Nescafe
2022. október 26. írta: persica

Nescafe

Talajmegújító gyakorlatokat alkalmazó kávéfarmok létrehozásával biztosítja a jövő generációjának kávéfogyasztását a Nescafé

A klímaváltozás és a fenntarthatatlan földművelés súlyosan károsítják a talaj szerkezetét, ami a kávétermesztő területeken is komoly károkat okoz. Az egészséges ökoszisztémák helyreállítása érdekében a Nestlé ambiciózus tervvel állt elő, amellyel a Nescafé Plan előző 10 év eredményeire építve világszerte támogatja a regeneratív kávéfarmok létrehozását, látványos csökkentve azok szén-dioxid kibocsátását.

A világon napi 2,5 milliárd csésze kávé fogy, amiből minden hetedik csésze Nescafé  - ez másodpercenként 5500 csésze Nescafé fogyasztását jelenti világszerte. A kávétermesztés hosszútávú fenntarthatósága érdekében a Nescafé Plan előző 10 éves tapasztalaira építve a cég olyan új  akciótervet jelentett be,  melynek keretében az előző 10 év eredményeit kiegésztve még ebben az évtizedben meghonosítaná a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokon alapuló kávétermesztési módszerekre való áttérést azokon a termőterületeken, ahonnan a kávét beszerzik. A program célja, hogy növelje a kávéfarmok terméshozamát és a gazdálkodók életszínvonalát, miközben csökkenti a kávétermeléssel járó szén-dioxid kibocsátást az érintett területeken Brazíliában, Vietnámban, Mexikóban, Kolumbiában, Elefántcsontparton, Indonéziában és Hondurason. Ezt a gazdák képzésével, a termőterületek fejlesztésével, magas hozamú kávéültetvények telepítésével és 1 milliárd svájci frank értékű pénzügyi támogatással érik el.

A Nestlé 2025-re a Nescafé termékek alapanyagául szolgáló, már most fenntartható forrásból származó kávé 20%-át szerzi be majd be talajmegújító gyakorlatokat is alkalmazó farmokról,  ezt az arányt 2030-ra 50%-ra növelve. Ugyanerre az évre vállalta a cég, hogy 100%-ban felelős, a gazdálkodókig visszavezethető, erdőirtás-mentes forrásból szerzi be a termékeikhez felhasznált alapanyagokat.

A kávétermeléshez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátást 50%-kal csökkentik 2030-ra annak érdekében, hogy 2050-ra elérjék a nettó zéró kibocsátási szintet.

A most bejelentett akciótervet több mint tízévnyi munka előzte meg, melynek köszönhetően kávéink 82%-át már most fenntartható forrásból szerezzük be, és 250 millió kávécserjét osztottunk szét abban a 16 országban, ahol már most működtetjük a gazdákat támogató programunkat ” – mondja Anna Roche, a Nestlé Hungária kávé üzletágának vezetője. „Büszkék vagyunk rá, hogy ezekre az eredményekre építve új szintre léphet fenntarthatósági stratégiánk, és mostantól nemcsak a fenntartható forrásból való beszerzésen lesz a hangsúly, hanem ezen túlmutatva átalakíthatjuk magának a kávénak a termelési módját is.

A regeneratív gazdálkodás a talaj minőségének javítására, a biodiverzitás megőrzésére és a kávéültetvények megújítására irányul. Ennek érdekében árnyékot adó növénytípusokat telepítenek a kávéültetvények közelébe az aszály elleni védekezésként, amelyek egyben növelik a talaj szervesanyag-tartalmát. Az ültetvényeken kiterjesztik az organikus eredetű termesztőközeg és a komposzt  használatát. Olyan, a klímaváltozás tüneteinek ellenállóbb kávécserjéket telepítenek, amelyek magasabb minőséget és terméshozamot tesznek lehetővé a megváltozott körülmények között. Ahol szükséges, ott optimalizálják az öntözés és a talajművelés vízfelhasználását a készletek védelme érdekében. A biológiai sokféleség előmozdítását pedig az agroerdészeti és vetésközi növénytelepítés által biztosítják.

A cég fenntarthatósági törekvéseinek fontos része a csomagolóanyagok fejlesztése is, így az idén 20 éves, Szerencsen készülő NESCAFÉ 3in1 és 2in1 termékek csomagolása is megújult: a jövőben termék stick csomagolása egyfajta műanyagból (monomaterial) készül, így megkönnyíti az anyagában történő újrahasznosítást, azaz megfelelő gyűjtési, válogatási és újrafeldolgozási infrastruktúra esetén újrafeldolgozhatóvá válik. 2023 első félévére valamennyi szerencsi gyárban gyártott NESCAFÉ 3in1, 2in1 stick és gyűjtőtasak újrahasznosíthatóságra tervezett lesz, aminek köszönhetően a gyár 2020-hoz képest 1200 tonna műanyaggal használ majd kevesebbet, és ezzel csökkenti az üvegház-hatású gáz kibocsátást is.

A Nestlé Hungáriáról:

A világ legnagyobb, több mint 150 éves élelmiszeripari vállalata 189 országban van jelen világszerte. A svájci vállalat Magyarországon három gyárában (Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön), illetve budapesti központjában összesen több mint 2400 embert foglalkoztat, akik a jobb életminőség és az egészségesebb jövő megteremtéséért dolgoznak nap, mint nap.  

A Nestlé globális erőforrásainak felhasználásával és a helyi tapasztalataira építve segíti a regeneratív élelmezési rendszerek kialakulását, a természeti erőforrások védelmét, megújítását és helyreállítását, valamint a közösségek megerősödését és felelősségteljes működését. Elkötelezte magát aziránt, hogy 2050-re nettó nullára csökkenti az üvegházhatású gázkibocsátást a teljes értékláncán, a mezőgazdasági nyersanyagok megtermelésétől a fogyasztóig.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató hazánkban. 2021 őszén bejelentett büki beruházásával immár 185 milliárd forintot meghaladó értékben fektet be itthon és továbbra is hosszú távú hazai jelenléttel tervez.  

A szerencsi gyár a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és -töltő üzeme, ahol évente közel 40 ezer tonna kávé- és kakaópor készül, amelyet 30 országba szállítanak ki.  

Az idén 60 éves diósgyőri gyár a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges figurák gyártására specializálódott üzeme a világon, ahonnan a termékeket több mint 20 országba exportálja a vállalat.  

A cégcsoport állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja, a büki PURINA® gyár 2018-ban ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Termékei a világ több mint 50 országába jutnak el Bükről.  

A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának. A Nestlé Hungária Magyarországon forgalmazott márkái: Purina, Nestlé Beba, Maggi, Nesquik, Nescafé, Nescafé DolceGusto, Ricoré, Nespresso, Starbucks at Home, Boci, Balaton, AfterEight, Smarties, KitKat, L’Atelier, Nestlé reggelizőpelyhek és GardenGourmet. A vállalat Magyarországon ásványvizeket nem értékesít, a Nestlé Aquarel márkával ellátott ásványvizeket egy független cég gyártja és fogalmazza.  

A Nestlé Health Science üzletág speciális tápanyagigényekre épített táplálásterápiás megoldásokkal segíti az érintett csoportokat, míg a Nestlé Professional magas minőségű gasztronómiai és italmegoldásokat kínál a HoReCa szektor és közintézmények számára. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2317963050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása