Tanúhegy: Somló, ahol a Bor is kiváló, a látvány meg különleges
2019. december 31. írta: persica

Tanúhegy: Somló, ahol a Bor is kiváló, a látvány meg különleges

A Bory vár után Dörgicsére, majd Tihanyba vitt az utunk, innen mentünk át Ajkára, ahol a szállásunk is volt, így adta magát a program, miszerint: jó Magyar emberként, szeretjük a jó Magyar Borokat, és szeretjük felfedezni hazánk különleges tájait. Mi legyen az ahol mindkettő megvan… tudom, sok ilyen adódik, de itt a Bakonyban a Somó vulkanikus hegye és a Somlói Borvidék adta nekünk mindezt! 

A bazalt vulkanikus tanúhegyre kirándulva (bazaltkúp) mely 431 méter magasan található a Marcal – medencében, pazar látvány tárul a szőlőföldekre, a kis pincészetekre. Aznap még a felhők is köztünk voltak, ettől elképesztően misztikus volt az egész látványa. Érdekessége a helynek, hogy a szőlőföldek tulajdonosai a természet adta lehetőséget kihasználva, a kőzetekből építettek utakat maguknak a helyre. Sőt, vízelvezetőt is, így a föld, a szőlő, a gyümölcsös locsolása könnyen megoldott lett számukra. Kis járaton át be is lehet menni a nagyon látványos „vulkanikus” kőzet belsejébe…. Izgalmas volt…. Több ezer év….  csend, nyugalom....

Somló onnan kapta a nevét, hogy a hegyet anno teljesen befedte a som! (Somfa erdő borította)

Ha már a környéken kirándultok, érdemes megnézni a Badacsonyt, a Szent-György hegyet, Csobánc, Gulács, Tóti hegy és Halápot is, és persze a Somlói vár maradványait is, ami szintén szuper gyalog túra az ide kirándulóknak.

A Nagy-Somlói Borvidék, ami azért fura így leírva, mert valójában:  Magyarország legkisebb borvidéke, ahol jelenleg 600 hektár telepített szőlő terem. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon a somlói Borokat! A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül, a borvidéken legelterjedtebb fajták az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini.

Ittunk mindenki egészségére! (is) :)

Bővebb információ: wikipedia

Fotó: saját (PR)

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr215377574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása