Ha nyár, akkor grillezés......
2018. június 27. írta: persica

Ha nyár, akkor grillezés......

5 +1 tipp a sikeres grillezéshez és Serényi Zsolt receptjei!

A hét elején a PannonTej jóvoltából, elképesztő grillpartin vettünk részt, ahol a finomabbnál finomabb sajtoké volt a főszerep.

A grillezésben nemcsak az a nagyszerű, hogy ízletes falatokat varázsolhatunk az asztalra, hanem kiváló apropó arra is, hogy összeüljön a család, vagy a baráti társaság. Egyre többen fedezik fel, hogy ehhez nem feltétlenül kell nagy, kiépített tűztarkó a kert végében, hanem egy kisebb erkélyen elférő gázos gömbgrillen is könnyen ínycsiklandó finomságok készíthetőek. Ezt a trendet felismerve a Pannontej idén már másodszor kérte fel Serényi Zsoltot a grillezésről mindent tudó fenegyerek séfet arra, hogy mutassa meg mitől lesz ellenállhatatlan az otthon készített grill étel.

Ügyelj a higiéniára!

Fontos, hogy a grillt minden használat előtt alaposan tisztítsuk meg, hogy eltávolítsuk a ráégett anyagokat és az idő közben rárakódott port. A grillezni kívánt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg sütés előtt.

Ne pácolj!

A jó minőségű húsnak nincs szüksége arra, hogy napokig bolti pácban ússzon. A páclé nem hozzáad a tökétes grillélményhez, hanem pont ellenkezőleg, elveszi a hús ízét. Sütés előtt egy kis só és frissen őrölt bors – csupán ennyi kell a tökéletes ízélményhez.

A hőmérséklet is számít

A BBQ és a grillezés közt a leglényegesebb különbség, hogy míg a szmókerben lassan, alacsony hőfokon készül a hús, addig a grillen magasabb hőmérsékleten, rövidebb idő alatt sül meg az étel. Ugyanakkor fontos, hogy ne a lobogó lángra dobjuk rá az alapanyagokat, hanem várjuk meg, amíg leég a tűz. Ha így teszünk átsütjük és nem megégetjük a húsokat és egyéb finomságokat.

Nemcsak a húsé a világ

Ki mondta, hogy a füstös ízek csak húson élvezetesek? A Karaván Grillsajt egy olyan hagyományos, valódi bükkfával füstölt sajt, mely grillezés után a finom aranybarna kérgen belül lágy, füstös ízélményt nyújt. Az idei nyár nagy meglepetése, hogy mostantól már nyárs formában is kapható. Tűzd fel a pálcikára, dobd a rácsra, tálald fehérbalzsamecetes zöldsalátával. Ezután nincs más dolgod, mint bezsebelni az elismerő szavakat.

Zöldséget a rácsra!

A nyár bővelkedik friss zöldségekben. Hiba lenne nem bevetni őket! Vágj ujjnyi vastag szeletekre padlizsánt, paradicsomot, paprikát. Süsd együtt a Karaván Grillnyárssal. Pár perc alatt a sajt is elkészül, egy kis mentás zöldborsópürével pedig kész is az őrületes nyári ízkavalkád.

+1           Bolondítsd meg sajttal

A húspogácsák a nyári sütögetések nagy kedvencei. Hamburgerpogácsába csomagolva főleg a fiatalabbak körében népszerű, laktató lakoma. Próbáld ki, hogy milyen mennyei ízorgia keveredik abból, ha a marhahúspogácsára, Tihany Grill Camembertet olvasztasz. A fehér nemespenész kérge megakadályozza a sajt kifolyását, beleharapva viszont lágy és krémes. Ki tudna ennek ellenállni?

- Zöldsaláta fehérbalzsamecetese sárgamustárral grillsajt nyárssal:

1 db jégsaláta

0,1kg mesclun mix saláta 0,1l extra szűz olíva olaj 0,05l étolaj

0,6kg sárga mustár 0,12l fehér balzsam ecet 0,05kg porcukor

0,01kg só

0,01kg fekete egész bors (frissen őrölve) 4db Karaván grillnyárs

A jégsalátát kisebb darabokra tépkedem és összekeverem a színes salátakeverékkel. A nyársakat faszén parázs felett készre sütöm, közben a többi alapanyag felhasználásával, intenzív keveréssel öntetet készítek melyet a tálaláskor a salátához keverek. A kész nyársakat a saláta tetejére rakva szervírozom.


- Faszénen sült grillsajt nyárs baguett:

1-3db baguette

0,1kg szárított paradicsom apróra vágva 0,1kg paradicsom püré

0,15kg hámozott-kockázott paradicsom konzerv 0,05kg vaj

0,03kg tisztított fokhagyma 4 db grillsajt nyárs

2 db Karaván Grillnyárs

A bagetteket hosszában, fölülről kezdve legalább félig bevágom. A nyársakat faszén parázs felett készre sütöm, közben a többi alapanyag felhasználásával intenzív paradicsom krémet készítek. A bevágott baguettek belsejét megkenem a krémmel és tálaláskor erre rakom a sajtnyársakat.

- Nachos, Karaván grillsajttal sütve jalapeno salsáva:

12-15db kukoricás tortilla

0,4kg hámozott-kockázott paradicsom konzerv 0,1kg ecetes jalapeno (szeletelt, levével) 0,2kg vöröshagyma (tisztított) kockázva 0,01kg őrölt koriander mag

0,05kg friss koriander zöld

2 db Karaván Grill

A tortillákból háromszögeket vágok és tűzálló tálcára rakosgatom, karaván grillsajtot szeletelek rájuk és fedeles grillben intenzív, indirekt hő mellett készre sütöm. Közben a többi alapanyagból salsát keverek amit tálaláskor a sajtos nachosok mellé kínálok.

- Tihany grill camambertes marhaburger:

4db burger buci

4db burger hús (100g/db)

0,1l majonéz 0,15kg ketchup 0,05kg mustár

0,01kg fűszer paprika

0,005kg fekete egész bors (frissen őrölve) 0,003kg tengeri só

0,03l worcestershire 0,5db jégsaláta 0,2kg paradicsom

1 db Tihany Grill

A bucikat félbe vágom a salátát felcsíkozom, a paradicsomot karikákra vágom burger húst a grill vaslapján az egész camambertek mellett készre sütöm. A maradék alapanyagokból mártást keverek, amivel megkenem a bucik belső oldalát, alulra a salátát, rá a húst arra a sajtot végül a paradicsomot rakom a buci megkent felső részével az egészet betakarom.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9414077097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása