5+1 ok, amiért hasznos a koffein!
2020. április 28. írta: persica

5+1 ok, amiért hasznos a koffein!

Itt a tudomány álláspontja

Fogyaszthatjuk energiaitalban, kávéban, teában vagy épp az egyre népszerűbb energy coffee formájában, sokunknak nem indulhat be a nap koffein nélkül. Évezredek óta ismeretes, hogy ébren tartó hatása van, de kevesen tudják, hogy nem csak ebben segíthetnek a koffeintartalmú italok. Lássuk, milyen ismert, és kevésbé köztudott pozitív hatásokat tulajdonít a koffeinnek a tudomány!

1. Élénkít, fokozza az agyműködést

A koffein agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást. Emellett blokkolja az agyban az adenozin nevű anyag hatását, amely csökkenti az agyi aktivitást és éberséget, így ennek blokkolásával éri el a koffein az élénkítő hatást.

2. Segíthet fogyni

Alkalmi fogyasztás esetén 5-25 százalékkal fokozza az anyagcserét. A koffein szinte mindegyik zsírégető hatású táplálékkiegészítőben megtalálható. Fokozza a test hőtermelését, ezzel együtt az energiafelhasználás is növekszik.

3. Javítja a fizikai állóképességet

A koffeintartalmú italok, legyen az kávé, energiaital, dobozos jegeskávé vagy tea, megnövelik a vérben az adrenalin szintet, így az izmok felkészülnek a terhelésre, kitágulnak az erek, fokozódik a szívműködés, intenzívebbé válik az agyműködés.

4.  Csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát

A JAMA Internal Medicine orvosi folyóirat kutatása 50 ezer nőt vizsgált, és azt találta, hogy már heti 120 mg koffein bevitele 15 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A napi 240-360 mg koffeint ital formájában fogyasztóknál ez az érték elérte a 20 százalékot is.

5. Fájdalomcsillapítás

A koffein felerősíti a fájdalomcsillapítók hatását, vagyis sokkal kisebb gyógyszer adagra van szükség ugyanazon hatás létrejöttéhez.

+1. Asztma ellen

A koffein tágítja a tüdőben lévő hörgőket. A koffeintartalmú italok hosszútávú fogyasztása megelőzheti az asztma klinikai megjelenését is. A koffein lebomlásakor ugyanis teofillin is képződik (mint melléktermék), ami egy gyakori asztmamellenes gyógyszer hatóanyaga. Így akár egy kis csésze kávé vagy egy adag magas koffeintartalmú ital is növelheti a tüdő működését, de nem helyettesítheti a gyógyszert, és a túladagolás ez esetben is kerülendő.

„A koffeinnek számos pozitív hatása van, de azért figyeljünk a napi bevitelre. A kávébab mellett több mint 60 különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió tartalmaz koffeint vagy annak szerkezetéhez, hatásához hasonló hatóanyagot (pl. teobromint). Ahogy az EFSA (European Food Safety Authority) több mint 66.000 emberen végzett átfogó klinikai vizsgálata megállapította, napi 400 mg összfogyasztásban nincs még kockázat egy egészséges felnőtt esetében, ez megfelel napi 4-5 kávéban, capuccinoban vagy 250ml-s energiaitalban található mennyiségnek. Ügyeljünk rá, hogy egyszerre a 200 mg mennyiséget ne lépjük túl, és legalább 2 óra teljen el két ital fogyasztása között.” – mondta el Kovács Judit, dietetikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8715646346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása