi, egy történelmi film, valamint egy szerelmes film is megtekinthető majd

2019. június 14. és 16. között a Kínai Népköztársaság megalapításának és a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 70. évfordulója alkalmából a Kínai Filmmúzeum filmvetítéssel, előadással és kiállítással tarkított ingyenes fesztivállal tiszteleg a távolkeleti ország filmművészete előtt. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő ingyenes fesztivál keretein belül három nagyjátékfilm, a Kínai Filmmúzeum a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítása is megtekinthető lesz, továbbá az érdeklődők részt vehetnek Wang Dan, a Kínai Filmszövetség biztosának a filmipar fejlődéséről szóló előadásán. A nyitóelőadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges.

A kínai filmről szóló nemzetközi vándorkiállítás 2013-ban indult útjára. Megtekinthető volt az ENSZ genfi székhelyén, Oroszországban, Beloruszban, az Egyesült Államokban, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Törökországban, Kanadában és Ukrajnában, most pedig a hazai közönség is megismerkedhet vele.

A kínai filmről szóló kiállítás anyagát a Kínai Filmmúzeum állította össze. A Kínai Filmmúzeum a világ legnagyobb olyan múzeuma, mely egy ország filmtörténetét mutatja be. A múzeum épületét a kínai film születésének 100. évfordulójára építették, egy szimbolikus jelentőséggel is bíró palota. 3,5 hektáron fekszik, beépített területe közel 38 ezer négyzetméter, 21 kiállítóteremmel rendelkezik. A múzeumban található kiállítás kb. 2970 méter hosszú. A múzeum missziója a kínai film fejlődéstörténetének bemutatása, a filmtechnika megismertetése, a filmkultúra terjesztése.

A kínai film 1905-ös születése óta a kínai filmesek az eltelt több mint 100 év alatt elképesztő felfedező utat tettek meg a filmművészet és filmtechnika területén. A kiállítás különlegességét az is adja, hogy nem egyszerűen a kínai filmtörténelem fontos, reprezentatív műveit láthatjuk, nem csak a kiváló filmeseket ismerhetjük meg, de a filmtörténeten keresztül a kínai nemzet százéves történelme is kirajzolódik. Dicsőségek és álmok, különösen pedig az, ahogy a reform és a nyitás politikája elindult, új korszakot hozva a filmkészítésben is.

„A kiállítás célja, hogy más nézőpontból is megmutassuk a világnak, most éppen Magyarországnak a kínai társadalom fejlődését, a hagyományos kínai kultúrát és az egyszerű kínaiak érzelmi életét.” – nyilatkozza a kiállításról Mr. Chen Zhiqiang, a Kínai Filmmúzeum kurátora. „Szeretnénk, ha ezáltal jobban megismernék a kínai filmet és kultúrát, szeretnénk, ha a két nép jobban megértené egymást. Nem titkolt szándékunk, hogy a két ország elmélyültebb együttműködést folytasson filmes területen, és hogy ezzel is aktív szerepet töltsünk be a kínai–magyar barátság fejlesztésében.”

A kiállítás június 14-e és 16-a között tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A moziban ezzel egyidőben a jelenkori kínai filmgyártás három sikerfilmjét vetítik, egy scifit, egy történelmi filmet, valamint egy romantikus alkotást.

Bővebb információ a programról:

https://www.facebook.com/events/2459769310700090/
https://urania-nf.hu/esemenyek/1559/2019/06/14/kinai-filmfesztival-az-uraniaban-

A filmekről: The Wandering Earth. A sas és a sárkány. Beijing Love Story

Néhány érdekesség a Kínai Filmmúzeumról:

A Kínai Filmmúzeum 3,5 hektáron fekszik, beépített területe közel 38 ezer négyzetméter, 21 kiállítóteremmel rendelkezik. A múzeumban található kiállítás kb. 2970 méter hosszú.

A Kínai Filmmúzeum a legmodernebb eszközök segítségével, panorámatechnikával és 3D-ben mutatja be a kínai film fejlődéstörténetét és készítési technikáit.

A 2005-ben létrehozott Száz év történelem, évszázados dicsőség című állandó kiállítás bemutatja a kínai film 1905-től 2005-ig megtett 100 éves történelmét, illetve a kínai és a világ filmgyártása közötti kapcsolódást.

A Kínai Filmmúzeum jelenleg előkészíti a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulóját ünneplő „A fény és árnyék ragyogást teremt, tovább küzdünk az új korszakban” című tematikus kiállítást és „A haza a képernyőn” című klasszikus filmek kiállítását, amelyek október 1-jén, Kína nemzeti ünnepen nyílnak majd meg a látogatók előtt.

A Kínai Filmmúzeum 6 modern filmvetítő teremmel rendelkezik, amelyek alkalmasak digitális és filmszalagos filmek bemutatására, és amelyekben klasszikus régi filmeket és legújabb filmalkotásokat egyaránt vetítenek.

A Kínai Filmmúzeum több mint 100 ezer tárgyat gyűjtött össze, amelyek 15 nagy kategóriába sorolhatók. Vannak itt másolatai filmszalagoknak, egyéb digitális másolatok, forgatási, bemutatási és nyomtatási berendezések és eszközök, illetve jelmezek, kellékek, forgatókönyvek és plakátok is.

A múzeum egy saját magazint is kiad „Filmmúzeum, Filmeffekt” címmel, ezzel is támogatva a filmtörténettel és a múzeummal kapcsolatos kutatásokat, továbbá a hazai, valamint a nemzetközi szakmai munkát.

A Kínai Filmmúzeum a filmauditórium, a fény-árnyék tudáspark és más köznevelési tevékenységeken keresztül bemutatja a filmkultúrát a közönségnek. Kiemelkedő projektje a kínai filmről szóló vándorkiállítás utaztatása a világban, nemzetközi filmkiállítás létrehozása, valamint az Övezet és Út névre keresztelt nemzetközi filmcsere program koordinációja. Ezzel járulnak hozzá ahhoz, hogy a kínai és külföldi filmipar együttműködjön.

Kínai programszervezők: Kínai Filmmúzeum. Kínai Filmszövetség

Peking külföldi országokkal barátságot tartó népi egyesülete

A Kínai Filmmúzeum honlapja: www.cnfm.org.cn

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9014890688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.