Grotta Gigante avagy az Óriás cseppkőbarlang Triesztben
2020. november 03. írta: persica

Grotta Gigante avagy az Óriás cseppkőbarlang Triesztben

Nem tudom, ki hogy van vele, de mi nagyon szeretjük a cseppkő barlangokat, a cseppkövek csillogását, különleges formájukat, és ahogyan az idő bánik velük, számomra elképesztő csoda képződmények.

Kis hazánkban az Aggteleki cseppkőbarlang mindig kedvelt úticélunk, és úgy voltam vele, hogy nekünk igenis ez a legszebb a világon…. amíg az idei, augusztusi nyaralásunkkor úgy hozta az élet, hogy Olaszországban, Triesztben a Grotta Gigante barlangot, majd Szlovéniában pár nap különbséggel a Postojna Caves cseppkőbarlangokat fel nem fedeztük utunk során...

Bár leszögezem, még most is hazánk cseppköveit szeretem a legjobban, de amit a fent említett két barlangban láttunk, az minden képzeletünket felülmúlta.

Külföldi útjaink során szeretem felfedezni az ottani különleges helyeket, bár a Grotta Gigante nem tervezett úticél volt, a véletlen folytán mégis hálás vagyok a sorsnak, hogy arra tévedtünk. Az Olaszországi Triesztben található Óriás barlang, nem véletlenül kapta a nevét, ugyanis egyetlen egy hatalmas barlang képződményről van szó, melybe 500 lépcsőt kell lefelé menni, hogy „majdnem” az aljára érjen az ember, persze ugyan ennyit felfele is, mindezt a kinti rekkenő hőség után, a barlangban ugyanis állandó hőmérséklet uralkodik, ami 11 fok.

Érdekesség, hogy az észak-olasz Friuli-Venezia-Giulia tartomány rekordtartó a barlangok számát tekintve: mintegy 10 ezer barlang található a régióban. A leghíresebb a most általunk is megtekintett: Borgo Grotta Gigante hatalmas Giant Grotto terme.

A 280 méter hosszú, 65 méter széles és 107 méter magas dómban elférne a római Szent Péter Bazilika is. A cseppkőbarlang 1995 óta a Guinness Rekordok könyvében is szerepel, így a világ legnagyobb turista barlangjaként tartják számon, a barlang külön érdekessége (a képeimen is jól látszik) hogy két Geodetikus ingát helyeztek el benne, melyek 100 méter magasról lógnak, és a leghosszabbak a világon.

A gigantikus cseppkőbarlang, csodálatos látványvilága lenyűgöző… a lépcsőkön lefelé menet a mélységbe, pazarul kivilágított cseppkő képződményeket csodálhatunk meg. A barlangot túravezetővel, meghatározott időpontban, csoportosan lehet látogatni, a túrát vezető elmeséli a barlang történetét, felfedezését, az ingák elhelyezésének okát.

Érdekesség a cseppkőbarlangról:

Sok cseppköve tányér alakú a 80 méterről lehulló cseppek és a széles területen kibocsátott kalcium-karbonát miatt. Útvonalai meredekek, a barlang elektromosan kivilágított. Elsőnek Antonio Federico Lindner fedezte fel a barlangot 1840-ben. Akkoriban a Trieszt mögötti karsztban vizet kerestek a Timavo folyóból, hogy megtervezhessék egy vízvezeték építését. 1897-ben térképezte fel teljesen Angrea Perko. Turisták számára 1905-ben szerelte fel a Club Touristi Triestini. Hivatalosan 1908-ban avatták fel. Az első világháború után a Julian Alpinista Klub tulajdonába került. A turizmus azonban csak 1957-ben indult meg igazán, amikor a barlangot elektromos világítással is felszerelték. A barlang közelében speleológiai múzeum található, amely régészeti leleteket is bemutat.

A látogatók kb. egy órás barlang bemutatón vesznek részt egy vezető kíséretében - a belépés az eredeti nyíláson történik, a barlang mélyébe sok csúszásmentes lépcső vezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a belső barlangtérségekre. 

80 m mélységben van a barlang legnagyobb része - a Grande Caverna hihetetlen méretekkel 98 x 167 x 76 m, a legkisebb rész a bejárat alatt 101 m mélységben található. Sok cseppkő van itt, beleértve a 12 m magas cseppkőt is a Colonna Ruggerot, továbbá geofizikai kutatási állomások is vannak itt. A kijárat előtt található még egy érdekesség, egy hatalmas barlangi medve csontváza, ilyen medvék éltek ezen a területen a jégkorszak végéig.  

Ha Triesztben jársz, mindenképpen nézd meg ezt a csoda barlangot. 

Fotó: saját (PR)

Köszönet az STA Travelnek! Mert messze a legjobb! www.statravel.hu

www.grottagigante.it

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7516270854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása