Csemege a régi zene szerelmeseinek
2018. december 03. írta: persica

Csemege a régi zene szerelmeseinek

Világhírű vendégművészek adják elő bécsi klasszikus mesterek zeneműveit a nemzeti filharmonikusok koncertjén

Kobayashi bérlet 3.   2018. dECEMBER 5. 19.30

müpa – bARTÓK bÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

December 5-én két csodálatos közreműködő teszi különlegessé a Nemzeti Filharmonikusok előadását, melyen bécsi klasszikus zeneművek csendülnek fel. A koncert karmestere nem más, mint Ton Koopman holland orgonaművész, aki a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom világszerte legismertebb vezéralakja. Mozart, Hadyn és Beethoven darabjait a másik vendégművész, Tarkövi Gábor a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitásának hiteles tolmácsolásában hallhatjuk.

A Nemzeti Filharmonikusok december 5-i hangversenyét a közreműködők személye teszi különlegessé. Ton Koopman holland orgonaművész és karmester a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom egyik, világszerte is legismertebb vezéralakja. Tarkövi Gábor pedig a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitása, a Karajan Akadémia tanára.

A három mű, melyet meghallgathatnak a koncertre látogatók, Mozart, Haydn és Beethoven egy-egy különleges darabja. Mozart 16 évesen komponálta sorrendben 19. szimfóniáját, amelynek különlegessége a négy kürt használata, különlegesen magas hangfekvésben. Haydn Trombitaversenye a mester utolsó versenyműve, 1796-ban komponálta, az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. Beethoven II. szimfóniáján még felismerhető Haydn öröksége, de már benne van az az átütő erő, amely későbbi műveinek legjellemzőbb tulajdonsága. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami annál figyelemreméltóbb, mert egyidőben született a híres Heiligenstadti végrendelettel, amelyben a zeneszerző, tudomásul véve megakadályozhatatlan siketülését, elbúcsúzik a világtól.

A három bécsi klasszikus mű két világhírű vendégművész részvételével hallható december 5-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Ton Koopman karmester

Mozart Esz-dúr szimfónia K. 132

Haydn Esz-dúr trombitaverseny

Beethoven II. szimfónia (D-dúr), op. 36

Közreműködik:

Tarkövi Gábor trombita

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1114418000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása