CSEPPKŐBARLANG ÉS TENGERSZEM
2020. március 23. írta: persica

CSEPPKŐBARLANG ÉS TENGERSZEM

Imádom a hazámat, telis tele csoda helyekkel, melyeket muszáj életünk során több alkalommal is meglátogatni, ilyen hely Aggtelek, Jósvafő és Szinpetri is.

Miskolctapolca és környékén kirándulva az Aggteleki cseppkőbarlang csodálatos kirándulási célpont. Az Aggteleki nemzeti park hazánk negyedik nemzeti parkja, közel a Szlovák határhoz helyezkedik el. Az itteni geológiai értékek, a felszíni kraszt a cseppkőbarlangok, a növény és állatvilág igazi természeti kincseket rejt magában.

Természetesen a cseppkőbarlang, a Baradla barlang, a Hucul ménes, Aggtelek és Jósvafő megannyi látványosságát egy napba besűríteni nem szerencsés, így aki teheti töltsön el itt a Bükk szívében pár napot.

A cseppkőbarlang rövid túrája is majdnem 1,5 órás. A térséget nagyrészt a földtörténeti középkor triász időszakában, mint­egy 230 millió évvel ezelőtt képződött kőzetek építik fel, melyek tulajdonságai szabták meg a táj arculatát, s bennük alakultak ki a térség világhírű barlangjai és egyéb karsztjelenségei. A cseppkőbarlangban állandó 10 fok körüli hőmérséklet uralkodik, a barlang klímája állandó, és kifejezetten jót tesz a légúti megbetegedéssel küzdőknek.

A barlang hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Természetes bejárata Aggtelek község határában, a messziről fehérlő magas sziklafal tövében nyílik.

A nemzeti park 20 170 hektár területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén.

A barlangtúrát idegenvezetővel lehet látogatni, a barlangban hangzenei koncerteket is elő adnak, a nagy hangverseny teremben, ugyan ebben a nagy teremben akár az esküvőjét is megtarthatja az a pár, aki egy ilyen különleges környezetben szeretne örök hűséget fogadni a párjának. A hang és fényjáték lenyűgöző látványt nyújt. Külön élmény, hogy sok kis denevért is lehet látni, akik szárnyukat sem rebbentik az ott elsétáló emberek előtt, és csendben szunyókálnak.

A felszínre érve, átkocsikáztunk a közelben lévő Jósvafőre, a Tengerszem hotel éttermében finom ebédünk elfogyasztása után a völgybe kirándultunk, a Tengerszem tóhoz. Itt a Baradla-Domica barlangrendszerbe lehet bejutni, és Kessler Hubert, a neves barlangkutató emlékházát is megtekintheti az ide látogató. Ha már Jósvafőn jársz a szabadtartásban élő Hucul ménes meglátogatása is remek program. Szinpetri felé véve az irányt, pedig a Guinnes rekordba is bekerült óriás könyvet nézhetitek meg a családi tulajdonban lévő vízi Malomnál.

Fotó: saját (PR)

Köszönet az utasbiztosításokért az STA Travelnek! www.statravel.hu

Infó: www.anp.hu

www.tengerszemhotel.com

www.legnagyobbkonyv.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9315548012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása