Ki viszi el a fogacskát?
2021. szeptember 22. írta: persica

Ki viszi el a fogacskát?

Fogtündér mítoszok a világ minden tájáról

Míg a Mikulás és a Húsvéti Nyuszi egy meghatározott időben, addig a Fogtündér egyik napról a másikra tűnik fel.  De mikor, ki, és hogyan viszi el a kiesett tejfogacskákat? A fogtündéres mesék kontinensenként és országonként változnak, de arra mindenképpen jók, hogy az akár szorongást is kiváltó eseményből egy kellemes és szórakoztató élményt varázsoljanak a gyerekeknek. Olvass tovább, mert a FOREO utánajárt a legérdekesebb, mágikus fogtündéres meséknek!

Kezdetek

Bár úgy hírlik, a fogtündér meséje az Egyesült Államokban született az 1900-as évek elején, de az eredeti történet sokkal régebbi és hátborzongatóbb, mint az a barátságos mesehős, akit ma Fogtündérként emlegetünk. Már a skandináv népek korai írásos feljegyzései között is említenek egy hagyományt: a viking harcosok nyakláncokat kötöttek ezekből az apró kincsekből, mivel úgy hitték, hogy szerencsét hoznak a csatában. A középkori Európában a kiesett tejfogakat gyakran eltemették, mivel attól féltek, ha egy boszorkány megszerzi a fogacskákat, akkor teljes hatalma lehetne a tulajdonosa felett. Ha már a szorongást emlegettük… Amikor az angol gyerekek elvesztették a tejfogaikat, azt azonnal el is égették, nehogy a gyerekek egy örökkévalóságig keressék azokat majd a túlvilágon.

Ennyit ér egy fog

Az amerikai gyerkőcök pénzt kapnak - átlagosan 3,70 dollárt - egy jóindulatú tündértől, cserébe a fogaikért, miközben alszanak. 

A Fogegérke

Vannak olyan országok, ahol a gyerekeket nem Fogtündér, hanem Fogegérke látogatja meg az éjszaka folyamán. De miért egér? Ez a hagyomány azon alapul, hogy az egerek fogai egész életükben nőnek.

Számos spanyol nyelvű országban Ratocinto Perezről mesélnek a gyerekeknek, vagy más néven El Raton de Los Dientes, Raton Perez, Perez egér. Általában ez a kis rágcsáló összegyűjti a fogakat a párna alól, de akadnak kivételek: Argentínában a gyerekek lefekvés előtt beteszik szeretett kis tejfogukat egy pohár vízbe, nyilvánvalóan nagyon szomjas nagyfogú kisegér kiissza a vizet, elteszi a fogat, és egy kis ajándékot vagy pénzt hagy a helyén. Franciaországban, Belgiumban, Marokkóban és Svájcban a tejfogakat a párna alá teszik a La Petite Souris, vagyis a Kisegérke számára, aki elveszi és aprót vagy papírpénzt hagy maga után.

Dobd fel a fogad!

Több országban a gyerekek a tetőre dobják a tejfogaikat. Koreában és Brazíliában úgy gondolják, hogy egy madár majd felcsípi, és új fogat hoz nekik cserébe. Görögországban a gyerekek erős, egészséges fogakat kívánnak cserébe.

Ahelyett, hogy elveszett fogaikat a tetőre dobnák, Egyiptomban, Jordániában, Irakban és más közel-keleti országokban a gyerekek a magasba dobják a fogaikat a nap felé, kérve a napot, hogy cserébe küldjön nekik egészséges felnőtt fogakat. Hasonlóképpen, a japán gyerekek az alsó fogaikat a levegőbe feldobják, a felső fogaikat pedig egyenesen le a földbe nyomják, remélve, hogy az új fogak ugyanolyan egyenesen állnak majd.

Pénz helyett áldás

Nem mindenki hajlandó megválni kincset érő fogacskáitól. Litvániában sok gyerek speciális dobozban tartja a kiesett tejfogát, nyakláncra medált készített vagy egyéb ajándéktárgyat kreál belőle. Törökországban úgy gondolják, hogy a tejfogak befolyásolhatják a gyermek jövőjét, ezért a jövőre gondolva elássák. Ha a fogat egy orvosi rendelő közelében teszik a földbe, a gyermekorvos lehet. És mivel egy gyerek élete során körülbelül 20 tejfogat veszít el, a fog ásásnak köszönhetően olyan pályát választhat, amit csak akar.

Ukrajnában a gyerekek gondosan becsomagolják a tejfogukat egy kendőbe, és a ház legsötétebb sarkában tárolják, amíg új fog nem nő a helyére.

Mindegy, hogy a Fogtündérben vagy a Fogegérben hisz a gyerek, a cél az, hogy pozitív és jó élményt okozzon a fogvesztési rituálé! Ugyanakkor már gyerekkorban fontos megtanítani, hogy minden fogacskákra vigyázni is kell! Ezért olyan fontos a szájhigiénia időbeni elsajátítása. Esetleg a Fogtündér meglepheti a csemetét egy ISSA kids új generációs fogkefével, ami hatékonyan eltávolítja a lepedéket és alaposan tisztítja a fogakat. Hogy a Fogtündér után ne a fogorvos legyen a gyerek új mesehőse!

Szülőknek Fogtündér helyett

Felnőttkorban már nem szeretnénk, hogy meglátogasson a Fogtündér, - mivel ilyenkor már nem a tejfogat, csak a maradandót viszi és a párnánk alatt sem hagy pénzt, inkább mi fogunk a fogorvosunk számláján. A FOREO új szónikus fogkeféjét, az  ISSA 3 - a világ első, 4-az-1-ben szilikonos, szónikus fogkeféje a csúcstechnológiát képviseli: teljes körű szájápolást biztosít a fogaknak, a nyelvnek, a szájüregnek és az ínynek. 140%-os javulást hozhat a szájhigiénia állapotában, és 30%-kal több lepedéket távolít el, mint egy hagyományos fogkefe, ezáltal csökkentve az ínygyulladás kialakulásának esélyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1416697262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása