Autizmus: kevés zavaró ingerre és kényelmes környezetre van szükség
2023. március 01. írta: persica

Autizmus: kevés zavaró ingerre és kényelmes környezetre van szükség

A dán áruházlánc vásárlóival együtt segített

Folyamatos felügyeletet, kiszámíthatóságot és biztonságot kínálnak azok a különleges lakóotthonok, amelyek autizmussal élő fiatalokat látnak el. Az Autistic Art Alapítvány 11 ilyen otthont támogat, amelyekben 300 autista fiatal él. Az otthonok fenntartásukhoz azonban elengedhetetlen az állandó civil segítség, többek között a bútorok is jóval hamarabb elhasználódnak, mint máshol. Az alapítvány munkáját ezért a JYSK üzletlánc és a vásárlók is segítették: összesen közel 10 millió forint értékben adományoztak és juttattak el bútorokat, textíliákat az otthonoknak. 

Az autizmus sokakat érint, mégsem tudunk róla eleget: becslések szerint minden 68. ember autizmussal él, Magyarországon pedig közel 150 ezer embert érint ez az egész életen át tartó fejlődési zavar. 

Az Autistic Art Alapítvány országszerte 11 lakóotthont támogat, amelyekben összesen 300, önálló életvitelre nem képes fiatal és felnőtt él. „Ezek az otthonok azért különlegesek, mert törekszünk arra, hogy minél több szakápoló jusson egy-egy bentlakóra, így kerülve el az egyedüllétet, az unatkozást és lekötve a felhasználatlan energiákat, amelyek mások vagy önmaguk ellen irányulhatnak. Az otthonaink sajnos csak az igények egy részét fedik le, nagyon hosszúak a várólisták és épp ezért elengedhetetlen a további fennmaradásuk, amely viszont költségigényes” - mondta Kovács Henrietta, az Autistic Art ügyvezetője. 

Hamarabb használódnak a bútorok is

Kovács Henrietta hozzátette, a mindennapokban például azzal is meg kell küzdeniük, hogy a bútorok jóval hamarabb elhasználódnak, mint más otthonokban. Több takaróra és a párnára is szükség van, mert sok autizmussal élőnek ezek a nyugalmat, a világtól való elbújást, a nyugalomba való menekülést jelentik. Ezért kezdett együttműködésbe az alapítvány és a JYSK áruházlánc: a vállalat alapvető bútorokkal, textíliákkal segítette munkájukat. Az év végén a vásárlókat is bevonták egy jótékony célú termékkel, így 2022-ben összesen közel 10 millió forinttal támogatták az otthonokat. 

Elszálló rezsi, folyamatos kellékigény

„A bentlakók non-stop felügyeletre szorulnak. Nálunk személyre szabott terápiát kapnak, kortársaikkal élnek és társaságban vannak – így nem ritka, hogy barátságok, sőt, szerelmek szövődnek itt. A lakóotthonok egyik legfontosabb törekvése, hogy kiszámíthatóságot biztosítsanak, ezért mindenkinek megvan a személyre szabott napi programja és rutinja. Ehhez kell megteremteni a feltételeket, mint például a kényelmes és biztonságos külön szobákat, a bennük lakók igényei szerint berendezve. Arra is kell gondolnunk, hogy minél kevesebb váratlan inger – villódzó fény, hirtelen jött hang, szokatlan szín, szag vagy ismeretlen arc - érje őket” – magyarázza Kovács Henrietta. 

Ablakot nyitni a világra

A lakóotthonok mindegyike civil fenntartású, folyamatos működésükhöz ugyanis nélkülözhetetlenek a támogatások az állami normatíva felett. Az otthonok legtöbbjét az érintett szülők hozták létre.  Az autista lakóotthonokba a 16. életévüket betöltött fiatalok költözhetnek be. Esetükben szüleik nem lemondanak gyermekükről, hanem rábízzák az otthonokra őket, velük szoros és állandó kapcsolatot tartva fenn, így teremtve meg számukra a biztonságos jövőt

Az Autistic Art saját művészeti programot indított, amely keretében heti rendszerességgel szabadon rajzolhatnak a bentlakók. 

Ez egy kiváló eszköz az alapítvány számára, hogy a társadalommal nyisson párbeszédet, hiszen a nem beszélő autisták sokszor így kommunikálnak a külvilággal. Ezeket a színgazdag, művészeti értékkel is rendelkező alkotásokat az alapítvány kiállítja, aukcióra bocsátja vagy termékekre teszi, az így befolyt bevételeket pedig visszaforgatja az otthonok működésére. A fennmaradáshoz azonban hatalmas segítséget jelentenek a további, magánszemélyektől és cégektől érkező felajánlások. 

A JYSK az ősszel 7 otthonnak, az általuk jelzett igények alapján biztosított bútorokat és lakberendezési kellékeket, összesen 3,6 millió forint értékben. Az együttműködés decemberben folytatódott, amikor az áruházlánc a vásárlókat is bevonta, és egy jótékony párna minden eladott darabja után 500 forintot különített el az alapítvány számára. Az akció a vártnál is nagyobb sikert aratott, és összesen 6 millió forintos támogatást jelentett, így a JYSK 2022-ben közel 10 millió forinttal támogatta az autistáknak fenntartott lakóotthonokat.

„Skandináv gyökerű lakberendezési áruházláncként az otthonteremtés, a lakókörnyezet kényelme áll tevékenységük egyik fókuszában. Felelős vállalatként pedig folyamatosan keressük azokat a támogatási lehetőségeket a helyi, regionális és országos szervezetekkel, amelyekkel épp ezen törekvésükben tudjuk őket segíteni. Így találtunk rá az Autistic Art-ra, akikkel már több hónapja dolgozunk együtt, és további közös akciókat tervezünk – mondja Szimeiszter Sándor, a JYSK country directora. 

A JYSK-ről

A JYSK egy skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, amely megkönnyíti bármely szoba vagy kert berendezését. A JYSK több mint 3200 áruháza és webshopja 48 országban nagyszerű ajánlatokkal és hozzáértő kiszolgálással várja vásárlóit bármely felületen. Az alapító Lars Larsen első boltját Dániában 1979-ben nyitotta meg. A JYSK ma már 30 ezer munkatárssal rendelkezik. A JYSK Csoport forgalma a 2021/22-es gazdasági évben 4,87 milliárd euró volt. A JYSK-nek jelenleg Magyarországon több mint 1000 munkavállalója van és 91 üzlettel rendelkezik. A JYSK Magyarországon a 2021/22-es gazdasági évben 67,6 milliárd Ft árbevételt ért el, ami 19%-os növekedést jelent. 

Az Autistic Art Alapítványról 

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein. www.autisticart.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5018061886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása