A 15 legjobb bor között: Twickel Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012
2017. szeptember 09. írta: persica

A 15 legjobb bor között: Twickel Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012

Újabb elismerésben részesült a Twickel Szőlőbirtok: a TOP Borkiválóságok közé választották a Twickel Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012 tételt a 2017-es Nemzeti Borkiválóság Programban, az ország legjelentősebb és legnagyobb tételszámú borversenyén.

Ráadásul a Twickel Liszt Olaszrizling 2016 és a Twickel Kajmád Cabernet Sauvignon 2015 tételek Borkiválóság minősítést kaptak a rangos eseményen. Az elismerésért járó okleveleket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át Budapesten a Vajdahunyad várában. Az Országkóstolóra idén összesen 1162 tétel érkezett, amelyből 309 fehér, 174 vörös, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság került kiválasztásra.  

TOP Borkiválóságok - Megkérdőjelezhetetlen minőségű, nemzetközi viszonylatban kiemelkedő, kitűnő minősítésű borok  

A TOP Borkiválóságoknak a legmagasabb elvárásoknak kellett megfelelniük: összetett, sokrétű, tökéletes egyensúlyban lévő bor, amely fineszt, eleganciát, utóízében pedig hosszú lecsengést mutat. Érési potenciálja messze meghaladja az átlagos vörösborok eltarthatóságát, ez száraz borok esetén minimum 3-5 év. Mindezek alapján hatalmas megtiszteltetés a Twickel Szőlőbirtok számára, hogy ez a zászlósbor, a Twickel Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012 ezt a kitüntető címet viselheti, és így újabb fejezettel bővíti a Twickel Szőlőbirtok sikerekben gazdag történetét.

TOP Borkiválóság: Twickel Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012: Ez a különös gonddal válogatott, mély rubin színű kékfrankos a pincészet zászlósbora. Terméskorlátozással és kézzel válogatva a legmagasabb potenciálú szőlőket szüretelik le. Illatában áfonyalekvár-jegyeket fedezhetünk fel. Kiváló kísérője lehet őz- és szarvashúsból készült fogásoknak.  

Borkiválóságok - Nemzetközi viszonylatban nagyon jó minősítésű borok: A Borkiválóságokkal szemben alap elvárás, hogy tiszta, korrekt borok legyenek, amelyek megfelelnek a minőségi borra vonatkozó elvárásoknak. A Borkiválóság aromatikája a szőlőfajta adottságaitól függően legalább közepes vagy magas intenzitású, az elsődleges gyümölcsösségen túlmutató értéket hordoz, például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában. Alap értékeken felüli elvárás volt, hogy hozzáadott érték jelenjen meg a borban, amely fakadhat terroir jegyből, a borászati eljárásnak a bort támogató, de nem elnyomó voltából, vagy letisztultságból, egyensúlyból. További elvárás volt, hogy kóstoláskor összetett minőségről árulkodjon, idővel a pohárban levegőztetéssel fejlődést mutasson. Fajtatiszta bor esetében elvárt a fajtakarakter kifejezése. Egyértelmű kritérium a komplexitás jelenléte, valamint a közepesnél hosszabb utóíz. Fontos, hogy a bor szerkezeti felépítése, minősége tudatos borkészítésre utaljon. A Borkiválóságnak fogyasztásra már alkalmasnak kellett lennie, és fajtától függően minimum 1-3 év érlelési potenciállal kell rendelkeznie.  

Borkiválóság: Twickel Liszt Olaszrizling 2016: Lágy aranysárga színű bor, amelynek karaktere és savai tökéletes egyensúlyban vannak az alkohollal. A rezeda illat frissessége, a telt savak eleganciája és a zöld mandula íz felcsendülése egy igazán gazdag kulináris élménnyé teszi ezt a bort. Leginkább 8-10 °C-on érdemes vele találkozni könnyed fűszerezésű nyúl vagy fácán társaságában.  

Borkiválóság: Twickel Kajmád Cabernet Sauvignon 2015: Kellemesen fűszeres, gazdag aromájú, bársonyosan telt vörösbor. Jellegzetes barrique illatokkal és erdei gyümölcsös ízvilággal. 18 °C-on bélszínekhez, vadételekhez és félkemény sajtokhoz ajánljuk fogyasztását.  

A Nemzeti Borkiválóság Program borkiválasztási folyamata: A kóstolás és a borok értékelése két körben zajlott. A kóstolóra beérkezett borokat borrégió, szőlőfajta, évjárat és a rozék esetében maradékcukor tartalom szerint jelölve sorolták be a bizottságok számára. A bizottság a fent említett alap kategória megjelölésen kívül nem tudta, mely borvidékről, mely pincészet borát kóstolja.  Előbb egy vakkóstoló keretein belül 4 bizottság 5 nap alatt választotta ki a borhibától mentes és a fajtával vagy a stílussal szembeni minőségi elvárásoknak megfelelt borokat. Ezt egy leíró kóstoló követte, ahol szintén 4 bizottság 2 nap alatt döntött a Borkiválóságokról és a TOP Borkiválóságokról. További információ: http://twickel.hu/ , https://facebook.com/twickelszolobirtok , https://www.instagram.com/twickel_szolobirtok/  

A TWICKEL SZŐLŐBIRTOK - 24 év tapasztalat. 200 hektár szőlő. 4 borcsalád. 15 szőlőfajta. 16 000 hl-es pinceméret.  

Nemesi tradíciókra építve, a közel 2700 hektáron elterülő Szekszárdi borvidék legnagyobb pincészeteként kiváló szőlőből készítik a Twickel borokat. A csaknem 200 hektáron gazdálkodó Szőlőbirtok tulajdonosa 1993 óta báró Twickel György, édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő. A hagyománytisztelet tetten érhető a 4 nagy borcsalád elnevezésében is: Liszt, Kajmád, Gróf Zichy és Baronesse.  

A Twickel szőlőültetvények a borvidék kiváló fekvésű területein találhatóak (Bátaszék és Görögszó határában), és kizárólag ezekről a remek területekről származó szőlőt dolgozza fel a Pincészet. A nagyszerű fekvésű lankákon termő szőlő adja a Twickel borok gazdag fűszereit, sokszínű aromáit, jellegzetes és harmonikus savait. A borászati eljárások során a hagyományosat ötvözik a modern technikával, így törekedve arra, hogy a borvidék és a szőlőfajták karakterét a borban is megőrizzék. Alapelv, hogy a bor fejlődése során a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak be a bor életébe. A borok kezelésénél alapvető feladatnak tekintik a szőlőben rejlő természetes ízvilág megtartását, kiemelkedő borok készítését. A következetes szőlészeti és borászati munkának köszönhetően a pincészet borai számos elismerést nyertek el hazai és nemzetközi borversenyeken.  

A Twickel Szőlőbirtok legmeghatározóbb fajtái a szekszárdi Kadarka és a fűszeres, zamatos Kékfrankos. Ezek mellett kiemelt figyelmet kap a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, a Merlot és a különleges adottságú Syrah. A birtok közel 30%-án termelt fehér szőlők, az üde Sauvignon Blanc, Rajnai rizling és Olaszrizling teszik teljessé a szortimentet.  

Twickel Gróf Zichy borcsalád: A Twickel Szőlőbirtok prémium kategóriája a Gróf Zichy borcsalád, amely báró Twickel György édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő iránti tiszteletből kapta a nevét. A Zichy család története egyébként egészen a X. századik nyúlik vissza. A Twickel Szőlőbirtok legjobb fekvésű dűlőiről származó szőlő adja a Gróf Zichy borokat, amelyek kizárólag meghatározott fajták legjobb évjárataiból készülnek. Az alacsony hektáronkénti termésmennyiséghez intenzív szőlő-szelekció és kímélő szőlőfeldolgozás társul. A borok érleléséhez a legjobb minőségű barrique hordókat használják. A fahordós érlelés legalább 12 hónapig tart, amelyet hosszú idejű palackos érlelés követ. A borcsalád három tagja a Szekszárdi Kékfrankos, a Szekszárdi Merlot és a Szekszárdi Bikavér.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr512818016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása