Jogunk van az erőszakmentes élethez!
2022. november 23. írta: persica

Jogunk van az erőszakmentes élethez!

November 25. a nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja – Szólaljunk fel magunkért!

Világszerte hatalmas méreteket ölt a nők elleni erőszak! Az Európai Unió területén a 15 éves kor feletti nők harmada vált fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává élete során, és hetente mintegy 50 nő veszti életét családon belüli erőszak következtében. A liberalista trendek ellenére azonban napjainkban még mindig tabunak számít a bántalmazás, a legtöbben szégyellik és elhallgatják mi történt, történik velük mindennapjaik során, vagy tisztában sincsenek azzal, hogy az erőszaknak milyen formái léteznek. Ha valaki mégis felszólal, a bántalmazás okozta lelki teher mellett, sok esetben áldozathibáztató hangokkal is szembe kell néznie. A nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja alkalmából, az AVON arra kéri nők millióit, hogy tegyük fel vörös rúzsunkat, és szólaljunk fel együtt a bántalmazás ellen! Juttassuk el mindenkihez az üzenetet, hogy a bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható és van segítség az áldozatok számára!

Napjainkban rengeteg tévhit kering arról, mit jelent az erőszak, milyen formái vannak és kiket érintenek. Sokan nem tudják, hogy a kapcsolati erőszak nem csak a fizikai és szexuális bántalmazást jelenti, hanem megnyilvánulhat szóbeli-, lelki- és gazdasági erőszak formájában is. Az AVON által készített felmérés válaszadóinak 93%-a szerint a hátrányos helyzetű családokban fordulhat elő inkább családon belüli erőszak, míg a rendezett anyagi körülmények között élő, diplomával rendelkező családok esetében ez a szám mindössze 63%. A valóságban azonban az erőszak valószínűsége nem függ társadalmi státusztól, munkahelytől, anyagi helyzettől, lakóhelytől, vagy iskolázottságtól. Sajnos bármelyik családban előfordulhat bántalmazás, amely sok esetben a külvilág számára láthatatlanul, a négy fal között történik. A kapcsolati erőszak áldozatai a legtöbb esetben nehezen ismerik fel, hogy ami velük történik, az bántalmazás, vagy szégyent éreznek miatta, így a legtöbbször nagyon nehéz segítséget kérniük. Amikor mégis megteszik, kulcsfontosságú, hogy együtt érző és segítő fülekre találjanak, hiszen a bagatellizáló és áldozathibáztató hangok tovább súlyosbíthatják sérüléseiket.

Az AVON a nők vállalataként idén november 25-én arra ösztönöz mindenkit, hogy szólaljunk fel a bántalmazás ellen!  

Egy kutatás szerint 5 másodperccel több figyelmet kapunk ha vörös rúzst viselünk, ezért a szépségmárka arra kéri nők millióit, hogy tegyenek fel egy piros rúzst, és használják ezt a plusz figyelmet arra, hogy minél többekhez eljuttassák az üzenetet, hogy a bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható és van segítség az áldozatok számára! A vörös rúzs nemcsak a közös küzdelmünket szimbolizálja és erőt ad a felszólaláshoz, de még nagyobb esélyt biztosít számunkra, hogy meghallják hangunkat.

Az AVON számára kiemelten fontos ügy a családon belüli erőszak elleni küzdelem, melynek keretében saját csatornáin hívja fel a figyelmet erre az óriási társadalmi problémára, és évek óta termék- és nagy összegű pénzadományokkal támogatja áldozatsegítő szervezetek munkáját. Az elmúlt évek példáját követve, idén összesen 11,2 millió forinttal járult hozzá a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységéhez, a Krízisambulanciák üzemeltetéséhez, az ambulancián elérhető segítő szolgáltatások körének pénzügyi tanácsadással való bővítéséhez, valamint egy rendőrök számára szervezett érzékenyítő képzéssorozat lebonyolításához. Mindezek mellett pedig, a vállalat idén két anyaotthon munkáját is segíti pénzbeli támogatással, Szegeden és Kaposváron.

„Büszke vagyok rá, hogy az AVON-nál folytatott munkám során, minden nap azért dolgozhatok, hogy tevékenységünk révén a nőket segítsük. Nap mint nap hallunk arról, hogy mennyi nő szenved el valamilyen fajta erőszakot, és sajnos ez még csak a jéghegy csúcsa, hisz a legtöbb bántalmazás rejtve marad a külvilág elől. November 25-én, a nők elleni erőszak megszűntetésének világnapján fogadjuk meg, hogy többé nem hunyunk szemet a bántalmazás felett, emeljük fel hangunkat és álljunk ki minden nő nevében! Együtt hihetetlen dolgokra vagyunk képesek, erőt és hitet adhatunk a bántalmazottaknak, és elhallgattathatjuk az áldozathibáztató hangokat” – nyilatkozta Busi Andrea, az AVON Magyarország CSR Specialistája.

A kapcsolati erőszak formáiról bővebben az Avon YouTube csatornáján, a következő linkre kattintva tájékozódhatunk: https://www.youtube.com/watch?v=FnzFz1ScGbs

Van kitől segítséget kérni, és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! A Krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre. Továbbá az AVON támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

Az AVON-ról

Az Avon már 135 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független Tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy részmunkaidőben. Az Avon támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több, mint 1 milliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására. Tudj meg többet az Avon-ról és termékeiről a www.avonworldwide.com vagy az avon.hu honlapokon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr3417986246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása