„Ma már az értékek számítanak. A deviáns, arrogáns séfek világa a múlté.”

2020. március 24. - persica

Idén is átadták a legjobb hazai éttermeknek járó elismeréseket. A Volkswagen-Dining Guide Díjátadó Gála egyik idei különlegessége, hogy egy új kategóriában azt az éttermet is kiemelték és a Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díjjal értékelték, mely egy valódi farm-to-table koncepció szerint üzemel. A díjat ezentúl minden évben átadják majd. Az első díjazott az őriszentpéteri Pajta.

Aki rendszeresen olvassa a Dining Guide online magazint az tudja, hogy a szerkesztőség folyamatosan foglalkozik az éttermi világot, illetve gasztronomiát érintő élelmiszerpazarlás és a hulladékcsökkentés kérdésével. A Dining Guide az idei évtől a Fenntarthatósági Díjjal szeretné felhívni az éttermek figyelmét a környezettudatos gondolkodásra.

Az ország éttermei közül legelső alkalommal egy nagyon őszinte gondolkodású egység érdemelte ki ezt az előremutató elismerést. A Dining Guide első "zöld" díját egy olyan étterem kapta, ahol egész évben komoly, magas minőségű munka folyik, azzal a céllal, hogy újra felfedezzék a környék elfeledett alapanyagait, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót. Egy topétterem, ahol a konyha minden gondolata arra irányul, hogy elsősorban a helyben termő, szezonális élelmiszerek kerüljenek a tányérokra. Az őriszentpéteri Pajta Étterem séfje, Farkas Richárd tavaly az Év Ifjú Séftehetsége címet vehette át, idén a Fenntarthatósági Díjat.

A díjról és az éttermekben tapasztalt „zöld” szemléletről a Dining Guide felelős kiadóját, Herczeg Zoltánt kérdeztük.

Miért döntöttetek úgy, hogy idén fenntarthatósági kategória is legyen? Mi ez, és miért fontos?

A topéttermek, a neves séfek ma már erős médiafelületekkel is rendelkeznek, így sok esetben véleményformáló, iránymutató az a magatartás, amit képviselnek. Ma már az értékek számítanak. A deviáns, arrogáns séfek világa a múlté. A világ legjobb éttermei, séfei régóta törekszenek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére, egy újabb lépcső a fenntartható fejlődés teljes szemléletrendszerének bevezetése.

A Dining Guide szeretne figyelmet fordítani arra, hogy a magyar TOP100 éttermek fenntartható gondolkodásmódját fejlessze. Ez az elvárás nem befolyásolja az éttermi rangsort, de mindenképpen fontos, hogy minél többet beszéljünk róla. Az idén először adtuk át ezt a díjat, Egy olyan éttermet díjazunk, akinek a szemléletmódja, ezen a területen példamutató. Ez csak az első lépés, az év második felétől a fenntarthatóság jegyében kampányt is indítunk.

Milyen szempontok alapján választottátok ki a fenntarthatósági kategória díjazottját?

A díjazottat a TOP100 listából választottuk. Az idei évtől az éttermek tesztelésénél már az ökológiai szemléletüket is figyelemmel kísértük. Ma már az tapasztalható, hogy a vezető éttermek sok szempontnak megfelelnek. Az éttermek teljesítményénél azt is vizsgáltuk, hogy az adott egységek mennyire törekszenek a közvetlen környezetükből beszerezni az alapanyagaikat. Alapvetően elmondható, hogy ez az első komoly szempont, amellyel az éttermek segíteni tudják az ökológiai lábnyom csökkentését.

Három kérdést teszünk fel:

Milyen arányban van a növényi és állati eredetű alapanyag a tányérokon?

Az étterem kínálata tartalmaz-e importált alapanyagokat, illetőleg mennyire támaszkodik a környezetében beszerezhető nyersanyagokra?

Mennyire veszi figyelembe az étterem a szezonalitást?

Ezek a szempontok meg fogják határozni, hogy körülöttünk mennyi és milyen hulladékot termelünk, hogy milyen környezeti terhelést jelent az alapanyagok az éttermekbe történő szállítása. Alapvetően a fenntarthatósági elmélet ezek összesége, a termelés, a fogyasztás, a hulladékterhelés összhangját jelenti.

Mennyire fontos szempont ma a hazai éttermeknél a fenntarthatóság?

Jól látható egyfajta erős törekvés a hazai alapanyagok felhasználására, a regionalitás mára már erős rendező erő a jobb éttermek gondolatiságában, de jól látható, hogy ma még nem egyszerű könnyen beszerezniük a jó és állandó minőségű nyersanyagokat. A magyar mezőgazdasági termelésnek, állattartásnak is fejlődnie kell ehhez, ezt mi fogyasztók fogjuk tudni generálni, hiszen, ha az éttermekben tudatosabban fordulunk a közvetlen régiónkra jellemző ételek irányába, akkor hamarabb fog a termelés is igazodni az igényeinkhez. Fogyasztók nélkül ez nem tud megvalósulni, ehhez kell az egyre erősödő tudatos gondolkodás a vendégek részéről is. A vendéglátóhelyek, éttermek az érzékenyen hangolt kínálatukkal és természetesen a minőségükkel tudják ezt a folyamatot gyorsítani, úgymond divatossá tenni.

Mennyire nehéz (vagy nem nehéz) egy étterem működése során figyelembe venni a fenntarthatóságot?

A kérdést alapvetően két részre lehet osztani. Az első feléről az alapanyag felhasználásról már beszéltünk. Talán mára ez egyszerűbb és könnyebb feladatnak látszik, mert ebben az irányban láthatóan elindultak a folyamatok.

A másik és nehezebb kérdés a nyersanyagok, a félkész és a késztermékek csomagolóanyag mennyiségének csökkentése, és a hulladékok kezelése, az újrahasznosíthatóság megoldása, valamint az éttermekben használt vegyi anyagok, tisztítószerek környezetbarát anyagokkal való kiváltása. Ezzel a feladattal még sok dolga van az élelmiszeriparnak és így a vendéglátásnak is. Az éttermek gyorsan fognak ebben az irányban is elmozdulni, de ahhoz szükséges, hogy megfelelő alternatívákat és információkat kapjanak.

Vegyünk példát a Pajtától! Mitől fenntartható Farkas Richárd konyhája

Ismerd meg a környéket! Működj együtt a helyi gazdákkal, termelőkkel, mesterekkel!

„Néha már szinte a bőség zavarában vagyok. Nem csak mi ismerjük meg egyre mélyebben a környéket, hanem a környékbeliek is felfedeztek minket. A múlt héten kecskegidákat vágtak nekünk, ezen a héten borjút fognak. De nem csak gazdákkal működünk együtt. Egy helyi, ötödik generációs keramikus, Zsohár Gyula készítette a tányérjaink egy részét. Ebben nem is szeretnék trendkövető lenni, hiába tetszenek nekem mondjuk a skandináv éttermek tányérjai, egy itteni értéket szeretnék felmutatni. Jól áll az őrségi tányér a tökmagos túrógombócnak. Az abroszainkat is egy lendvajakabfai hölgy szövi és hagyományos hetési motívumokkal díszíti.

A Pajtában a kenyér házilag kovászolt, és a szalonna mindig házi. A vendégköszöntő falatokban marinált szarvassonkát adunk. A kétcsillagos bécsi Steirereck étterem egyik ikonikus fogása készül méhviaszban. Ricsiék éppen most kaptak egy kétkilós méhviasz korongot, ebben érleljük a szarvassonkát.

Szakmailag is nagyon izgalmas kihívás és elismerés tud lenni, amikor a vendég nem a méregdrága Wagyura és gyümölcsre, hanem a magyar tarkára, a zalai fügére és az ezekből készült fogásokra mondja, hogy „azta”! A citrusos limonádékat helyi és részben saját készítésű szörpökre, gyümölcslevekre és friss gyümölcsökre cseréltük.”

Nose-to-tail, azaz használj fel mindent!

“Ha egészben kapunk bárányokat, azt a fülétől a farkáig felhasználjuk. A hetente változó, 10 tételes étlapon mondjuk az egyik főfogáshoz elegendő a comb és a lapocka, a degusztációs menüre kerülnek a nemesebb részek, mint a gerinc vagy a szűz, a csontok egy részéből jus készül, a másik feléből a levesnek való húsokkal (mint a fartő) pedig leves fő az őrségi menü részeként. Habár ez a menü negyedévente változó, annyi mozgásteret hagytam, hogy a húsleves mindig az adott friss vágásból készül. És akkor még nem említettem, hogy milyen remek előétel készülhet a májból vagy meglepetésfalat a szívből.

A halbeszerzés a legnehezebb a környéken, ezért többek között a Budaörsi Halpiacról szoktunk rendelni. A mi koncepciónkba a magyar hal használata fér bele, nagy kedvencem most ezek közül a csuka. Ha csak lehet, egészben kérem a halakat, és mutatom a többieknek is a halbontás mikéntjét. A csuka máját is elraktuk, néhány halban pedig találtunk ikrát is. Lesavanyítottam a csukaikrából, egy igazán különleges előétel lesz belőle. A nose-to-tail elgondolás tehát vonatkozik a halakra is, gyakorlatilag a nullára redukálva a kidobott részek mennyiségét. Felhasználják a halbelsőségeket is, a csontjából consommét és jus-t is készítenek. 

Rókagombából olyan hatalmas mennyiség van, hogy kis túlzással szinte kaszálni lehet. Potom áron kapható a piacon, de eljárunk gombászni is. Olyan bőségesen áll rendelkezésre ez az alapanyag, hogy megtehetem, hogy gombavelutét készítsek, hogy savanyítsam, füstöljem, grillezzem. A gombaszárakat pedig nem kidobjuk, hanem elhintjük a fenyvesben, hogy tovább szaporodjanak. Büszkén mondhatjuk, hogy a tíz tételes étlapból mostanra három ételben csak a saját zöldségeink szerepelnek, retek, újhagyma, spenót. Két talicskányi újhagymát leszedtünk, lett belőle veluté, sült hagyma, újhagymahab, savanyítottam, porítottam.”

Gyűjtögess, tedd el, használd fel!

“A vendégeknek mondjuk is, hogy mi kerül az asztalra, sokan le is jönnek megnézni a kertünket. Voltak vendékek, akik eljártak az erdőbe gyűjtögetni velünk. Elmondták, hogy az egyik közeli városban élőkként számukra ez kikapcsolódás, ezért heteken át kijártak velünk fenyőrügyet, bodzát, orgonavirágot szedni, amihez mindenki kapott gumicsizmát. A leszedett virágokat elraktunk sóba, ecetbe, vaníliás mézbe, savanyítottunk, fermeltáltunk belőlük. Itt a jó idő, kezdünk palántázni az üvegházban, és mindenki örökbefogad egy ágyást, amit gondoz. Idén még nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a kertre. Még többet szeretnék gyűjtögetni, és több mindent tudunk elrakni majd télire is, mivel lesz egy új kamránk. Az pedig jóleső érzés, hogy a helyiek úgy keresnek meg, hogy tőlünk teszik függővé, mit ültessenek a kertbe.

A zöld hulladék komposztálása nálunk alap. Ezt visszaforgatjuk az ágyásokba. A friss gomba szárait pedig elszórjuk a fenyvesben, hogy szaporodni tudjon. Ezek nem forradalmi újítások, csupán apróságok, amik ha nem is váltják meg a világot, de talán a magunk módján jobbá tesszük azt.

A keletkező kávézacott nyáron a spanyolcsigák ellen az ágyások köré szórva használjuk.”

Spórolj és légy tudatos!

„Télen nagyon kevés napsütés is elegendő, hogy felfűtse az épületet, így energiát spórolunk. Nyáron pedig az épületek falára futtatott korminszőlő biztosít árnyékot. A melegvízről pedig a tetőre szerelt napkollektorok gondoskodnak, ezenkívül kizárólag LED-fényforrásokat használunk.

Az étlapunkat újrahasznosított papírra nyomtatjuk, aminek természetesen mindkét oldalát felhasználjuk, és ebből a papírívből levágott szélekre jegyezzük fel az asztalnál a rendeléseket.

Alapvetően kevés fűszert használunk. Ami a konyhánkon távoli és nem kiváltható beszerzés, az egyelőre a csokoládé, abból viszont igyekszünk bean-to-bar és fairtrade termékeket találni.”

70 évvel ezelőtt, 1950 márciusában kezdődött: a Bulli világsikere

A Volkswagen Haszonjárműveknél rendkívüli történelmi évfordulót ünnepelnek. A Transporter - más néven Bulli, Kombi, Volkswagen kisbusz, kisteherautó vagy mikrobusz - a világ leghosszabb gyártási időszakával büszkélkedhet.  Az első Transporter „Type 2” néven 70 évvel ezelőtt, március 8-án gördült le a gyártósorról a Volkswagen wolfsburgi üzemében. A Bogár (Type 1) után ez volt a Volkswagen név alatt legtöbbet értékesített gépkocsi.  A mai napig több mint 13 millió darab követte a modell sorozat első legyártott Transporterét. Ennek a kultikussá vált klasszikus autónak a története hat jármű-generációra terjed ki. A világutazók ezt lakókocsiként használva járják a világot, a vállalkozások mindig úgy gondolták, hogy ez a gépkocsi megbízható társ az alkalmazottak és az áruk szállítására. És a családok is biztonságosan vezetik a Bulli-t mindennapi életükben. 

Már a koncepció megjelenése is legendás, mert a Bogár mellett Európában a gazdaság fejlődése során egy nagyobb járműre is szükség volt. A Volkswagen egy kompakt haszongépjárművet gyártott, maximális helykihasználással: a boxer motort hátulra építették, a vezető messze elöl ült, és nagy volt a tér a kettő között.  Ezek a T1 - a kisteherautó első nemzedékének jellemzői, amelyet a Volkswagen mérnökei fejlesztettek ki.

A T1 - 1950-től 1967-ig

1949. november 11-én a Volkswagen felfedte a médiának egy kézi összeszerelésű szállító jármű, egy furgon jellegű autó prototípusát. Ami akkor még mindig hiányzott, az a név volt.  A Volkswagen már 1949-ben lépéseket tett, többek között a „Bully” név védjegyként való szabadalmi bejegyzésére. Ám ezt egy kisebb balszerencse kísérte: egy másik cég bebiztosította magának a jogokat e név használatára. Mindettől függetlenül a VW előkészületeket tett a név nyilvános felhasználására: a Volkswagenen belül Bully-ként használt nevet gyorsan Bulli-ra változtatták.  Megszületett tehát a furgon nem hivatalos neve. Ám több mint fél évszázadba telt, mire a Volkswagen Haszonjárművek márka 2007-ben véglegesen megkapta a védjegyhez fűződő szabadalmi jogokat. Ezután a sorozat minden modellje megszerezhette a hivatalos nevet, amelyet rajongói már évek óta használnak.

A Bulli története egy valódi időutazás.  Az 1950-es évről a ma embereinek vagy nincsenek emlékei, vagy csak kevés olyan, amelyek 70 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A zene segít áthidalni az évtizedek közötti távolságokat.  70 évvel ezelőtt Bing Crosby volt zenei szupersztár; a "Fehér karácsony" című dala azóta is minden idők legtöbbet eladott dalának számít. A Volkswagen akkoriban csak egy induló vállalkozás volt., legújabb termékével: a Transporterrel. A motor és a sebességváltó a Bogárból származott; a karosszéria, beleértve a megerősített alaplemezt, viszont már új fejlesztés volt. A maximális hasznos teher elérte a 750 kg-ot, ami már méltó volt a „gazdasági csoda” megjelölésre. Az autóba az oldalsó ajtókon, vagy később az utas oldalon lévő opcionális tolóajtón keresztül lehet bejutni. A T1-et furgonként, ablakokkal rendelkező utasszállító járműként és nyolcüléses minibuszként indították útra.

A még ennél is legendásabb Bulli 1951-ben jött: ez volt a „Micro Bus De Luxe” - amelyet nem hivatalosan „Samba busznak” hívtak - ez már körbefutó ablakokkal, egyedi tetőablakokkal és összecsukható napfénytetővel jelent meg a piacon. Egy évvel később megjelent a pick-up változat, az '50-es évek kisteherautója. Ebből a sorozatból gyorsan felbukkantak a különböző karosszéria változatok is. A Westfalia a kemping változattal járult ehhez hozzá: egy olyan modullal, amelynek köszönhetően ez a gépkocsi lett az első kompakt lakóautó. 1956-ban a termelést áthelyezték a hannoveri új üzembe, hogy jobban ki tudják elégíteni a jármű iránt folyamatosan növekvő igényeket, illetve 1957-től kezdődően már Brazíliában is gyártották. Utódja 1967-ben történt piaci megjelenéséig megközelítőleg 1,9 millióan vásárolták meg az osztott szélvédővel és jól megkülönböztető orrával rendelkező Transportert, és ezzel a gépkocsi világméretű sikerré vált.

Sikerrel zárult az idei Gallery Weekend Budapest

32 galériatúra, 2000 résztvevő, 309 műtárgy a két nap alatt

Sikerrel zárult a Gallery Weekend Budapest, amelyet hatodik alkalommal rendeztek meg március első hétvégéjén.

Az egész hétvégén tartó kortárs művészeti fesztiválon az érdeklődők ingyenesen vehettek részt a megnyitókon, a rendhagyó tárlatvezetéseken és a vezetett galériatúrákon. A hétvégén a Kortárs Galériák Egyesülete szervezésében, 13 vezető budapesti galéria részvételével 32 galériatúra, egy pop-up kiállítás és 8 angol nyelvű túra valósult meg. A két nap során 2000 látogató több mint 300 festményt és műtárgyat láthatott.

A Gallery Weekend idei különlegessége a „Köztes hely – a valóság és psziché között” pop-up kiállítás volt, amelyen magángyűjteményekből több mint harminc hazai és külföldi egyedi, papír alapú műalkotás kerül bemutatásra dr. Petrányi Zsolt kurátor válogatásában és összeállításában.

A Kortárs Galériák Egyesületének szervezésében megvalósuló rendezvény célja, hogy az izgalmas programokkal ne csak a visszatérő kiállításlátogatókat szólítsa meg, de azokhoz is közelebb hozza a művészetet, akik eddig csak kacérkodtak a kortárs képzőművészeti galériák felfedezésével. Ezen túl az is, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy műalkotásokkal együtt élni jó, s ehhez nem is feltétlenül kell hatalmas összegekkel rendelkezni. A szervezők visszavárják a látogatókat, s remélik, hogy a koratavaszi hétvége hamarosan bekerül a környező országokban élő érdeklődők és szakemberek naptárába is.

A budapesti rendezvény hasonló formában valósítja meg a kortárs képzőművészeti színtér tevékenységének és eredményeinek népszerűsítését, mint Brüsszel, Antwerpen, Chicago, Dublin, Havanna, Kaunasz, Mexikóváros, Párizs, Barcelona, Varsó, Berlin, Peking vagy Tel-Aviv.

A KIRÁLYNÉK JEGYRUHÁJA... DIÓSGYŐR VÁRA

A Bükki kirándulásunk negyedik állomása a méltán híres Diósgyőri vár lett. Miskolctapolcáról 15 kilométerre Lillafüred felé vettük az irányt, így útba is ejtettük a vár meglátogatását, mely a Szinva patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épült. A vár az elmúlt évek alatt gyönyörűen fel lett újítva, pazar élményt nyújtva az ide betérőknek. Interaktív vártúra várt ránk, visszarepítve bennünket a múltba.

Ott jártunkkor alkalmunk volt megismerkedni „Meglepő hangszerekkel” Te tudod, hogy: Mi a különbség a csontsíp és a "vízóra furulya" között? Egy felettébb humoros és interaktív előadásból ez is kiderült számunkra. Mint ahogy az is, hogy mi mindenből készülhetnek hangszerek a kőkortól napjainkig. A „vár zenésze” bemutatja, hogy akár otthon is, bárki készíthet "már semmire sem jó, hasztalan lim-lomokból" hangszereket.  

Látványos programokkal, lovagi tornákkal és múltidéző programokkal várják az ide látogatókat.  

A hangszer bemutató után felmentünk a vártoronyba, ahol Diósgyőr látképe tárult elénk. Majd folytattuk a Bükki felfedező utunkat Lillafüredig. 

A várról: 

“Kedves Utazó! Én, Lajos király köszöntelek kedvenc palotámban, Diósgyőr várában! Szeretettel látlak, nézz hát szét, ismerd meg jelenemet, múltadat!” 

Anonymus a 13. századi Névtelen krónikás említi, hogy itt már a honfoglalás idején állt egy földvár, amelyet 1241 körül a tatárjárás idején pusztíthattak el. IV. Béla király a tatárjárás után kedvelt hívének, Ernye bánnak adományozta a helyet. Ernye bán fia, István nádor volt az első, ovális gyűrűvel övezett, két kerek toronnyal ellátott kővár építtetője.

A „Lovagkirály”-ként emlegetett Nagy Lajos (1325-82) 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig itáliai és dél-francia mintára pompás, négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett. A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb és legpompázatosabb erődítménye volt. 

Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. A mohácsi csatavesztésig (1526) hat királyné - köztük Mátyás felesége, Beatrix - jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált: ezért is emlegették akkoriban Diósgyőr várát „a királynék jegyruhája”-ként. Mátyás király és Aragóniai Beatrix idejében tovább folyt a vár reneszánsz stílusban történő díszítése. Utolsóként Habsburg Mária, II. Lajos (1516-26) felesége volt királynéi birtokosa a várnak.

Fotó: Saját (PR)

Infó: www.diosgyorivar.hu

Köszönet az utasbiztosításért: STA Travel www.statravel.hu 

CSEPPKŐBARLANG ÉS TENGERSZEM

Imádom a hazámat, telis tele csoda helyekkel, melyeket muszáj életünk során több alkalommal is meglátogatni, ilyen hely Aggtelek, Jósvafő és Szinpetri is.

Miskolctapolca és környékén kirándulva az Aggteleki cseppkőbarlang csodálatos kirándulási célpont. Az Aggteleki nemzeti park hazánk negyedik nemzeti parkja, közel a Szlovák határhoz helyezkedik el. Az itteni geológiai értékek, a felszíni kraszt a cseppkőbarlangok, a növény és állatvilág igazi természeti kincseket rejt magában.

Természetesen a cseppkőbarlang, a Baradla barlang, a Hucul ménes, Aggtelek és Jósvafő megannyi látványosságát egy napba besűríteni nem szerencsés, így aki teheti töltsön el itt a Bükk szívében pár napot.

A cseppkőbarlang rövid túrája is majdnem 1,5 órás. A térséget nagyrészt a földtörténeti középkor triász időszakában, mint­egy 230 millió évvel ezelőtt képződött kőzetek építik fel, melyek tulajdonságai szabták meg a táj arculatát, s bennük alakultak ki a térség világhírű barlangjai és egyéb karsztjelenségei. A cseppkőbarlangban állandó 10 fok körüli hőmérséklet uralkodik, a barlang klímája állandó, és kifejezetten jót tesz a légúti megbetegedéssel küzdőknek.

A barlang hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Természetes bejárata Aggtelek község határában, a messziről fehérlő magas sziklafal tövében nyílik.

A nemzeti park 20 170 hektár területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén.

A barlangtúrát idegenvezetővel lehet látogatni, a barlangban hangzenei koncerteket is elő adnak, a nagy hangverseny teremben, ugyan ebben a nagy teremben akár az esküvőjét is megtarthatja az a pár, aki egy ilyen különleges környezetben szeretne örök hűséget fogadni a párjának. A hang és fényjáték lenyűgöző látványt nyújt. Külön élmény, hogy sok kis denevért is lehet látni, akik szárnyukat sem rebbentik az ott elsétáló emberek előtt, és csendben szunyókálnak.

A felszínre érve, átkocsikáztunk a közelben lévő Jósvafőre, a Tengerszem hotel éttermében finom ebédünk elfogyasztása után a völgybe kirándultunk, a Tengerszem tóhoz. Itt a Baradla-Domica barlangrendszerbe lehet bejutni, és Kessler Hubert, a neves barlangkutató emlékházát is megtekintheti az ide látogató. Ha már Jósvafőn jársz a szabadtartásban élő Hucul ménes meglátogatása is remek program. Szinpetri felé véve az irányt, pedig a Guinnes rekordba is bekerült óriás könyvet nézhetitek meg a családi tulajdonban lévő vízi Malomnál.

Fotó: saját (PR)

Köszönet az utasbiztosításokért az STA Travelnek! www.statravel.hu

Infó: www.anp.hu

www.tengerszemhotel.com

www.legnagyobbkonyv.hu

Biztonságosak az AVON csomagok!

Az  AVON a csomagokat a WHO iránymutatása szerinti legmagasabb biztonsági és higiéniai előírásokat betartva készíti össze.

A világjárvány okozta aggodalmak kapcsán az AVON biztosítani szeretné Tanácsadóit és fogyasztóit arról, hogy minden kiszállított termékét gondosan ellenőrzött módon csomagolja - a WHO iránymutatása szerinti legmagasabb biztonsági és higiéniai előírásokat szem előtt tartva. 

Az AVON eddig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy áruit csakis szigorú ellenőrzések mellett csomagolja és szállítsa ki. Az összes AVON doboz automatikus rendszerrel záródik, azonban a jelenlegi helyzetre való tekintettel még a szokásosnál is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetett be a vállalat, melyek egyaránt kiterjednek az összes alkalmazottra és a csomagszállítóra. 

„Az AVON-nál a legfontosabb és szívből jövő küldetésünk, hogy támogassuk Tanácsadóink munkáját, és minden feltételt biztosítsunk számukra ahhoz, hogy a sikeresség mellett egészségesek legyenek és biztonságban érezhessék magukat. Tekintettel a koronavírussal kapcsolatos aggodalmakra, kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra, és mindent megteszünk az egészség megőrzése érdekében” – nyilatkozta Kósa Anita, az Avon Magyarország szóvivője. – „Számos elérhető digitális eszköz áll Tanácsadóink rendelkezésére, így például az online- és az Interaktív katalógus, melyeket vásárlóink kényelmesen, otthon is átböngészhetnek. Ezekben a nehéz időkben, amikor a személyes találkozások elkerülése a legfontosabb, bízunk benne, hogy ezek a digitális megoldások sokunk életét megkönnyítik.”

Szabadon a szabadban

Cool darabok a VAN GRAAF-tól

Ha egész télen a szobádban kuksoltál, akkor az első melegebb tavaszi napsugarak biztosan a szabadba csábítanak. Ilyenkor esik a legjobban a séta a parkban, a piknik a fűben és ilyenkor csodálkozol rá újra, hogy milyen szép is a természet.

Ha kimozdulsz jól jöhet néhány igazán lezser darab. A crop toptól a body-ig a logók mindenhol jól mutatnak, bátran szerezz be belőlük egyet! Válassz hozzá egy feltűnő sneakert és ne hagyd otthon a laza pulcsit vagy esőkabátot sem!

További  szuper tavaszi szettekkel várunk a VAN GRAAF-ban!

 

A Women'secret szuper kényelmes melltartókkal kezdi a tavaszt

A Super Soft Push-up a Women’secret legújabb melltartócsaládja, amely extra puha és vékony anyagú fehérneműket tartalmaz.

A legújabb, szuper puha kosarak úgy formálják a mell volumenjét, hogy közben természetes kinézetet biztosítanak, köszönhetően a réteges külső részének és az extra-vékony bélelésnek. A melltartót azoknak a nőknek ajánljuk, akik szeretnék kicsit kihangsúlyozni a mellrészt komfortos és természetes módon.

A melltartó a Comfort Revolution kollekció része, amely lágy, vékony szövetekből készült fehérneműkből áll. A válogatás darabjai különféle fazonokban elérhetőek: merevítő nélküli háromszög, klasszikus szivacsos merevítős és push-up. Az alsóneműk technikai szövetből készültek, amely hátsó részét csipkével díszítették – ezek a darabok megtalálhatóak tanga, brazil és klasszikus verziókban.

A divatmárka elkötelezett a kényelmes viselet iránt: a legújabb vékony szivacsos kialakításával és mikroszálas push-up melltartóival teszi a lehető legkomfortosabbá ezeket az ellenállhatatlan darabokat.

Közel az út széle?

A Ford új technológiája segít elkerülni a magas padkát és az árkokat – és az úton maradni

Néha nehézkes dolog alsóbb rendű úton autózni, ahol az út peremét semmi nem jelzi, és az ember könnyen kisodródhat a padkára, vagy ami még rosszabb, az árokba*. Éjszaka pedig – különösen ott, ahol nincs közvilágítás – mindez kifejezetten nyomasztó tud lenni.

Európában a legtöbb halálos közúti baleset alsóbbrendű utakon történik, és – a lakott területektől eltérően – az áldozatok nagyobb része az autó utasai közül kerül ki

Éppen ezért a Ford most bemutatott egy új technológiát, ami megkönnyíti a vidéki autózást. Az Útpadka Érzékelő figyeli a jármű előtti útszakaszt, és szükség esetén finoman visszakormányozza az autót a helyes nyomvonalra.**

Hogyan működik?

Az alsóbbrendű utakra és 70-100 km/órás sebességtartományra tervezett Útpadka Érzékelő a belső visszapillantó alatt elhelyezett kamerával figyeli az útpadkát, 50 méter hosszú szakaszt derítve fel az autó előtt, és 7 méter széles sávot figyelve oldalirányban.

Ahol a szilárd útburkolat átvált laza padkába, kavicsos felületbe vagy füves részbe, a rendszer (szükség esetén) finom kormányrásegítéssel akadályozza meg, hogy a jármű lesodródjon az úttestről.

A berendezés egy fejlett algoritmus segítségével állapítja meg, meddig tart az útburkolat, és hol kezdődik az úttest melletti rész. A rendszer ott is kormányzási rásegítést ad, ahol fel van ugyan festve az út pereme, de a hó, a lehullott falevelek vagy az esőzés miatt nem látható a jelzés.

Ha a vezető az első kormányrásegítés után továbbra is túl közel halad a padkához, a rendszer – határozottabb jelzésként – megrezgeti a kormánykereket. Éjszaka a berendezés a fényszórók fényét használva ugyanolyan hatékonyan működik, mint nappal.

Az európai piacon az Útpadka Érzékelő megrendelhető a Ford Explorer, a Focus, az új Kuga és a Puma modellekhez, és megjelenik majd az új Ford modellekhez kínált vezetéssegítő technológiák egyre bővülő kínálatában.

“A vidéki utak ugyanolyan komoly kihívást tudnak jelenteni, mint a nagyvárosok utcái – különösen azok számára, akik nem ismerik az adott útszakaszt. Az Útpadka Érzékelő segítségével csökkenthető az egyik potenciális veszély, így kényelmesebben és biztonságosabban autózhatunk vidéken.” - mondta el Rüdiger Kieneke, a Ford Európa vezetéssegítő és biztonsági elektronikáit fejlesztő mérnöke. 

Etikai okokból átmenetileg bezár a Royal Club Hotel Visegrád

Új vendégeket hétfőtől nem fogad a Royal Club Hotel Visegrád, a jelenleg ott tartózkodókat pedig megkérik, hogy amennyiben meg tudják oldani, még hétfőn hagyják el a szálláshelyet. Április végéig 435 foglalást és 1025 vendéget érint a döntés. Belán Miklós szállodaigazgató elmondta: a kialakult helyzet és A Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján nem tartják etikusnak az utazásra való buzdítást

A Royal Club Hotel Visegrád vezette be elsőként, hogy nem fogad külföldi lakcímmel rendelkező utazókat a belföldi vendégek védelmében. A kialakult helyzetre való tekintettel azonban szélsőségesebb lépést tartott indokoltnak a vezetőség. Ennek értelmében a járványügyre való tekintettel 2020. március 16-án átmenetileg bezár a Royal Club Hotel Visegrád.

„Április végéig 435 foglalást és 1025 vendéget érint a döntés. A befoglalt vendégeket tájékoztatjuk a kialakult helyzetről és, hogy elsősorban az ő védelmük miatt függesztjük fel a szolgáltatást. Új vendégeket hétfőtől nem fogadunk és a bent lévő vendégeket megkérjük, hogy amennyiben meg tudják oldani még hétfőn hagyják el a szálláshelyet” – mondta Belán Miklós, a Royal Club Hotel igazgatója.

A szállodaigazgató kiemelte: a vezetőség azért döntött a bezárás mellett, mert a koronavírus gyors terjedése miatt nem tartják etikusnak az utazásra való buzdítást. A turisztikai szakma szereplőinek azt javasolja, hogy minél előbb fejezzék be az utazásra szorgalmazást és a gazdasági érdekek helyett az emberéletek védelmét helyezzék előtérbe. A budapesti szállodáknak javasolja, hogy működjenek közre az egészségügyi helyzetben és ajánlják fel a szállodai szobáikat elkülönítésre.

„A turisztikai munkaerőpiacon országosan több ezer takarítónő és karbantartó van, érdemes lenne igénybe venni a segítségüket az egészségügyi intézkedésekben. Közintézmények, kórházak és iskolák fertőtlenítésében és karbantartási munkálataiban nyújthatnának segítséget az időszak alatt” – nyilatkozta Belán Miklós szállodaigazgató.

Mint elmondta, ügyeleti rendszert vezetnek be és a teljes személyzetnek két hét otthoni pihenőt adnak. A szabadságolás két hete után, amennyiben a dolgozók jó egészséget mutatnak és nem vezetnek be szigorító intézkedéseket folytatják a foglalkoztatást.

A Royal Club Hotel Visegrád legközelebb a járványügyi helyzet után nyitja meg kapuit, ahol a jelenlegi színvonallal és a jelenlegi munkatársakkal kívánja fogadni vendégeit. Ehhez azonban segítséget kér törzsvendégeitől és azoktól, akik egyetértenek a lépéssel és értékutalvány vásárlási lehetőséget vezet be. A befolyt összegből szeretnék fedezni a munkavállalók jövedelmét és számítanak az állam segítségére is.

AVON Artistique parfümkollekció

Több mint egy illat!

Az Avon Artistique kollekció legmagasabb minőségű összetevőkből megalkotott illatai a legkiválóbb parfümőrök egyedülálló érzéseit és emlékeit zárják magukba.

Az Avon Artistique Iris Fétiche parfüm egy álomszerű, nosztalgikus illat. Az írisz elragadó aromája, levelek zöldjét idéző finom illatjegyekkel és lágyan suttogó vaníliával ötvözve eleveníti fel az elmúlt nyarak legszebb emlékeit. Az Avon Artistique Magnolia en Fleurs parfüm ezzel szemben a tavasz érkeztét jelzi. A virágzó magnólia vidám illata vibráló, harmatos jegyekkel élénkít és energiát kölcsönöz számunkra.

A kollekció harmadik illata, az Avon Artistique Patchouli Indulgence parfüm forgószélként hozza el a kaland varázsát. A sokoldalú pacsuli illatát egzotikus fűszerek és virágok aromái melegítik át és mélyítik el, megbabonázó izgalmat és jókedvet csempészve életünkbe.

AVON Today Tomorrow Always Eternal gélparfüm

Elbűvölően érzéki

Lépjünk be együtt a luxusparfümök világába!

Az Avon igazán egyedi, szabadalmaztatott technológiával készült gél állagú parfümesszenciája, a TTA Eternal gélparfüm különleges kialakítással és lenyűgöző illattal varázsolja el érzékszerveinket.

A lehengerlően érzéki és bámulatosan tartós esszencia egy speciális applikátorban rejtőzik, amelynek felső gombját megnyomva azonnal érezhetjük a calabriai bergamott, az elragadó magnólia és a tiszta szantálfa elragadó elegyét. Finoman masszírozzunk bőrünkbe egy cseppnyit ebből a csodás illatból és élvezzük egész napon át az igazi luxus mennyei aromáját.

VOLKSWAGEN TÁJÉKOZTATÁS

A Volkswagen Személyautók márka a koronavírus-válság miatt csütörtökön felfüggesztett a termelést

A Volkswagen Személyautók márka fokozatosan leállítja gyártói tevékenységét európai gyáraiban. Ez a Volkswagen Group Components gyárait is érinti. Ez a márka válasza a kereslet gyors csökkenésére a gépjárműpiacon. A beszállítók ellátási láncaival kapcsolatos kockázatok szintén növekednek. Ennek oka a koronavírus-fertőzés jelentősen felgyorsult mértéke és az ebből következő, a hatóságok által megtett intézkedések. Ezért a gyárak kezdetben várhatóan két hétig bezárnak. Az érintett német üzemekben az intézkedéseket csütörtökön a délutáni műszak végétől kell alkalmazni. 

Ralf Brandstätter, a Volkswagen Személyautók márka üzemeltetési igazgatója szerint: „A koronavírus Európában való elterjedése egyre inkább káros hatással van a keresleti helyzetre. Ugyanakkor egyre nehezebb lesz beszállítói alkatrészekkel ellátni üzemeinket. Ezért úgy döntöttünk, hogy csütörtökön a délutáni műszak végétől összehangolt módon leállítjuk a termelést. Meggyőződésünk, hogy ez azon alkalmazottaink érdekeit is szolgálja, akik egyre inkább aggódnak a koronavírus elterjedése miatt. ”

Gunnar Kilian, a Volkswagen Csoport HR igazgatósági tagja hangsúlyozta: „Átfogó egészségvédelmi intézkedéseinket számos egyéb intézkedéssel is kiegészítettük. Megértjük alkalmazottaink aggodalmait. A kínai koronajárvány kezdete óta következetesen azon az elv alapján működünk, hogy az egészség az elsődleges prioritásunk. Munkatársaink erre támaszkodhatnak. ”

Bernd Osterloh, az Üzemi Tanács elnöke üdvözölte a termelés felfüggesztését: „Olyan esetekben, amikor az emberek már nem találkozhatnak játszótéren vagy koncerteken, nem mehetnek templomba vagy este egy étterembe, és már nem vásárolnak autót, illetve a Volkswagennek beszállítási problémái vannak, a termelés nem mehet egyszerűen úgy, mintha semmi sem történt volna. A gyártásban dolgozó kollégáink számára tehát nincs más alternatíva mint a gyártás ellenőrzött felfüggesztése. Az összes nyitott kérdést tisztázni kell a társaság és az Üzemi Tanács között. ”

Munkavállalóinak védelme érdekében a Volkswagen további intézkedéseket hajt végre a koronavírus terjedésének megakadályozására. A mai naptól kezdve bezárják a vállalat étkezdéit, önkiszolgáló üzleteit, kávézóit, bisztróit, éttermeit és vendéglátó-ipari szolgáltatásait. Általános elvként az összes találkozót Skype-on vagy videón keresztül tartja meg. Az összes főbb eseményt törölték.

Ezenkívül különös védelmet kell alkalmazni azon munkavállalók esetében, akik a szívet vagy tüdőt érintő korábbi esetek miatt különleges egészségügyi kockázatokkal rendelkeznek, és ez többek között a gyengült immunrendszerrel rendelkező munkavállalókra is vonatkozik.

Ezenkívül azon munkavállalók számára, akik március 14. után térnek vissza más országokból Németországba, azonnali hatállyal tilos belépni a Volkswagen AG üzemeibe és egyéb létesítményeibe a 14 napos inkubációs időszak alatt.

Annak érdekében, hogy a vírus terjedése a lehető legalacsonyabb legyen, nagymértékben kerülni kell az érintkezést. A vezetőknek és az alkalmazottaknak át kell vizsgálniuk a mobil munkavégzés lehetőségeit, például az otthoni munkát. Általános elv: a mobil munka akár heti öt nap is lehet.

Az intézkedések magukban foglalják az üzleti utak általános megállítását - minden üzem és más országok számára is. Ez vonatkozik az üzemek közötti utazásokra is. Az egységek közötti belső ingajáratot már leállították.

A Volkswagen Haszonjárművek felfüggeszti a termelést Németországban és Lengyelországban

A Volkswagen Haszonjárművek az immár világméretű koronavírus járványra válaszul intézkedéseket tesz és felfüggeszti a járműgyártást. Ez csütörtöktől, 2020. március 19-től érvényes, és várhatóan tíz munkanapra szól. 

Az érintett gyártási helyek: Hannover (T6.1, Amarok és eCrafter), Poznań Lengyelországban (Caddy és T6.1) és Września Lengyelországban (Crafter).

A termelés leállításának okai: a kishaszonjárművek bizonytalan értékesítési környezete, a beszállítók ingatag ellátási láncai, és minden munkavállaló egészségének megvédése.

Thomas Sedran, a VW Haszonjárművek márka igazgatóságának elnöke elmondta, hogy „a világméretű koronavírus járvány természetesen befolyással van egész üzletmenetünkre, ellátási láncainkra, termelési műveleteinkre, az értékesítésre és szolgáltató partnereinkre. A Csoport hálózatán belül az üzemi tanácsokkal szorosan egyeztetve ezért a Volkswagen Haszonjárműveknél úgy döntöttünk, hogy mind a három telephelyen leállítjuk a gyártást. Ez volt az egyetlen meghozható helyes döntés, és nem utolsósorban annak érdekében, hogy munkavállalóinkat ne tegyük ki semmilyen szükségtelen egészségügyi kockázatnak.”

Bertina Murkovic, a VW Haszonjárművek Üzemi Tanácsának elnöke: „Az Üzemi Tanács teljes mértékben támogatja a vezetés azon döntését, hogy leállítja a termelést Hannoverben. Az Üzemi Tanács minden tagja úgy véli, hogy a munkavállalók és családtagjainak egészsége és annak védelme abszolút elsőbbséget élvez. Minden elfogadott intézkedés célja a vírus terjedésének megfékezése. Ennek elérése érdekében a Volkswagen munkavállalói szilárdan összezárnak.”

Az eddig megtett valamennyi intézkedés további értesítésig alkalmazandó, és a cél mindig az, hogy ahol ez lehetséges, megelőzzék a személyes érintkezéseket, és így visszatartsák a koronavírus terjedését.

Ezek intézkedések:

- A távmunka rugalmas alkalmazása

- A munkavállalók különleges védelme a Covid-19 kockázati csoportokban

- Az értekezletek megtartása Skype-on vagy telefonon

- A vállalat éttermei és önkiszolgálói üzletei mától bezárva vannak, és már nem biztosítunk étkezést

- A március 14-e óta bármikor külföldről visszatérő alkalmazottak a 14 napos karantén ideje alatt nem léphetnek be a Volkswagen AG   egyetlen üzemi helyszínére és más létesítményébe sem.

A gyártás felfüggesztése mintegy 24.000 alkalmazottat érint Németországban és Lengyelországban.

LUSH Maradj otthon és kényeztesd magad

Kényeztetés a LUSHtól, hogy feldobd az (erősen ajánlottan!) otthon töltött időt, ajánlunk neked néhány frissítő, tisztító és felvidító szépség praktikát.

Parsley Porridge Szappan
Gyógynövényes szappan petrezselyemmel, kakukkfűvel, teafaolajjal, aloe géllel és kímélően radírozó hatású finomított zabbal. Az antibakteriális szappan a vasárnap délutánok tökéletes kísérője, van benne friss petrezselyem és kakukkfű, teafafőzet, hűsítő aloe vera gél és finomított zab, amely gyengéden átdörzsöl, így használatát követően máris leheveredhetsz a kanapéra.

Handy Gurugu Kézkrém
Kényeztesd kezeidet sok-sok vajjal: shea-, földimogyoró-, kesudió- és mandulavajat kevertünk el tökmaggal, valamint rózsavízzel és rózsakivonattal, hogy enyhítsük a bőrpírt és hidratáljuk a bőrt. A ligetszépe nyugtató hatású, a kék kamillaolaj fertőtlenít, a friss citromlé pedig élénkíti a bőrt. Bőségesen kend be a kezed éjszakára, hadd tegyen csodát!

Me Time Friss arcpakolás
Ha egy kicsit túl sok az életből, tudjuk, mire van szükséged. Zárd be az ajtót, húzd be a függönyt, tedd repülő-üzemmódba a telefonod. Jön egy kis Me Time! A gyengéden bőrnyugtató összetevők keveréke törékeny virágillatot áraszt, így tökéletesen kényeztet. Gyerünk, ez jár neked!

Madame President Fürdőbomba A kampánynak vége - és te nyertél! Alakíts kormányt a keserűnarancs-olajjal, hogy minden körülmények közt nyugodt maradhass. A gréprfút remek belügyminiszter lesz, mivel jókedvre derít és fertőtlenít, hogy a következő krízis során is megőrizd a hidegvéred. A kukoricakeményítő lágyítja és tisztítja a bőrt. Nem számít, miben hiszel, tiéd a világ. Sok szerencsét, Elnökasszony! 

Therapy Masszázstömb 100%-ban bio masszázstömb, amely puhítja a bőrt és csillapítja a feszült idegeket. A levegővel dúsított kakaó- és sheavaj tökéletesen kiegyensúlyozott keveréke pompásan simogató masszázsélményt nyújt és hihetetlenül puhává teszi a bőröd, míg a gondosan összeválogatott három bio illóolaj keveréke hatékonyan gondűző hatású. A bio levendulaolaj visszaadja a bőr egyensúlyát és ellazítja az elmét. A neroliolaj bizonyítottan növeli az agy szerotoninszintjét, javítja a bőr tónusát és szerkezetét, míg az édesnarancsolaj felvidít. 

H'Suan Wen Hua
Ha a Hajak Istenét keresed, a hidratáló friss avokádó és a ragyogó balzsamecet kombinációja égi jel! A friss babérlevélből és vízitormából készült forrázat stimulálja a hajgyökereket és nyugtatja a fejbőrt, míg a bio extra szűz olívaolaj erősíti a hajat. A fehérjedús aquafaba és a friss bio fair trade banán védi és mélyen kondicionálja a hajszálakat, hogy hajad erősebb és hosszan ragyogó maradhasson. 

111 wellnesshétvégét ajánlanak fel az önkéntesen jelentkező orvostanhallgatóknak

Közel 10 millió forint értékben, 111 darab wellnesshétvégét ajánl fel ajándékba a visegrádi Royal Club Hotel azoknak az elhivatott orvostanhallgatóknak, akik az új koronavírus elleni küzdelemben segítenek. Az első 111 önkéntes jelentkezővel a következő napokban fogják felvenni a kapcsolatot, hogy már a munkavégzés közben is pozitív megerősítéshez, lelkierőhöz juthassanak. Belán Miklós más szállodaigazgatókat is arra buzdít, hogy ők is támogassák a sürgősségi betegellátáshoz csatlakozó önkénteseket, ezáltal is hozzájárulva a szorult helyzetben lévő egészségügyhöz.

Az EMMI néhány nappal ezelőtt adta közzé, hogy várja azoknak az orvostan-, gyógyszerész- és fogorvoshallgatóknak, végzett orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak a jelentkezését, akik segítenének a koronavírus elleni küzdelemben.

A visegrádi Royal Club Hotel további önkéntes jelentkezésre kívánja motiválni az embereket, így 111 darab wellnesshétvégét ajánlj fel az első 111 önkéntesen jelentkező orvostanhallgatónak. Egy wellnesshétvége értéke 89900 Ft, így a felajánlás összértéke 9.978.900 Ft.

„Bízom benne, hogy a sürgősségi betegellátáshoz csatlakozó önkéntesek támogatásába más szállodák is beszállnak, ezáltal is hozzájárulva a szorult helyzetben lévő egészségügyhöz” – mondta Belán Miklós, a Royal Club Hotel igazgatója.

A szakember kiemelte, hogy a kialakult helyzetben történelmi felelőssége van a turizmusnak, ezért három javaslatot fogalmazott meg a kollégáinak:
- A turisztikai szakma szereplői függesszék fel az utazásra való buzdítást!
- A turisztikai munkaerőpiacon több ezer takarítónő és több ezer karbantartó munkahelye forog kockán, az állam kérje segítségüket. Közösségi intézményekben, kórházakban, iskolákban bizonyára szükség van fertőtlenítési és karbantartási munkálatokra!
- A nagyvárosi szállodák ajánlják fel szállodai szobáikat, amennyiben szükség lesz rá az egészségügy dolgozóinak, vagy a páciensek elkülönítésére!

Szerencsére már több másik szálloda is példaértékű felajánlást tett, hogy segítsen az új koronavírus elleni küzdelemben. Így tett például a harkányi Baranya Hotel, amely a 105 szobáját szükség esetén karanténkórházzá alakíthatják. A siófoki CE Napfény Hotel vezetősége pedig a külföldről hazatérő magyaroknak ajánlotta fel a szállodát térítésmentesen az előírt 14 napos elkülönítés idejére.

A visegrádi Royal Club Hotel korábban elsőként jutott arra a döntésre, hogy etikai okokból átmenetileg bezár. Nem tartják etikusnak az utazásra való buzdítást és otthon maradásra szorgalmazzák az embereket. A járványügyi helyzet lezárása után nyitják meg újra kapuikat, ekkortól lesz majd lehetőség a felajánlott wellnesshétvége utalványok felhasználására is.

SPIN

A Ford tulajdonában álló SPIN nemzetközi szintre bővíti e-roller szolgáltatását, először Németországban, majd Franciaországban és az Egyes

A Ford Motor Company mikromobilitási részlege, a Spin (ami az USA-ban meghonosította az első, dokkoló nélküli e-roller szolgáltatást) ma bejelentette nemzetközi szintű terjeszkedési terveit. A vállalat idén tavasszal helyezi üzembe első e-roller flottáját a németországi Kölnben, majd hamarosan más német városokban is. A nemzetközi színtéren Franciaország lesz a következő állomás, ahol a Spin a jövő hónapban kéri a párizsi városvezetés hozzájárulását az e-roller szolgáltatáshoz, az Egyesült Királyságban pedig további lehetőségeket vizsgál majd a cég, többek közt privát együttműködéseket és e-roller megosztási próbaüzemeket indítva. 

Az USA-ban több mint 20 exkluzív partnerséggel működő Spin több mint 60 amerikai városban és 25 egyetemen kínál hosszú távon is megfizethető és megbízható alternatívát a tömegközlekedéshez. Együttműködési hitvallása alapján a Spin büszkén vallja, hogy elsődleges számára a felhasználók biztonsága, hogy szorosan együttműködik a helyi önkormányzatokkal, és hogy mielőtt bárhol belép egy piacra, gondosan beszerzi a hozzájárulásokat és engedélyeket, a helyi flotta méretét pedig felelősségteljesen alakítja. A Spin a vállalatokkal, érdekképviseletekkel és helyi közösségekkel is együttműködik, hogy olyan közlekedési megoldást kínálhasson, ami megfelel az adott városok vagy egyetemi kampuszok valós igényeinek.

“Hisszük, hogy a hosszú távú siker alapfeltétele a közösség bevonása. Éppen ezért helyi csapatokat alakítunk ki, amelyek feladata, hogy meghallgassa a helyi közösségek képviselőit, és visszajelzéseket gyűjtsön, amelyek alapján a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk kialakítani,” nyilatkozta Euwyn Poon, a Spin egyik alapítója és elnöke. “Tavaly 600 százalékkal növeltük az amerikai városok számát, ahol a Spin jelen van. Nagyon készülünk arra, hogy végre együttműködhessünk az európai városokkal és egyetemekkel is, örömteli, biztonságos és stabil Spin-élményt nyújtva a nemzetközi közösségeknek.”

Mióta 2018 novemberében csatlakozott a Ford-családhoz, a Spin a Forddal együttműködve terjeszkedik új piacokon, fenntartható megoldást és ötletes közlekedési módot kínálva mindazoknak, akik szeretnek szabadon mozogni a zsúfolt, gyakran közlekedési dugókkal tarkított városi környezetben. A Spin az idei év elején jelentette be, hogy nagymérvű befektetésekkel fejleszti termékeit és infrastruktúráját, még hatékonyabbá téve ezzel a roller-megosztáson alapuló fenntartható mobilitást. A vállalat több száz Spin Hub töltőközpontot létesített az USA-ban, amelyek olyan fontos feladatokat is ellátnak, mint a rollerek okozta zűrzavar megelőzése vagy a járművek megfelelő rendelkezésre állásának biztosítása.

Mióta a Ford 2018 novemberében felvásárolta, a Spin csapata az akkori 24 főről több mint 600 főre gyarapodott. A cég már Németországban is foglalkoztat embereket helyi vállalati és flottakezelői pozíciókban.

A Spin

A kaliforniai San Franciscóban működő Spin a Ford Motor Company leányvállalataként a mikromobilitási piac egyik vezető szereplője. A Spin volt az első cég, amely az USA-ban meghonosította az állandó állomások nélküli mobilitási programot. A hiteles és megbízható partnerként ismert Spin jelenleg 70 piacon üzemeltet elektromos rollereket, amelyek nagyvárosokban és egyetemi kampuszokon működnek állnak, és több tucatnyi városban és egyetemem kizárólag a Spin üzemeltet ilyen szolgáltatást. A Spin csapatában számos, az állami- és magánszektorból, illetve a közlekedési vállalatoktól érkező tapasztalt szakember dolgozik, és mindegyikük elkötelezett amellett, hogy beteljesítse a vállalat küldetését, biztosítva az emberek mozgásszabadságát és harmóniát teremtve az egyének, a közösségek és a városi környezet között.

A C-vitamin a vírusok elleni harcban is segíthet

Ebben a vírusokkal teli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni a napi C-vitamin-bevitelre, hisz erősíti az immunrendszert, de emellett bizonyítottan gyorsítja a csontok és a fogak megújulását és gyógyulását, valamint a bőr kollagénjének képződéséhez is nélkülözhetetlen. A napokban felmerült tévhittel ellentétben nem jelent egyet a koronavírus ellenszerével, de több betegségtől is megóvhatjuk magunkat, ha napi rendszerességgel támogatjuk vele a szervezetünket – hangsúlyozza Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Az emberi szervezet képtelen önállóan előállítani a C-vitamint, így táplálékkal és étrend-kiegészítőként szükséges bevinni. Ha nincs elég belőle, olyan hiánybetegségek jelentkezhetnek, mint a vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassabb sebgyógyulás, fogékonyság a fertőzésekkel szemben, és különböző gyulladások.

„A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki semmilyen hiánybetegség, a javasolt adag 1000 mg/nap. Az aszkorbinsavnak rengeteg pozitív hatása van, a fogak, az erek és a bőr egészsége, gyógyulása érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani. Csak kevesen tudják, de a betegségek elleni harc mellett a bőr szépségében is sokat segíthet: a kollagénjén képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett, érdes tapintású, száraz lesz” - mondja Dr. Széchenyi Kornél.

Védelmi szerepét elsősorban antioxidánsként tölti be, ami azt jelenti, hogy képes megakadályozni (vagy késleltetni) a szervezetben zajló, sejtszintű oxidációs folyamatokat. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a C-vitamin e hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, melyek a sejtek öregedését segítik elő, így segít megőrizni az egészség mellett a fiatalságunkat is.

Ha van választási lehetőségünk, a szakember javaslata szerint mindig a friss zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk a mesterséges étrend-kiegészítők vagy mirelit-, és konzervtermékek helyett, mivel az ezekben található C-vitamin hatékonyabban felszívódik a bioflavonoidoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak köszönhetően.

Érdemes ebben az időszakban több citrusfélét fogyasztani, de magas C-vitamin-tartalmú többek közt a spenót, a petrezselyem, a homoktövis, a brokkoli, a paprika, a paradicsom és a savanyú káposzta is.

Az első magyar szálloda, ami nem fogad külföldi vendégeket

Szigorú intézkedéseket vezetett be a visegrádi Royal Club Hotel

Az országban egyelőre egyedülálló intézkedést vezetett be a visegrádi Royal Club Hotel: törlik a külföldről érkezők foglalásait. Csak csütörtökön, a déli órákig 22 külföldi foglalást kellett visszamondaniuk - árulta el Belán Miklós igazgató.

Az intézkedésre a hazai vendégek védelmében került sor, mint arról az érintett külföldieket is tájékoztatták. A Kínából érkező foglalásokat már másfél hónapja elutasítják - hangsúlyozta az igazgató, aki a szállodaszövetség tevékenységét dicsérte, az általuk készített anyagokat és a szövetség felkészültségét példaértékűnek minősítette.

Belán Miklós elárulta, a magyarok részéről eddig nem voltak jellemzőek a lemondások, az érdeklődő telefonok annál inkább.

“A helyzetre tekintettel átalakítottuk a lemondási szabályzatot, így akik nálunk foglaltak, akár közvetlenül az érkezés dátuma előtt is lemondhatják a foglalást, a befizetett előleget pedig visszakapják” - emelte ki. „Az új szabályzatoknak köszönhetően stabilan tudjuk tartani a foglalási trendeket”.

Mit tehet egy szálloda a kialakult helyzetben?

A hotel nem csak az operatív törzs utasításait és a Magyar Szállodaszövetség jogi ajánlásait tartja be maradéktalanul, hanem az Everguest reputáció és revenue management hotelekre vonatkozó ajánlásait is, ők ugyanis ingyenesen letölthető anyagokkal készültek a szállodáknak a koronavírus kapcsán.

“Az Everguest útmutatójából is kiderül, kulcsfontosságú az egyenes vezetői kommunkáció. Ezért mi is állománygyűlést tartottunk, ahol tájékoztattuk a személyzetet és eloszlattuk a hamis híreszteléseket. Szerencsére ők is higgadt, felkészült magatartást tanúsítanak, profin kezelik a helyzetet” - mondta az igazgató.

A Royal Club Hotel tisztaságára eddig sem érkezett panasz - a vendégek 98 százalékra értékelték -, ám a koronavírus érkezése miatt további négy szobalánnyal bővítették a takarítócsapatot. A takarítási folyamatokat kibővítették, és a szokásos tisztítási gyakorlatok mellett folyamatos fertőtlenítést végeznek az értintéses helyszíneken.

A hotel jelenleg 50 százalék kedvezményt biztosít a szobaszervízből, így a megszállóknak nem szükséges az étteremben, egymás közelségében étkezniük, de a biztonságot szolgálják az ajánlott külsős programok, egyéni túralehetőségek is. Fertőtlenítő készülékeket helyeztek ki a mosdókban és a közösségi terekben, a személyzet folyamatosan kesztyűt hord. A személyzet részére egy hónapra elegendő C vitamint és narancsot biztosított, míg az érkező vendégek C vitaminos cukorkát kapnak a szobájukba bekészítve. Bármilyen, a betegségre utaló tünetet mutató munkatárs nem dolgozhat. Készülnek az iskolák bezárására is, a kisgyerekes munkavállalóknak biztosítani fogják az otthoni tartózkodás lehetőségét ebben az esetben.

Szorosabb adminisztrációt is bevezettek: felveszik az összes vendég adatait, akkor is, ha csak vacsorázni fordulnak meg náluk. Ha valaki megbetegszik, a hatóságok így könnyen vissza tudják keresni, kivel érintkezett az illető.

A Ford néhány hónap alatt megtervez és felépít egy autót, amivel pályára is lép...

... ebben a gamerek segítenek, akik vezetik a gépet

Volt már olyan, hogy kedve támadt versenyautót tervezni? A Ford most lehetőséget kínál a gamereknek, hogy részesei legyenek egy kőkemény versenygép megalkotásának.

A Ford első, teljesen tiszta lappal tervezett virtuális versenyautója nem egy létező modellen alapul majd, hanem az autógyártó és a játékosok közössége formálja meg, méghozzá egy teljesen újszerű módszerrel.

A “Team Fordzilla P1” kódnevű projekt közvetlen résztvevői között ott lesznek a francia, német, olasz, spanyol és brit Fordzilla esport-csapatok kapitányai is. A Ford Európa dizájnerei szintén aktívan közreműködnek majd, méghozzá a gamer-társadalom széles rétegeitől kapott ötletek alapján dolgozva.

Egy virtuális világ számára tervezett versenyautón dolgozni igazi élvezet, hiszen ilyenkor szabadon szárnyalhat a fantázia. A játékosok tapasztalata nagyon fontos számunkra, hiszen így alkothatjuk meg azt a gépet, ami tényleg a legdögösebben mutat majd a startvonalon,” nyilatkozta Amko Leenarts, a Ford formatervezési igazgatója.

A projekt dizájn-fázisát egészen egyedülálló együttműködés jellemzi majd ki a világ néhány legszebb és legnépszerűbb autóját jegyző Ford szakemberek és a virtuális versenypályák sztárjainak számító gamerek között.

A dizájnerek a @TeamFordzilla által közzétett, és a széles játékos-közösség számára nyitott Twitter-szavazások alapján hozzák meg a legfontosabb döntéseket az autó formavilágáról. Több ilyen szavazás is lesz, és mindegyik egy-egy kulcsfontosságú területre vonatkozik, a motortól kezdve egészen a cockpit kialakításáig.

A Ford a valódi autóinál is eredményesen alkalmazza az Emberközpontú Tervezést, ami azt jelenti, hogy egy jármű megalkotásának minden egyes lépésénél figyelembe veszik az emberi szempontokat. Az ezen a héten induló projektet az érdeklődők a @TeamFordzilla Twitter és Instagram csatornákon követhetik.