Egy csillogó üveggyöngy a Mátra szívében, Parádsasvár...
2021. január 19. írta: persica

Egy csillogó üveggyöngy a Mátra szívében, Parádsasvár...

Parádsasvár…  mely gyönyörű földrajzi és természeti környezetben fekszik a Mátra északi oldalán. 

Ha idén az utad Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre visz, onnan mindenképpen kirándulj el a festői környezetben lévő Parádsasvárra. A Károlyi kastély és a Vadászház (St.Hubertus) meglátogatása szinte kötelező úticél legyen. Tettük mi is ezt a 2020-as évünk zárásaként.

Ez a parányi kis falu, mely lakosainak száma a 400 főt közelíti meg, a parádi katlan felső végében elnyúló 400 méter magas fennsíkon helyezkedik el. A faluból szemet gyönyörködtető kilátás nyílik az őt körbe ölelő hegycsúcsokra, azaz a Mogyorós-oromra, a Nagy-Lipótra, Galyatetőre, Bagolykőre, a Csór-hegyre, a Vadak-ormára, a Hármas-tetőre és a Vár hegyekre.

Így télvíz idején szinte harapni lehetett a friss tiszta levegőt, és hatalmas sétákat tettünk a faluban. Sétáink során a helybéliektől megtudtam, Parádsasváron a leges legtisztább a levegő, mert autó is szinte alig jár erre. Jószerivel a Kastélyba a Vadászházba a vendégházakba és a messzi földön híres Gyógyvíz és üvegmanufaktúra miatt érkeznek ide látogatók illetve vendégek.

A Parádi gyógyvizet szerintem senkinek sem kell bemutatnom, az ország bármely pontján megvásárolható élelmiszer üzletekben. De aki a gyógyvizet nem csak belső kúrára használná, hanem fürödne is benne annak Parádfürdő méltán híres Termálvizét ajánlom.

Egy kis érdekesség: A környékbeli falvak, Parádsasvár, Parád és Parádfürdő története szorosan összekapcsolódik. II. Rákóczi Ferenc 1710-ben a Som-hegy alatt alapította meg az üveghutát, mely 1770-ig a régi helyén üzemelt. Maga az üveggyártás ezután sem vonult ki a faluból, a 18.század második felétől 2005-ig szinte folyamatosan jelen volt a településen. Az 1740-es években Grassalkovich Antal terjeszkedett a térségben.1841 után gróf Károlyi György hajdani bérlő szerezte meg a tulajdonjogot. A 19. században egyre erőteljesebben fejlődött az üveggyártás a faluban. 1881- ben megépült a falu ékköve, a Károlyi Kastély Ybl Miklós tervei alapján, mely ma ötcsillagos luxusszállóként üzemel.

Ha sétáltál egy nagyot a festői vidéken, megtekintetted az Ősjuhar tanösvényt, megkóstoltad a helyi gyógyvizet, esetleg fürödtél is, kipihented magad és megéhezel, térj be a St. Hubertus étterembe, ahol a hagyományos magyaros ételek mellet finom vad ételek közül is csemegézhetsz. Télen a kandallóban ropogó tűz mellett fogyaszthatod el a gasztronómiai finomságokat, nyáron a napsütésben, a termál vízzel csordogáló patak mentén a Károlyi Kastély látványában gyönyörködve…

Parádsasvár, a Mátra üveggyöngye téged is vár! Fedezd te is fel!

Fotó: PR (saját)

Bővebb információ: www.paradsasvar.hu www.hubertuspanzio.hu www.khs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5416395870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása