RAFTING TÚRA A SOCA FOLYÓN!
2017. november 06. írta: persica

RAFTING TÚRA A SOCA FOLYÓN!

MERT A VÍZ AZ ÚR......

Ahol a víz az úr! Félelmetes élmény volt megtapasztalnom a víz erejét a Rafting túránk alkalmával. A jéghideg, ámde kristálytiszta Soca folyóban evezni valódi élmény volt. A csodálatos, mesebeli tájon hömpölygő folyóban még a borulások is élvezetesek voltak…. na jó….. nem: azért inkább félelmetes volt, mert néha azt sem tudtam hova sodor, és meddig a jéghideg háborgó folyó….

A Soca folyó a Júliai-Alpok hegyei között, három csodálatos völgy találkozásánál található. A térség idegenforgalmi központja Bovec, mely télen a sízés, tavasztól-őszig pedig a vízi- és hegyi sportok szerelmeseit csábítja. A városka éttermeiben a kitűnő helyi konyha, olasz ételek, finom borok mellett családias hangulat kényezteti a vendégeket. A Júliai-Alpok-ból előtörő Soca változatos medrével, kristálytiszta vizével Európa egyik legkedveltebb vadvízi paradicsoma. A térség számos program lehetőséget kínál a sportot, kihívást kedvelők számára. A vadvízi sportok áprilistól október közepéig űzhetőek a folyón és a környező patakokon.

Az egyedülállóan smaragd színű Soca folyó különböző erősségű szakaszaival remek evezési lehetőséget biztosít a kezdő és haladó vadvízi túrázóknak egyaránt. A környék meseszép szurdokai a canyoning túrákhoz csinálnak kedvet, a számtalan vízesés és történelmi látnivaló pedig a gyalogtúrázókat csábítja. Talán kevesen tudják, hogy az I. Világháborúban 1915-1917 között itt vívták az isonzói csatákat, ahol az Oszták-Magyar Monarchia katonái is harcoltak. A csatáknak számos emlékmű, erőd és bunker emlékeztet.

Aki pedig a túrázásban leli örömét, annak a Bovec főlé magasodó 1500-2500 m magas hegyek kíváló lehetőséget biztosítanak a túrázásra, kirándulásokra.

Földrajza: A Júliai-Alpokban, a Trenta-völgyben ered, 1100 m-es magasságban. A forrás ismert turistalátványosság. Dél felé folyik Bovec, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica és Gorizia városokon keresztül, majd Monfalconétól 5 km-re délre ömlik az Adriai-tengerbe.

Története: Az első világháború alatt 1915-től 1917-ig, itt vívták a híres isonzói csatákat, szám szerint tizenkettőt. A magyar áldozatok számát 300 000-re becsülik, főként felvidéki, erdélyi, partiumi és kárpátaljai hadosztályok veszteségeként.

Érdekességek: Az Isonzó felső folyásán őshonos a márvány pisztráng (Salmo trutta marmoratus). Miután a két háború között más pisztrángfajtákat is telepítettek a folyóba, veszélybe került életterük.

Az Isonzó Európa egyik legszebb vadvize, és talán a földkerekség egyetlen folyója, amely teljes hosszán csodálatos smaragdzöld színben pompázik. Nyáron gumitutajosok (raftingolók) százai vágnak neki a nagy kalandnak – leereszkednek a gyors, helyenként tajtékzó és cseppet sem veszélytelen folyón.

Fotó: saját (PR)

Információ: Wikipedia, Soca-Rafting

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4013194706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása