Javult a dízelek megítélése Magyarországon
2020. január 27. írta: persica

Javult a dízelek megítélése Magyarországon

A modern dízelek és azok károsanyag-kibocsátásának megítélése pozitív irányba változott - derült ki a hat nagy elérésű online médium autóvásárlási terveket feltérképező nem reprezentatív online felméréséből. A megkérdezettek több mint kétharmada nem számít a dízel hajtású autók kiszorítására vagy eltűnésére, és többen tervezik dízelüzemű gépjármű beszerzését is.   

A válaszadók 72%-a tervez autót vásárolni az elkövetkezendő három évben, főként használtat és 3-5 évest vennének. Az autók hajtását tekintve Budapesten a benzinesek állnak elöl, őket követik a dízelek, majd a hibridek és az elektromos autók. Az is kiderült, hogy tízből egy válaszadó számára nem elsődleges szempont a hajtás kérdése, így még bizonytalan, milyen típusú autó mellett teszi le a voksát.

A fővárosban leginkább a benzines autók dominanciája jellemző, míg Pest megyében vagy a nem megyeszékhely méretű városokban alig haladja meg a népszerűségük a dízelekét. A kisebb településeken lakók között fej-fej mellett halad a két hajtásmód. A benzinesek és a dízelek sikeréhez hozzájárul az is, hogy bár tudjuk, hogy az elektromos vagy a hibrid hajtású autók gazdaságosan üzemeltethetők és környezetkímélők, anyagi okokból a vásárlók még a benzines vagy dízel járművek mellett döntenének.  A dízelek népszerűségét elsősorban a kedvező üzemanyag-fogyasztás magyarázza, a válaszadók 40%-a szerint ugyanis a dízel autók üzemeltetése a leggazdaságosabb.

Hogyan és mi alapján választunk autót?

A válaszadók 70%-a szeret saját maga tájékozódni az interneten autóvásárlás előtt, minden harmadik válaszadó pedig döntése előtt kikéri szakértő ismerőse véleményét is. Legfontosabb szempontjaink közé a márka, az ár és az üzemanyag-fogyasztás tartozik, a lista utolsó helyére pedig a szín került, amit nem sokkal előz meg a design és a környezetvédelem. Ez utóbbi kapcsán erőteljesen megoszlanak a vélemények: annak ellenére, hogy nem ez az elsődleges szempont autóválasztásnál, minden második kitöltő szerint már ez is fontosnak számít.

Közvetlen környezetünk – a család vagy a barátok – véleménye illetve befolyása a legkevésbé meghatározó tényező autóvásárlás előtt, és az aktuális kedvezmények, akciók szerepe is elhanyagolható. Kiemelten fontos szempont azonban az aktuális anyagi helyzet, a kereset, vagy a hitellehetőség, amit a válaszadók 79%-a meghatározó tényezőnek tart.  

Háttér

Az autóvásárlási szokásokat, terveket és a dízelek megítélését feltérképező online felmérés 2019. szeptemberében zajlott a Porsche Hungaria kezdeményezésére hat népszerű online médium (totalcar.hu, vezess.hu, szeretlekmagyarorszag.hu, nlc.hu, roadster.hu, player.hu) bevonásával.

A kérdőíveket összesen 18 793 személy töltötte ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1915430136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása