Karácsonyi díszként születhetnek újra a kidobásra ítélt tárgyak
2019. december 19. írta: persica

Karácsonyi díszként születhetnek újra a kidobásra ítélt tárgyak

Karácsony közeledtével lassan előkerülnek az ünnepi díszek, egy-egy fényfüzérrel, angyalkával, vagy mézeskalács illatú gyertyával hangolódunk a közelgő ünnepre. Egy csipet kreativitással pedig a régi tárgyainkat is karácsonyi dísszé formálhatjuk. Gondolnátok például, hogy gumiabroncsból, ruhafogasból vagy régi villanykörtéből szuper díszeket kreálhattok? Ha nektek is van egy klassz ötletetek, ne tartsátok magatokban és nevezzetek az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia ÚJRA! pályázatára.

Egy kis inspiráció gyanánt cikkünkben összegyűjtöttünk 10 olyan használati tárgyat, melyekből káprázatos karácsonyi dekorációkat, díszeket készíthettek. Lássuk is miket találtunk.

Villanykörte

Előbb vagy utóbb mindenki háztartásában elhasználódik egy-egy villanyköre és ahelyett, hogy a kukába dobnánk varázslatos karácsonyi díszt formálhatunk belőle. Könnyű szerrel befesthetjük, majd édes kis rénszarvasfejet festhetünk rá. Ne feledjétek, Rudolfnak piros volt az orra, úgyhogy fehér, fekte és piros festékre biztosan szükségetek lesz. A villanykörte vékonyabb felére ragasszatok egy kartonpapírból kivágott agancsot és egy akasztót és máris kész a gyerekek kedvenc dísze.

Ruhafogas

Ehhez a praktikához egy fém fogasra lesz szükségetek és néhány karácsonyi gömbdíszre. Nem kell mást tennetek csak úgy szétcsavarni a fémfogast, hogy az akasztós kampó részét meghagyjátok az alsó részből pedig kört formáltok. Ezzel meg is van a koszorú alapja. Már csak körbe kell ragasztanotok a gombdíszekkel, ha szeretnétek élő fenyőágakkal is tarkíthatjátok és kész is a varázslatos ajtódísz.

Gumiabroncs

Az abroncs talán ez az egyik legmeghökkentőbb tárgy, amiből egy kis festéssel percek alatt karácsonyi dekort varázsolhattok. Minimum három gumiabroncsot fújjatok le fehér festékszóróval majd, ha megszáradtak a legkisebb gumira fessetek hóemberarcot, a másik két abroncsra fessetek fekete gombokat. Már csak egymásra kell pakolni a gumikat, mint az igazi hóból készült verziónál. A fejére tehettek lábost, kalapot vagy sapkát és már kész is a soha el nem olvadó „hóbarát”.

Ecset

Az egyik kedvenc újrahasznosított díszünk az ecsettélapó. Vegyetek egy régi ecsetet, a szárát fessétek pirosra, a közepére ragasszatok egy fehér anyagdarabot (ez lesz a mikulás sapkájának a széle). Ez alá mehetnek a szemek és a piros orr. Az ecset sörtéi pedig a télapó szakálla lesz, ezzel nincs dolgotok.

Létra

Ennél a dekorációnál tényleg csak a ti kreativitásotok szabhat határokat. Ha nagyon használt a létra először csiszoljátok le, majd fessétek olyan színűre, ami passzol a lakásotokhoz. Ezt követően pedig fényfüzérrel, szalagokkal, masnival, régi karácsonyi díszekkel, de akár fenyőágakkal is díszíthetitek. Készíthettek rá táblafestékkel lekent táblákat, melyekre ünnepi feliratokat írhattok stb.  

Tojástartó

Ehhez a díszhez nem lesz másra szükségetek csak sok-sok nem használt tojástartóra és zöld festékre. Ha összegyűjtöttek 20-30 db tartót kezdődhet a festés és az „építkezés”. Első lépésként fessétek be a papírdobozokat, majd a tartókat egymásra pakolgatva építsetek belőlük karácsonyfát. Ha szeretnétek pár nagy masnival feldobhatjátok az újrahasznosított karácsonyfát.

Ha nincs elég tojástartótok, de tetszik az építkezős technika, akkor használhattok régi könyveket is az újragondolt karácsonyfátokhoz. A könyvfát díszíthetitek fényfüzérrel vagy masnikkal is.

Biciklikerék

Sokan nem gondolnák, de még egy régi biciklikerék is kincs lehet egy igazán kreatív ember számára. Például egy csodás karácsonyi kopogtató készülhet belőle. Élő fenyőgallyakkal, termésekkel, masnikkal és egy kis festékkel vagy akár arany festékszóróval mesés dísszé alakulhat.

Befőttesüveg

Ha karácsony, akkor hógömb. Gondolnád, hogy akár te is el tudod készíteni? Vegyél egy befőttesüveget, egy régi játékautót, vagy díszt (angyalkát, hóembert, télapót stb.) és egy csomag csillámport. A díszt ragaszd az üveg aljára, szórd tele csillámmal és kész is a szuper karácsonyi ajándék.

Toboz

Gyűjts tobozokat, fújd le őket arany vagy zöld színűre, ragassz az aljukra egy félbevágott parafadugóból törzset és a csúcsukra pedig egy kis papírcsillagot és kész is vannak a mini karácsonyfáid.

WC papír guriga

Véletlenül se dobd ki a wc papír gurigákat, hiszen számos díszt készíthetsz belőlük. Az egyik legkönnyebb és egyben legaranyosabb dekoráció az a papír rénszarvas. Ehhez csak le kell vágnod a guriga ¼-ét a szarvas fejének. A nagyobb rész pedig a teste marad, ha négy kicsi botlábat és a fejrészt is ráragasztod már majdnem kész is vagy és már csak az ágas-bogas botszarvat kell felragasztanod a fejére. Ha szeretnél rajzolhatsz rá szemet és orrot is.

Reméljük, hogy meghoztuk a kedveztetek egy kis kreatívkodáshoz és mostantól ti is meggondoljátok, hogy kidobjátok-e a használt villanykörtét vagy tojásdobozt. Ha pedig nektek is van egy szuperkreatív ötletetek, akkor ne habozzatok és küldjétek el nevezéseteket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia ÚJRA! pályázatára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1615358748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása