Szívügyünk…
2020. szeptember 29. írta: persica

Szívügyünk…

Hazánkban és a fejlettebb országokban is, az újszülöttek majdnem 1% valamilyen veleszületett szívbetegséggel születik. Ezeknek a betegeknek egy kisebb része kerül a felnőtt ellátásba veleszületett szívbetegség követés céljából, viszont életük végéig specializált kardiológiai ellátásra lesz szükségük. A szívműtött gyerek például, bármennyire is panaszmentes felnőttkorra követésre szorul, nagyon ritka a gyógyult állapot, mely soha többé nem igényel felülvizsgálatot. 

Erre alapozott a Wáberer Kardiológiai Centrum is, ahol Felnőtt veleszületett szívbetegség ambulancia jött létre. Hiszen panasztól függetlenül is, nagyon fontos a prevenció, pláne ha a legfontosabb „motorunkról” a szívünkről van szó!

A Wáberer ambulanciája a gyermek kardiológiai követés folytonosságát kívánja tulajdonképpen megteremteni, illetve a rendszeres követés feltételeit biztosítani!

A fiatal felnőtt betegekkel olyan problémákat is át tudnak beszélni beteg és szülővel együtt egyeztetve, mint például szakmaválasztás (szívbetegségből adódó hosszú távú problémák elkerülése a cél), sport, fogamzásgátlás, családalapítás és gyermekvállalás. 

Amennyiben gyerekkorában valaki rendszeres gyermek kardiológiai követésben részesült, annak általában évente specializált kardiológiai kontroll vizsgálaton kell részt vennie.

Mi van akkor ha valaki panaszmentes, de ismert a veleszületett szívbetegség, mert a családjában örökletesség merül fel. Akkor is javasolt a kardiológiai szűrés, mely tisztázza a hosszú távú teendőket. 

Sajnos vannak olyan esetek is amikor csak egy véletlen folytán derül ki, hogy szívbeteg az illető, például egy szűrés céljából készült EKG, vagy vérnyomásmérés, vagy mellkasröntgen (tüdőszűrés kapcsán). Ezeknél a betegeknél is nagyon fontos, hogy olyan kardiológiai ellátásra kerüljenek ahol a problémájuk tisztázására megvannak a szakmai és tárgyi feltételek.

A Wáberer Kardiológiai Centrumban minden rendelkezésünkre áll, laborvizsgálat, EKG, Echocardiográfia, Holter-EKG, ABPM és Kardio-CT.

A Wáberer Kardiológiai Centrum elkötelezett híve a szívünk egészségének is, így panasztól függetlenül, érdemes mindenkinek évente egy alap kardiológiai szűrővizsgálatra elmennie, 3-5 évente pedig teljes kontroll javasolt.

Köszönet Dr. Bálint Olga Hajnalka, PhD kardiológus főorvos asszonynak, aki a Wáberer Kardiológiai Centrum egyik vezető kardiológus főorvosa.

Megszívlelendő :)

További információ: www.wmc.hu; www.wkc.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8916221240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása