Magyar pezsgő sikere Londonban
2022. július 17. írta: persica

Magyar pezsgő sikere Londonban

Egy újabb trófea érkezett haza Magyarországra: a világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on magyar pezsgő nyerte a bronzérmet! A Pearl&Z pezsgő új belépőnek számít a champagne világában, hiszen ez az első évjárat, és máris ezzel a kitűnő eredménnyel büszkélkedhet.

A mezőny kifejezetten erős volt, hiszen idén 54 ország több mint 18 ezer tétele indult a versenyen, amelyet 250 szakértő, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier pontozott. 

Nézzük, mit is érdemes tudni az új magyar sikerről!

A Pearl&Z nevét 2021-ben, a Winelovers 100 teszten ismerhette meg a közönség, amikor is a pincészet bemutatkozása igen jól sikerült, hiszen első forgalmi tételével 3. helyet szerzett a pezsgők versenyében. A történet úgy indult, hogy a több borászatban is érdekelt tulajdonos, Závodszky Zoltán megálmodta, hogy olyan magyar pezsgőt szeretne készíteni, amely nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Szakértők javaslata szerint Ausztriából szereztek be itthon is őshonos furmint klónokat, ennek alapján első körben 100 % furmint felhasználásából indult a készítés. A 2021-es évjáratba már 25 % chardonnay is került, ez az arány később 50 %-ig fog eljutni. A tulajdonos úgy véli, tisztán chardonnay pezsgőt készíteni nem kihívás, a furmint viszont kiváló alapanyag, ráadásul nem szokványos, tehát mindenképpen figyelemfelhívó tud lenni.

Az alapbor elkészítésében és „pezsgősítésében” Bálint László, nemzetközi borakadémikus közreműködött, akinek széles rálátása van a nemzetközi piacra, így került sor arra, hogy a Pearl&Z pezsgőt Burgenlandban, a Szigeti Pezsgőpincészetben palackozzák. A burgenlandi pincészetben készülnek a pezsgők Rolls-Royce-ai, itt 350 európai borászat számára készítenek pezsgőt, a tökéletes technológiának köszönhetően.

Az osztrák szakemberek már Egerben, a szőlőművelés és a szüret folyamatában is aktívan résztvettek, a kész alapbort pedig egyenesen Golsba szállították, hogy itt készüljön el belőle a pezsgő. A végső cukortartalom, az úgynevezett dosage beállításánál ismét új szereplőt vontak be, a champagne-okkal és burgundi borok magyarországi forgalmazásával foglalkozó Varros & Co tulajdonosai vettek részt a kóstolás utolsó szakaszában. Ezután döntöttek úgy, hogy a továbbiakban itthon és külföldön is ők fogják ezt a márkát képviselni.

„ A Pearl&Z elsősorban a pezsgők iránti rajongásról és a minőség iránti elkötelezettségről szól” mondja Závodszky Zoltán.-„A magyar pezsgőkről általában rögtön érezhető, hogy melyik borvidékről származik, milyen szőlőből készült. A mi célunk az volt, hogy ezek ne legyenek dominánsak, csakis a pezsgős jegyek legyenek jelen. Kompromisszum nélküli ital készült, bízva a hazai és a nemzetközi elismerésben is, leginkább abban, hogy a magyar borok után a magyar pezsgők is bizonyíthassanak világszerte.

A Pearl&Z első évjáratából mindössze 3500 palack készült, ez privát vásárlókhoz és éttermekbe jut el, a későbbiekben sem lesz több a mennyiség évi 10 000 palacknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr3717884887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása