MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2019. október 20. írta: persica

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Weöres Sándor nonszensz költeményeivel tanítják beszélni a hangszereket a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén

Hogyan hangzik egy várakozni tilos tábla, ha egy szakavatott muzsikus ráüt? Milyen egy bőgő oroszlán a pódiumon? Utóbbitól nem kell félni, nem ugrik a nézőtérre. Egy különleges hangszerről van szó, amely sok egyéb instrumentum mellett hallatja hangját Eötvös Péter Speaking Drums című darabjában. Többek között ez a mű is hallható lesz a Nemzeti Filharmonikusok különleges koncertjén, ahol Eötvös Péter a karmester, és saját művei mellett Liszt Ferenc Dante-szimfóniája is megszólal.

Két rövidebb Eötvös-kompozíció között szólal meg a hangverseny első félidejében a zeroPoints és a Speaking Drums. Utóbbiban, azaz a Beszélő dobok címre keresztelt műben az ütős szólista, Martin Grubinger valóban beszélni tanítja hangszereit, úgy, hogy mond, motyog, üvölti Weöres Sándor verseit, majd hangszerein játssza a szavak ritmusát, és ebből születik melódia a zenekarral. Weöres Sándor elhangzó költeményei úgynevezett nonszensz-versek, értelem nélküli szavakból állnak, a záró részben ezekhez némi szanszkrit szöveg csatlakozik.

Akinek pedig ennyi jó kevés, a szünet után megismerheti a poklot – ahogy Dante nyomán Liszt Ferenc képzelte. A nagyszabású Dante-szimfóniában Liszt a purgatóriumot is hangokba foglalta. A mennyországról Wagner lebeszélte, tartva tőle, hogy banálisra sikeredik. Ezért Liszt inkább egy Magnificatot komponált zárásként, természetesen kórussal, ezen az előadáson a Nemzeti Énekkar Nőikarával.

Program:

Eötvös Péter zeroPoints

Eötvös Péter Speaking Drums

Eötvös Péter Per Luciano Berio

Liszt Ferenc Dante-szimfónia, S. 109

Közreműködők:

Martin Grubinger ütőhangszerek

a Nemzeti Énekkar Nőikara (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Eötvös Péter karmester

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6715239240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása