JYSK: Bútorokkal az autizmussal élőkért
2022. október 25. írta: persica

JYSK: Bútorokkal az autizmussal élőkért

Lakóotthonok működését segíti a vállalat

Önálló életvitelre nem képes, autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogat 3,6 millió forint összértékű, bútorokból és lakberendezési kellékekből álló adománnyal a JYSK üzletlánc. Az Autistic Art Alapítvány által anyagilag támogatott otthonokban kizárólag nagykorú, autizmussal élők laknak. A lakóotthonokban olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. A fiatalok életük végéig itt maradhatnak, így ezeknek az intézményeknek a fenntartása jelentős kiadásokkal jár.  

Különleges együttműködésbe kezdett a JYSK és az Autistic Art Alapítvány: az autizmussal élők igényei szerint kialakított lakóotthonokat támogató szervezetet alapvető bútorokkal, textíliákkal látja el ezentúl a dán boltlánc. 

A JYSK az Autistic Art segítségével idén ősszel összesen 7 lakóotthonba juttatott el a mindennapi, komfortos élethez szükséges bútorokat és lakberendezési kellékeket, az egyes létesítmények szükségletei szerint. Leginkább ágyneműkből és törülközőkből fogytak ki az otthonok készletei, de volt, ahol ágyak és székek, máshol ülőgarnitúra került fel a kívánságlistára. A támogatás összege elérte a 3,6 millió forintot, és a hét otthonban összesen 170 lakó ellátását könnyítik meg ezzel. 

Az autizmus ugyanis sokakat érint, mégis keveset tudunk róla: minden 68. ember autista, ez az egész életen át tartó fejlődési rendellenesség hazánkban közel 150 ezer embert érint. Az Autistic Art Alapítvány 11, az autisták igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 250 fiatalt látnak el. Az otthonok lakói önálló életvitelre nem képesek, így életük végéig ellátásra szorulnak. A fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, ezért az otthonoknak komoly kiadásaik vannak. 

A boltlánc és az Alapítvány között ez volt az első együttműködés, de hosszú távra terveznek. A karácsonyi időszakban egy jótékony célú termékkel a JYSK vásárlói is segíthetnek: egy párna megvásárlásával 500 forinttal támogathatják az Alapítvány munkáját. Az együttműködés keretében tervben van egy, az otthonokban élő fiatalok grafikáival ellátott saját termék létrehozása is. 

Fontos szerep jut az otthonoknak

„A JYSK számára a fennállása óta fontos a nonprofit szervezetek és rajtuk keresztül a rászorulók és a jó ügyek támogatása, legyen szó a parasportokról, a hátrányos helyzetű családokról vagy a háborús övezetekből menekülőkről. Nagy öröm számunkra, hogy elkezdődhetett ez az együttműködés az Autistic Art Alapítvánnyal, és így javíthatunk a lakóotthonok felszereltségén és remélhetőleg még otthonosabbá, kényelmesebbé tehetjük ezeket. Az itt élő fiatalok számára ugyanis ezek az otthonok jelentik a kiszámíthatóságot, a biztonságot arra az időre, amikor szüleik, hozzátartozóik már nem lesznek velük” – mondta Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős country managere.  

A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be a lakók életében: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak. Olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban mégis közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 

Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője hozzátette: „Egy otthonban lakó autista havi ellátási költsége jóval meghaladja a 400 ezer forintot, aminek csak kis részét fedezi az állami támogatás. Az érintettek családjai is kiveszik részüket a finanszírozásból, de a működéshez hatalmas segítséget nyújtanak a céges adományok is. A JYSK segítségével olyan bútorokhoz, takarókhoz, párnákhoz egy egyéb kiegészítőkhöz jutottak az otthonok, amelyekre már régóta szükség van” – mondja Kovács Henrietta, az Autistic Art ügyvezetője. 

Terápia és forrásteremtés

Az Alapítvány a támogatások mellett a forrásteremtés különleges módját választotta: hat lakóotthonban tartanak művészeti foglalkozásokat. Ezekre nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Így azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra. 

Az itt születő alkotásokat pedig jótékonysági aukciókon mutatja be az Alapítvány, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art saját, jótékony célú dizájnmárkájának termékein is. A grafikák felhasználásával évről évre egyre több termék - selyemsálak, noteszek, borosüvegek, csokoládék, naptárak, teák, táskák és pulóverek – születik, ezek eladásából pedig az otthonokat és a foglalkozásokat támogatja az Autistic Art. 

A JYSK-ről

A JYSK egy skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, amely megkönnyíti bármely szoba vagy kert berendezését. A JYSK több mint 3200 áruháza és webshopja 48 országban nagyszerű ajánlatokkal és hozzáértő kiszolgálással várja vásárlóit bármely felületen. Az alapító Lars Larsen első boltját Dániában 1979-ben nyitotta meg. A JYSK ma már 30 ezer munkatárssal rendelkezik. A JYSK Csoport forgalma a 2021/22-es gazdasági évben 4,87 milliárd euró volt. A JYSK-nek jelenleg Magyarországon több mint 800 munkavállalója van és 91 üzlettel rendelkezik. A JYSK Magyarországon a 2021/22-es gazdasági évben az eddigi legmagasabb, 66 milliárd Ft árbevételt ért el, ami 17%-os növekedést jelent. 

Az Autistic Art Alapítványról 

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein. www.autisticart.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5217962372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása