Kiket veszélyeztet a pitvarfibrilláció?

2020. szeptember 18. - persica

Az előrejelzések szerint a pitvarfibrilláció 2060-ra több mint 14 millió 65 évesnél idősebb embert érint majd Európában. Azonban a betegség nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti, hanem egyre több fiatalt is. A leggyakrabban előforduló szívritmuszavart nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a pitvarfibrilláció ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A szeptemberi Pitvarfibrilláció Tudatosság Hónap alkalmából összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Legyünk körültekintőek!

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Világszerte körülbelül 33,5 millió beteg él együtt ezzel a betegséggel, Magyarországon évente körülbelül 200 ezer embert diagnosztizálnak. Tünetei eltérők, legtöbb esetben azonban a légszomj, szédülés, fáradékonyság, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás, tüdőbetegség, túlsúly vagy a csökkent fizikai teljesítőképesség utalhat a betegségre. A Statista 2017-es adatai alapján összességében véve eddig több férfit, mint nőt érintett, ám jelenleg a női lakosságot veszélyezteti leginkább, a kor előrehaladtával pedig kialakulásának esélye növekszik. Ügyeljünk az árulkodó jelekre, hiszen ez a betegség akár a stroke előfutára is lehet.

A stroke kialakulása és következménye

A stroke kialakulhat a nem megfelelő szívműködés miatt. Ilyenkor a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba. A vér ezáltal megalvadhat, amelyből később vérrögök alakulhatnak ki, elzárva az agyi ereket. Hazánkban hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint évente, világszerte pedig a harmadik leggyakoribb a halált kiváltó tényezők között Európában. Amennyiben valakinél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, az orvos az esetek túlnyomó többségében véralvadásgátló terápiát rendel el, ezzel csökkentve a stroke kialakulásának kockázatát.

Rizikófaktorok

A pitvarfibrilláció akár örökletes is lehet. Kialakulását elősegítheti a rendszertelen mozgás, ugyanakkor a fizikailag megterhelő, túlhajszolt életmód is, a nem megfelelő étkezés, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az alvászavar, de különféle krónikus betegségek (mint például a diabétesz vagy az asztma), a már diagnosztizált szívbetegség, valamint a magas vérnyomás is. Pulzusunk rendszeres ellenőrzésével nyomon követhetjük szívműködésünket, szívverésünk akkor megfelelő, hogyha nyugalmi állapotban egy perc alatt 60-100 ütésszámot mérünk.

A pitvarfibrilláció megelőzése és kezelése

A pitvarfibrilláció kezelésére legtöbbször véralvadásgátló terápia szükséges. A szájon át szedhető antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények rendszeres használata segít csökkenteni a stroke vagy akár a trombózis kialakulásának kockázatát. Léteznek olyan gyógymódok is – mint például a szívfrekvencia- vagy szívritmus-szabályozás –, amelyek elősegítik kezelésének hatékonyságát. Ahhoz, hogy megelőzhessük az esetleges szövődmények kialakulását, fontos, hogy mielőbb felismerjük a pitvarfibrilláció jeleit. Kérjük szakorvos segítségét és rendszeresen konzultáljunk a további lépésekről! A rendszeres gyógyszeres kezelés mellett ügyeljünk káros szenvedélyeink visszaszorítására, a megfelelő étrend kialakítására, illetve a rendszeres testmozgásra is.  

Ettől megjön a kedved az őszhöz!

Bőrben tetőtől talpig a VAN GRAAF-fal

Ahogy elérkezünk a hűvös évszakokhoz, egy trend újra és újra visszaköszön: a bőr darabokat nem tudjuk és nem is akarjuk megunni!

Érdemes beruháznunk ezekre, hiszen szezonról szezonra teszik még izgalmasabbá szettjeinket! Sőt! Idén akár tetőtől talpig viselheted, hiszen a tervezők a legmenőbb bőr hatású ingruhákkal, fenséges bő szoknyákkal és sikkes, karcsúsított bőr ingekkel is előrukkoltak.

Színekben a megkérdőjelezhetetlen jolly jokeren, azaz a feketén kívül a gesztenye- és mogyoróbarna, a mahagóni vagy akár a khaki árnyalatú darabok is a szezon nagy kedvencei lesznek.

Szerezz be te is néhány különleges szabású darabot a VAN GRAAF-ból!

 

Hugo Boss/VAN GRAAF

Szépészeti beavatkozás, hogyan induljunk neki…

A testi-lelki harmónia és a szépség manapság a boldogságunk egyik alapköve. Nagymértékben hozzájárul az egészséges önbizalomhoz, a saját magunkról alkotott képhez. Mivel az idő előrehaladtával mindenkinél megjelennek az apró ráncok, szarkalábak, a korábban feszes bőr veszít a rugalmasságából, az addig határozott kontúrok pedig elmosódnak, ezért sokan kezdenek el gondolkodni esztétikai beavatkozáson. Manapság egyre többen veszik igénybe profi szakorvos segítségét, hogy a kis zavaró ráncok eltűnjenek, vagy a megereszkedett bőr újra feszes legyen. De hogyan is jutunk el a gondolattól a beavatkozásig?

A mai modern szépészeti beavatkozások és esztétikai kezelések műtét nélkül is rendkívül hatékony megoldást nyújtanak. A kezelések alkalmával az idő múlásának a jeleit szinte eltüntetheti az orvos, megszabadíthat az apróbb szépséghibáinktól. Bújva az Internetet, keresve a megfelelő szakorvost, konzultálva saját orvosunkkal, vagy csak egy barátnős beszélgetés alkalmával felmerül egy-egy hazai, jóhírű klinika neve. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő klinikát és szakorvost, máris elindulhatunk az első fontosabb lépés felé, hogy konzultáción vegyünk részt. Amikor kiválasztod a megfelelő klinikát, és annak orvosát, mindig győződj meg arról, hogy a kezelésekhez használt termékek a legmagasabb minőséget képviselik. 

Időpont egyeztetés, megbeszélés, mit szeretne a páciens, mit lát az orvos valójában?

Én nem tagadom le a koromat, sőt, büszke vagyok rá, mert tudom, hogy ennyi idősen, Édesanyaként, nőként mennyi mindent teszek az egészségem megőrzéséért, hogy sportos, fitt és fiatalos maradjak. De néha hiába a „sokminden” meg a szuper gének, a múló idő megmutatkozó jeleiről nem árt egy igazi profi véleményét is kikérni!

A nevetőráncaim nem zavarnak, de vannak azok a mimikai ráncok, amelyek az idő előrehaladtával egyre mélyülnek. A tapasztalt orvos szemei bizony kiszúrják, hogy az a ráncocska, már sok, vagy kicsit megnyúlt a bőr, mert a fizika törvénye a bőrt sem kíméli, és egy két helyen nem ártana egy kis korrekció. Az esztétikai, illetve szépészeti kezelések kapcsán bennem nagyon sok kérdés merült fel. Ebben volt segítségemre Dr. Rozsos Tamás, az ismert és méltán elismert plasztikai sebész, a Best of You Klinika tulajdonosa.

A konzultáció során doktor úr először statikusan, majd beszéd, mimika közben dinamikusan szemrevételezte az arcomat, és bizony fény derült arra, hogy itt ott nem ártana egy minőségi, és elsősorban nagyon biztonságos kezelésnek alávetnem magam, vagyis a kis vidám ráncocskáimat. Léteznek olyan kezelések, amelyekkel egy két helyen a kissé megereszkedett bőröm újra feszesebb, fiatalosabb lehet. A Juvéderm orvostechnikai eszköz töltőanyagai a bőrben természetesen is megtalálható hialuronsavból állnak. Nemcsak szép, természetes eredményt adnak, de a sűrűségüktől függően 9-24 hónapon át tartó hatást biztosítanak. Használatuk fokozottan biztonságos és teljesen a páciensre szabottan alkalmazhatók, variálhatók, így természetes hatást érnek el velük. Azt is megtudhattam, hogy az Allergan Juvéderm termékeit jól tolerálja a szervezet, nem okoz szöveti csomósodást, szépen regenerálódik a bőr a kezelések után.

A konzultáción a doktor úr azt is elmondta, hogy az év szinte bármely szakában lehet alkalmazni a kezelést, a nyári időszak annyi kívánnivalót hagy maga után, hogy persze nem rohanunk a kezelés után a strandra napozni, hanem kíméljük a bőrünket az orvos tanácsára.

A bőrünk öregedési folyamata, genetikától, életmódtól, külső tényezőktől, és sajnos a betegségektől is függ, de szépnek, illetve szebbnek lenni ma már nem kiváltság, és esztétikai kezelésnek alávetni magunkat sem az. Ám a legfontosabb, hogy aki egy ilyen kezelés mellett dönt, az minden esetben orvoshoz menjen, mert az injektálás orvosi feladatkör!

Népszerű hialuronsavas kezelések

Ajakfeltöltés: A formás és telt ajkak jelentősen javítják az arc harmóniáját.
Volumenpótlás: Hatékony és biztonságos megoldást jelent, ha a megereszkedett arc megemelésére gyorsan és látványosan vágyik valaki.
A sikeres, látványos és hosszú távra szóló arcfiatalítás kulcsát a komplex kezelések jelentik.

Az esztétikai beavatkozások segítenek jól érezni magunkat bőrünkben és hozzájárulnak ahhoz, hogy testileg és lelkileg is elégedettek legyünk. A szépészeti beavatkozások mellett a plasztikai sebészet beavatkozásai közé tartoznak a helyreállító műtétek. Egy veleszületett, vagy baleset okozta, illetve daganatos megbetegedés következtében kialakult elváltozás megkeserítheti az életünket. A plasztikai sebészet ma már nagyon sokat tehet azért, hogy enyhítsen az ilyen jellegű problémákon és helyreállítsa vagy finomítsa a testi kontúrokat.

Tudtad?

A plasztikai sebészetnek alapvetően két ágát különböztetjük meg: a rekonstrukciós műtéteket és az esztétikai beavatkozásokat. Előbbi a baleseti, égési és műtét okozta torzulások vagy hegek, valamint fejlődési rendellenességek korrekcióját jelenti. Utóbbi, ahogy neve is mutatja, esztétikai célú, a fiatalabb, vagy előnyösebb külső elérése érdekében történik. Az esztétikus végeredmény természetesen a rekonstrukciós műtéteknél is nagyon fontos.

Hölgyeim és Uraim! Az ajtó mindenki előtt nyitott, természetesen szépnek lenni ma már ilyen egyszerű.

Még több információ itt:

www.juvederm.hu

A bejegyzés az Allergan Hungary Kft. támogatásával készült.

Minden az új ŠKODA ENYAQ iV-ról

Szeptember elsején bemutatkozott a ŠKODA legújabb modellje, az ENYAQ iV.

Az ENYAQ iV a konszern MEB építőkészletére épült. Ez az a platform, amit kimondottan a konszern elektromos modelljei számára hoztak létre. Ennek több előnye is van. Egyrészről nem kell kompromisszumot kötni a tervezés során, hiszen nem kötik a mérnökök kezét a hagyományos modellekben megszokott technikai megoldások. Így sokkal tágasabb lehet az utastér amellett, hogy a nagy csomagtérről sem kell lemondanunk.

Ennek köszönhető, hogy bár külső méretei elmaradnak a KODIAQ-tól, az utastér hasonlóan tágas (a tengelytávolsága 2,765 m), míg a csomagtér nagyobb annak 7 üléses kivitelénél, 585 literes. Persze az első elektromos ŠKODA SUV nem lesz kicsi: 4,649 milliméteres hosszával és 1,879 milliméteres szélességével alig foglal kisebb helyet a KODIAQ-nál.

Másrészről az akkumulátor elhelyezése is optimális lehet, ezáltal a menettulajdonságok is javulnak. Az adatok szerint a méretek mellett erre sem lesz panasz.

Egy ŠKODA, ami ismét farmotoros és hátul hajt.

Az ENYAQ iV három különböző akkumulátorkapacitással és öt teljesítményváltozattal lép piacra.

Ezek a változatok eddig mind hátul hajtottak, de érkezik két négykerék-meghajtású változat is, amelyek mindegyike a legnagyobb akkupakkot használja, és a hátsó tengelyeken kívül egy második elektromotor is lesz az elsőtengelynél.

Mindkét négykerék-meghajtású változat maximális hatótávolsága 460 kilométer. Az összkerekes modellek gyártása később indul.

Neked milyen nappali hangulat jön be?

Az ENYAQ iV letisztult és tágas belső tére egy teljesen új tervezési koncepcióra építve öt életmód-ihletésű, kiegyensúlyozott és részleteiben harmonikus belső tér változatot kínál a hagyományos felszereltségi szintek helyett.

Ezek az úgynevezett „Design Selection” csomagok, úgymint Loft, Studio, Lodge, Lounge, ecoSuite és Suite. Minden „Design Selection” csomag befolyásolja az utastér különböző részeinek anyag-, és színösszeállítását: például a kárpitozásét, a műszerfalét, a középső konzolét, a szőnyegekét, a hangulatvilágításét, az ajtóbetétekét. Az utastér nem csak ebben mutat újat.

A vezető előtt közvetlenül egy kisebb, 5,3 colos digitális műszerfal van, míg a központi kijelző 10 vagy 13 colos méretű lehet. Ez utóbbi az OCTAVIA esetén megismert csúszkával és gombsorral is rendelkezik. A hatalmas teret számos ötletes megoldás teszi teljessé.

A fűtés és hűtés háromzónás is lehet, természetesen hőszívattyúval, plusz zajcsillapítást is lehet rendelni, amivel extra csendes lesz az ENYAQ iV, a CarPlay vezeték nélküli, a vezetőülés pedig masszázs funkciót is kaphat. A leglátványosabb mégis a kiterjesztett valóságot használó Head-up Display, amely egy teljesen új korszakot jelent nem csupán az adatok megjelenítésében, de a tájékozódásban is.

Folyton online

Természetesen az ENYAQ is támogatja a ŠKODA Connect rendszert, melynek segítségével állandó kapcsolatban lehetünk autónkkal, akár Alexa segítségével is. Így ellenőrizhetjük többek között az ajtók, zárak, ablakok, vagy az akkumulátor állapotát, de a töltést és a hűtés/fűtés funkcióit is vezérelhetjük az applikációból.  

Ahogy az OCTAVIA esetében, úgy itt is távolról tudja frissíteni a gyár az ENYAQ iV szoftverét.

Vezetési segédek hada.

Az ENYAQ iV felvonultatja mindazt, amit ma lehet e téren. 360 fokos Area View rendszer, parkolást segítő rendszer, prediktív tempomat Stop&Go funkcióval, sávtartó és holttér-figyelő rendszer, városi vészfék, amely a gyalogosokat és kerékpárosokat is felismeri, egyszóval mindaz, ami ma elérhető ezen a területen. Baleset esetén a jármű utasait akár 9 légzsák is védheti, beleértve egy központi légzsákot, amely a vezető és az első utas között fúvódik fel.

Tanítható parkolás és távparkolás

Az ENYAQ iV megtanulhatja, hogyan parkoljon ismerős helyeken, és képes beállni keskeny parkolóhelyekre, illetve kiállni onnan egy alkalmazás segítségével, kívülről történő távirányítással. Ez a funkció 2021 végétől lesz elérhető.

A külső megfog…

Az új ENYAQ iV már sötétben is messziről felismerhető, hiszen a teljes LED Matrix fényszóró mellett opció a megvilágított hűtőmaszk is, az úgynevezett Crystal Face is. De ha hátulról látjuk a legújabb ŠKODA modellt, akkor is könnyen elrabolja tekintetünket az új üdvözlő fényjáték a LED technológiát használó hátsó lámpákkal.

És a hazai menetrend

Hamarosan, szeptember második felében elindul az előértékesítés, egy teljesen újszerű felületen. Az első darabok jövő tavasszal kerülnek a kereskedésekbe és a tulajdonosokhoz. Az első széria a „Founders Edition” nevet kapta, és összesen 1895 darab készül belőle, utalva a márka alapításának évére. És bár úgy tűnhet, hogy megismertük a teljes ENYAQ iV családot, a modell még tartogat meglepetést.

 

Magyar művészek rajzaival ünnepel a Medve sajt

Az idén 90 éves Medve sajt öt képzőművészt kért fel a limitált csomagolásdesign megalkotására

Idén lett 90 éves a magyarok örök kedvenc kockasajtja, a kezdetektől Magyarországon gyártott Medve sajt. A márka alapítója, Stauffer Frigyes honosította meg hazánkban az ömlesztett sajtok gyártási technológiáját, így a répcelaki kördobozos sajt immáron 90 éve a magyarok mindennapi örömeinek része. A kerek évforduló alkalmából a Medve a fogyasztókkal együtt ünnepel: egy kutatás során felmérték, mi jelent a magyarok számára apró örömöt, mi fakasztja mosolyra őket. Ezek a témák inspirálták azt az öt művészt – Buzás Alíz, Kolláth Gergő, Rátkai Kornél, Klement Csaba, Cserkuti Dávid – akik ezekből az apró örömökből limitált, ünnepi csomagolást terveztek az ország kedvenc Medvéjének.

Az idén 90. születésnapját ünneplő Medve sajt fennállása óta fontos feladatának tartja, hogy felhívja az emberek figyelmét azokra a mindennapi pillanatokra, amik örömet okoznak, megmosolyogtatnak, legyen szó egy ölelésről vagy egy gyönyörű naplementéről. Az ikonikus márka a magyar lakosságot is bevonta a rendkívüli születésnapba: egy reprezentatív kutatás keretében felmérte, hogy mik azok az események, történetek, amik számukra örömforrást jelentenek a mindennapokban, amik boldoggá teszik őket, mint amikor egy sajt formájában újra találkozunk gyerekkorunk szeretett ízeivel.

Ezek az apró örömök inspirálták azt az öt művészt is, akik a márka számára megrajzolták azokat a kedves pillanatokat, amelyek mosolyt csalnak az arcokra. Így elevenedik meg a 90 éves Medve sajt csomagolásán Buzás Alíz illusztrálásában az eső illatának érzése, Kolláth Gergő kiskedvencének boldog üdvözlése, Rátkai Kornél ágyban eltöltött reggelije. Ezeken túl, Klement Csaba számára a gyerekkori emlékekből táplálkozó nosztalgikus rajzok jelentenek apró örömöt, Cserkuti Dávid pedig a közösen megcsodált naplemente élményét elevenítette fel.

A felkért alkotók szakmájuk jeles képviselői, Cserkuti Dávid Alfabéta-díjas grafikus, Buzás Alíznak több könyve is jelent meg a saját illusztrációival. Rátkai Kornél mesekönyveket rajzol, míg Klement Csaba készített már Odett számára animációs videóklipet, Kolláth Gergő pedig UI designerként dolgozik.

A művészek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy azonosulni tudjanak a márka értékrendjével, és képviselni tudják az apró örömök szemléletet is.

Nagyon örültem a felkérésnek – olyan volt kicsit, mintha nyernék valamit. Mivel olyan dolgot illusztráltam, ami számomra kedves, így ez a része könnyen ment. Egy kicsit izgultam viszont, mert szerettem volna valami olyasmit alkotni, ami a Medve sajt rajongóknak kedves, hogy ők is annyira bele tudjanak szeretni ebbe a témába, mint én. Remélem, hogy ez sikerült! – mesélte Kolláth Gergő az alkotás folyamatáról.

Az öt művész grafikáival megújult, 140g-os kördobozos Medve sajttal augusztus közepétől találkozhatnak a vásárlók a boltok polcain. A limitált kollekció a Medve 90 éves születésnapi ünneplésének része.

Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt.

A korábban Pannontej Zrt.-ként ismert vállalat olyan közkedvelt piacvezető sajtmárkák gyártója, mint a Medve, a Tihany Válogatás, a Pannónia, vagy a Karaván. A Savencia Fromage & Dairy vállalatcsoport leányvállalataként széles nemzetközi portfólióval és nemzetközi sajtgyártói tudással is rendelkezik.

Hosszú távú sikeres működésének alapja a kiváló minőségű termékek előállítása, a folyamatos termékinnováció és a szolgáltatások megbízhatóságának fenntartása. A társaság fontos szerepet vállal a hazai sajtfogyasztási kultúra fejlesztésében, valamint az egészséges táplálkozási szokások kialakításában is.

Mi történik akkor, ha a gyerekek tervezik meg az otthoni feladatokat?

Gondoskodni együtt jó! programjában a Zewa 7 héten keresztül vizsgálta, hogyan viszonyulnak a kisgyermekes családok a házimunkához és a nemi szerepekhez, és hogyan reagálnak a gyerekek arra, ha a sztereotípiákkal ellentétes példákkal találkoznak. Bár a nemi szerepelvárások már kisiskolás korra kialakulnak, a próba azt mutatja, hogy ezek nincsenek kőbe vésve, melynek felismerése a családok és az iskolai közösségek életén is javítani tud és a gyerekek szabadabban választhatnak a jövőjüket illetően.

A Zewa évtizedek óta a gondoskodást segíti az otthonunkban és legfőbb üzenete, hogy gondoskodni jó. Ezúttal még egy lépést tett előre a márka Gondoskodni együtt jó! programja és a szavakat tettekre váltotta. Szakértőik segítségével állították össze a 7 héten át tartó, 7-8 éves gyerekek összeszokott csoportjának bevonásával zajló családi gondoskodás próbát, amely bebizonyította, hogy változást elérni ilyen rövid időn belül is lehetséges. A játékos programban a csoportos feladatok mellett otthoni aktivitások is voltak, amelyeket családjukkal közösen végezhettek el.

DESIGUAL

La Difference

Miért számít manapság, hogy arra kérünk, légy önmagad? A sütik, az Instagram-filterek világában, ahol naponta mintegy 300 millió, szinte teljesen egyforma poszt születik, mi pontosan értjük a különbözőség fontosságát. Kíváncsinak, szabadnak, szokatlannak, szórakoztatónak, színesnek, pozitívnak, tudatosnak és felelősségteljesnek lenni. Új kollekciónk óda ahhoz a személyhez, aki vagyunk. A patchworkhöz, amely egyedivé tesz minket. A „lezser” szóhoz, amely szórakoztatóvá tesz minket. És a színhez, amely meghatároz bennünket. De elsősorban a jövőhöz: ki leszel holnap, ha ma nem önmagad vagy? Sőt, fejlődünk is: azon dolgozunk, hogy a teljes 2020-as ŐSZI/TÉLI kollekció 20%-a fenntartható legyen, kibővítettük a szövött árucikkek méretkínálatát, és olyan kényelmes, városi ruhákra koncentrálunk, amelyekben szabadok lehetünk. Szabadabbak, mint valaha. 

Bemutatkoznak a graffiti, a nagy zsebek és az örökségünk részletei, csillogó, színes díszítésekkel. A kényelmes, laza összeállítások nosztalgiát idéznek, virágokkal és patchwork-elemekkel egészülnek ki, amelyek otthoni és távolabbi emlékeket hoznak vissza. Bemutatunk egy női kollekciót, amely a stílust a sportruházat kényelmével ötvözi a mindennapi viseletekben. Minden egyes megjelenésben benne van ez az elengedhetetlen Desigual-sikk, a design, a szövetek és az élénk színek, amelyek egyedivé teszik őket. Újra felfedeztük a patchworköt, hibrid darabokkal, amelyek a szöveteket a mintákkal keverik, bátran használtuk jellegzetes trendi eszközeinket: a fotografikus mintákat vagy a batikolást, a kockákat, a redőket, a flittereket, a tartánt.

Egy nagyon virágos ősz

Galaktikus és virágminták kölcsönöznek még romantikusabb hangulatot az új kollekció és a hidegebb időjárás érkezésének. A galaktikus témák és az XXL méretű virágok a khaki, a rózsaszín és a kék árnyalataival keverednek a kollekcióban, amelyet az ingruhák, a pólók és az oversize nadrágok dominálnak. Katonai és bézs színű részletekkel, valamint rengeteg virággal üdvözöljük majd a hideget.

Farmer DNS

Laza, városi megjelenés kényelmes kivitelben, amely alkalmazkodik a nyár és a tél közti átmenethez. Basic farmerek organikus pamutból és új színekben, valamint dzsekik, tele mindenféle stílus részleteivel, a hímzettől az oversize-ig. Egzotikus dzsekik pamut-elasztán és kevert szálas anyagokkal, levehető műszőrmegallérokkal és gyapjúbetétekkel, a legmodernebb stílusokban. Vannak oversize dzsekik is, amelyek még lazábbak, szintén kevert anyagokkal. Készen állunk a télre, levehető gyapjúbetétekkel és gallérokkal, a műszőrme és meleg a szövetek párosításaival.

Nomád lélek

Utazásainkból, valamint a kultúra és a történelem párosától merítettünk ihletet, otthonunk közeléből és távolabbi tájakról is. Erősen befolyásolt minket a marokkói és más afrikai kultúrák esztétikája, amelyeket keleties részletekkel és látványosan díszített stílussal kombináltunk. Az etno mintákat ragyogó színtúladagolással kevertük: a homok, a piros, az okker, a fekete és a narancssárga árnyalataival - a fotografikus, steppelt patch-ek is elbűvölő színekben tűnnek fel a műszőrme kabátokon. Művelúr, díszítések, lurex és szikrázó részletek az ingeken és a kötött darabokon, stílusos jaquard szövéssel és elegáns vonalakkal. Új logónk többféle megjelenésben kerül középpontba a ruhákon, és sokszor főszerepet kapnak a feltűnő, grafikus stílusú feliratok, színekben és optimizmusban gazdag szlogenek is.

Városi cigány

A nomád hangulat többféle etno-stílusú felsőruházatot hoz a városba, kombinálva a burgundi, valamint a zöld, a fekete és piros árnyalatait. Beépítettük a tartánt is, amely sajátos csavart ad a kollekciónak. A ruhák, nadrágok, szoknyák és blúzok punk és patchwork stílust kapnak, finom, városi hangulattal kiegészítve. Meleg ruhába csavarodni sosem volt még ilyen puha érzés: bolyhos kabátok és dzsekik, extra volumennel, műszőrmével és a gyapjúval.

 

AZ ÁLMOK KERTJÉBE A GUCCI BLOOM PROFUMO DI FIORI ILLATTAL LÉPJ BE

Egy új kampány és illat csatlakozik a Gucci Bloom családhoz, melynek főszereplői Anjelica Huston, Florence Welch, Jodie Turner-Smith és Susie Cave

“Amikor elképzeltem az új Gucci Bloom kampányt, a női érzékiség misztikus világából indultam ki és hogy hogyan kapcsolódik a természet eszméjéhez. Ez a világ a virágok erejének és a nők – akik olyanok, mint az istennők – kapcsolódásának hallucinációja.

Ez egy olyan világ, ahol az időt felváltja a vonzerő és a varázslat, bemutatva magát az illatot.” Alessandro Michele.

Az élet virágba borul. Az új Gucci Bloom Profumo di Fiori képzeletbeli kampánya az álmok kertjében debütál, ahol a varázslat kivirágzik. Alessandro Michele virágzó kreativitásának eredményként az innovatív vízió elhomályosítja a vonalakat a két univerzum között: egy szürrealista világ, mely ütközik a valósággal. Négy kortárs nő – a színész és rendező Anjelica Huston, az énekes dalszerző Florence Welch, a színész és modell Jodie Turner-Smith és a designer Susie Cave – közreműködésével a kampány feltárja a Bloom valódi szívét és felkínálja a fantázia és az identitás felfedezését, tükrözve a Gucci Bloom Profumo di Fiori ragyogó, virágos jellegét.

Gucci Bloom: az illat története

Az első illat, melyet teljesen Alessandro Michele víziója alapján fejlesztettek ki, a Gucci Bloom Eau de Parfum, melyet a teljes hitelesség ideája inspirált, illetve a szabadság gondolata, hogy az légy, aki vagy. Alberto Morillas mester parfümőr alkotása, mely Alessandro Michele irányításával született. Az illat kivirágzik – ahogy a neve is sugallja. Egy virágzó kert, melyet a jázmin bimbó kivonat, a tubarózsa és a kínai lonc triója jellemez.

Megünnepelve az életerejét és sokféleségét azoknak, akik azonosulnak a Divatház modern filozófiájával, a Gucci Bloom illatok azoknak szólnak, akik megtapasztalják az életet és annak gyümölcseit, annak érdekében, hogy valódi énjükben virágozzanak. Azért élnek, hogy felejthetetlen pillanatokat hozzanak létre, történeteket osszanak meg, tárgyak, kultúra és művészet inspirálja őket, melyekkel körül veszik magukat. Épp úgy, mint ezt a nevet viselő illat, a Gucci Bloom nők természetes, kifejező és egyedi módon virágoznak, hagyományos megkötések nélkül.

Az illat

“A parfüm olyan, mint egy varázslat és a nők, akik viselik, varázslatot hoznak a világba. Ebben az esetben a virágok közvetítik a varázslatot és a Gucci Bloom Profumo di Fiori egy velük való erőteljes kapcsolat. Intenzív. Valóban belép a természet világába. Amikor Alberto Morillas és én megalkottuk ezt az illatot, hatalmas kihívás volt, bátran, engedve a virágok megnyilvánulásának.” Alessandro Michele.

A Gucci Bloom Profumo di Fiori Alessandro Michele kreatív igazgató víziójának, Alberto Morillas parfümőr általi szakszerű fordítása. A Gucci Bloom Eau de Parfum összetevőihez hűen az új illat főszereplői a friss, természetes, zöld jegyek, a gazdag virágosság és a tubarózsa krémes mélysége. Egy ragyogó csavart adva a varázslatos fehér virágos Bloom Eau de Parfum-höz, a Profumo di Fiori felszabadítja a varázslatos tubarózsa esszencia addiktív jellegét, majd zárt rügyű szambac jázminnal és szambac jázmin abszoluttal keveredik a közvetlen és direkt hatásért. A Bloom akkordját gazdagítja az Ylang Ylang texturáltsága, melegségét megnyújtja a szantálfa gazdag hulláma, a napsütötte fás jegyek sima krémessége. Elegáns és megkülönböztető ösvényen haladva, az orris (flórenci nősziromgyökér) koncentrátum keveredik a benzoin gyantás melegségével, majd a pézsma jegyek érzéki felhőjével lágyul.

A csomagolás

A tiszta ragyogás inspirálta ezt a kiadást. A Gucci Bloom Profumo di Fiori mézsárga árnyalatban tér vissza az eredeti Gucci Bloom mintázathoz, megidézve a fiatal lelkületű vitalitást. A lakkozott, négyzetes üveget Gucci logós bordázott címke és fekete keret díszíti. A külső csomagolást kívül és belül is Toile de Jouy Herbarium levelek lenyomata, cseresznye virág és ágak, illetve fekete keret díszítik.

A kampány

“A kampányban a virágok a saját életüket élik egy világban. Mondhatni valódi, de szürreális. A természet álma egy – időben felfüggesztett - pszichedelikus álom, melyben Anjelica, Florence, Jodie és Susie megtestesítik a nőiség négy különböző módját. Egy virágos szertartáson mennek keresztül szűziesen. Floria Sigismondi egyfajta istennő a kamera mögött. Maga a kampány forgatása is olyan volt, mint a varázslat a varázslatban.” Alessandro Michele.

Misztikus és ősi pontokra alapozva, az új Gucci Bloom illat kampány négy, az álmok kertjében élő nőről szóló történet. A főszereplők karakteres és elragadó nők: Anjelica Huston, Florence Welch, Jodie Turner-Smith és Susie Cave, akik álomszerűen kapcsolódnak egymáshoz.

A díjnyertes fotográfus és rendező, Floria Sigismondi által rendezett film Florence Welch-sel kezdődik, ahogy felfedezi La Scarzuola elhagyatott színházát, mely szürrealista, építészetileg összetett és egy régi ferences kolostor körül épült. Ez az - 1950-es évek végén, Tomaso Buzzi építészmérnök által tervezett – Umbria vidékén lévő varázslatos és rejtélyes hely első ízben válik a kampány részévé és átalakul, hogy kifejezze a virágokkal és növényekkel teli álmot. Fokozatosan ismerkedünk meg a többi főszereplővel, akik felváltva járják a La Scarzuola misztikus átjáróit, míg meg nem találják az általuk kívánt legjobb helyet, ahol egy ceremónia kereteiben virágokat szednek, majd a vízbe dobják őket. Ahogy a virágok lebegnek, kívánságot fogalmaznak meg, mely párhuzamos univerzumot nyit meg. A népszerű francia musical film – a Jacques Demy által rendezett Peau d'Âne – néhány jelenete inspirációt adott, a fantázia sorozat frenetikus energiával felerősödik, amikor a film elérkezik legemelkedettebb hangulatú jelenetéhez, a virágok robbanásához. Virágszirmok hullanak az égből egyenesen főszereplőinkre, akik teátrálisan folytatják az előadást a csúcsjelenet mozzanataként. A film Florence Welch közeli pillanatával zárul, ahol a Gucci Bloom Profumo di Fiori illat üveget tartja, miközben a virágok lágyan ráhullanak.

Az új Gucci Bloom kampány és a Gucci Bloom Profumo di Fiori illat 2020. őszén kerül bevezetésre 30ml, 50ml és 100ml-es kiszerelésekben. 

Megvásárolható a Douglas, Müller és Marionnaud parfümériákban és webshopjaikban.

A Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Újra színpadon a Nemzeti Filharmonikusok! Szeptember 25-én évadnyitó koncert a MÜPÁBAN. Az est karmestere a nemzetközi koncerttermek új csillaga, az ifjú magyar tehetség: Nánási Henrik

A koncert felcsendül: Dohnányi Ernő: Amerikai rapszódia, op. 47, Ludwig van Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37, Bartók Béla: Concerto

Bartók Béla 1945. szeptember 26-án hunyt el New Yorkban. Az évforduló előestéje az a nap, melyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar megnyitja a budapesti hangversenyévadát. Ilyenkor mindig hallunk Bartók-művet, de más alkotások is megszólalhatnak e különleges estén. Ezúttal az is jelentősen növeli a koncert vonzerejét, hogy a hangverseny karmestere a külföldön egyre nagyobb diadalokat arató, fiatal magyar karmester, Nánási Henrik.

Az est során elhangzó Concerto (1943), Bartók amerikai éveinek monumentális alkotása öttételes, szimfóniaszerű mű, melyet a megrendelő, Serge Koussevitzky vezényletével a Bostoni Szimfonikusok mutattak be. A műfajmegjelölés a sok reprezentatív hangszerszólóra utal, az érzelmi üzenet azonban a szülőföldjétől elszakadt alkotó honvágya. 

Dohnányi Ernő is emigrációban írta a koncertet bevezető, ritkán hallható Amerikai rapszódiát (1954). Az Ohiói Egyetem felkérése nyomán keletkezett darab népszerű amerikai dallamokat dolgoz fel fantáziaszerűen. A két zenekari opus között Beethoven egyetlen moll versenyműve csendül fel. A III. zongoraverseny (1800) súlyos, komoly megszólalásmódja Mozart azonos hangnemű  zongoraversenyének hatását mutatja.

Az est szólistája, Ránki Dezső a nemzetközi pianistatársadalom egyik legjelentősebb alakja, a hetvenes évek forradalmi generációváltásának világhírű képviselője. Nánási Henrik a Metropolitantől a Covent Gardenen át Zürichig otthonos a világ számos nagy operaházában és hangversenytermében. 2012 és 2018 között a Komische Oper főzeneigazgatójaként számos nagy sikerű berlini előadást vezényelt.

A Monarchia tengeri kapuja Trieszt.

Nagyon régóta terveztem Triesztbe elmenni, de valahogy úgy voltam vele, hogy egy kikötővárosban semmi érdekes nincs számunkra, aztán fogtam magam és jobban utána olvastam Trieszt városának, és bár az Észak-Olaszországban élő rokonainktól sokat hallottam a méltán híres Miramare kastélyról, a Faro Della Vittoria-ról, vagy a különleges, 300 méter magasságba épült Regina Monte Grisaról, nem vitt rá a lélek, hogy Triesztbe kiránduljunk, egészen mostanáig!

Az Államalapításunk miatti hosszú hétvége remek alkalom volt arra, hogy 4 napot Trieszt

Kikötővárosában, Észak-Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia régió közigazgatási székhelyén töltsünk.

Már megérkezésünkkor megbántam, hogy nem utaztunk ide előbb az elmúlt évek során, de ha már ilyen kellemes meglepetést okozott nekünk Trieszt, akkor nincs mese, az ami belefér négy teljes napba, azt mind mind látni kell, így utunk során „nyakunkba” vettük a várost, és minden nevezetesség csodájára jártunk, úgy, hogy persze a napi szintű fürdés az Adriában, sem maradhatott el, a Topolini beach-en.

A szállásunk teljesen Trieszt központjában volt a Hotel Centrale jóvoltából, így szinte minden egy kis sétányira volt, a belváros, a kikötő, a kávézók, az Olasz cipő és ruha üzletek, a csodálatos Church of Sant’ Antonio Nuovo, mely az egyik legnagyobb templom a városban.

Ez a barokk templom, melynek szomszédságában van a Hotel, ahol megszálltunk, a hatalmas oszlopaival, tiszteletet, méltóságot és tekintélyt parancsol az ide érkező hívőknek, és mint azt tudjuk az Olaszok nagyon vallásosak, mi is tiszteletünket tettük a Templomban és a vasárnap reggeli misének kicsit részesei is lettünk.

Nézzük meg jobban Trieszt városát:

A város püspöki székhely. Két ismert obszervatórium is található itt, egy csillagvizsgáló és egy geofizikai, amely köré szerveződött egy egyetem is 1924-ben.

Trieszt 1382-től 1918-ig a Habsburg Birodalom része volt, a negyedik legnagyobb város a Monarchiában. A tengerparton sorakozó épületek a monarchiabeli idők emlékei. 1945-ben Jugoszlávia a vegyes lakosságú környékével együtt magáénak követelte, majd 1954-től ismét Olaszország része.

1382-től 1867-ig a Habsburg Birodalom, majd 1918-ig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, a birodalom legfontosabb hajózási és hadikikötőjeként, egyben székhelye az Osztrák Tengermellék tartománynak. A 20. század elején a város a Birodalom negyedik legnagyobb városa volt (Bécs, Budapest és Prága mögött). Itt határozták meg az Adria feletti magasságot mint a korábbi hazai magasságmérés alapját is. A város a Saint-germaini békeszerződéssel került 1918-ban Olaszországhoz.

Miramare-kastély (Castello di Miramare); a belvárostól mintegy 3 km-re álló XIX. századi romantikus kastély, amely Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő számára épült.

Teatro Roma, melynek maradványai ma is megtekinthetőek a város szívében, a San Giusto hegyen.  Anno 3500-3600 főt tudott befogadni a színház. Érdekessége, hogy sokáig elveszettnek hitték, mígnem 1814-ben, ásatások során találták meg, a föléje épült házakat lebontották, így a ma emberének majdnem teljes pompáját mutatja a Teatro Roma. (építésének ideje Kr.E első századra datálják)

A kikötő, mely a szállásunktól, 10 perc sétányira volt, majd innen a Városházát néztük meg, és az előtte elterülő hatalmas főteret.

Trieszt központjától 20 perc autóútra található a Faro Della Vittoria, ez a 68 méter magas világítótorony, Trieszt egyik leghíresebb jelképévé vált az évek során, 1927-ben nyitották meg, és a nagyközönség számára ma is látogatható.

Aki szeret lépcsőzni, annak csak 250 lépcsőfokot kell megmásznia, hogy feljusson a kilátóba, de aki kényelmes, az lifttel is feljuthat, mi lépcsőztünk, mert kellett egy kis izgalom, bár hatalmas szél volt a toronyban, mint az a képeken is látszik, de megérte :)

A torony oldalában egy tengerész szobra áll, a maga 8,6 méteres magasságával. Alatta egy vasmacska, ami az első olasz rombolónak, az Audace-nak állít emléket, ami elsőként hajózott be 1918. november 3-án Trieszt kikötőjébe.

A világítótorony csúcsán a győzelem istennőjének bronz-szobra magasodik, Szárnyas Niké. (7,20 méteres).
A 67,85 méteres világítótorony műemlék, amit II. Viktor Emmánuel király 1927-ben avatott fel. A torony 1923 és 1927 közt épült.

Trieszt partjaira, gyönyörű kilátás tárul elénk a toronyból, így ha Tiresztben jársz, akkor ide is mindenképp látogass el.

Fotó: saját (PR)

Köszönet az STA Travelnek! Mert: Messze a legjobb! www.statravel.hu

LE MALE LE PARFUM

Bár nem egészen tengernagy, de tengernyi a vonzereje. A világ legszexibb tengerészét most léptették elő: Kapitány lett! 

Az előléptetés pedig nagy felhajtással jár, de a legénység már a fedélzeten van. A kikötőben és a fedélzeten mindenki éljenez. A kormányrúdnál nagy a nyüzsgés. Álmodozó szemű, ellenállhatatlanul vonzó tengerészünk már bejárta az egész világot.

Bőrén hordozza a tenger sós ízét, és a kikötőkben jól adja az ártatlan fiút! Egy ikonikus hős, akinek jár a csodálat minden szinten…Feltűnt már gyárban is, de most újra tengerre száll…Épp a felső fedélzeten van, sármos és sikkes, még a nap is odaköszön neki « hello! »  
Az inge nincs begombolva, lobog a szélben, felsőteste még a szellőt is elcsábítja.

Már hivatalosan is tiszt, így az ajkai is olyan szigorúak. Még a hullámok is megtörnek körülötte és nem találják a helyüket a tengerben.

Ő az tehát, ő áll ott, vigyázó tekintetét a horizontra szegezi. Mélyen belélegzi a tengeri levegő illatát és a zakóján a gombok szétpattannak. Ígéretes ígéretek…

A KAPITÁNY.

Mindig is nagylelkű férfi volt. Minek is elrejteni a nagyságot, ha egyszer valakinek megadatott. 9-es erejű szexi széllökés, és csak egyre fokozódik, ez a férfi 100%-ban készen áll arra, hogy felfedezze a világot. Egyértelműen látszik abból, ahogy a zakóját viseli, hogy nincs híján a magabiztosságnak, egyetlen porcikájában sem.

AZ ILLAT.

Viharveszély van, de ez most mennyei természeti csapás. Kardamom átjárta meleg szélfuvallat kerekedik, majd a felhők nyomába szegődik. Délről alacsony nyomású, levendulával fűszerezett szellő érkezik. Vanília illatú felhőpamacsok tarkítják az eget. Keleties és fás jellegű hetedik mennyország. Bárkit levesz a lábáról. Kalandra csábít.

AZ ÜVEG.

Jött a felkérés « tudod, van ez a matróz felsőtest, kreálnál egy ilyet feketében?» és nem kellett hozzá sok idő, már el is készült. Milyen bámulatosan jó ízlése van! Szinte egy estélyre is elmehetne abban, amit most visel, miközben a látóhatárt kémleli a fedélzeten. Fontos feladat, úgy tűnik, élvezi is. Mi pedig tudjuk, hogy az élvezet a szerelem előszele...

A KABIN.

A parfüm otthona – mi más lehetne, mint egy kabin! Puha élek, mint egy távoli hajón. Lakozott, akárcsak a fedélzet, és olyan koromfekete, akár az éjszaka. Itt-ott aranyozott díszítéssel, hiszen aki ad az öltözködésére, szintén arany kiegészítőket visel. Ég és föld, ez bizony már nem egy matróz hálóhelye… Eljött az idő, hogy engedj a luxus csábításának.

A PARFÜMŐRÖK.

A Le Male Le Parfum érzékien izzó tengeri szellője Quentin Bisch és Nathalie Gracia-Cetto parfümőrök kreációja. Igazi rock sztárok az illatok világában, akik az új illattal felpezsdítik a hangulatot a hajón. Le a kalappal előttük!

Megvásárolható: Douglas és Müller Parfümériákban.

Az új chloé signature

A chloé márka újragondolja a védjegyeként jól ismert eau de toilette illatot, mely most még merészebb és hangsúlyosabb. Egy klasszikus, újragondolva. az újraértelmezésen túl, ez egy teljesen új felfedezés. 
A legutóbbi rose tangerine illatot sidonie lancesseur és michel almairac parfümőrök álmodták meg. ahogy mindig, az illat most is hordozza a chloéra oly jellemző emblematikus jegyet: a ragyogó, friss, makulátlan rózsát, ami szerves része a márka illat identitásának.  

A rose tangerine illatnál a különleges rózsa jegy váratlan gyümölcs ihletésű fordulatot vesz: az élénk, napfényes mandarin esszencia ragyogással tölti meg az illatot, míg a határozott fekete ribizli zöldellő felhanggal erősíti karakterét. a cédrus és a fehér ámbra alap megőrzi a modern, kortárs eleganciát. az eau de toilette a nőiesség kifejezése, ami felszabadultabb és öntudatosabb, mint valaha.

Rose tangerine
Az új illatjegyeket tükrözve az ismert chloé üveg új színeket ölt: narancs-rózsaszín sűrűn bordázott szalaggal illeszkedik az illathoz. az üveg egyedi formája változatlan marad, bordázott mintájú üveg – előidézve a chloé-ra oly jellemző napsugarasan redőzött pliszéket –, továbbá ovális kupak és kézzel készült fém plakett jellemzi. 

Lucy boynton testesíti meg a chloé szabad szellemiségét
Egy új történet, egy új múzsa. a brit származású színésznő, lucy boynton szépségével, fiatalos frissességével és bájával testesíti meg mostantól a chloé eau de toilette spontán, szabadlelkű karakterét. inspiráló személyisége is ragyog: van valami kis apró különlegesség benne, ami tökéletesen harmonizál a chloé márka lelkületével.

Ez az én védjegyem. chloé vagyok.

there's a rainbow
in your smile
when you're mellow
when you shine

Ez a néhány szó, ami az új chloé eau de toilette kampányfilmben elhangzik – az elektronikus duó, a the blaze egyik slágerének, a breath című dalának részlete. az egyik zenekar tag, jonathan alric rendezte a kampányt. a dal filmzeneként szerepel, ahogy lucy boynton megmutatja, mit jelent az, hogy „légy önmagad”.

A filmben boynton táncolva és nevetve tűnik fel. a saját ritmusa szerint él. szédítő látványokban jelenik meg: egy magas fa ágaira telepedve, vagy egy szikla szélén ülve, a tengerre nézve. saját szabadságát választja, stílusát teljes mértékben magáénak tekintve. saját intuíciói, érzelmei és érzékei vezérlik.

Őszinte, boldog, valódi pillanatok sorozatát éli meg, amely bemutatja a chloé nő természetes szépségét.

Tökéletesen ragadja meg ezt a chloé szellemiséget fekete-fehér képeivel karim sadli fotós. a kép felfedi egy kimerevített pillanatban – ragyogó teste leplezetlenségével és pillantásával – lucy boyton valódi énjét. letisztultan és egyszerűen.

Megvásárolható lesz: Douglas, Müller, Marionnaud, Lovebrands.hu

Mesés kelet Egerszalókon ...

Egerszalók, nem csak Isteni borairól híres, hanem különleges Hoteljeiről is.

Az egyik ilyen Hotel, a Marokkó hangulatát idéző, Mesés Shiraz Hotel, melynek vendégszeretetét élvezhettük pár napig a Woman Power Project csapatával. 

Az idei nyár csodás belföldi pihenéseket is tartogatott sokunk számára. Minden Borvidék közel áll a szívemhez, így Eger környékére is szívesen utazgatunk, tettük most is mindezt, hiszen Egerszalók szívében igazi 1001 éjszaka csodája várja az ide látogatókat. 

A Hotel igazi luxus kényeztetést nyújt, keleties hangulatban az ide érkező vendégeknek, modern, marokkói tematikájú enteriőr igazán rabul ejti az ide betérőket.

Arab hangulatú fürdővilága, Perzsa szaunái, Marokkói pihenőkertje, Iráni Hammam-ja, bel és kültéri medencéi csábítják a pihenni vágyókat.

Az egész Hotelben olyan érzése támad az embernek, mintha Aladin és Jázmin hercegnő mesés világába csöppent volna, a keleties hangulatú és romantikus szobák, vagy az egész család számára is igénybe vehető lakosztály, telis tele van ennek a különleges világnak a hangulatával.

Ha belépsz ebbe a mesés világba, érdemes felfedezned a gasztronómia által nyújtott élményeket is, kalandozz a keleti ízek különleges világába a Shiraz Étteremben, vagy a Dubai kertben, de ha éppen kedvet kapnál egy különleges és finom koktélhoz, akkor a Casablanca bár mixerei várnak szeretettel a bárpultnál.

De a kültéri medence mellett is elfogyaszthatsz egy színes finom koktélt.

A Shiraz étteremben megkóstolhatod Észak – Afrika különlegességeit, mindemellett a nemzetközi konyha széles palettája is a tányérokra kerülhet természetesen, így mindenki kedvére csemegézhet a gasztronómiai ízutazásai közepette.

A környék híres Borászatainak Bor kiválóságait külön Borlapon feltüntetve kínálja az étterem, és nem árulok el titkot, hogy 6 féle különleges Shiraz Bort fogyaszthat a bort kedvelő vendég, Eger legjobb termőterületeitől, Afrika különleges borain át…

Nem kell Marokkóig utaznod, ha különleges és felejthetetlen élményre vágysz, Egerszalókon a mesés kelet birodalma téged is vár…

www.shirazhotel.hu

Otto Kern Casual Blue az illat, amely érti az idők szavát

Keep it casual. Felejtse el az öltönyt, elő a laza ruhákkal, és irány a belváros egy szabad estére. Mert viselője itt bontakoztathatja ki a benne rejlő lehetőségeket, pontosan úgy, mint a dinamikus, friss illat öntudatos, férfias és lezser sármját. Az Otto Kern Casual Blue 2020 október közepétől kapható az üzletekben. 

Élvezni az életet   

Igazán tudja élvezni az életet – Otto Kern Casual Blue tökéletes kíséretet biztosít azoknak a férfiaknak, akik minden napot életörömmel, spontaneitással és a legteljesebb lazasággal élnek meg, miközben férfiasságot, vonzerőt és magával ragadó energiát sugároznak. Olyan férfiak, akik nemcsak munkájukat, hanem szabadidejüket is megbecsülik – és a laza megjelenést. A Casual Blue tökéletesen illik a szabadságszerető férfiakhoz, akik kedvelik az aromás és friss illatokat, esténként kiváló társaságban, fesztelenül élvezik a városi életet, és mindig értik az idők szavát.

Az illat  

Az Otto Kern Casual Blue rózsabors és grapefruit gyümölcsös-friss kombinációjával indít. A szívben egyesül a levendula aromás lazasága és az ambroxán energikus férfiassága. A cédrusfa és a bódító tonkabab az alapnak egészen rendkívüli jelleget kölcsönöz, amely izgalmas üzenetet hordoz: friss, aromás, férfias!

Fejillat: rózsabors, grapefruit

Szívillat: levendula, ambroxán

Alapillat: cédrusfa, tonkabab 

friss – aromás – férfias

Őszi kiránduló idő?

Na erre benevezünk!

A csodás környezetben lévő Hercegasszony Bírtok ősszel is vár!

Ha Te is várod a szeptember enyhülést hozó időjárását és a kánikulát elkerülve inkább későbbre tervezed a nyaralásod, akkor van egy jó hírünk számodra! Őszi pihenésed a birtok minden szépségével és a vidéki élet valódi örömeivel augusztus 31-ig extra kedvezménnyel foglalhatod!   

• két hektáros parkunk által biztosított szabadság,
• stílusosan kényelmes szobák, hamisítatlan elegancia,
• helyi alapanyagokra épülő ízek, fenséges bisztrókonyha,
• tömegmentes terek, érintetlen természet.

Mezőtúr és a Túrtői holtág csodája téged is vár!

www.hercegasszony.hu

Még sportosabb, erősebb és élvezetesebb

Az Audi S3 Sportback és S3 Limousine

Erőteljes 2.0 TFSI motor 228 kW (310 LE) teljesítménnyel és 400 newtonméter forgatónyomatékkal. Már alapkivitelben hétfokozatú S tronic sebességváltó, S-specifikus sportfutómű és quattro összkerékhajtás. A vezetőre összpontosító cockpit, a felsőkategóriából érkezett technikák. Korlátozott darabszámú, különleges modellváltozat Pitonsárga vagy Tangóvörös fényezéssel. 

Bő húsz esztendeje nyitotta meg az első S3** révén az Audi a sportos prémium-kompaktmodellek piaci szegmensét, most pedig az S3 Sportback** és az S3 Limousine** formájában a sorozat legújabb generációját mutatja be. 2.0 TFSI erőforrásuk teljesítménye 228 kW (310 LE), maximális forgatónyomatéka pedig 400 newtonméter, s mindkét változat (S3 Sportback: üzemanyag-fogyasztás, kombinált (l/100 km): 7,4*; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált (g/km): 170 - 169*; S3 Limousine: üzemanyag-fogyasztás, kombinált (l/100 km): 7,3 - 7,2*; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált (g/km): 166 - 165*) mindössze 4,8 másodperc alatt gyorsít fel álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra. Erejüket hétfokozatú S tronic sebességváltó, intelligens szabályzású quattro összkerékhajtás és extrafelszerelésként csillapítás-szabályozással kiegészíthető, S-specifikus sportfutómű továbbítja nagy biztonsággal az útfelület felé. Az S3 modellek** high-tech karakterét – például a kezelési koncepció, az infotainment és a vezetői segédrendszerek területein – számos további újdonság teszi teljessé. 

Erőteljes karakter – dizájn és fény

Már az első pillantásra feltűnő az új S3 modellek** dinamikus karaktere. Elejüket a nagyméretű rombuszok alkotta rácsozattal kialakított Singleframe hűtőrács és a mély benyomást keltő légbeömlő nyílások határozzák meg, a külső visszapillantó tükrök házai pedig alumíniumhatású felülettel készülnek. A karosszéria vállöve lendületes vonásként húzódik a fényszóró és a hátsó lámpatest között, az alatta lévő felületek pedig az Audi formai nyelvezetének új motívumaként – s a kerékjáratokat még jobban kiemelve – homorú ívet kaptak. Kívánságra az új S3 Sportback** és S3 Limousine** Matrix-LED fényszórókkal is készülhet, ahol a digitális nappali menetfény 15 LED-szegmens alkotta pixelmezőből áll, amelyek közül tíz két függőleges vonalat alkot. Hátul a nagyméretű diffúzorelem és a négy kipufogóvégcső hangsúlyozza a sportos fellépést.

Sportos – az utastér

A sportosan markáns külső formavilág az új S3 modellek** utasterében is szerves folytatásra lel, többek között a hétfokozatú S tronic sebességváltó új, kompakt kialakítású shifter-kapcsolója, az alumínium vagy szénszálerősítésű műanyag (karbon) dekorbetétek és a fényszórók alakját idéző belső ajtókilincsek révén. A cockpit egyértelműen a vezetőre összpontosít, a markáns légbefúvó nyílások pedig a műszeregység árnyékolójával közös egységet képezve emelik ki az alapvetően sportos karaktert. Alapkivitelben 10,25 col képátlójú képernyőn jelennek meg a digitális kijelzők, alternatív megoldásként pedig az Audi virtual cockpit műszeregység, illetve ennek „plusz” változata is rendelkezésre áll. Mindkettő kijelzőfelületének átlója 12,3 col, utóbbi viszont három különböző képernyőt is kínál. Sötétben az extrafelszerelésként kínált hangulatvilágítás-csomag plusz gondoskodik igény szerint kialakított fényhatásokról. A sportülések új fejlesztések, a szériafelszereltség üléskárpitjai pedig nagyrészt újrahasznosított PET-palackok felhasználásával készülnek. Igényes díszítőelemként stílusos kontrasztárnyalatú díszvarrások tűnnek fel.

A műszerfal közepén nagyméretű Black Panel felületbe ágyazva áll rendelkezésre egy 10,1 col képátlójú érintőképernyő, amely a kézírással megadott betűket is felismeri és akusztikai visszajelzéssel is szolgál. Az infotainment-rendszer további kezelési lehetőségeként a természetes hangvezérlés is rendelkezésre áll. Kívánságra az Audi szélvédő-kijelzőt (Head-up Display) is szállít. 

Új generáció – az infotainment-rendszer

Az új S3 modellek** MMI kezelési koncepciója mögött a modulrendszerű infotainment-koncepció harmadik generációja (MIB 3) áll, amely elődjénél tízszer nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, a connectivity-feladatokat LTE Advanced sebességgel hajtja végre és WLAN-hotspotot is tartalmaz. A navigációs rendszer útvonalvezetése rugalmas és pontos, a berendezés emellett forgalmi előrejelzésekkel, a Google Earth nagyfelbontású műholdas képeivel, illetve forgalomterhelési információkkal is szolgál. Az egyéni beállítások, mint például a gyakran választott úticélok vagy a légkondicionálás kívánt módja, akár hat felhasználói profilban is eltárolhatók.

A jövő megérkezett Magyarországra: megkezdődött a Volkswagen ID.3 1st modellek értékesítése

Eljött a nagy nap, augusztus 17-től a Volkswagen megkezdte az elektromos ID.3 modell limitált kiadású 1st verziójának értékesítését Magyarországon. A modellt előjegyzők, akik tavaly pár óra alatt elkapkodták a 80 darab különleges ID.3 1st megvásárlására feljogosító vouchert, akár szeptember-októberben átvehetik új autójukat a kiválasztott márkakereskedésben.

Design, sebesség, meghajtás

Azáltal, hogy az ID.3 1st már hazánkban is elérhető, új fejezet kezdődik a magyarországi elektromobilitás történetében. Az ID.3 dinamikus, formabontó, mindennapos használatra alkalmas hatótávval rendelkező elektromos autó, mely futurisztikus dizájnjával ténylegesen a jövő autózásának érzetét kelti. A Volkswagen család ezen legújabb tagjának exkluzív, limitált kiadású verziója a 1st modell, mely különlegesen magas felszereltséggel, többek között 19 colos könnyűfém kerekekkel, mikroszálas ülésbevonattal, LED-es fényszórókkal, valamint 30 különböző színű hangulatvilágítással lép be a piacra. Ráadásul az egyedi kivitelű jármű nem csupán külsejével tör az élre: 7,3 másodperces gyorsulásával temperamentumában is az első helyre törekvő típus. Az ID.3 1st a maga 58 kWh-s akkumulátorával, valamint a több, mint 400 km-es hatótávolságával akkor is megállja a helyét, ha hosszabb útra indulunk a városon kívülre.

Okos megoldások a Volkswagen ID.3 1st fedélzetén

A külső és a sebesség mellett az ID.3 1st konnektív megoldásai is kiemelik az autót a mezőnyből: a „We Connect Start” digitális szolgáltatásoknak köszönhetően az ID.3 1st egy ízig-vérig online jármű, így például az autó volánja mögött azonnal hozzáférhetünk a valós idejű forgalmi információkhoz. A járművet okostelefonnal is összekapcsolhatjuk, így applikáció segítségével könnyen adhatunk utasításokat a klímarendszernek, vagy a töltési berendezésnek.

Töltőállomás az otthonunkban

Elsőosztályú autóhoz elsőosztályú töltőállomás is dukál, amit nem kell keresni sem, hiszen a Volkswagen az otthonába viszi a korszerű töltőberendezést. Az ID. töltővel saját töltőállomása lehet, így nem kell azon gondolkodnia, hol tölti majd fel autóját. A töltő beszerzésében az online felméréstől egészen az állomás beszereléséig számíthat a Volkswagen szakértelmére és segítségére. Az autó a hagyományos gyorstöltő-állomásokon 100 kW-os DC (egyenáramú), illetve 11kW-os AC (váltóáramú) töltési teljesítménnyel bír.

Az ID.3 1st modell egyelőre kizárólag a modellt előjegyző prebooker ügyfelek számára elérhető, azonban a többi érdeklődőnek sem kell csüggednie, csak iratkozzon fel az ID.3 1st várólistájára. Hiszen, ha egy vagy több autó felszabadul, akkor a várólistára feliratkozottak közül is lesz, aki ID.3 1st tulajdonossá válhat.

A várólistára az alábbi linken lehet feliratkozni:

https://www.volkswagen.hu/e-mobilitas-es-id-hub/id-hub/id-csalad/id3/id3-1st-varolista

Azoknak, akik így sem jutnak hozzá a 1st kivitelhez, már nem kell sokat várniuk, hogy az ID.3 hamarosan sorozatgyártásba kerülő, a konfigurátorban onnan kezdve sztenderd módon megtalálható verziójai is megérkezzenek hazánkba, így elhozva a jövő autózásának élményét a hazai utakra. Míg a 1st kivitel 58 kWh-s akkuval érhető el, addig a szériamodellekben – az 58 kWh-s akku mellett – a 45 kWh-s és a 77 kWh-s energiatároló is elérhető lesz.

Az ID.3 1st-ről további információk, valamint az autó felszereltségét tartalmazó pdf formátumú kiadvány a www.volkswagen.hu/id3/id3-1st  oldalon érhetők el.

NIVEA Q10 Energy

Antioxidánsokkal a ráncok ellen

A rohanó életmód, a hidratálás és az alvás hiánya még a fiatalabb bőrön is nyomot hagy: megjelennek az első ráncok, a bőr fáradtnak, vitalitását vesztettnek tűnik. A bőröregedés első jeleinek ellensúlyozásához fontos, hogy az arcbőr folyamatosan el legyen látva antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel és támogatják a sejtek energiaellátását, így feszesebbé, ragyogóbbá téve az arcot. Az új NIVEA Q10 Energy termékcsaládot kifejezetten a fiatal bőr igényeire szabtuk, három antioxidáns erejével felturbózva!

A 25–35 év közötti nők általában még nem foglalkoznak az öregedés kérdésével, pedig ezekben az aktív években nagyon sokat tehetnének azért, hogy évtizedekkel később bőrük feszes és fiatalos legyen. Sokan nem is sejtik, hogy 25 éves korban a sejtek aktivitása csökkenni kezd... Megoldást nyújthat erre egy megfelelő anti-aging rutin kialakítása. Az új NIVEA Q10 Energy termékcsalád olyan innovatív formulával rendelkezik, amely három hatékony antioxidánst is tartalmaz, és kifejezetten a fiatal nők igényeihez és életmódjához igazodik.

A három antioxidáns ereje

„A bőröregedés természetes folyamat, de számos tényező gyorsíthatja: stressz, dehidratáltság, UVA-sugárzás, szabad gyökök. Ha nem vagyunk védve ezek ellen, akkor még a fiatal bőrön is megjelenhetnek a korai bőröregedés jelei: finom ráncok, fáradt arcszín, karikák a szem alatt. A szabad gyökök ellen hatékony fegyverek az antioxidánsok. Az új NIVEA Q10 Energy termékcsalád a bőr saját folyamatait segíti, antioxidáns hatású Q10-koenzim, C-vitamin és E-vitamin együttesével.“ – mutat rá Dr. Dominik Göddertz, a NIVEA Face Anti-Age laboratóriumi igazgatója.

Q10-koenzim

A Q10-koenzim minden bőrsejtben megtalálható. Ez biztosítja a bőr energiáját és védelmét, harcol a bőröregedési folyamatokkal. Az idő múlásával a bőr Q10 szintje csökken, és a bőr hajlamosabbá válik az öregedés különböző jeleire. A NIVEA Q10 Energy formula hatékonyan veszi fel a harcot a finom ráncokkal, a bőrt kisimítja, megfiatalítja.

C-vitamin

Védi a bőrt a szabad gyököktől. A bőr öregedésének fő okai a környezeti hatások, az UV sugárzás és a szennyezett levegő. A C-vitaminnak hála a NIVEA Q10 Energy termékek használatával a bőr újra ragyogóan szép és fiatalosan sugárzó lesz.               

E-vitamin

Erőteljes antioxidáns, amely megvédi a sejteket az oxidatív stressztől, semlegesíti a szabad gyököket és erősíti a sejtek barrierjét. A bőrápolás során az E-vitamin támogatja a bőr védelmét, helyrehozza a sejtkárosodásokat, és hidratáló hatású.

NIVEA Q10 Energy – töltsd fel a bőröd energiával!

NIVEA Q10 Energy Ránctalanító Szérum Gyöngyök

Eltűnteti a fáradtság jeleit, frissebbé és ragyogóbbá teszi a bőrt, 24  órás védelmet nyújt a szabad gyökök ellen. Egységesíti a bőr tónusát, gyorsan felszívódik és nem hagy ragacsos érzést maga után. A Q10 Energy nappali krémmel kombinálva kisimítja a finom ráncokat, egész napon át hidratál, véd az UV-sugaraktól, a bőrt feszesebbé teszi.

NIVEA Q10 Energy Ránctalanító Nappali Arckrém.

Felfrissíti a fakó bőrtónust, 24 órás hidratálást és védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen. Csökkentheti a ráncokat mindössze 4 hét alatt!

NIVEA Q10 Energy 7 napos Ampulla Kúra

Intenzív kezelést biztosít egy héten át, mely láthatóan száműzi a fakóságot és újra kirobbanóan frissé teszi a bőrt. 24 órás védelmet nyújt a szabad gyökök ellen. Segítségével 7 nap alatt látványosan csökkentheti a ráncokat!

NIVEA Q10 Energy 10 perces Fátyolmaszk

Mindössze 10 perc kell ennek az arcmaszknak, hogy kifejtse jótékony hatását: a bőrt feltölti energiával, támogatja annak saját védelmi funkcióit, az arctónust üdévé és látványosan frissebbé varázsolja.

Újrahasznosított műanyag csomagolásban érkezik a poharas Magnum

A tavalyi tesztek után az idén több mint 7 millió darab olyan poharas Magnum kerül az európai boltok polcaira, amely újrahasznosított műanyag felhasználásával készült csomagolásban érkezik. Korábban nem állt rendelkezésre megfelelő technológia, így az Unilever céljai közé tartozott az újrahasznosítási metódus kifejlesztésének a támogatása is.

A tavalyi sikeres, mintegy 600.000 darabos mennyiséget jelentő spanyol, belga és holland tesztidőszakot követően az idén több mint 7 millió olyan poharas Magnum jégkrémet hoz forgalomba az Unilever Európa-szerte, amelynek a csomagolása újrahasznosított – és természetesen újrahasznosítható – műanyagból készül.

Ilyen még nem volt a jégkrémpiacon

Ez a lépés része az Unilever globális, csomagolással kapcsolatos kötelezettségvállalásának, amelynek célja, hogy 2025-ig több mint százezer tonnával csökkentse a felhasznált műanyag csomagolóanyagok volumenét, a felére csökkentse a felhasznált „szűz" (azaz nem újrahasznosított, közvetlenül kőolajból készülő) műanyagok mennyiségét, valamit felgyorsítsa az újrahasznosított műanyagok használatát. Az új csomagolás bevezetése ráadásul most különösen fontos, hiszen érdemben csökkenthető a világjárvány közepette megnövekedett otthoni jégkrémfogyasztás környezeti lábnyoma.

„Büszkék vagyunk arra, közismert jégkrémmárkánkon bevezethetjük ezt az úttörő technológiát” – mondta Julien Barraux, a Magnum globális vezérigazgatója. „Reméljük, hogy ezzel az új megközelítéssel az élelmiszeripart is egy fenntarthatóbb jövő felé vezetjük, utat törve a körforgásos gazdaság előtt.”

Az új csomagolásban kapható poharas Magnumok a nagyobb európai piacokon folyamatosan kerülnek forgalomba, hazánkba várhatóan 2021 első felétől érkeznek meg.

Nincs kész technológia? Fejlesszük ki!

A fenntarthatóbb és a felelős fogyasztói döntést elősegítő lépés azért is különleges, mert korábban nem létezett az a technológia, amellyel a csomagolóanyagként használt polipropilén úgy lett volna újrahasznosítható, hogy végül élelmiszer-csomagolásra is alkalmas legyen. Ezt a világon egyedülálló eljárást az Unilever támogatásával a SABIC műanyag- és vegyipari vállalat fejlesztette ki, így immár az a kevert, gyenge minőségű műanyaghulladék – amely általában a hulladéklerakókba vagy hulladékégetőkbe kerül – is újrahasznosíthatóvá vált. Az ún. reciklált polipropilén (rPP) további előnye, hogy ezzel a technológiával gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható, minőségromlás nélkül.

Az Unilever tervei szerint 2020 végére az összes, Európában forgalmazott Magnum-pohár rPP-ből készül majd, ami 160.000 kilogramm rPP felhasználását jelenti, 2025-re pedig minden Magnum-tégelyt újrahasznosított műanyagból állítanak majd elő.

Az Unilever Magyarországon

Az Unilever a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalata, amely közel 400 márka (pl. Dove, Rexona, Axe, Domestos, Cif, Coccolino, Knorr, Lipton, Magnum, Cornetto) termékeit értékesíti több mint 190 országban. A vállalatcsoport, amely 69 ország több mint 300 gyárában állít elő késztermékeket, 52 milliárd euró értékű forgalmat bonyolított le 2019-ben.

Az Unilever Magyarország Kft., amely a globális Unilever hazai leányvállalata 2019-ben 9 százalékkal 116,9 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, ezen belül a belföldi értékesítés nettó árbevétele 7,2 százalékkal 84,5 milliárd forintra, az exportértékesítés nettó árbevétele pedig közel 15 százalékkal 32,4 milliárd forintra emelkedett. Az adózás előtti eredmény (nyereség) meghaladta a 2 milliárd forintot.

A közel 1500 munkavállalót foglalkoztató Unilever Magyarország Kft. piacvezető szerepet tölt be minden olyan kategóriában, amelyben jelen van hazánkban. A vállalatcsoport nemzetközi márkái mellett a hazai vállalat kiemelt figyelmet fordít a régi magyar márkák építésére is. Olyan közkedvelt magyar márkákat tett itthon piacvezetővé, mint a Baba kozmetikumok, a Delikát ételízesítő és a Globus dresszingek.

Az Unilever számára Magyarország Közép- és Kelet Európa kedvelt és kiemelt gyártási központja. Veszprémi (Algida) jégkrémgyárunkban még a tengerentúlra is gyártjuk a kedvelt Magnum jégkrémeket, Röszkei gyárunkban a közkedvelt Knorr levesporokat és levesalapokat, valamint a magyar fogyasztók kedvencét a Delikát ételízesítőt, míg nyírbátori háztartás-vegyipari gyárunkban folyékony mosó- és tisztítószereket, fertőtlenítőket és öblítőket gyártunk ugyancsak az európai célközönség számára. Magyarország tehát az Unilever regionális gyártási központja; bizonyos termékekkel egész Európát a magyar gyárak látják el.

Az Unilever Magyarország Kft. regionális irányító szerepet is betölt, hiszen a hazai szerepvállalás mellett a magyar, szlovén, horvát és boszniai menedzsment folyamatok központja is, s így összesen mintegy 20 millió fogyasztó ellátásáért felel.

Fenntarthatóság

Az Unilever 2010-ben egy hosszútávú fenntarthatósági tervet (Unilever Sustainable Living Plan) hirdetett, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ig a felére csökkenti termékeinek környezeti hatását. Fenntarthatósági programunkon belül reagáltunk napjaink legnagyobb kihívására, a műanyagok kezelésére is. Az Unilever műanyag stratégiája a alábbiakban foglalható össze:

Kevesebb műanyag, Jobb műanyag, Zéró műanyag

(Less plastic, Better plastic, Zero plastic)

Globálisan és Magyarországon is azt a vállalást tettük, hogy:

2020-ra felére csökkentjük a hulladék-kibocsátásunkat;

2020-ra 33%-kal csökkentjük a csomagolóanyag-felhasználásunkat;

2025-re több műanyagot gyűjtünk össze és dolgozunk fel mint amennyit kibocsátunk;

2025-re 50%-kal csökkentsük a termékeink csomagolása során felhasznált szűz műanyag mennyiségét;

és 2025-re a termékeink 100%-át újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy lebomló csomagolásban értékesítjük.

Az Unilever más napi fogyasztási termékeket gyártó vállalatokhoz képest élen jár műanyag startégiájával. A helyi kormányokkal együttműködve az Unilever számos európai országban már aláírta a Plastic Pact elvevezésű vállalást, 2020. március 4-én pedig aláírta az European Plastic Pactet is.

Mindenkor biztonságban az úton – a ŠKODA Care Connect révén

Bárhol, bármikor – gombnyomásra állnak rendelkezésre a műszaki segítségnyújtás és a járműinformációk.

A telefonos ügyfélközpont éjjel-nappal tanácsokkal és segélyszolgálattal támogatja a ŠKODA-vezetőket.

Tíz évig díjmentesek a Proaktív Care Connect szolgáltatások. 

Az Európai Unió országaiban már 2018 óta minden új gépkocsiban kötelező vészhívás (eCall) szolgáltatása mellett a cseh autógyártó minden modellje – a ŠKODA CITIGOe iV kivételével – már alapkivitelében két további lehetőséget is kínál útközben a tanács-, illetve segélykérésre: az információkérés és a műszaki segélyhívás gombjaival a telefonos ügyfélközpont munkatársával vehető fel a kapcsolat. 

Lehetnek autóinknak olyan felszerelései is, amelyeket reméljük, sohasem kell használnunk – mégis megnyugtató, hogy rendelkezésre állnak a fedélzeten. Mindez az automatikus segélyhívás (eCall) funkciójára is érvényes, amely 2018 óta minden új gépkocsi kötelező felszerelése az Európai Unió országaiban. A ŠKODA Connect mobil online-szolgáltatásai emellett minden jelenlegi ŠKODA modellben – a CITIGOe iV kivételével – további hasznos funkciókat is kínálnak, amelyeket proaktív szolgáltatásokként a Care Connect terület fog össze. Gépkocsijukkal kapcsolatos minden kérdéssel kapcsolatban hatékonyan támogatják a vezetőt, ám mindenekelőtt két funkció járulhat hozzá nagyban, különösen a nyári utazások időszakában a nyugodt autózáshoz: az információkérés és a műszaki segélyhívás, amelyek gombjai – „i”, illetve csavarkulcs jelöléssel – a tetőmodulon, a vészhívás vörös gombja mellett találhatók. 

Ha az autó egyes funkcióival vagy az ŠKODA Connect online-szolgáltatásokkal kapcsolatban merülne fel termékjellegű kérdés, elegendő megnyomni az információs gombot és a beépített eSIM-kártya segítségével máris létrejön a kapcsolat a telefonos ügyfélközponttal. Itt képzett munkatárs segít minden kérdésben, például használható-e az autóban E10-üzemanyag. Az ügyfélszolgálati munkatárs az adott ország nyelve mellett rendszerint angolul is beszél. Ám ha épp külföldön jár az autós, könnyen áthidalhatók az esetleges nyelvi akadályok, kívánságra ugyanis a ŠKODA-sofőrt országa telefonos ügyfélközpontjába is kapcsolhatják, ahol immár anyanyelvén folytathatja a beszélgetést. 

A ŠKODA az autó műszaki meghibásodása esetén sem hagyja cserben ügyfeleit. A műszaki segélyhívás gomb megnyomására szakértő munkatárs jelentkezik be, aki tanácsadással, illetve segítség küldésével is rendelkezésre áll. A járműtulajdonos beleegyezésével a rendszer pillanatnyi tartózkodási helyét, valamint az autó vonatkozó adatait is továbbíthatja a műszaki segélyszolgálat felé, amelynek munkatársai így könnyebben megállapíthatják a hiba okát, illetve egyeztethetik a vezetővel a szükséges lépéseket és szervezhetik meg a szükséges intézkedéseket. Amennyiben az autó nem folytathatja útját, a segélyszolgálat műhelykocsiról is gondoskodik, s az érkező szerelő a helyszínen háríthatja el a hibát, de a segélyhíváson keresztül például a legközelebbi ŠKODA-márkaszervizzel is egyeztethető időpont. Különösen praktikus megoldás, hogy amennyiben infotainment-rendszer is rendelkezésre áll a fedélzeten, a ŠKODA-szervizpartner címe a navigációs rendszeren jelenik meg. A legjobb azonban, hogy a Care Connect a vezetőt számos helyzetben támogató, proaktív szolgáltatásai tíz éven át díjmentesen vehetők igénybe.