Ünnepeljük együtt június 10-t, a Nemzetközi Jegestea Napot!
2020. június 10. írta: persica

Ünnepeljük együtt június 10-t, a Nemzetközi Jegestea Napot!

A nyárhoz hozzátartozik a finom, gyümölcsös, hűs jegestea. Nem meglepő, hogy a legmelegebb évszak elején saját ünnepnapot is kapott ez a közkedvelt szénsavmentes üdítő. A világ egyik legkedveltebb italából hazánkban is fejenként több mint 10 litert fogyasztunk évente.

A jegesteát egy 100 évvel ezelőtti véletlennek köszönhetjük. Történt ugyanis, hogy 1904-ben St. Louis-ban rendezték a Világkiállítást, és ott az angolok szerették volna az amerikaiak körében népszerűsíteni kedvenc italukat, a fekete teát. Azonban rendkívüli hőség volt a kiállítás ideje alatt, és senki nem akarta még ingyen sem inni a forró teát. Egy brit teakereskedőnek, Richard Blechynden-nek azonban az az ötlete támadt, hogy jégdarabokkal lehűtve kínálja Iced Tea néven az italt, mely a világkiállítás egyik legnagyobb sikere lett.

Sokáig azonban a jegestea amerikai ital maradt, csak a XX. század végén robbant be a világ más tájaira, de azóta szinte minden országban megkedvelték, jelenleg évente a teljes jegestea piac 10%-kal nő. Az elmúlt 30 évben Európában is folyamatosan növekszik a jegestea fogyasztás, Magyarországon jelenleg fejenként több mint 10 litert iszunk belőle évente. Az ital szülőhazájában, az Egyesült Államokban elfogyasztott tea 80%-a jegestea.

Elkészítése a hagyományos fekete tea, cukor és citrom változattól sokat fejlődött, a klasszikus mellett számos ízben és változatban kapható.

Mit is ünneplünk a Nemzetközi Jegestea Napon, június 10-én?

Azt, hogy a jegestea egy egészséges alternatíva az üdítők között.

Frissít, különösen nyáron vagy fárasztó munka, edzés után előnyös, jobban üdít, mint a szénsavas italok.

Bármelyik teafajta kedvelői megtalálhatják a kedvencüket, hiszen fekete, zöld, fehér vagy rooibos teából készült jegesteát is lehet találni a polcokon.

A tea kesernyésségét gyümölcsök ellensúlyozzák, a jó minőségű termékekben 1% valódi gyümölcskoncentrátum teremti meg az ízharmóniát.

Édesíteni a gyümölcsök mellett lehet fruktózzal, sztíviával, így akár nagyon alacsony kalóriatartalmú jegesteákkal is felfrissíthetjük magunkat egy tikkasztó nyári napon.

Éljen június 10., a Nemzetközi Jegestea Nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr3915783146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása