A bántalmazottak közöttünk vannak
2021. március 09. írta: persica

A bántalmazottak közöttünk vannak

Ne hunyjuk be szemünket, segítsünk bántalmazott társainkon!

A magyar nők több mint 23 százaléka szenved el élete során valamilyen fajta erőszakot, azonban mégis a legtöbben úgy gondoljuk, a bántalmazás nincs jelen környezetünkben, hiszen ismerőseinken nem látunk sebeket, zúzódásokat. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a kapcsolati erőszak nem csak a fizikai bántalmazást jelenti, hanem a lelki erőszakot, fizikai és gazdasági korlátozást is, amelyek legalább annyira nagy problémát jelentenek világszerte és ugyanolyan mély sebeket ejtenek, csupán könnyebben leplezhetőek. A Nemzetközi Nőnap alkalmából az AVON idén arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy bárki lehet áldozat, járjunk nyitott szemmel, ismerjük fel a bántalmazás apró jeleit és irányítsuk a segítő szervezetekhez az áldozatokat!

Magyarországon közel minden ötödik nő elszenved élete során valamilyen erőszakot a kapcsolatában, amely kiteljesedhet lelki-, testi-, szexuális erőszak, vagy gazdasági ellehetetlenítés, korlátozás formájában is. Bárki lehet bántalmazott és bárki lehet bántalmazó, nem függ iskolai végzettségtől, vagyoni helyzettől, vagy nemi hovatartozástól, -habár tény, hogy a nők gyakrabban válnak kapcsolati erőszak áldozatává.

A kapcsolati erőszak jeleit a legtöbb esetben nagyon nehezen lehet észrevenni az áldozatokon, hiszen a megfélemlítés, az állandó bizonytalanság és függőség érzés a legtöbb áldozatból szégyenérzetet vált ki, így általában a bántalmazás titokban tartására törekednek. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk egymásra, ismerjük fel a jeleket és nyújtsunk segítséget a rászorulóknak.

Egy bántalmazó kapcsolat felismeréséhez fontos, hogy ismerjük annak hatásait. A bántalmazás célja legtöbb esetben, hogy a bántalmazottat megfélemlítse és állandó bizonytalanságban tartsa, elhitesse, hogy nem képes egyedül létezni, vagyis a függőségérzés megszilárdítása. A bántalmazott nőknek csökken az önértékelésük, önbizalmuk, elvesztik hitüket, hogy képesek önállóságra. Gyakran gondolják úgy, hogy ők tehetnek a történtekről és a legtöbb esetben szégyellik, ami velük történik. A fizikai erőszak következtében kialakuló megmagyarázhatatlan sebeken, hegeken és foltokon túlmutatva, a fizikai vagy lelki erőszak áldozatai gyakran válnak erőtlenné, depresszió, alvás-, evészavar alakulhat ki náluk, amelyek egyéb betegségeket előidézve akadályozhatják munkavégzésüket és mindennapi életvitelüket egyaránt.

Ha kapcsolati erőszak jeleit fedezzük fel környezetünkben vagy valaki segítségért fordul hozzánk, legyünk nyitottak és segítőkészek. Ne csak meghallgassuk a bántalmazottat, hanem tudassuk vele, hogy van hova fordulnia segítségért. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapján, a www.aszeretetnemart.hu oldalon minden információt megtalálhatunk a segítségkérés formáiról. Ne tartsuk nyomás alatt, tájékoztassuk a lehetőségekről, de ne vonjuk kérdőre, ha még nem képes segítségért fordulni. Támogassuk őt a döntéseiben és abban, hogy kilépjen a bántalmazó kapcsolatból.

„Az AVON évek óta igyekszik felhívni az emberek figyelmét a kapcsolati erőszak problémájára és, hogy a bántalmazottaknak van hova fordulniuk. Félelmetes belegondolni, hogy a mai napig mennyi nő él bántalmazó kapcsolatban, amely szám a pandémia hatására csak tovább nőtt, hiszen sokan vannak összezárva bántalmazójukkal. A kapcsolati erőszaknak számos formája lehet, de mindegyik megengedhetetlen és hatalmas trauma elszenvedőjének. A bántalmazottak átlagosan 35 alkalommal szenvednek el erőszakot, mielőtt segítséget kérnek, így nagyon fontos, hogy ne fordítsunk hátat nekik, vegyük észre, beszéljünk róla és merjünk közbelépni, hiszen így akár életeket is menthetünk” - nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Idén nőnapon ezért nézzünk körbe környezetünkben és vegyük észre, ha valamelyik nőtársunknak segítségre van szüksége. Halljuk meg a bántalmazottakat és segítsünk egymásnak!

Van kitől segítséget kérni és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre. Továbbá az AVON támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a  témával kapcsolatban.

Az AVON-ról

Az Avon több, mint 130 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független Tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy részmunkaidőben. Az Avon támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több, mint 1 milliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására, amelyekről az AVON a Nőkért oldalon tájékozódhatsz. Tudj meg többet az Avon-ról és termékeiről a www.avonworldwide.com vagy az avon.hu honlapokon.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6016455550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása