Robbanásszerűen emelkednek a használt autó árak
2021. október 25. írta: persica

Robbanásszerűen emelkednek a használt autó árak

Elindult a Das WeltAuto podcast műsora, a Neppermentes övezet, amely körbejárja a használt autó vásárlásával kapcsolatos tudnivalókat. Az adás állandó házigazdája Tőrös Balázs, a Das WeltAuto márkanagykövete, televíziós műsorvezető. A podcast állandó beszélgetőpartnere Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. Az első rész vendége Karancsi László, a Porsche Buda használt autó értékesítője, akivel arról beszélgettek, mi az oka, hogy ennyire megemelkedtek az árak a használt autó piacon az elmúlt időszakban. 

Elszabadultak az árak a használt autó piacon az utóbbi másfél-két esztendőben, de kérdés, milyen okok vezettek idáig, meddig emelkedhetnek tovább, mikor indult el ez a folyamat.

„Amikor elkezdődött a pandémia tavaly március elején, az minden autókereskedőre sokkolóan hatott, sokan attól tartottak, hogy hasonló gazdasági válság jön, mint 2008-ban. Erre ráerősített néhány finanszírozó is, akik dömpingáron kezdtek el áprilisban autókat értékesíteni – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. – Amikor viszont megnyithattak a kereskedések, az emberek megrohamozták a szalonokat, és nagyjából négy hónap alatt kiürítették az akkori készletet, a növekedés robbanásszerű volt.”

Karancsi László, a Porsche Buda használt autó értékesítője szerint a koronavírus-járvány elején sok autó érkezett vissza a különböző visszavásárlási lehetőségek miatt a kereskedésekhez, ezért sok jármű felgyülemlett. Bár a vevők akkor még nem jelentkeztek, időközben az új autók ára emelkedni kezdett, valamint a várakozási idő is megnőtt, mert a gyártók nem tudtak a lezárások miatt alkatrészeket beszállítani.

Emellett a cégeknek is lépni kellett, ezért elkezdték vásárolni a használt autókat, amit a magánemberek is észrevettek, és azt mondták, megfelel nekik egy-két éves autó is, ezért az idősebb járműveket nem újra, hanem fiatalabbra kezdték el cserélni. A forint gyengülése is jelentős hatással volt arra, hogy felmentek az árak, ráadásul a pandémia miatt olyanok is elkezdtek autót venni, akiknek korábban nem volt, vagy csak egy volt, de nem akartak tömegközlekedési eszközt igénybe venni.

A korlátozások miatt sokan nem is tudtak elmenni nyaralni, kirándulni, fürdőbe, közösségi helyekre sem, ezért a pénzüket máshol költötték el, így például lecserélték az idősebb autójukat, ezek miatt pedig ugrásszerűen megnőtt a kereslet, és mivel egyre kevesebb autó maradt a kereskedéseknél, megugrottak az árak.

A podcastből pedig az is kiderül, milyen egyéb okok játszottak ebben szerepet, mennyivel nőtt az autók ára, melyik szegmensre milyen hatással volt, milyen típusú járműveket vásároltak inkább a vevők.

A Neppermentes övezet adásait elérhető a Spotify, az Apple Podcast, a Deezer, az Amazon és a Google Podcast csatornákon.

A Das WeltAuto-ról

A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 28 márkakereskedést számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu, és a www.dasblog.hu honlapon talál.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1716734764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása