Ha Velencében jársz, Muranoba is el kell menned!
2018. február 27. írta: persica

Ha Velencében jársz, Muranoba is el kell menned!

Üveggyöngyök, üveg ékszerek, csillogás, pompa, mind mind üvegből.....

A Valentin napi meglepetésem egy Velencei utazás volt, de ha már a meseszép Velencében járunk, vaporettón átutaztunk a közeli Murano-ba. Nincs ember aki ne tudná, hogy Murano az üveggyártásáról híres. De nem csak üveg csillárokat, poharakat, gyönyörű üveg vázákat készítenek a kis szigeten, hanem ékszereket is, melyek egyediek, különlegesek, a leg hétköznapibbtól az egészen extrán megmunkált üveg ékszerekig, minden megtalálható. Murano utcácskáiban megannyi portékáját kínáló üveg árusok várják az arra látogató turistákat. Elcsábultam én is, és már alig várom a tavaszt, hogy a gyönyörű színben pompázó Muranoi üveg ékszereimet hordhassam, hogy a nap sugarai megcsillanjanak azon….

Murano és az üveggyártás:

Murano messzeföldön híres az üveggyártásról. Murano (velencei nyelven Muran) 1291 óta a velencei üveggyártás központja, különösen a 16. században élte virágkorát e tevékenységnek köszönhetően.

Murano öt szigetre épült, és körülbelül a közepén vágja ketté a saját „Canal Grandéja”. A csatorna két partját híd köti össze, a Ponte Vivarini, amelyet az innen származó 15. századi művészcsaládról neveztek el. A közigazgatásilag Velencéhez tartozó szigetnek jelenleg 5600 lakosa van. 

A velencei lagúnában és a környező szárazföldön az üveggyártás hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza. Torcellón a régészeti feltárások során a 7. századból származó üvegtárgyakat találtak. A különböző krónikákban a 10. századtól kezdve folyamatosan említik a környék üvegiparát. Az üvegművesek tevékenységére vonatkozó első írott szabályok a 12. századból maradtak fenn. Konstantinápoly eleste (1204) után Velence a Mediterráneumban egyeduralkodóvá vált a különféle luxuscikkek, így a kitűnő minőségű üvegáruk exportja terén.

Az üvegművesek első „munkaköri leírása”, a híres Capitulare de Fiolaris 1271-ben kelt. A szabályozás a kemencék tulajdonosaitól kezdve a tanoncokig mindenkire kiterjedt, akinek csak valami köze volt az üvegiparhoz, és így az üvegfúvók céhéhez tartozott. A szabálykönyvet rendszeresen aktualizálták, utolsó változata 1776-ban készült. 

Muranón a középkori és újkori üvegtermelés azonban a velencei üvegfúvó műhelyek 1291-es kilakoltatásával vette kezdetét. A muranói üveg fénykorában, a 16. században 37 üveggyár volt a szigeteken, ahol akkoriban 30 000 fő lakott. Az üveg Velence kevés exportcikkének egyike volt, ezért az üvegkészítők bizonyos kiváltságokat élveztek, például nemes kisasszonyokat vehettek feleségül. Mivel a mesterség fortélyait szigorúan őrizték, az üvegfúvó mesterek nem utazhattak el a Velencei Köztársaságból. A gyártás titkát idegeneknek továbbadó üvegfúvó mestereket halálbüntetés fenyegette. Ma azonban már több manufaktúra is rendszeresen tart bemutatókat a turisták számára.

Fotó: saját (PR)

Információ: Wikipedia

Köszönöm STA Travel!  www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6113702286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása