Megy a csomag vándorútra..................................................
2017. május 04. írta: persica

Megy a csomag vándorútra..................................................

egyik helyről a másikra…

Csomagot kapni jó dolog: gondoljunk csak a kis Nyilas Misire, akiből egy napra – az édesanyjától kapott pakk miatt – a kollégium hőse lett. Ma már nem jelent ekkora szenzációt a csomagok vándorlása, de ahhoz, hogy biztonságban meg is érkezzék a feladott küldemény: nem árt néhány praktikus tanácsot megfogadni. A problémamentes célba érés alapfeltételei a helyes címzés és a megfelelő, tartalomhoz illeszkedő csomagolás. A következő néhány fontos tudnivaló abban segít, hogy a feladásra szánt küldemény megfelelően érjen célba, s elégedett legyen címzett és feladó egyaránt.

Ha csomagküldést tervezünk, akkor először a csomagolás tűzkeresztségén kell átesni. A csomagolásnak biztosítania kell, hogy a szállítás során a küldemény tartalma sérülésmentes maradjon, valamint más küldeményekben se okozzon kárt. A legcélszerűbb csomagolóanyag talán a merev falú, sértetlen, legalább háromrétegű kartondoboz, amibe úgy érdemes elhelyezni a küldeményt, hogy azok ne csúszkáljanak, ne mozduljanak el, ezért célszerű a párnázó, térkitöltő anyag használata.

A csomag lezárásához extra erős, széles ragasztószalagot válasszunk, ami összetartja akkor is a doboz füleit, ha hosszabb utazásra küldjük.

A sikeres célba érés kulcsa a megfelelő címzés, ezért erre érdemes kitüntetett figyelmet fordítani. A címzést a régi címkék és más, korábbi szállításból eredő jelölések eltávolításával kezdjük, majd a csomagcímkét, ami tartalmazza a címzett adatait (teljes nevet, országot, települést, utcát, házszámot, emeletet, ajtószámot, irányítószámot) a doboz legnagyobb felületére ragasszuk, vagy írjuk fel jól olvashatóan (legkisebb méret: 120 mm x 175 mm). Nem árt, ha a csomag belsejébe is teszünk egy másolatot a címzésről. Biztos, ami biztos.

A címzésre vonatkozó pontos adatokat olvashatóan a küldeményen, a burkolaton vagy a küldeményhez tartósan hozzáerősített címiraton – tintával, gépírással, golyóstollal, vagy nyomtatással –, illetve a küldeményhez csatolt címjegyzéken, kísérő okiraton (ez egy vonalkódos kísérőlevél, ami a postai szolgáltató helyen beszerezhető) kell feltüntetni.

Ha a csomagcímke teljes terjedelmében nem ragasztható vagy írható fel a csomagra, függő címiratot alkalmazzunk (például kerékpárfelni feladása esetén). A függő címirat tartalmát tekintve természetesen megegyezik a csomagok felületén elhelyezhető címiratokkal. Azért függő, mert a csomag felületére nem ragasztható, ezért úgy kell hozzáerősíteni a csomaghoz (pl. varrni, madzaggal felfüggeszteni stb.), hogy az a szállítás során se eshessen le.

Előfordul, hogy nem szokványos, hanem úgynevezett speciális (folyékony anyagoktól kezdve a bicikliig…) küldeményt szeretnénk kézbesíteni. Az ezekre vonatkozó csomagolási előírásokról a Posta honlapján lehet utánanézni.

A helyes csomagoláson és címzésen kívül érdemes további három aranyszabályt is megfogadni.

Ha külföldre címezzük a csomagot, a feladást megelőzően célszerű tájékozódni az adott ország feladási feltételeiről.

A biztonságos küldeményfeladásra számos lehetőség áll rendelkezésre, ilyen például az előre (vagy a Posta által) kínált dobozok használata.

Továbbá értékes küldeményhez érdemes biztosítást kérni.

Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, akkor csomagunkat biztonságban tudhatjuk, s nem kerülünk a címlapra olyan címszó alatt, hogy a Magyar Posta történetének legbizarrabb csomagja. Merthogy bőven akad megmosolyogtató, vagy inkább sírásra késztető eset.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr312481543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása