A Bory vár után Dörgicsére, majd Tihanyba vitt az utunk, innen mentünk át Ajkára, ahol a szállásunk is volt, így adta magát a program, miszerint: jó Magyar emberként, szeretjük a jó Magyar Borokat, és szeretjük felfedezni hazánk különleges tájait. Mi legyen az ahol mindkettő megvan… tudom, sok ilyen adódik, de itt a Bakonyban a Somó vulkanikus hegye és a Somlói Borvidék adta nekünk mindezt!
A bazalt vulkanikus tanúhegyre kirándulva (bazaltkúp) mely 431 méter magasan található a Marcal – medencében, pazar látvány tárul a szőlőföldekre, a kis pincészetekre. Aznap még a felhők is köztünk voltak, ettől elképesztően misztikus volt az egész látványa. Érdekessége a helynek, hogy a szőlőföldek tulajdonosai a természet adta lehetőséget kihasználva, a kőzetekből építettek utakat maguknak a helyre. Sőt, vízelvezetőt is, így a föld, a szőlő, a gyümölcsös locsolása könnyen megoldott lett számukra. Kis járaton át be is lehet menni a nagyon látványos „vulkanikus” kőzet belsejébe…. Izgalmas volt…. Több ezer év…. csend, nyugalom....
Somló onnan kapta a nevét, hogy a hegyet anno teljesen befedte a som! (Somfa erdő borította)
Ha már a környéken kirándultok, érdemes megnézni a Badacsonyt, a Szent-György hegyet, Csobánc, Gulács, Tóti hegy és Halápot is, és persze a Somlói vár maradványait is, ami szintén szuper gyalog túra az ide kirándulóknak.
A Nagy-Somlói Borvidék, ami azért fura így leírva, mert valójában: Magyarország legkisebb borvidéke, ahol jelenleg 600 hektár telepített szőlő terem. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon a somlói Borokat! A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül, a borvidéken legelterjedtebb fajták az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini.
Ittunk mindenki egészségére! (is) :)
Bővebb információ: wikipedia
Fotó: saját (PR)