A szeretet nem árt

Az erőszaknak nincs helye egy kapcsolatban

2019. november 20. - persica

A magyar nők 23 százaléka szenved el élete során valamilyen fizikai erőszakot. November a nőket érő erőszak elleni küzdelem hónapja, amelynek az egyik legelkötelezettebb magyarországi szereplője, az Ökumenikus Segélyszervezet egy éve hozta létre az AVON közreműködésével budapesti Krízisambulanciáját. A Krízisambulancia indulás óta 85 jelenlegi vagy volt partnere által bántalmazott nő fordult hozzájuk segítségért.

Az AVON már harmadik éve elkötelezett támogatója az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak áldozatait segítő tevékenységének. Jelentős mértékben támogatta a Titkos Menedékház megújítását és a tavaly szeptemberben Budapesten létrehozott Krízisambulanciát, amelyet heti rendszerességgel keresnek fel fizikailag és lelkileg bántalmazott nők és gyermekeik.

Az érintettek átlagosan 35 alkalommal szenvedtek el bántalmazást, mielőtt segítségért fordulnak, sokszor csak akkor lépnek, amikor az agresszió már a gyerekeiket is közvetlenül érinti. „Általában egy nagyon hosszú folyamat eredménye, hogy valaki felkeresi az ambulanciánkat. Nagy lelki erő kell ugyanis ahhoz, hogy valaki beszélni merjen arról, hogy éppen mi történik vagy történt a négy fal között. Az ügyfelek jelentős része azután keres föl minket, hogy már kilépett a bántalmazó kapcsolatból. Jellemzően a szakítást követő zaklatások, vagy a bántalmazóval közös gyermekkel való kapcsolattartások mentén kialakult kényszerhelyzetek miatt kérnek segítséget, de gyakran találkozunk azokkal a nőkkel is, akik szexuális bántalmazás miatt kérnek segítséget” – nyilatkozta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Az Ambulancia szociális szakemberekkel, jogászok és pszichológusok segítségével támogatja a bántalmazott nőket élethelyzetük javításában, és végig kísérik őket a teljes folyamat idején, amíg az ügy megnyugtatóan le nem zárul. A folyamat alatt a szükség szerinti segítő találkozások alkalmával lépésről lépésre átbeszélik a történteket, aktualitásokat és azt, hogy merre érdemes továbbmenni, mi legyen a következő lépés.

Az AVON a nők vállalataként aktívan támogatja a nők bántalmazása elleni küzdelmet, idén több mint 12 millió forint adománnyal segítette az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. „Elszomorító, hogy mennyi nő él a mai napig bántalmazó kapcsolatban. A testi bántalmazáson kívül rengetegen érintettek a lelki bántalmazásban is, aminek a nehézsége, hogy sokan nem is ismerik fel a problémát. , Hisszük, hogy beszélni kell a problémáról azért, hogy mindenki tisztában legyen a bántalmazásnak a fajtáival és tudják, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy kilépjenek egy ilyen kapcsolatból. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy támogassuk az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, ahol a szakemberek elképesztő munkával segítik a bajba kerülteket. Hiszünk abban, hogy létezhet egy olyan jövő, ahol nem természetes az, ha valaki bántalmazó kapcsolatban él” – mondta Kósa Anita, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője

Mi sem mutatja jobban, hogy érdemes foglalkozni a problémával, minthogy Gáncs Kristóf jelezte, hogy volt olyan ügyfelük, aki az AVON tanácsadóján keresztül jutott el hozzájuk. „Kezében egy rongyossá hajtogatott AVON-os szórólappal érkezett, amit hónapok óta őrizgetett, mire meghozta a döntést, hogy változtat az életén.”

Mindenkinek tudnia kell, hogy joga van bántalmazás- és erőszakmentes kapcsolatban élnie! Joga van az egyenlőségen alapuló partnerkapcsolathoz, de bántalmazás esetén joga és lehetősége van segítséget kérni is! Létezik online elérhető szakszerű segítség például a www.aszeretetnemart.hu oldalon vagy személyes tanácsadás a budapesti Krízisambulancián.

Mindig van kiút, nem kell eltűrni a fájdalmat!

Az Avonról:

Az Avon több, mint 130 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független Tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy részmunkaidőben. Az Avon támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több mint 1 milliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására. Tudjon meg többet az Avon-ról és termékeiről a www.avonworldwide.com vagy az avon.hu honlapokon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9815316328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.