Lélegzetelállító lovagvár Predjama-ban!
2020. november 03. írta: persica

Lélegzetelállító lovagvár Predjama-ban!

800 éves legenda nyomában...

Ha már Szlovénia, és Postojna, akkor 20 percnyi autóútra a világhírű Predjamai barlangi várat is meglátogattuk, melynek 800 éves története és Erazem lovag legendája várt.

Szlovéniában, szinte egyik csodából a másikba csöppentünk, Predjama, a világhírű Postojna cave-től nem messze található (Érdemes Postojna-ban, kombinált belépőjegyeket venni) már az oda vezető út is felért egy mesébe illő regénnyel, nem csoda hát, hogy sok sok filmet insirál a mai napig a hely.

Lépjünk is be ebbe a lenyűgöző, hatalmas Lovagvárba, mely a szikla oldalába épült. Tudjuk, hogy rengeteg lovagvár található a világon, de ilyen, mint Predjamában, egyedülálló!
123 méter magas, függőleges sziklafal egyik nyílásához építették, így elölről lovagvár, hátulról pedig hatalmas barlangrendszer képezi.

A világhírű barlangi várat a természet és az ember alkotta, melyek szoros szövetségben állva egymással hozták létre a középkornak eme remekművét, mely a ma emberét is elkápráztatja.

A világ legnagyobb barlangi vára, melyet a Guinnes Rekordok könyve is számon tart. Különleges, egyedi megjelenésével kivívta magának azt az elismerést is, hogy a világ 10 lélegzetelállító vára közé került.

Sétánk során a vár fegyvertermét, kápolnáját, lakóhelységeit, padlását, kínzókamráját meg persze a titkos járatokat tekintettük meg. Ami külön erénye a várnak, hogy az ablakokból pazar kilátás nyílik az előtte terülő csodaszép völgyre. A várban titkos alagutak és folyosók mellett sok kis, denevérkolónia is található. A lovagok mesevilága igazi élményt nyújt az idelátogatóknak, még ha csak pár órára is, de felejthetetlenné vált ez a hely is Szlovéniában.

A vár és a szikla szinte "összefolyik" A vár eredeti formájában a 12. században épült. Az első írásos említés 1274-ből származik. A 14. századtól a vár a Habsburgok tulajdonába került.

A lovag legendája, mert minden várnak van egy igazi hős lovagja, a Predjamai vár sem volt kivétel ez alól, a vár legismertebb lakója Erazem lovag volt, aki éveken át védte a várat. A lovag sírhelye a kápolna mellett található, ahová szerelme hársfát ültetett, mely a mai napig áll.
Ami érdekesség még, hogy egy barlang bejárat a vár alatt is található, mely Szlovénia második leghosszabb barlangja! Ennek egy része a vártúra részeként tekinthető meg.
 

Egy kis utóirat:

Az új Skoda Octavia méltó útitársunk volt Triesztig és vissza, Szlovénián át. Érdekességképpen írom, hogy nem elég, hogy gyönyörű tenger kék színe volt az autónak, de az Octavia műszerfalán még a digitális óra háttere is a tenger volt... (Bár itt egyik képen sem látszik sajnos, ellenben a Facebook és Instagram oldalamon ez is látható)
A Porsche Budában te is kipróbálhatod az új Skoda Octaviat, de ha nem is utazol vele annyit mint mi, akkor is egy élmény lesz vele a vezetés.

És ha az útitársakról van szó, most is köszönet az STA Travelnek! Mert ne feledd: Messze a legjobb!

www.statravel.hu

Köszönet a Porsche Budának, hogy egy ilyen szuper autó állt a rendelkezésünkre!

www.porschebuda.hu

Bővebb információ a vár látogatásáról: https://www.postojnska-jama.eu/hu/predjamai-var/

Fotó: saját (PR)

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4916272650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása