Betty Barclay Oriental Bloom

Romantikus illat florientális varázzsal

2020. július 07. - persica

Az új Betty Barclay Oriental Bloom női illat magával ragad a mágikus helyeiről, tarka színeiről, mozaikkal díszített falairól és keleties aromáiról ismert, varázslatos Marrakesh-be. A forgatag közepén egy apró, nyugalmas oázis bújik meg – egy hagyományos marokkói riád: mozaikcsempével, gazdag díszítéssel, csobogó szökőkúttal és hűsölésre hívogató medencével. A Betty Barclay Oriental Bloom egy kortalanul elegáns hely szimbóluma a lüktető város közepén.

Hívogató Kelet:

 

Kaland, távoli, idegen világok, inspiráló természet és lenyűgöző illatkavalkád – ezt jelenti a sóvárgás a Napkelet után. Távol-keleti menedék, a keleti művészet titokzatos, lebilincselő szépségével körülvett romantikus hely, ahol az ember fellélegezhet. Az a tökéletes hely, amely a lelket álmodozásra ösztönzi. A Betty Barclay Oriental Bloom nőies illatjegyekkel veszi körül a romantikus, érzéki nőt, aki tele kíváncsisággal élvezi az életet, és arra inspirálja, hogy idegen világokról és új kalandokról álmodjon. A virágos és keleties jegyeket ötvöző florientális illatirányzat a virágos esszenciák frissességét és édességét a meleg, fűszeres aromákkal kombinálja. Az így létrejövő játékos és romantikus kompozíció nagy kifejezőerejű, mégsem hat tolakodóan.

Az Betty Barclay illat és a hozzá tartozó ápolótermékek július közepétől kaphatók a Parfümériákban.

Florientális, nőiesen csábító illatoázis:

A Betty Barclay Oriental Bloom pezsdítő körtével és a frézia, valamint a jázmin átlátszó, enyhén vizes szirmaival nyitja meg a könnyed, florientális kompozíciót. A szívben a magnólia finom jegyeivel bővül a harmatos virágcsokor, amelyet gyengéden árnyal a mandulára emlékeztető tonkabab édes, csábító varázsa és egy leheletnyi, illatos vanília. A keleties virágok puha fákkal és mósusszal körülölelve csengenek le.

Fejillat: körte, frézia, jázmin
szívillat: magnólia, tonka, vanília
alapillat: világos fa, mósusz

Merülj el a kikapcsolódás egzotikus oázisában – a Betty Barclay Oriental Bloom illataival és ápolótermékeivel!

 

PRÓBATERMI E-VENDÉGSÉG

avagy 362 perc nettó zene

Minden csütörtök este fél 8 órai kezdettel látható a PRÓBATERMI-E VENDÉGSÉG sorozat a Nemzeti Filharmonikusok Facebook-oldalán. 

Az elmúlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élmény helyszínét, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott a teremben – ám ezúttal a Közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat, akik rögzítették az elhangzott és a Közönségnek  szánt muzsikálást. Boldog és örömteli zenélés volt. 

A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezésére indult el, lassan tíz éve. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szólisztikus szerepekben való megmutatkozásokra épült. A Próbatermi e-vendégség is pontosan ugyanúgy készült, mint korábban, az elhangzó darabok ismét a művészek kimeríthetetlen tárházából kerültek ki.  A preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed a műsor. Egyetlen megkötés volt, az is csak a lassan oldódó karantén miatt: egyik produkció létszáma sem haladhatta meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc nettó zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. A legutolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült. Az idén születésének 250. évfordulóját ünneplő Ludwig van Beethoven műveinek  a martonvásári szabadtéri helyszín adott otthont, ahol a Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron nagysikerű koncertekkel elevenítik meg a világ egyik legismertebb zenei géniuszának alkotásait.

Mindemellett továbbra is folytatódik az április végén indult Filharmonikusok otthon c. Facebook sorozat. A művészek zenei home-videóit az FB látogatók nagy szeretettel és készséggel fogadták. A kisfilmek nézettsége többszörösen túlhaladta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem teltházát, sőt, az egyik videót több mint 150 ezren tekintették meg.

A Nemzeti Filharmonikusok remélik, hogy az utolsó koncert elhangzását követően hamarosan személyesen is találkozhatnak Közönségükkel nyár végi, ősz eleji hangversenyeiken. 

A mielőbbi viszontlátás reményében szeretettel várják az érdeklődőket Facebook-oldalukon minden csütörtök este, LEGYENEK PRÓBATERMI E-VENDÉGEIK!

Szenvedélyből művészet!

A LEGO Csoport visszahozza a pop-art stílust a felnőtt építők életébe

Az új LEGO® Art készletek Marvel, Star Wars karakterekkel és világsztárokkal úgy segítenek kikapcsolódni a felnőtt építőknek, hogy közben megalkothatják saját mesterművüket

A LEGO Csoport és népszerű együttműködő partnerei új lapot nyitnak a kreatív önkifejezés számára. A popkultúra rajongói négy különböző LEGO® Art készlet segítségével művészetté formálhatják szenvedélyüket.

Warhol, Marilyn Monroe, The Beatles rajongói vagy az ikonikus Marvel és Star Wars™ univerzumának kedvelői saját kezűleg épített LEGO® Art portréjukkal tiszteleghetnek idoljaik előtt, amelyet aztán otthonukban, az irodában vagy bárhol máshol kiállíthatnak.

A LEGO® Art készletek új kreatív élménnyel segítenek a felnőtteknek kikapcsolódni és feltöltődni, miközben a fekete vásznat (ebben az esetben kis összekapcsolt alaplapokat) LEGO lapocskákkal díszítik. Minden szett több változatban is megépíthető, hogy a popkultúra kedvelői saját személyiségjegyeiket is belecsempészhessék LEGO Art alkotásukba. A művek azután is könnyedén átépíthetőek, hogy kihelyezték őket a szobában. A négy készlet mindegyikéhez tartozik egy exkluzív aláírással ellátott lapocska – amely nem hiányozhat az igazi műalkotások mellől – illetve egy új akasztós elem is, amellyel könnyen felakasztható és áthelyezhető a mű.

A LEGO Csoport legújabb felmérése alapján a felnőttek 73%-a folyamatosan keresi az új kikapcsolódási lehetőségeket. Minden LEGO Art modell egy kapcsolódó hanganyaggal kapható, amelyek a tökéletes építőtársak lesznek. A Vasember és a Star Wars alkotóinak anekdotái, illetve Andy Warholhoz és a The Beatles-höz közel állók történetei segítik a felnőtteket az egyes dizájnok mögötti inspirációk megértésében, valamint a zene, a művészet és a film iránti szeretetük elmélyítésében.

A LEGO® Marvel Studios Vasember készlet 2020. augusztus 1-jétől kizárólag a LEGO.hu weboldalon, illetve a LEGO Store boltok polcain lesz elérhető, míg a többi három készlet ugyanettől a naptól egyéb üzletekben is kapható lesz.

LEGO® Andy Warhol’s Marilyn Monroe

A pop-art rajongói most megalkothatják Andy Warhol 1967-ben készült híres élénk rózsaszín műalkotását Marilyn Monroe-ról, amelyet a LEGO lapok segítségével akár háromféle színben is újratervezhetnek. A művészet és dizájntervezés iránt érdeklődők saját stílusuk alapján készíthetik el műalkotásaikat, miközben még többet tudhatnak meg Warhol életéről azoktól, akik a legközelebb álltak hozzá.

LEGO® The Beatles – A zenerajongók Beatles-őrületük bizonyítékát csempészhetik be otthonukba John Lennon, Sir Paul McCartney, George Harrison vagy Sir Ringo Starr LEGO portréjával. A négy egyedülálló portré összegyűjtésével a zenekar újra összeállhat. Építés közben a rajongók a The Beatles slágereit, valamint a róluk szóló történeteket hallgathatják.

LEGO® Marvel Studios Vasember – A szuperhősrajongók maguk dönthetik el, hogy a 3 az 1-ben szett hőseit milyen kiegészítőkkel ruházzák fel: MARK III, a HULKBUSTER MARK I vagy a MARK LXXXV páncéllal. Miután meghozták ezt a nehéz döntést, klassz részleteket tudhatnak meg a szettről, illetve a filmzene mellett különféle történeteket hallgathatnak meg a Marvel szakértőktől. Azok a rajongók, akik Tony Stark helyébe kívánnak lépni, kombinálhatják a három készletet, és elkészíthetik a végső Vasember-műalkotást.

LEGO® Star Wars™ A Sith™-ek – Üdvözöld a messzi-messzi galaxis gonoszait ezzel a 3 az 1-ben portrékészlettel! Válogass Darth Vader™, Darth Maul™ vagy Kylo Ren™ portréi közül, vagy emeld magasabb szintre műalkotásodat a három szett kombinálásával, és alkosd meg Darth Vader™ felülmúlhatatlan fali önarcképét! A filmzene és a Star Wars™ alkotók történeteinek hallgatása közben az erő mindvégig az építőkkel lesz.

Louise Elizabeth Bontoft, a LEGO Csoport szenior dizájntervezője a következőket nyilatkozta az új készletekkel kapcsolatban: „A felnőttek munka után kikapcsolódásra vágynak, ezért úgy gondoltuk, a legjobb mód erre az, ha szabadidejükben kedvenc szenvedélyüknek hódolhatnak. A színes választéknak köszönhetően úgy véljük, arra ösztönözhetjük a film-, zene- és művészetrajongókat, hogy elmerüljenek - és az idoljaikhoz kapcsolódva - két kezükkel alkossanak. A készleteknek köszönhetően a felnőttek új lenyűgöző fali dísztárgyakat készíthetnek, amelyeken keresztül saját személyiségüket is kifejezhetik.”

Az új, kiállítható portrékészletek már a második kétdimenziós, sima lapocskákon alapuló kreatív koncepció, amit a LEGO Csoport idén bejelentett - a LEGO® DOTS után. Utóbbi a gyermekek önkifejezését segíti a kézműveskedésre épülő szettek segítségével.

Andy Warhol Alapítvány a vizuális művészetért

A 20. század kiemelkedő amerikai művésze, Andy Warhol arra bíztatta a világot, hogy másképp szemlélje a művészetet. Az 1987-ben Warhol kívánságára létrejött Andy Warhol Alapítvány az Egyesült Államok vezető kortárs művészet alapítói közé tartozik. Az alapítvány több mint 200 000 000 amerikai dollárt halmozott fel, amellyel a kortárs vizuális művészetet támogatják. Arra törekszenek, hogy fenntartsák és kiemeljék az alapító munkásságának relevanciáját, továbbá biztosítsák, hogy Warhol találékonysága és nyitottsága továbbra is meghatározó legyen, hiszen ezek a tényezők nagy hatást gyakorolnak a jövő generációjára is. Az alapítvány bevételének egy része szabadalmaztatott projektekből származik. Még több információért látogassanak el a www.warholfoundation.org weboldalra.

Az Apple Corps Ltd.-ről bővebben

Az Apple Corps Ltd.-t 1968-ban alapította a The Beatles, hogy felügyelje az együttes kreatív és üzleti érdekeltségeit. A The Beatles teljes szellemi tulajdonához kapcsolódó összes jog felett a londoni cég rendelkezik, amely magában foglalja a filmfelvételekhez tartozó, fellépői és könyvkiadási jogokat is.

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport küldetése, hogy a játék erejével inspirálja és fejlessze a holnap építőit. A LEGO kockákon alapuló LEGO játékrendszer lehetővé teszi a gyerekek és a rajongók számára, hogy bármit megépíthessenek és újraépíthessenek, amit csak elképzelnek.

A LEGO Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a neve a dán Leg GOdt szavakból áll, amelyek jelentése “Játssz jól”.  A LEGO Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található. Azonban termékeit világszerte több mint 140 országban értékesítik. További információért látogasson el a www.LEGO.com oldalra.

A LEGO Csoport 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát, a LEGO Manufacturing Kft.-t Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 2500 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. 2014-ben adták át az új, több mint 120 000 m2-es gyárkomplexumot, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, és ahol többek között LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends késztermékek készülnek.

*A kutatást 2020-ban a LEGO csoport világszerte 18 435 felnőtt bevonásával végezte.

Számos újítást hoz a 2021-es modellév a ŠKODA modellpalettáján

Új kormánykerekek, még gazdaságosabb motorok és további vezetői segédrendszerek: immár a 2021-es modellévbe lép a nyáron a ŠKODA, számos újdonságot tartogatva modellpalettáján. A ŠKODA OCTAVIA sorozatból már ismert, új kezelőgombokkal és görgetőkerekekkel kialakított, új két- vagy háromküllős kormánykerekek most a ŠKODA minden további modellcsaládjában megjelennek, a FABIA és a SUPERB közötti modellsorozatok belsőégésű erőforrásai pedig az év végére már az Euro 6d kipufogógáz-szabványra állnak át, miközben néhány aggregát teljesítménye is nő. A SUPERB, a KODIAQ és a KAROQ kínálatában további vezetői segédrendszerek jelennek meg, míg a SCALA és KAMIQ kompaktmodelleket igényes részletmegoldások finomítják tovább.

A legszembetűnőbb változást a 2021-es modellév ŠKODA sorozatain az átdolgozott kormánykerekek képviselik, amelyek az új ŠKODA OCTAVIA modellekben mutatkoztak be, s most a márka minden további modellcsaládjában megjelennek. Felszereltségi szinttől és extrafelszerelés-csomagtól függően kétküllős változatban vagy háromküllős sportkormány-kivitelben készülnek. DSG sebességváltó kezeléséhez pedig kapcsolóbillentyűkkel egészül ki. A multifunkciós változatokon új gombok és görgetőkerekek segítik a könnyebb kezelhetőséget.

Megnövelt teljesítményű csúcsmotorok a ŠKODA SUPERB számára

A ŠKODA zászlóshajója, a SUPERB mindkét csúcsmotorja megnövelt teljesítményszinttel érkezik az új modellévre, mégpedig egyaránt kisebb üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett. Az új EVO-generációhoz tartozó 2.0 TDI csúcsdízel az eddigi 190 LE (140 kW) helyett a jövőben már 200 lóerőt (147 kW) produkál, az AdBlue® adalékanyagot a két, egymás mögött elrendezett katalizátor elé célzottan befecskendező, úgynevezett Twindosing-eljárás jellemezte, továbbfejlesztett SCR kipufogógáz-utánkezelés eredményeképpen pedig akár 80 százalékkal is csökkenhet a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátása. A 2.0 TSI csúcs-benzinmotor teljesítménye 8 lóerővel (6 kW) 280 lóerőre (206 kW) nő. Mindkét erőforrás teljesíti az Euro 6d kipufogógáz-szabvány előírásait, amelyekre a modellévváltással a többi motor is átáll. A konnektorról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszerű SUPERB iV után már a SUPERB összes további motorváltozatához is elérhető lesz a környezetfigyelő rendszer (Area View System), amely parkoláskor és egyéb manőverezéskor négy kamera által előállított 360 fokos képpel kínál áttekintést az autó közvetlen környezetéről. Ugyancsak újdonság lesz minden SUPERB modellválasztékában a vontatmány-asszisztens (Trailer Assist).

Előretekintő adaptív sebességszabályzás a ŠKODA KODIAQ számára

A KODIAQ vezetői segédrendszereinek palettája az adaptív tempomat prediktív funkció (Predictive Cruise Control) technikájával bővül a 2021-es modellévre. Az adaptív sebességszabályzás ezen extrafelszerelésként rendelhető változata az első szélvédő mögé épített kamera képei, illetve a navigációs rendszer adatai alapján ismeri fel időben a sebességkorlátozásokat és a kanyarokat, majd automatikusan ennek megfelelően alakítja a sebességet. Az ugyancsak extrafelszerelésként kínált kulcsnélküli nyitás rendszere (KESSY) már minden ajtóra kiterjed. A KODIAQ SPORTLINE kívánságra klimatizálható sportülésekkel és meghosszabbítható ülőpárnákkal kínált bőrkárpitozással is kapható. A KODIAQ esetében 190 lóerőről (140 kW) szintén 200 lóerőre (147 kW) nő a 2.0 TDI erőforrás teljesítménye, s akárcsak ez a motor, a hétfokozatú DSG sebességváltóhoz csatlakozó, 110 kilowattos (150 LE) 2.0 TDI aggregát is megfelel az Euro 6d kipufogógáz-szabvány előírásainak. Az utóbbival megegyező teljesítményű 1.5 TSI motor szintén az Euro 6d határértékekre áll át, manuális sebességváltóval szerelt kivitelében pedig új generációs hatfokozatú váltóművel egészül ki.

Új dízel belépőmotor a ŠKODA KAROQ palettáján

A ŠKODA KAROQ a 2021-es modellévben már háromzónás Climatronic légkondicionáló berendezéssel is rendelhető lesz, s akárcsak a KODIAQ, a környezetfigyelő rendszerrel (Area View System) és a vontatmány-asszisztenssel (Trailer Assist) is felszerelhető lesz. Az eddigi 115 lóerős (85 kW) 1.6 TDI dízel belépőmotort az Euro 6d kipufogógáz-szabványra való átállás keretében az új EVO generáció ugyanilyen teljesítményű 2.0 TDI tagjával váltja fel a ŠKODA, amely SCR katalizátora éppúgy a Twindosing-eljárást alkalmazza, mint a 150 LE (110 kW) teljesítményű 2.0 TDI variáns. Ez utóbbi erőforrás továbbra is elérhető lesz összkerékhajtással és DSG sebességváltóval vagy elsőkerékhajtással és a manuális váltóval. Az 1.0 TSI benzinüzemű belépőmotor teljesítménye a jövőben 110 lóerő (81 kW) lesz.

Finomítások a ŠKODA SCALA és KAMIQ modelleken

A nagysikerű kompaktmodellek, a SCALA és a KAMIQ motorjait is az Euro 6d kipufogógáz-szabványra állítják át a 2021-es modellévre, emellett igényes részletmegoldásaik gondoskodnak további finomításokról. Újdonság a 17 col peremátmérőjű, ezüstszínű, extrafelszerelésként rendelhető „Propus” könnyűfém keréktárcsa és újabb „Simply Clever” megoldásként – például kabát elhelyezésére – a csomagtérroló alatti multifunkciós zseb. Az extrafelszerelésként kínált kulcsnélküli nyitás rendszerének (KESSY) rádióhullámú jelei a korábbi 15 perc helyett már öt perc után leállnak, ha a kulcs nincs mozgásban. A KAMIQ kínálata az új SCOUTLINE változattal bővül, a SCALA pedig egy új Red & Grey felszereltségi csomaggal is kapható lesz, amely az Ambition és a Style felszereltségi szinten – a SCALA G-TEC kivételével – egyebek mellett az üveg csomagtérajtó borítást is magába foglalja, valamint a hűtőrács kerete és a külső visszapillantó tükrök borítása pedig sportos feket színű lesz. A felszereltséghez járó 17 col peremátmérőjű „Propus Aero” – keréktárcsa kívánságra 18 colos „Vega Aero” vagy „Blade” – könnyűfém keréktárcsára lesz cserélhető. A Red & Grey csomag csak bizonyos külső színekkel lesz kombinálható, továbbá markáns vörös-szürke dekorfólia is jár majd hozzá. Minden SCALA és KAMIQ modell immár aktívszén-utastér-légszűrővel lesz felszerelve, amely az allergén anyagokat is eltávolítja a levegőből. A földgázüzemű, 90 lóerős (66 kW) G-TEC változatok szintén Euro 6d minősítéssel rendelkeznek. Az 1.5 TSI erőforrás teljesítménye 150 LE (110 kW), az 1.0 TSI pedig 110 LE (81 kW) teljesítményszinten áll rendelkezésre.

Motoradaptáció és új keréktárcsák a ŠKODA FABIA számára

A FABIA kínálatában a 95 lóerős (70 kW) 1.0 TSI az év második felére már megfelel az Euro 6d kipufogógáz-szabványnak, s a háromhengeres, közvetlen befecskendezésű erőforrás ezután az alapkivitel ötfokozatú manuális sebességváltója mellett hétfokozatú DSG váltóművel is kapható lesz., a könnyűfém keréktárcsák választékát a 16 col peremátmérőjű, antracitárnyalatú „Vigo” és a 17 colos fekete, polírozott „Blade” egészíti ki. Akárcsak a SCALA és a KAMIQ, a FABIA család összes tagja is aktívszén-allergén utastér-légszűrővel készül és az extrafelszerelésként rendelhető, kulcsnélküli nyitás rendszer (KESSY) új változatával is szolgál, amelynek rádióhullámú jelei már öt perc után leállnak, ha a kulcs nincs mozgásban. Az infotainment területére 6,5 col képátlójú érintőképernyővel és már alapkivitelben DAB-vétellel a Swing rendszer kínál belépési lehetőséget a ŠKODA FABIA európai piacokra készült modelljeiben.

 

A LEGO Csoport és a Nintendo bemutatja az új LEGO® Super Mario™ teljes termékválasztékát

A LEGO Csoport ma bemutatta az új LEGO® Super Mario™ játékok teljes termékválasztékát. A rajongók az áprilisban megjelent LEGO Super Mario gyűjteményüket így egy sor új kiegészítő szettel, karaktercsomagokkal és szupererő csomagokkal egészíthetik ki. A Nintendóval közös különleges együttműködésnek köszönhetően a LEGO Super Mario teljesen újraértelmezi azt, ahogy az emberek az offline világban játszhatnak Super Marióval. A ma bemutatott termékek lehetővé teszik a rajongóknak, hogy megépítsék Mario házát, megkeressék a Toad által elrejtett kincset és megküzdjenek Koopa Troopával a védett erődben. De természetesen ez még nem minden!

Az együttműködést még korábban jelentették be az idei évben, ezután pedig áprilisban bemutatták a vicces Mario kalandjai kezdőpálya készletet és két kiegészítő szettet. A kezdőpálya a kulcs a teljes játék elindításához, mivel ez az egyetlen szett, amely tartalmazza a LEGO® Mario™ figurát, ami érméket gyűjt a LEGO kockákból épített pályákon. A LEGO Super Mario újfajta interakcióval és játékkal egészíti ki a hagyományos LEGO kockákkal való játékot.

Minden készletben egyedi kihívások és karakterek sora található, amikkel játszhatunk egyedül, vagy megmérkőzhetünk a barátainkkal. Az áprilisban bemutatott A Piranha növény erőcsúszdája kiegészítő szett és Az utolsó csata Bowser kastélyában kiegészítő szett mellett a kiegészítő szettek sorozatába a következők tartoznak: Védett erőd kiegészítő szett, Mario háza & Yoshi kiegészítő szett, Toad kincsvadászata kiegészítő szett, Sivatagi Pokey kiegészítő szett, Whomp lávagalibája kiegészítő szett és Boomer Bill gát kiegészítő szett.

Emellett ma szintén bemutattak tíz gyűjthető ellenséges karaktert, amelyek zsákbamacska Karaktercsomagokban elérhetők, így az izgalmak még tovább fokozhatók. Minden csomag egy megépíthető karaktert és akciócímkét tartalmaz – ez lehet Paragoomba, Fuzzy, Spiny, Buzzy Beetle, Bullet Bill, Bob-omb, Eep Cheep, Blooper, Urchin vagy Peepa!

Minden kiegészítő szett és gyűjthető karakter úgy készült, hogy még magasabb szintre emelje a Mario kalandja kezdőpálya által nyújtott játékélményt. A kezdő készletben 7 akciókocka található, amelyekre az interaktív LEGO Mario figura különbözőféleképpen reagál. A figura a hasán, a szemén és a száján található LCD kijelzők segítségével a mozgás, a színek és  az akciókockák hatására eltérő, azonnali reakciókat tud megjeleníteni. Májusban a LEGO Csoport és a Nintendo a szupererő csomagokat is bemutatta, – köztük a Cat Mario és Builder Mario csomagokat – ezekben olyan öltözékek találhatók, amelyek a LEGO Mario figurát új tulajdonságokkal és erőkkel ruházzák fel, így erősítve a játékélményt.

„Most 16 LEGO Super Mario szettet mutattunk be, és alig várom, hogy lássam, hogyan játszanak az emberek a kiegészítő szettekkel és az egyedülálló szupererő csomagokkal. Minden játékosnak különbözőek az igényei és a képzelőereje. Azzal, hogy már meglévő LEGO kockákat adtunk a kezdőpályához és a különböző LEGO Super Mario kiegészítő szettekhez, reményeink szerint az emberek számtalan különböző Mario világot tudnak építeni, és ez korlátlan szórakozást nyújt nekik” – mondta Takashi Tezuka, a Nintendo játék producere és igazgatósági tagja.

„Rendkívüli visszajelzéseket kapunk a LEGO Super Mario szett kapcsán. Super Mario egy ikon – és a rajongók nagyon várták, hogy megjelenjen a termékcsaláddal kapcsolatos összes részlet. A teljes készlet – a kezdőpályától a szupererő csomagokig, illetve a kiegészítő szettek és a karaktercsomagok – életre keltik Super Mariót, a barátait és ellenségeit. Lenyűgöző, mennyire kreatívak a Nintendo és a LEGO rajongók, és alig várjuk, hogy szabadjára engedjék a képzeletüket miközben offline játszanak a LEGO Marióval ” – mondta Jonathan Bennink, a LEGO vezető tervezője.

A rajongók imádni fogják az ingyenes LEGO Super Mario applikációt is, amit a LEGO Csoport fejlesztett ki, és amely segít az offline játékélmény fokozásában. Annak érdekében, hogy a gyerekeket arra motiválja, hogy újabb és újabb pályákkal álljanak elő, az applikáció folyamatosan nyomon követi a pontszámokat, nagyítható és forgatható digitális építési útmutatóval segíti az építés folyamatát, továbbá javaslatokat ad az egyéb kreatív építéshez és játékhoz. Emellett az alkalmazás biztonságos fórumot nyújt, ahol a gyerekek megoszhatják az ötleteiket a barátaikkal.

A teljes LEGO Super Mario választék 2020. augusztus 1-én jelenik meg, de a rajongók előrendelhetik a LEGO Super Mario kezdőcsomagot a www.LEGO.hu oldalon, és egyes viszonteladóktól (az elérhetőség függvényében).

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport küldetése, hogy a játék erejével inspirálja és fejlessze a holnap építőit. A LEGO kockákon alapuló LEGO játékrendszer lehetővé teszi a gyerekek és a rajongók számára, hogy bármit megépíthessenek és újraépíthessenek, amit csak elképzelnek.

A LEGO Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a neve a dán Leg GOdt szavakból áll, amelyek jelentése “Játssz jól”.  A LEGO Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található. Azonban termékeit világszerte több mint 140 országban értékesítik. További információért látogasson el a www.LEGO.com oldalra.

A LEGO Csoport 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát, a LEGO Manufacturing Kft.-t Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 2500 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. 2014-ben adták át az új, több mint 120 000 m2-es gyárkomplexumot, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, és ahol többek között LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends késztermékek készülnek.

A Nintendóról:

Az interaktív szórakoztatás létrehozásában világszerte úttörőként működő kiotói, japán Nintendo Co., Ltd., a Nintendo Switch™ rendszeréhez és a Nintendo 3DS™ hordozható rendszerek családjához gyárt és forgalmaz hardvert és szoftvert. A Nintendo Entertainment System™ 1983-as bevezetése óta a Nintendo világszerte több mint 4,7 milliárd videojátékot és több mint 750 millió hardver egységet adott el, ideértve a Nintendo Switch-et és a Nintendo 3DS rendszercsaládot, a Game Boy™-t, a Game Boy Advance-t, a Nintendo DS ™ rendszercsaládot, a Super NES™-t, a Nintendo 64™-et, a Nintendo GameCube™-ot, valamint a Wii™ és Wii U™ rendszereket. Emellett olyan saját, mára már közismertté vált iparági ikonokat alkotott meg, mint például Mario, Donkey Kong, Metroid, Zelda és Pokémon. A Nintendo of America Inc. 100% -os tulajdonban lévő leányvállalat központja Redmondban (Washingtonban) található, és a Nintendo működéséért felel Amerikában. A Nintendóval kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a cég webhelyére: https://www.nintendo.com/.

 

Sok százezres kárt okozhat autónkban, ha túl mély vízbe hajtunk

Hatalmas mennyiségű eső zúdult Magyarországra, elsősorban Budapestre az elmúlt hetekben is, amely megbénította a közlekedést, és számos autós került nehéz helyzetbe a járhatatlanná vált utakon. Célszerű felkészülni, mire érdemes odafigyelni hasonló helyzetben, hogyan lehet megelőzni a beázást, kihez kell fordulni, mit kell tenni, ha az autónk vízkáros lesz, illetve, mire tanácsos odafigyelni használt autó vásárlásakor, hogy elkerüljük egy átvizesedett kocsi megvételét. A Das WeltAuto ezekre a fontos kérdésekre ad választ.

Hiába az előrejelzések, a vártnál jóval nagyobb vihar csapott le Magyarország több területén június. A hirtelen lezúduló csapadékot több helyen még a csatornarendszer sem tudta elnyelni, ezért több városban is, de elsősorban Budapesten magasan állt a vízszint az utcákon. A hatalmas mennyiségű eső már önmagában is kellemetlen, autós szemmel nézve pedig veszélyes és kártékony. 

Bár érthető, ha valaki ilyen helyzetben minél gyorsabban szeretne eljutni célállomásáig, sok esetben érdemes félreállni, és várni, míg lejjebb megy a vízszint, ellenkező esetben kockáztatjuk autónk állapotát, amely később okozhat komoly problémákat.

„Az új autók orrburkolata alapvetően jól zárja a vizet, a motor légbeszívója általában a szellőzőnyílás felső részében található – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. – Az igazán nagy probléma akkor következik be, amikor ezt a nyílást éri el a víz, ugyanis a beszívott folyadékot is úgy próbálja összepréselni a motor, mint a levegőt, ami egyből mechanikai meghibásodáshoz vezet. A legjobb döntés, ha nem hajtunk bele a felgyülemlett vízbe, ha mégis muszáj tovább haladunk, csak akkor tegyük, ha a tengelyszintet nem éri el a víz magassága. Ilyenkor nagyon lassan guruljunk bele a tócsába, mert a kocsi által keltett hullámok könnyedén felcsaphatnak az említett légszívóig. Ha nem figyelünk, autónkat egyetlen mozdulattal gazdasági totálkárossá tehetjük.”

Amennyiben a motor vizet szív, a vízütés mechanikai sérüléseket okoz, amelyet csak költséges nagyszervizzel, vagy rosszabb esetben motorcserével lehet javítani. A motoron kívül a padlózatban elhelyezett vezérlőegységek – mint például a légzsák vezérlője – is vizet kaphatnak, amelyek szintén cserét igényelhetnek. A vezérlőegység cseréje akár 150 ezer forintba is kerülhet, s ebből 30-40 darab is lehet a modernebb kocsikban. A műszerfal közepéig vízben álló autónál olyan magas javítási költségek lehetnek az autó értékétől függően, hogy a biztosítók és a márkaszervizek akár gazdasági totálkárosnak minősíthetik a járművet.

„Beázás után az első és legfontosabb teendő, hogy kiszárítsuk a kocsinkat, ezzel azonban nem ér véget a történet. Lehetőség szerint szállíttassuk az autót márkaszervizbe, ahol egyből kiderülhetnek a felszíni problémák. Csakhogy a víz által okozott károk sokszor hónapokkal később jelentkezhetnek szórványosan jelző kontroll-lámpák és folyamatos működési zavarok, elektromos hibák formájában. A vizesedés komoly problémákkal járhat, és még ha járóképes is a járművünk, akkor is érdemes átvizsgáltatni. Ha pedig szeretnénk megőrizni gépkocsink működésbiztonságát, javasolt elfogadni a szakszerviz gyártói műszaki információkra és javítási előírásokra épülő véleményét” – hívta fel a figyelmet Frank György.

Ugyanakkor sokan visszaélnek a helyzettel, és ezért óvatosnak kell lenni.

„Tapasztalataink szerint a beázott, gazdasági totálkáros gépkocsik gyakran kerülnek vissza a használt autó piacra – tette hozzá a Das WeltAuto márkaigazgatója. – A forgalomból kivont négykerekűeket kozmetikai javítások után a vízkárt elhallgatva ismét árulni kezdik azokat. A biztosítói, illetve márkaszervízben történő szervizmúlt lekérdezéssel részben kiszűrhetők ezek a kocsik, mivel rendszerint az adatbázisokba jelzés kerül a vízkárról.

Ezeket a kocsikat nagy ívben el kell kerülni, de ehhez ismerni kell a jármű előéletét, éppen ezért fontos, hogy megbízható múltú autót vásároljunk, megbízható forrásból.”

A Das WeltAutóról

A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, amely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 30 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu, és a www.dasblog.hu honlapon talál.

 

NIVEA Summer Must-Haves :)

Forró napok, újdonságok és régi kedvencek. 

Néhány tipp, mik azok a NIVEA termékek, amik elengedhetetlenek a nyári szépségápoláshoz: 

A NIVEA termékei közül minden nyáron megtalálsz limitált kiadású terméket.

Folytatva az előző évek sorozatát, a micellás arctisztító kendőik jelentek meg a boltok polcain új csomagolással.

Micellás vizet és E-vitamint tartalmazó kendő

Egy lépésben távolítja el a szennyeződéseket, felfrissíti a bőrt és hidratálja az arcot

A vízálló szempillaspirállal és sminkkel is könnyedén megbirkózik

Kiszáradásbiztos csomagolás, továbbfejlesztett ragasztócsík

 

Elektromos és energikus: az új Tiguan világpremierje

A Volkswagen Tiguan Európa legsikeresebb szabadidőautója és a világ egyik legkelendőbb SUV-je. Eddig több mint hatmillió darabot gyártottak. 2019-ben a Tiguan ismét a márka és a teljes Volkswagen csoport legnépszerűbb modellje volt, mintegy 911 000 darab legyártott autóval. A Volkswagen a világpremier részeként most bemutatja a legkeresettebb jármű átfogó frissítését. Ralf Brandstätter, akit kedden neveztek ki a Volkswagen márka új vezérigazgatójává, ezzel kapcsolatban elmondta: „2016-ban a második generációs Tiguan-nal elindítottuk átfogó SUV-stratégiánkat. Ez számos sikeres modell alapjául szolgált világszerte. A Volkswagen most megteszi a következő lépést az új Tiguan elektrifikálása, digitalizálása és hálózati kapcsolódása révén. Ez lehetővé teszi a kompakt SUV számára, hogy megbirkózzon a modern kor kihívásaival.” 

A legnépszerűbb modell – mely Magyarországon augusztustól lesz rendelhető - a legfontosabb technológiákkal felvértezve újabb jelentős előrelépést jelent. A Volkswagen az új, legkorszerűbb plug-in hibrid hajtással elektromossá teszi a Tiguant. A SUV most első alkalommal önálló Tiguan R modellként is kapható lesz. A rendkívül dinamikus, a legmagasabb kategóriájú modellhez a Volkswagen R szakértői új összkerék hajtást fejlesztettek ki, szelektív keréknyomaték-szabályozással. Az úgynevezett „R-Performance Torque Vectoring” teljesen új SUV vezetési dinamikát tesz lehetővé, mivel a hajtási teljesítményt változó módon osztja el az első és a hátsó tengely, valamint a bal és a jobb hátsó kerék között.

A Volkswagen kettős adagoló rendszere biztosítja, hogy a Tiguan turbódízel motorjai (TDI) a világ legtisztább belsőégésű motorjai közé tartozzanak. A Tiguan új Travel Assist rendszerével a kompakt SUV most már képes a támogatott vezetésre 210 km / h sebességig. A Tiguan az infotainment rendszerek legfrissebb generációját (MIB3) is megkapta, hogy az online alapú szolgáltatások és funkciók teljesen új sorozatát fedje fel. Újdonság az audió specialista Harman Kardon fejlesztette opcionális 480 wattos hangrendszer.

Az új Tiguan legfontosabb újdonságai között szerepel egy új, érintőkapcsolókkal ellátott kormánykerék-generáció. A Volkswagen a klímaberendezés funkcióit érintő csúszkák és érintőgombok segítségével digitalizálta. És utoljára, de nem utolsósorban: a Tiguan új IQ.LIGHT - LED mátrix fényszórói segítik az éjszakai vezetést, még nagyobb kényelmet nyújtva.

Az új Tiguan egyik új külső jellemzője az átalakított első rész. Klaus Zyciora, a Volkswagen-csoport formatervezési vezetője és a Volkswagen márka formatervező vezetője: „Az autó elején a Volkswagen új SUV hűtőrácsa vizuális kapcsolatot teremt a Tiguan és olyan modellek között, mint például a nagyobb Touareg és az Észak Amerikában forgalmazott Atlas Cross Sport között. Ez valóban jelentősen magabiztosabb megjelenést kölcsönöz az új Tiguannak.” A motorháztető megjelenése kompaktabb, az új LED-es fényszórókkal felszerelt hűtőrács szélesebb, az új Volkswagen jelvény elől középen helyezkedik el. A szemet gyönyörködtető lökhárítók is átalakultak. Hátul a Tiguan betűk kiemelkedő központi helyet kaptak a VW jelvény alatt.

Az elődökhöz hasonlóan az új Tiguan is sokoldalú autó lett. Ez egy valódi SUV, amely képes rakomány elhúzására - egy Volkswagen, amely biztos fellépéssel képes kezelni minden autózási helyzetet. Ez minden korábbinál igazabb a Tiguan fedélzetén található új vezetői-, asszisztens- és szórakoztató rendszereknek köszönhetően.

Napfürdőzésre fel!

Napozási tippek a nyárra

Végre elérkezett az év legderűsebb időszaka, a nyár. Ilyenkor mindenki legszívesebben a vízparton vagy a szabadban tölti szabadidejét és sütkérezik a nap simogató sugaraiban. Azonban ezekben az önfeledt, szórakozással töltött percekben sem szabad megfeledkeznünk bőrünk megfelelő védelméről. Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértője éppen ezért most összegyűjtötte nekünk azokat a legfontosabb napozással kapcsolatos tudnivalókat, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a nyár folyamán.

A napozás jótékony hatásai

A túlzásba vitt napozás káros hatásairól rengeteget olvashatunk, azonban a napsugarak jótékony hatásairól kevesebb szó esik, pedig a mértékletes napfürdőzésnek számos pozitív hatása lehet. A napozás az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns. Már biztosan magunkon is megfigyeltük, hogy kellemes, napsütéses időben jobb a hangulatunk és pozitívabbak vagyunk. A napfény segít feloldani a stresszt és felszabadítja testünkben az energiákat.  Emellett erősíti az immunrendszert, növeli a libidót, valamint az alvás minőségét is jótékonyan befolyásolja. A napfény többek között fertőtlenítő hatással is bír, így számos bőrprobléma tüneteit is enyhítheti, mint például pattanásos bőr vagy ekcéma. A mértékletesség és a megfelelő védelem azonban nagyon fontos a napozás esetén is.

Miért kell fokozottan ügyelni bőrünkre napozás közben?

A mértékletesség és a megfelelő védelem azért nagyon fontos, mivel a nap által kibocsátott UV sugarak károsíthatják a bőrt. Az UVA sugarak a bőr mély rétegeit is elérik, így öregíthetik a bőrt, fokozhatják a ráncok kialakulását. Az UVB sugarak a bőrfelszínt károsítják, barna foltokat, bőrpírt okoznak. Ezért nagyon fontos, hogy bőrünket napozás és szabadtéri elfoglaltság esetén is fényvédő termékekkel óvjuk.

Mit érdemes tudni a fényvédő termékekről és mit jelent az SPF?

A fényvédő termékeken található SPF jelölés az angol sun protection factor, azaz fényvédő faktor rövidítése. Ez gyakorlatilag egy szorzó, ami meghatározza, hogy mennyi időt tölthetünk a napon, leégés nélkül. Például ha napvédő használata nélkül 10 percet tölthetünk el a napon, mielőtt leégnénk, akkor 30-as fényvédő használata esetén 30-szor több időt, azaz 300 percet tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Fontos, hogy a fényvédő választásánál vegyük figyelembe, hogy milyen típusú a bőrünk, mennyire érzékeny, milyen könnyen ég le, valamint hogy milyen erős napsugárzás éri. Vízparton a leégés veszélye ugyanis fokozódik, hiszen a víz visszaveri a napsugarakat. A szakértő kedvencei közé tartoznak az Avon Care Sun+ Gyorsan száradó napvédő spray 30-as fényvédő faktorral, valamint a magas védelmet biztosító Avon Care SUN+ Hidratáló naptej érzékeny bőrre. Sporthoz ugyanakkor kellemesebb viselet lehet egy spray állagú napozó termék. Emellett amennyiben szép egyenletes barnaságot szeretnénk elérni, használhatunk olyan kiegészítő termékeket, amelyek segítik a barnulást, mélyebbé és tartósabbá teszik a színt. Ilyen például az Avon Care Sun+ Barnulást elősegítő testápoló.

Arcunk védelme különösen fontos

Nem csupán a strandon, hanem akár a hétköznapok során is fontos, hogy arcunk védelmére is fokozottan odafigyeljünk, hiszen ez a testrészünk az, ami minden esetben közvetlenül érintkezik a nappal. Ha testünkön a bőrünk kevésbé érzékeny, könnyen barnul, arcunkra akkor is válasszunk magas faktorszámú fényvédőt. Amennyiben strandolni megyünk, abban az esetben sose feledjük, hogy sminkben napozni szigorúan TILOS, azonban használhatunk arcunkra színezett fényvédőt. Így nem csupán megvédjük bőrünket, hanem nem kell lemondanunk arról sem, hogy egy lehelletnyi színt, fedést adjunk a bőrünknek. A szakértő tippje ehhez az Avon Care SUN+ Mattító BB krém (SPF45), ami nem csak hatékonyan véd, de nagyon jól hidratál is.

Fokozottan figyeljünk a gyermekekre

A gyerekek bőre különösen érzékeny, így ők kiemelt figyelmet érdemelnek. Ahogy izegnek-mozognak a parton vagy a sekély vízben, sokszor belefeledkezve a játékba, még inkább ki vannak téve a napégés kockázatának. Sokszor nem hagyják magukat bekenni, így fontos, hogy olyan fényvédőt alkalmazzunk, ami tartós, sokáig és nagyon magas védelemmel látja el bőrüket. A szakértő éppen ezért az Avon Care Sun+ Vízálló, napvédő sprayt ajánlja gyerekeknek 30-as fényvédő faktorral, amely a megfelelő védelem biztosítása mellett türkíz színének köszönhetően segít az alapos felvitelben, hogy véletlenül se maradjon ki bőrfelület. A szín a beszívódás után eltűnik. 

Plusz tippek, amelyekre a fényvédő termékek alkalmazásán túl is érdemes gondolnunk

Gondoskodjunk hajunk védelméről is, hiszen azt ugyanúgy veszélyeztethetik a káros UV sugarak. Viseljünk kalapot, sapkát vagy használjuk a szakértő által ajánlott Avon Advance Techniques Ápoló hajvédő sprayt, amely UV védővel viseli gondját a hajnak. Emellett viseljünk napszemüveget, hiszen a napsugarak szemünkre is ártalmas hatással lehetnek. 

Ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb alapszabályról sem, miszerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ilyenkor húzódjunk be az árnyékba, illetve ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is.

A fényvédő krémek használatával még nem ér véget bőrünk védelme és ápolása. A napozás utáni termékek megadják azt az extra gondoskodást és hűsítő hatást, amire ilyenkor szüksége van a bőrnek. A szakértő kedvence az AVON Sun+ Napozás utáni hidratáló gél, amely aloe verával és panthenollal frissíti fel és nyugtatja meg a nap által igénybevett bőrt.

www.avon.hu

Az orvostudomány csodái

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Ultrahang a magzati dignosztikában

A hanghullámok széles tartományának csak egy része hallható szabad füllel, az ezen felül rezgések az ultrahangok. Az ultrahanghullámok az emberi testben meghatározott sebességgel terjednek, ez a sebesség függ a szövetek víztartalmától, így vastagságától és összenyomhatóságától.

Az ultrahangvizsgálat gyakorlatilag a II. világháborúnak köszönhető, hiszen működése az ellenséges tengeralattjárók és egyéb víz alatti tárgyak működésével azonos. Ian Donald, skót tudós jött rá arra, hogy a magzatvízben a magzat hasonlóan vizsgálható, mint ahogy a háború idején a tengerben úszó tengeralattjáró. Donald és munkatársai továbbfejlesztették ezt a technikát, először daganatos betegségek vizsgálatára használták, 1957-ben már magzati elváltozások megfigyelésére alkalmazták, alig egy évtizeddel később pedig a terhesség felismerésére is. Ez nagy előrelépést jelentett, hiszen a korábban használt röntgenről már akkor is tudták, hogy káros hatásai vannak.

Magzatról 3D-s ultrahangképet először 1974-ben készítettek, ez az eljárás hamarosan széles körben elterjedt a szülészet-nőgyógyászatban, napjainkban pedig már mm-es struktúrák térbeli megjelenítését is lehetővé teszi. A 3D és 4D technológia nemcsak orvosi szempontból fontos, hanem arra is alkalmas, hogy a szülők is végigkövessék, lássák a baba fejlődését.

Genetikai vizsgálatok kora

A XX. század egyik legnagyobb eredménye, a DNS felfedezése újraformálta a biológiát és az orvostudományt is - James D. Watson és Francis Crick DNS kutatásait 1962-ben Nobel díjjal is jutalmazták. A DNS molekula térbeli szerkezetére általuk javasolt modell érthetővé teszi, hogyan képes az öröklési anyag megkettőződni, és gyakorlatilag megmagyarázza az öröklés mechanizmusát, információátadó képességét.

Napjainkban több mint hatezer genetikai eredetű megbetegedést ismernek (ilyen pl. a Down-kór, az Edwards-kór, a Patau-kór, a Turner-szindróma és a Klinefelter-szindróma), ezek nagy része a magzati DNS diagnosztikának köszönhetően már a terhesség nagyon korai fázisában felismerhető. Korábban úgy tudták, a méhlepény áthatolhatatlan a magzati sejtek számára, ezért a genetikai vizsgálatokhoz ún. invazív, „testbe hatoló” vizsgálatokra volt szükség, amely vetélési kockázattal is jár. 

Ma már azt is tudjuk, hogy magzati eredetű DNS darabok már a terhesség 5. hetétől bejutnak az anya vérébe. Először 1997-ben számoltak be arról, hogy speciális laboratóriumok egyszerű anyai vérmintából is elvégezhetik magzati genetikai vizsgálatokat. A teljesen biztonságos non-invazív prenatális tesztek (NIPT) várhatóan előbb-utóbb kiszorítják a hagyományos szűrővizsgálatokat, hiszen megbízhatóságuk majdnem eléri az invazív vizsgálatét. A különbség oka, hogy amennyiben a NIPT teszt kromoszóma eltérést jelez, az nem minden esetben jelenti azt, hogy az a magzat testi sejtjeiben, vagy azok mindegyikében jelen van (ez az ún. mozaikosság), így ebben az esetben további vizsgálatokat javasolnak.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a non-invazív tesztek széleskörű alkalmazásával akár 89%-ban csökkenthető az invazív vizsgálatok száma.

Magyarországon 2013-ban a PrenaTest-et forgalmazó New Era Genetics vezette be elsőként a non-invazív prenatális tesztelést a magzati diagnosz­tikába. Nagy mérföldkő az is, hogy idén januártól a cég laboratóriumot is nyitott, amely hazánkban egyedülálló módon, a legmagasabb nemzetközi akkreditációjú IVD CE minősítésű technológiával végzi el az anyai vérminták elemzését, így azokat nem kell külföldi laboratóriumba szállítani.

Óriási lépést tett az orvostudomány, de fontos tudni, hogy az ultrahang és a magzati genetikai vizsgálatok nem váltják ki egymást. A genetikai vizsgálaton részt vett kismamáknak az előírások szerint ugyanúgy részt kell venniük a kötelező és ajánlott ultrahang vizsgálatokon, hiszen mindkettő más és más szempontból vizsgálja a magzatot és fejlődését, a két típusú vizsgálat együtt biztosítja a nyugodt babavárást.

A New Era Genetics Kft-ről:

New Era Genetics Kft. (NEG) 2013-ban PrenaTest néven elsőként vezette be Magyar­országon a non-invazív prenatális tesztelést (NIPT) a magzati diagnosz­tikába. A NEG a nemzetközi szakmai irányelvek figyelembevételével szervezte meg a vizsgálat klinikai alkalmazásának rendszerét és a hazai szakmai körökben elismert klinikai genetikusok közreműködésével. A NEG mára több mint száz tagot számláló országos hálózatot alakított ki, amely révén biztosítja a vizsgálat elérhetőségét a várandósok számára.

Az elmúlt években, a non-invazív prenatális tesztelésben alkalmazott laboratóriumi technológia terén végbement innováció új lehetőségeket nyitott a NEG számára, hogy a NIPT még közelebb kerülhessen a mindennapi prenatális ellátáshoz, javítsa a vizsgálat elérhetőségét a páciens számára mind anyagi, mind technikai értelemben. 2020 januárjában a NEG elsőként nyitotta meg a non-invazív genetikai laboratóriumát Magyarországon, a legkorszerűbb, teljes akkreditációval rendelkező technológia alkalmazásával.

Megjelent - Élj kreatívan!

Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapokban 

Miképpen oldhatunk meg alkotó módon váratlan helyzeteket? Hogyan aknázzuk ki, ha több minden érdekel bennünket? Miként láthatunk a problémákban lehetőséget, és meríthetünk a kudarcból ihletet? Hogyan lehetünk hatással másokra az ötleteinkkel? Hogyan találhatunk rá a szabad, egyedi és elégedett önmagunkra? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a kommunikációs szakember, Szlafkai Éva Élj kreatívan! című most megjelenő könyve, amely mind tartalmában, mind látványában igazán rendhagyó a magyar piacon.

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít szembenézni a kihívásokkal, rugalmasabban megoldani a problémákat, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz!A jó hír az, hogy ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető.

A HVG Könyvek gondozásában június 25-én megjelent Élj kreatívan! című könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hasznos módszerek, inspiráló történetek és elgondolkodtató kérdések segítenek kreatív énünk fejlesztésében, valamint hazai szakemberek osztják meg nézeteiket kreativitásról, szabadságról, alkotásról, sikerről, hibákról és motivációról. A kötetben ismertetett módszerekhez a szerző gondolatébresztő, interaktív feladatokat is összeállított, hogy felszabadíthassuk kreatív erőforrásainkat. A feladatokhoz készült egy munkafüzet is, amely ingyenes letölthető a www.eljkreativan.hu weboldalról.

A könyv köré épült rendszer egyik része csak a munkafüzet. Szerdánként a Szikra - Kreatív Nézőpont podcast adásaiban 20 rendhagyó kérdés mentén láthatunk rá más perspektívából az életünkre, illetve részt vehetünk a július 13-án induló 6 hetes Élj kreatívan! kihívás programban is.

Részletek: www.eljkreativan.hu

A szerző: Szlafkai Éva

Kreatív szakember, kommunikációs tanácsadó, újságíró, blogger, marketinges, vállalkozó, közgazdász. Igazából szabadúszó, aki kíváncsi. Közel 12 éve dolgozik a marketing különféle területein, és főként online tartalmakkal foglalkozik. A Szikra magazinblog @365letszikra alapítója, a Womenspiration programsorozat és a Nők az úton podcast társalapítója, továbbá a HVG Kiadó szakmai partnere. “Küldetésemnek tartom a kreatív szemléletmód népszerűsítését. Ezt célozta az elmúlt években több száz cikk, számos előadás, beszélgetés, különféle projekt, és most ez a könyv, valamint a hozzá kapcsolódó komplex program.”

Fotó: Pakó Petra

Őszi divatbonbonok - Édes ízelítő a VAN GRAAF-tól

Kíváncsi vagy milyen darabok hódítanak majd a következő szezonban?

Hoztunk egy kis előzetest a VAN GRAAF őszi-téli kollekciójából. Csokoládé, bézs és tejeskávé: jönnek a barna legfinomabb árnyalatai és melegséget varázsolnak az igazán fagyos napokra.

A barna szín nyugtató, harmonikus hatású, a magabiztosság színe. Csodásan mutat bőr hatású szoknya vagy pihe-puha szőrmés darabok formájában.

Csempéssz belőle ruhatáradba és édesítsd meg a rohanós mindennapokat!

Otto Kern Commitment Florale. Illatos csokor a legszebb virágokból

"Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet."

Ez a régóta igaz mondás inspirálta az új OTTO KERN COMMITMENT FLORALE illatot, amely gyengéd virágtengerbe burkolja viselőjét – aki ezáltal lélekben is kivirágzik. A vibráló, női illat, amely - mint elődje, az OTTO KERN COMMITMENT WOMAN -, azonnal felkelti a figyelmet, és viselőjét romantikus virágillattal veszi körül. Egy kölni minden nő számára, aki szívében beszéli a virágok nyelvét – és akinek egy virágcsokor láttán felragyog az arca. Az új illat már kapható a Parfümériákban. 

Virágos varázslat, elbűvölő nőiesség.

Az illat, amely mint a legszebb pünkösdi rózsák tündöklő csokra azonnal magára vonja a figyelmet: OTTO KERN COMMITMENT FLORALE. Gyümölcsös frissességgel nyit; majd a szívben összekapcsolódik a különböző rózsák finom érzékisége a jázmin elbűvölő nőiességével. Az illat alapját és különleges vonzerejét a cédrusfa, egy leheletnyi ámbra és a sugárzó-édeskés mósusz-illat kölcsönzi, melyek együtt feminin hatást érnek el: nőies, romantikus, virágos!

Fejillat: citrom, narancs, gyöngyvirág

Szívillat: jázmin, pünkösdi rózsa, rózsa

Alapillat: cédrusfa, ámbra, mósusz

Az OTTO KERN COMMITMENT FLORALE varázslatos, virágos nőiességet áraszt Eau de Toilette-ként, illetve intenzívebb változatban Eau de Parfum-ként.

www.ottokern-fragrances.com 

Irodai konyhaetikett

5+1 tipp a biztonságos ebédszünethez

A korlátozások feloldásával egyre több helyen felváltja a home office-t az óvatos munkába járás, azonban továbbra is fontos, hogy elővigyázatosak maradjunk. A konyha a munkahelyi társasági élet egyik legzsúfoltabb színtere, így ebédidőben érdemes kiemelten odafigyelnünk a higiéniai és a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartására. Számos kérdést vet fel a jelenlegi helyzet: szabad együtt étkeznünk, vagy inkább mindenki egyen a saját billentyűzete felett? Mosogatógépbe pakoljunk vagy használjunk szivacsot? Az LG összegyűjtött pár fontos tanácsot, melyek betartásával sokat tehetünk a saját és kollégáink biztonságának megőrzéséért.

Hagyjuk ott a gépet

Gyakran előfordul, hogy egy-egy feladat leadása miatt az ebédre csak a monitor előtt jut idő. Ez azonban több szempontból is problémás: egyrészt a számítógépünk környezete – még viszonylag rendszeres takarítás mellett is – hemzseg a baktériumoktól, amiket evés közben könnyen bevihetünk a szervezetünkbe. Másrészt fontos, hogy a munkaidő közepén beiktassunk egy kis szünetet, így jobban tudunk fókuszálni a nap hátralevő részében, ráadásul a kollégáknak sem kell érezniük az ebédünk illatát. Fontos, hogy bárhova ülünk is, az asztalt mindig töröljük le fertőtlenítő hatású tisztítószerrel étkezés előtt és után is.

Még ne legyen csapatprogram az ebédelés

Az irodába való visszatérés egyik legjobb része, hogy ismét találkozhatunk a rég nem látott munkatársakkal, és végre személyesen is átbeszélhetjük az elmúlt időszak történéseit. Ettől függetlenül most érdemes inkább kihagyni a csoportos ebédelést: az asztaloknál figyeljünk arra, hogy közvetlenül mellettünk és velünk szemben ne üljenek, és próbáljunk meg nem többet időzni a helységben, mint amennyit valóban szükséges. Érdemes ebben az időszakban a lehetőségekhez mérten rugalmasan kezelni az ebédidőt, hogy ne mindenki délben rohamozza meg a közös konyhát. Ha például azt látjuk, hogy felelősen nem tudunk leülni a kollégákhoz, inkább várjuk meg, míg befejezik az étkezést, és ezt követően váltsuk őket.

Tudatos ételtárolás

A közös irodai hűtők gyorsan megtelnek az otthonról hozott ételekkel, azonban tulajdonosaik gyakran megfeledkeznek dobozaikról, és végül senki sem vállalja magára a nem éppen gusztusos maradékok eltávolítását. Jelen helyzetben különösen figyeljünk oda a közös hűtőkre: csak abban az esetben használjuk, ha tényleg szeretnénk a későbbiekben elfogyasztani az ételt, a hétvégék előtt pedig feltétlenül ellenőrizzük, hogy benne hagytunk-e valamit. Fontos, hogy jól zárható dobozokat használjunk, és távol helyezzük el ételeinket a többi élelmiszertől anélkül, hogy azokhoz hozzáérnénk. Érdemes figyelembe venni, hogy milyen típusú hűtő van az irodában: míg egy nem túl korszerű gépben már 2 nap alatt is tönkremehet az ebédünk, a NatureFresh technológiájú berendezésekben akár 3-4 napig is frissek maradnak az élelmiszerek. Most különösen hasznos lehet, ha felcímkézzük az ételeinket, főleg, ha az irodában sűrűn előfordul, hogy a kollégák összekeverik a dobozokat.

Szivacs helyett mosogatógép

A legtöbb irodában örök probléma a konyhai rend kérdése, jelen helyzetben pedig még fontosabb, hogy ne hagyjuk a konyhapulton vagy asztalon az ételmaradékos tányérokat. Ha van az irodában mosogatógép, mindenképpen érdemes előnyben részesíteni, hiszen nem csak környezetbarát, de gyorsabb és higiénikusabb megoldás is, mint a hagyományos kézi mosogatás. Ha az iroda vezetősége extra higiéniát szeretne a konyhába, az LG TrueSteam jelzésű mosogatógépei forró gőzzel fertőtlenítik az edények teljes felületét, amellyel – a kórokozók eltávolítása mellett – igazán hatékonyan tudják tisztítani az evőeszközöket, tányérokat. Ha csak kézi mosogatásra van lehetőségünk az irodában, a közös szivacsok helyett érdemes műanyag vagy szilikon kefét választani, hiszen a mosogatószivacsokban rengeteg kórokozó telepedhet meg.

Nem árt a friss levegő

Ha az irodai környezet és az időjárás is megengedi, érdemes a szabadban elfogyasztani az ebédünket. Vigyünk magunkkal saját evőeszközöket, tányért, és élvezzük a napsütést és a finom falatokat. A friss levegőn töltött ebédidő nem csak biztonságosabb a jelenlegi helyzetben, de segíti a felfrissülést is munka közben. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy szabadban fogyasszuk el az ebédünket, akkor is próbáljuk minél gyakrabban szellőztetni az irodát – kiemelten a konyhai helyiséget.

+1 Emlékeztessük a kollégákat a szabályok betartására

A karanténban töltött hetek után sokaknak felüdülést jelent, hogy újra találkozhatnak a kollégákkal. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az elővigyázatosságról, ezért az LG összeállított egy ingyenesen letölthető listát, amely a legfontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet az irodai étkezéssel kapcsolatban. Érdemes ezt kinyomtatni, és kitenni a közös konyhákban és étkező helyiségekben, hogy emlékeztessük magunkat és kollégáinkat is az óvatosságra. A hasznos nyomtatható anyag angolul és magyarul is letölthető az LG weboldalán: https://www.lg.com/hu/lg-magazine/hasznos-tanacsok/irodai-konyhaetikett

Mobilitással segítette több szervezet munkáját a Europcar Autókölcsönző

A Europcar Autókölcsönző számára fontos, hogy hozzájáruljon és megkönnyítse az emberek mobilitását. Ezért az elmúlt időszakban a rendelkezésre álló eszközeivel olyan szervezetek munkáját támogatta és folyamatosan támogatja, mint a Magyar Élelmiszerbank, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint az Etesd a dokit! kezdeményezés. Továbbá segítette a United Way Magyarország, OtthON- Iskolát minden otthonba! programját, valamint asztali számítógépeket ajánlott fel egy borsod megyei település iskolájának, ezzel megkönnyítve a diákok és a tanárok munkáját.

A Europcar Autókölcsönző a koronavírus-járvány ideje alatt az átmenetileg felszabadult kapacitásait arra fordította, hogy olyan szervezeteket támogasson, akiknek a munkájára még inkább szükség van ebben a nehéz időszakban. A tatabányai iroda a munkatársai a Magyar Vöröskereszten keresztül 2 hétig naponta 280 adag étel kiszállításában vettek részt. Győrben a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben 164 csomagot juttattak el rászoruló családokhoz. Az Etesd a dokit! civil kezdeményezés csapatának szintén két hétig segített a vállalat, itt napi 150-200 adag melegételt és 700 egészségügyi csomagot kézbesítettek a frontvonalban dolgozóknak. Emellett a cég folyamatosan kapcsolatban áll a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, ahol szintén az adományok eljuttatásában vesz részt: ha egy szervezetnek nehézséget jelent eljönni egy élelmiszeradományért a budapesti központba, a Europcar mindent megtesz azért, hogy leszállítsa a rakományt a nélkülözőknek.

Az egészségügy területén közvetlenül is segítő kezet nyújtott a vállalat. Három kocsit ajánlott fel a Semmelweis Egyetem vezetésével végzett H-UNCOVER országos, reprezentatív vizsgálat elvégzéséhez, amelynek célja az volt, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról. A két hét alatt közel 18000 tesztet végeztek el a kutatásban résztvevő szakemberek.

„Nem volt számunkra kérdés, hogy tennünk kell valamit ebben a nehéz helyzetben. Adott volt, hogy az autóinkkal a szállításban tudjuk segíteni a szervezetek és alapítványok munkáját. Szerencsére nagyon rövid időn belül el tudtuk kezdeni a közös munkát. Ehhez természetesen az is kellett, hogy a munkatársaink ilyen nyitottak legyenek és idejüket és energiájukat nem sajnálva vállalták, hogy csatlakoznak a kezdeményezéseinkhez” – nyilatkozta a témában Trungel Viktória, a Europcar Magyarország marketing vezetője. „Külön öröm volt számunkra, hogy néhány gyerkőc tanulásának megkönnyítéséhez is hozzá tudtunk járulni. Tíz darab asztali számítógépet ajánlottunk fel Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Molnár Mózes Általános Iskola karosi intézményének. Továbbá a United Way Magyarország OtthON- Iskolát minden otthonba! program keretén belül mi juttattuk el az adományozott számítógépek egy részét az otthonokba” – tette hozzá a szakember.

„United Way Magyarország a világ egyik legnagyobb, magánadományokból fenntartott non-profit szervezete. A koronavírus miatt kialakult vészhelyzetben is legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy közösségi összefogással minden tőlünk telhetőt megtegyünk a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért. A civil együttműködés keretén belül az otthON program segítségével számítógépeket adományozunk iskoláknak, olyan gyermekek számára, akik enélkül a támogatás nélkül kimaradnának az oktatásból. Nagyon örülünk, hogy a Europcar autói és önkéntes kollégái hozzájárultak ahhoz, hogy 36 intézménybe 245 gépet juttassunk az ország különböző pontjaira, mint például Pécs, Sárvár, Győr, Sopron, Hegykő, Mindszentgodisa és Kaposvár. Hálásak vagyunk azért, hogy a legfontosabb kapcsolódási pont a céljainkban azonos: ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá.” mondta el a témához kapcsolódóan Adriány Kincső, a United Way Magyarország ügyvezetője.

Ezen felül a vállalat indított egy saját „Segíts, hogy segíthessünk!” programot is, ahol a megadott településeken, a cég munkatársai vállalták, hogy bevásárolnak azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem mehetnek utcára.

15+1 Biztonságos aktív program Budapesten a járvány után

Ahogy egy ország (és egy világ) emelkedik ki hosszú hónapok után házaik, lakásaik és szobáik fogságából komoly lehet a kísértés, hogy fejest ugorjunk az első adandó programlehetőségbe. Azonban a felejthetetlen kalandoknál se feledkezzük meg egy fontos tényezőről: a biztonságról.  Ezt figyelembevéve állítottuk össze listánkat a legizgalmasabb, legkalandosabb, biztonságos budapesti programokról, amit a koronavírus járvány lecsengésekor igénybe vehettek.

Parkok, kertek, kültéri helyszínek

Ha szeretsz két lábbal a földön járni, Budapest parkjai tökéletes úticélul szolgálnak az aktív időtöltésre.  A Margitsziget tárt karokkal várja a futókat, kerékpárosokat, jógát, harcművészeteket és bármilyen más sporttevékenységet gyakorlókat. A Városligetben tökéletes családi programokra találhatsz az állatkerttől, az újonnan megnyitott csónakázótóig. Aki pedig némi keleti békére vágyik a város zajában, annak Zugló hosszú évek múltán ismét megnyílt Japánkertje biztosít meghitt menedéket.

INDOOR Minigolf a belváros szívében

Fergeteges újra- nyitási héttel, kedvezményekkel, ajándékokkal készülnek és fokozott elővigyázatossággal várják kalandorainkat. Korlátozott létszámmal, kézfertőtlenítési lehetőségekkel és minden használat után fertőtlenített golfütőkkel és golflabdákkal gondoskodnak biztonságról. Az óvatosság mellett ne feledkezzünk meg az INDOOR legfőbb vonzzerejéről sem: a felhőtlen szórakozásról. Az UV- MiniGolf központ három különleges világba kalauzol minden vendéget a Galaxis, az Elvarázsolt erdő és Horror termeken át. Gyűjtsd össze barátaidat, vagy érkezz családoddal, kis létszámú csoportokban és élvezz egy biztonságos és felejthetetlen golfélményt kiröppenve kalitkádból.

Autósmozik

Cikkünk megjelenéséig a mozik és színházak újranyitása sajnos továbbra is a levegőben lóg, de ne keseredj el! Ha közösségi filmélményre és nagyvászonra vágysz, nincs minden elveszve. Mozizz a friss levegőn! Budapest szerte több helyszínen nyílnak autósmozik, az Árkád jóvoltából pedig végre kipróbálhatod (vagy újra átélheted) a ’60-as évek kedvenc divatját!

Kerékpározás Budapesten

A frissen megnyíló város a kétkerekű kalandok szerelmesei számára is lehetőségek láncolataival kecsegtet. Élvezd ki a lassan ébredező Budapest előnyeit! Mielőtt visszaállna az autós forgalom a járvány előtti állapotra, a bicikliseké a város. Szerencsére a főváros nem szűkölködik bringautakban, így testmozgás közben újra felfedezheted kedvenc környékeidet biciklinyerged kényelmében. Néhány remek kerékpárút:

Szabadulószobák

Testi és szellemi aktivitás egy fedél alatt? Budapest méltán népszerű szabadulós játékai pontosan ezt kínálják. Szedd össze barátaidat, vagy kerekedjetek fel a családdal és ugorjatok fejest a varázslók világába, titkos laboratóriumokba, a félelmetes kastélyok, vagy a megoldhatatlannak tűnő rejtélyek birodalmába! A sorban újranyitó szabadulószobák tökéletes első lépések lehetnek a karantén szűkéből a nagyvilágba. Néhány kedvenc szabadulószobáink közül: AROOM, Paniq Szoba, Exit the Room

+1: Az apró kalandoroknak: MiniPolisz

Nem minden kaland érkezik nagy kivitelben! A kisgyermekes családok számára különösen szűkösek a lehetőségek programok szempontjából az újranyitás idejében. A Minipolisz is megnyitja nagy kapuit apró közönsége előtt júniusban, tele kalandok sokságával. Egy hely, ahol te is felnőtt lehetsz. Autószerelő, állatorvos, tűzoltó vagy rendőr, a MiniPoliszban minden poronty egy csettintésre válhat azzá, aki lenni szeretne.

Mennyi mozgás és milyen étrend kell egy iskolásnak?

Az iskolakezdés közeledtével leginkább a tanszerek beszerzésére és a tanulás előkészítésére koncentrálunk, ám roppant fontos, hogy gyermekünk étkezésére és mozgására is figyeljünk. Milyen ételekkel és mennyi mozgással lesz egészséges a gyermek?

Szeptember elején minden a tanévkezdésről szól, és arról, hogy miként legyen eredményes, de nem túlterhelt a gyermek. Az egészségükről kevesebb szó esik, pedig ez is legalább annyira jelentős.

„Hazánkban minden 4. gyermek túlsúlyos. Ez döbbenetes adat, és nagyon borús jövőképet fest elénk. Éppen ezért kell, hogy iskolás korban sokat mozogjon és minőségi ételeket egyen a gyerek. Nagyon jó, hogy minden nap van testnevelés óra az iskolákban, de nem szabad csak erre építeni a mozgást, mert ez nem elegendő. Teljesen másként éli meg azt a gyermek, amikor egy matek és egy magyar óra között kell tornáznia, mint amikor tanítás után elmegy egy olyan edzésre, amit ő választott ki, talán tehetsége is van hozzá és örömét leli benne. A mindennapos tesi órák mellett is ajánlott hetente 2-3 alkalommal edzésre járni, és sok olyan tevékenységet végezni, amihez mozogni kell. Sokat segíthetnek a szülők, ha már pici kortól olyan családi programokon vesznek részt, ami mozgáshoz kötött. Közös kirándulással, bringázással, focizással meg lehet alapozni a gyerekek sportszeretetét, és talán ez a legfontosabb, mert akkor a későbbiekben is igénye lesz rá. Ha pedig sokat mozog, attól egészséges lesz és az iskolai teljesítménye is jobbá válik” – mondja Czanik Balázs fittnes edző, a Capoeira Aerobik megalkotója.

Vitathatatlan, hogy a szülők felelőssége óriási, ám az idejük, energiájuk sajnos olykor elfogy, emiatt sokszor nem fér bele az életükbe, hogy iskola után edzésre vigyék a gyereket, illetve mindig egészséges ételt készítsenek. Pedig mindennél fontosabb lenne, ugyanis a 8-14 éves kor közötti időszak megpecsételheti a gyerek életét.

„Ha valaki általános iskolás korban elhízott, az nagy valószínűséggel lesz túlsúlyos felnőttként, de ugyanígy igaz az is, hogy ha ebben az időszakban sportol a gyerek, akkor később is szeret mozogni és nem hízik el. Nagyon fontos, hogy a szülők minőségi, rostban gazdag alapanyagokból készítsék az ételeket, és sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak a gyerekek. Nem szabad tiltani a chipset és az édességeket, mert ha néha ilyeneket esznek az iskolások, nem lesz semmi bajuk. A kérdés mindig a mennyiség és a minőség. Sok zöldségből – zeller, cékla, édesburgonya –, sőt almából is lehet chipset készíteni - vékony szeletekre vágni és a sütőben megsütni. Ez roppant egészséges, és könnyű a gyerekekkel megszerettetni. Emellett pedig a gyerekeknél is nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra. Semmiképp nem cukros üdítőkre, hanem vízre. Az édességek esetében is vannak receptek, melyek segítségével nem bombázzuk szénhidráttal gyermekünket. Éppen ezért készítettem el a Sütizz és fogyj! című receptkönyvem, hogy alternatívát nyújtsák azoknak, akik figyelnek a vonalaikra, netán laktóz- vagy glutén érzékenyek, mégis szeretnének édességet fogyasztani. Kis változtatással sok mindent el lehet érni. A cél pedig nem más, mint a gyerekek egészsége – ez minden fáradozást megér” – teszi hozzá Czanik Balázs. 

Alacsony szénhidráttartalmú finomságok Czanik Balázstól

Fehérjés Kókuszgolyó

Hozzávalók:

100 g Weider kókusz keksz fehérje

100 g kókuszreszelék

200 g zsírszegény túró

fél teáskanál Monin cukormentes vaníliás szirup

Elkészítés: Gyúrjuk össze a hozzávalókat és formázzunk golyókat belőle, majd forgassuk meg a pirított kókuszreszelékben.
Tipp: a jobb íz miatt ajánlott a kókuszreszeléket 2 percig pirítani.

Chia Palacsinta / 2 adag

Hozzávalók:

25 g chia mag

pici NaturPiac kókuszzsír

1 db tojás

3 dl kókusztej

1 evőkanál szénhidrát csökkentett liszt vagy NaturPiac zabliszt

ízlés szerint xilites szilvalekvár és gyümölcs (áfonya, málna és banán)

Elkészítés: A chia magot áztassuk be 3dl kókusztejbe 1-2 órára. Adjuk hozzá a lisztet és a tojást, majd NaturPiac kókuszzsírban süssük ki a palacsintákat. Öntsük le diétás szilvalekvárral és egy marék gyümölccsel.

Volkswagen T-Roc Cabriolet:

Megérkezett Magyarországra a nyitott tetejű ékszerdoboz

Felkészült a nyárra és a napsütésre a Volkswagen városi terepjárója, és csak arra vár, hogy meghódítsa Magyarországot. A T-Roc a jó idő beköszöntével már kabrió verzióban is elérhető, exkluzív, sportos megjelenésével és nyitott tetejével még több tekintetet vonz az utakon.

Dinamikus külső

Egyedi dizájnjának és sportos kupé formájának köszönhetően a T-Roc Cabriolet egyszerre megnyerő és tekintélyt parancsoló. Markáns orrkialakítása és letisztult oldalnézete pedig hozzájárul ahhoz, hogy a kabrió minden oldalról előnyösen mutasson. LED-technikájú fényszóróinak köszönhetően az autó az éjszakát is uralja, különleges fény dizájnjának köszönhetően éjjel-nappal jól látható jelenség az utakon.

Komfortos belső

Az új, nyitott tetejű T-Roc nem hagyja, hogy bármi is rontson a kabrió élményen, megemelt üléspozíciójával biztosítja a kilátást az útra, míg elegáns kárpitozása, tágas és kényelmes belső tere igazán komfortossá teszi az utazást. SUV kialakításának köszönhetően nem kell a terekről sem kell lemondania a kabriózás javára, bőven jut hely a lábaknak a hátsó ülésen utazóknak is. A csomagok miatt sem kell aggódni, a T-Roc Cabriolet 280 literes csomagterében minden elfér, amire egy kellemes hétvégi kirándulás során szükség lehet.

Infotainment és műszerfal

A Volkswagen T-Roc Cabriolet volánja mögött ülve könnyű figyelemmel kísérni a vezetési adatokat: a nagyfelbontású, 26 cm (10,25 col) méretű műszerfalnak köszönhetően nemcsak a sebességet és a navigációs utasításokat, de az éppen hallgatott dal címét is jól láthatjuk vezetés közben. Az alapfelszereltséghez tartozó Composition infotainment rendszer a maga 16,5 cm (6,5 col) méretű TFT-kijelzős érintőképernyőjével, FM-rádiójával, 6 hangszórójával, 2 USB-C csatlakozójával és Bluetooth kapcsolatával egyedülálló szórakoztató élményt nyújt az utazáshoz. Az opcionális Discover Media extra infotainment rendszer pedig azoknak szól, akik hosszabb túrára vállalkoznak a Volkswagen T-Roc Cabriolet-tel, ugyanis 20,3 cm-es (8 colos) kijelzőjével, és Európa térképével nemcsak szórakoztató útitárs, de igazi másodpilóta is lehet egy kabriótúrán. Az opcionális, 6 hangszórós beats hangrendszer pedig tökéletes hangzást teremt a szabad ég alatti autózáshoz.

Biztonság

A T-Roc Cabriolet több vezetést segítő funkcióval is fel lett szerelve. A gyalogosfelismerő funkcióval ellátott „Front Assist” vészfékasszisztens, az ACC adaptív távolságtartó automatika már alapfelszereltségben is elérhető, hogy az autóval utazva mind a sofőr, a mind a környezete biztonságosan célba érjen. Az autóhoz olyan extra asszisztensek is elérhetők, mint az opcionálisan választható „Blind Spot” holttérfigyelő rendszer, a „Park Assist” parkolássegítő rendszer, valamint a forgalmi torlódás asszisztens, melyek segítenek abban, hogy még nagyobb biztonságban, még komfortosabban érje el úticélját.

A vezetés élménye

Az opcionális progresszív kormányzás segít abban, hogy még nagyobb kontrollja legyen a sofőrnek az autó fölött a kanyarokban, így hozzájárul ahhoz, hogy semmi se ronthassa el a vezetési élményt. Nagy húzóerejű TSI benzinmotorjának köszönhetően pedig a T-Roc Cabriolet-tel átélhetjük a sportos vezetés varázsát, de törekedhetünk arra is, hogy alacsonyan tartsuk fogyasztást: mindkét esetben teljes élményt ad a kabrió. Mélyebben fekvő karosszériája biztosítja a kiváló tapadást, ami tovább fokozza a kanyarok adta örömöt egy festői, lankás úton. Az opcionális vezetési profilválasztási lehetőséggel pedig a T-Roc Cabriolet-et mindig az adott helyzethez hangolhatjuk, ECO módban takarékoskodhatunk az üzemanyaggal, COMFORT módban élvezhetjük a vezetés kényelmét, SPORT módban előhozhatjuk a T-Roc Cabriolet sportos énjét, míg INDIVIDUAL módban egyénileg is beállíthatjuk az autót, hogy az a legjobban kiszolgálja a sofőr igényeit.

Ilyen Bruce Willis valójában!

Exkluzív felvételek a HELL reklámfilm-forgatás kulisszái mögül

Bruce Willist láthattuk már komédiában, thrillerben, tengernyi akciófilmben. Lehet rajta atléta, vagy nyakkendő és öltöny, tagadhatatlanul a világ egyik legismertebb színésze. Milyen lehet, amikor viszont nem szerepet játszik? Könnyű eset, vagy olyan, aki körül 10 embernek kell ugrálnia folyamatosan munka közben? A HELL reklámfilm-forgatás kulisszák mögötti felvételei választ adhatnak a kérdésre!

Bruce Willis az egyik legkeresettebb hollywoodi színész, hetente 8-10 felkérést kap, de nem adja nevét bármihez, reklámfilmek tekintetében pedig kimondottan válogatós. A HELL energiaitalai és az Energy Coffee-k azonban meggyőzték: idén már a márka második kampányára mondott igent. Reklámbeli partnerével, a – szó legszorosabb értelmében vett – világszép Zuleyka Riveraval első ízben dolgoztak együtt a 3 napos new yorki forgatáson. A népszerű latin-amerikai színésznő-műsorvezető a Despacito klip kapcsán már belekóstolt a világhírnévbe, így nem lehetett kérdés, hogy állni fogja a sarat és méltó párja lesz a munka során a Die Hard filmek hősének. Jókedvűen és ragyogva, mindemellett végig nagyon koncentráltan végezte feladatát, ráadásul mindenkihez volt egy kedves szava. De vajon milyen lehet Bruce Willis munka közben?

Nos, csalódást kell okoznunk azoknak, akik azt gondolják, az akciószínész sztárallűrökkel rendelkezik. Épp ellenkezőleg! Közvetlen, barátságos és vérbeli profi. Lehengerlő karakter, akinek egyetlen szexi félmosolyától női lábak milliói remegnek meg és képes megnevettetni az egész stábot. Arról nem beszélve, hogy a pontosság szobra is lehetne, a magyar energiaitalmárkával készített közös film forgatására is jóval korábban érkezett korábban a vártnál. A 8 órás, fotózással egybekötött forgatás (melyben egyetlen szünet volt) után is vidáman és türelmesen fotózkodott a vendégül hívott influencerekkel, ahogy az a fogatáson készült behind-the-scenes videóból is kiderül. 

 https://www.hellenergy.com//bw_tvc_bts

A jóga több mint mozgásforma

Lépjünk be az ájurvéda világába

A jóga manapság az egyik legtrendibb sport, amely hazánkban is egyre nagyobb teret hódít. Az viszont sokszor feledésbe merül, hogy a jóga nem csupán egy testgyakorlat, hanem egy életszemlélet, egy szellemi-, lelki út, amely által közelebb kerülhetünk önmagunk belső valójához. Ebben, az úgynevezett jógikus életmód kialakításában éppen ezért kiemelt szerepet kap az ájurvéda, azaz az élet tudománya. A június 21-i jóga világnap alkalmából, tekintsünk most be egy picit ebbe a misztikus világba az AVON szakértői segítségével.

Az ájurvédában, azaz az élet tudományában összefonódik életünk négy meghatározó alapillére: a lélek, az elme, az érzékszervek és a fizikai test. A jóga és az ájurvéda több mint 5000 éves indiai szentírásokon, az un. Védákon alapszik. Ez a két ősi bölcsesség szorosan összefonódik és kiegészíti egymást, kialakítva egy testileg, lelkileg egészséges és harmonikus életet. Indiában az ájurvéda tudományát orvosi egyetemeken tanítják és tanulják, így az ájurvédikus orvos végzett orvos, aki fontos szerepet tölt be a társadalomban. A keleti- és a nyugati orvoslás közötti különbség leginkább a holisztikus szemléletmódban keresendő. Ez mit is jelent? Leginkább azt, hogy az embert, mint testi-szellemi-lelki egységet veszi alapul, egy-egy betegség gyógyításakor mindig az egyénre koncentrál, nem az általános eljárásokra. A gyógyításhoz természetes eszközöket használ, nem csak a betegség tüneteit vizsgálja, hanem az adott emberre ható külső tényezőket, és az ember belső, lelki világát is, és alapvetően nagyon nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. 

Az ájurvédában 3 alapvető típust, azaz „dósát” különböztetünk meg: váta, pitta, kapha. Mindhárom típus mindegyikének megvannak a maga testi, lelki, szellemi sajátosságai, jellemzői. A legtöbb esetben 2 típus keveredik egy emberben, de van „egydósás” típus is, hangsúlyban egy dósával, viszont mind a 3 típus ritkán keveredhet. Biztosan egy képzett ájurvédikus orvos tudja megmondani részletes felmérés után, hogy ki hová tartozik, de az interneten többféle teszt elérhető, ha valaki kíváncsi a körülbelüli típusára. Miért is fontos, hogy melyik típusba tartozunk?

Típus alapján meghatározható, hogy ki milyen ételeket, italokat, fűszereket fogyaszthat vagy nem fogyaszthat - a fűszereket gyógynövényként használják az ájurvédában -, hogy ki milyen ízeket részesítsen előnyben, kinek milyen színeket ajánlott viselni, ki mit sportoljon, mozogjon, milyen emberek vannak rá jó hatással és kik azok, akikkel kevésbé jön ki.
Egyszóval az élet minden területére kihatóan megvizsgálják az adott egyént, hogy típusába tartozóan hogyan éljen annak érdekében, hogy minél hatékonyabban elkerülje az esetleges betegségeket, sérüléseket. Amikor valaki beteg lesz, azt kibillent állapotnak, az egyensúly elvesztésének nevezik. A cél az, hogy visszataláljunk az egyensúlyhoz, így a betegségek is elkerüljenek. Ez a mai, nyugati világban nagyon nehéz, nagy elszántság kell hozzá, hogy elkezdjük és meg is tartsuk kialakított szokásainkat.

A jógázás azonban nagyban segíthet ebben. Fontos, hogy ki-ki megtalálja a számára szimpatikus órát, tanárt. Egyes jógapózok és órák 1-1 típusra jobban, míg másokra kevésbé intenzíven hatnak. Egy nyugodtabb, kiegyensúlyozott kapha típusnak inkább a lendületes, míg a kapkodóbb, nyugtalanabb váta típusnak a lassabb, flow típusú gyakorlások fognak jobban tetszeni.

Az viszont általánosságban elmondható, hogy minden típusnál fontos a napirend, a rendszeresség, a könnyed, típusnak megfelelő étkezés, a reggeli-esti tisztálkodás, hiszen a test a lélek temploma, ápolni kell, vigyázni kell rá. Az ájurvéda alapvetően legkésőbb 6:00 órai kelést és este 10:00 előtti nyugovóra térést ajánl, hogy szervezetünknek legyen elég energiája és ideje az emésztésre, regenerálódásra. Fontos még, hogy jógázás előtt 2-2.5 órával már ne együnk, semmilyen pózt ne erőltessünk, végezzünk rendszeresen légzőgyakorlatokat és relaxációt, meditációt.

Egy jóleső gyakorlás után tovább fokozhatjuk az ellazulás érzetét az Avon új Planet Spa The Ayurveda Ritual masszázsolajból, tápláló testvajból és könnyed arcmaszkból álló termékcsaládjának segítségével, amelyek nyugtató illatukkal harmóniát csempésznek napjainkba, feltöltenek energiával és önbizalommal.

 

www.avon.hu

Az AVON-ról

Az Avon több, mint 130 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független Tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy részmunkaidőben. Az Avon támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több, mint 1 milliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására. Tudj meg többet az Avon-ról és termékeiről a www.avonworldwide.com vagy az avon.hu honlapokon.