A modern idők szimbóluma. Bauhaus óra a Junghanstól.
2019. augusztus 18. írta: persica

A modern idők szimbóluma. Bauhaus óra a Junghanstól.

A max bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus a Bauhaus iskola filozófiáját közvetíti jelen korunkba.

A megalapítása óta eltelt teljes évszázad óta a Bauhaus a mai napig az avant garde dizájn archetípusa. A dizájn innovatív és úttörő megközelítése az általuk tanított iskola sarokköve. A „A forma a funkció után” az alkotási folyamat meghatározó alapelve. Ily módon alakult ki az alapvető funkciót hangsúlyozó minimalista dizájn, mely megjelent kezdve az olyan mindennapi daraboktól, mint a szék, a teljesen új koncepción alapuló építészetig.

Jóval Dessaui tanulmányai befejezései után, Max Billt továbbra is a Bauhaus filozófia befolyásolta egész életén át.  1961-ben kezdett el karórákat készíteni Junghansnak olyan tervezéssel, amely pontosan ezt a tanult alapkoncepciót testesítette meg.                   

A Junghans max bill Chronoscope most egy 1000 darabos limitált kiadásban jelenik meg ezen évforduló tiszteletére. Ez a korszerű időmérő Max Bill eredeti tervein alapul, amely a Bauhaus épület tipikus jegyeit testesíti meg: a mutató és a dátumjelző piros színe közvetlenül utal Dessau piros bejárati ajtajára.  A Bauhaus épület ablakai a hátlapon kerültek ábrázolásra, amely belátást enged az óra mechanikájára.  A szíj és a ház a szürke és az antracit visszafogott árnyalatával stílust sugároz, és szembetűnő kontrasztot ad az élénk számlapnak, felidézve a fény és árnyék kölcsönhatását a Dessaui Bauhaus ablakain.

Junghans max bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus – A minimalizmus mint a modern idő szimbóluma.

A max bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus jellemzői: 027/4902.02 limitált széria: 1.000 db. Szerkezet: Önfelhúzó J880.2 óramű - 48 órás járástartalékkal. Kronoszkóp: másodperc stop, 30 perces, vagy 12 órás számláló.

Tok: rozsdamentes acél antracit matt PVD borítás, Ø 40.0 mm, magasság 14.4 mm, konvex zafír kristály tükröződés mentes bevonattal mindkét oldalon, 5 ponton csavarral rögzített, Bauhaus logóval nyomott ásványi kristály hátlap, amely részlegesen látni engedi a szerkezetet.

Számlap: matt fehér, világító pontokkal. Mutató: környezetbarát Superluminova világító anyagból. Szíj: szürke borjúbőr szíj PVC borítású csattal. Vízállóság: 3 barig. Különleges jellemző: Dátumjelző és piros világító anyag.

Junghans – Éld át a stílust

A Junghans több mint 150 éve ad arcot az időnek. Az Uhrenfabrik Junghans termékeit az1861-es alapítása óta a részletekre való odafigyelés, a tervezéssel és minőséggel szemben támasztott magas színvonalú elvárás, valamint a technikai szakértők generációi jellemzik. Olyan értékek, amelyek a fekete erdei Schrambergből származó cég sikertörténetének alapjait formálták.

1903-ban a Junghans volt a világ legnagyobb óragyártója, több mint 3000 alkalmazottal. A precíziós szerkezetek fejlesztése tette a céget 1951-ben a kronométerek legnagyobb gyártójává Németországban és 1956-ban a harmadik legnagyobb gyártóvá a világon.

1972-ben a Junghans volt a müncheni olimpiai játékok hivatalos időmérője, új alapokat állítva az időmérésben. A vállalat eseménydús és viharos története után 2009-ben a Schramberg üzletemberek, Dr. Hans-Jochem és Hannes Steim váltak a tiszteletreméltó vállalat új tulajdonosaivá, új növekedési korszakot nyitva. A Junghans továbbra is a vállalat történelmi helyén gyártja összes óráját.  2018-ban a teraszépület újjáéledt 100. születésnapjára. Amíg az ipari építészet ezen emlékművében megmaradt a Junghans óragyártás fényárban úszó középpontja, addig a karóra és óragyártás tradícióit a Fekete erdőben tapasztalhatjuk meg egy múzeum formájában. 

A jelenlegi kollekció utal a vállalat régre nyúló tradícióira a tervezésben és órakészítésben, melyet a jelenbe emeltek át kortárs formában. Például a Meister órákkal, amelyeket az 1930-as évek óta gyártanak, vagy a Max Bill darabokkal. Ezeket a klasszikus Bauhaus darabokat először 1956-ban gyártották a svájci tervezővel együttműködésben, és ma is az ő terveinek megfelelően készülnek, szinte változatlan formában. 1990-ben Junghans új alapokat állított az első rádió-kontrollált karóra feltalálásával, egy olyan technológiával, amely 2018-ban újra nyomott hagyott az új generációs, intelligens Schramberg-féle rádió-kontrollált, precíziós és pontos szerkezetekkel. A Junghans órák letisztult tervezési nyelve állandó tényező a vállalat történetében. Ennek legfrissebb jelei megtalálhatók a FORM család egyszerű, stílusos modelljeiben. Több mint 150 éve a Junghans órák a csuklón kombinálják az óragyártást és a tervezési szakértelmet. A stílus kézzelfoghatóvá vált.  

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7515014992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása