AGGTELEK ÉS KÖRNYÉKE
2018. április 05. írta: persica

AGGTELEK ÉS KÖRNYÉKE

Amikor csak 3 napra szakadhatsz ki a főváros nyűzsgéséből.... de a természet leírhatatlan csodáit élvezheted!

Tavaszi szünet! Végre! Alig vártuk, elutaztunk kicsit. Nem is akárhová, rögtön kis hazánk, méltán leggyönyörűbb természeti és gyógyvízi kincseket rejtő helyére, Aggtelekre! Gyermek koromban imádtam a cseppkő barlangot, ámulatba ejtett, az ami a föld alatt megteremtetett. Belevágtunk, rögtön a Baradla barlang nagy túráját jártuk végig, közel 2 óra gyaloglás, kissé hidegben, de elképesztő cseppkő építmények és denevérek között. A szállásunk maga volt a csoda, a Nomád Baradla rönk házainak egyikében pihenhettük ki az egész napos sétálás okozta jóleső fáradalmakat. Minden ház teljesen felszerelt, nagy családosoknak és több fős baráti társaságnak is kiváló választás. Másnap a Miskolctapolcai barlangfürdőbe vitt az utunk, a fürdő az évek során komoly átalakításon ment keresztül, megnyitottak több "barlang' járatot is. Kislányomat ki sem lehetett szedni a vízből. A gyógyfürdő külseje, a félkör alakú barlangból "kinövő" különleges építmény, még most szemet gyönyörködtető látványossága a helynek.

Információk:

Aggtelek:

Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hang­súlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén - a hajdani Gömör – Tornai- karszt részeként - a Sajó- és a Hernád folyó között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. 

A térséget nagyrészt a földtörténeti középkor triász időszakában, mint­egy 230 millió évvel ezelőtt képződött kőzetek építik fel, melyek tulajdonságai szabták meg a táj arculatát, s bennük alakultak ki a térség világhírű barlangjai és egyéb karsztjelenségei. Ilyen alakzatok, kőzet együttesek, valamint földtani alapszelvényként szolgáló feltárásaik Magyarországon csak itt fordulnak elő. Az Aggteleki karsztvidék mai formája elsősorban a mészkő alapkőzet lepusztulásával kapcsolatos folyamatok és a karsztjelenségek eredménye. E viszonylag kis területen a jégkorszaktól mindmáig tartó, mérsékelt övi karsztfejlődés szinte valamennyi megjelenési formáját megfigyelhetjük.

Rönkfaház / Nomád Baradla:

A családias, gyönyörű faházak, melyben a természet közelsége leírhatatlan. A rönkházakban hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, vízforraló, francia pirítós sütő áll rendelkezésre. A rönkházak földszintjén egy háromszemélyes hálószoba, étkező és konyha, valamint fürdőszoba található. Az emeleti részben két db 2 személyes hálószoba és a mosdó kapott helyet. Egy rönkfaház akadálymentesített, gépkocsival is könnyen megközelíthető.  

Barlangfürdő:

A terület igazi kincse a Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang, melyet a víz évezredek alatt vájt ki a kemény mészkősziklákból. Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek a Barlangfürdő gyógyhatására is, ami elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímának, valamint a meleg karsztvíznek köszönhető.

A Miskolctapolca Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelkedő barlangban kialakított fürdőhely. A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké - nem éri el az 1000 milligramm/litert sem - így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

Fotó: Saját (PR)

Információ:

Cseppkőbarlang: http://www.anp.hu/hu

Nomad Baradla rönkházak: https://www.szallas-aggtelek.hu/

Barlangfürdő: www.barlangfurdo.hu

Köszönöm az utazást az: STA Travel-nek.  www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1913811826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása