A gyerekek kétharmada szerint az álmodás kreatívabbá teszi őket
2023. május 19. írta: persica

A gyerekek kétharmada szerint az álmodás kreatívabbá teszi őket

Érkezik a LEGO® DREAMZzz™ és életre kelti a gyermekek álmainak határtalan erejét

A LEGO® DREAMZzz™ a LEGO Csoport első olyan témája, amelyet valóban a gyermekek álmai ihlettek, miután egy globális kutatás szerint háromból két gyermek azt állítja, hogy az álmodás segít nekik kreativitásuk kibontakoztatásában.  

A LEGO Csoport több mint 23 000 gyerek körében végzett globális felméréséből kiderült, hogy 10-ből hét gyermek (69%) nap-mint-nap átéli a stressz vagy a magány érzését, és minden negyedik (24%) a világban vagy a közösségi médiában zajló eseményeket nevezi meg azok okaként. Az alvásszakértők azonban kiemelik: az álmok kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy a gyerekek fel tudják dolgozni az összetett érzelmeket. A megkérdezett gyerekek - köztük a magyarok - kétharmada (68%) szerint az álmok fontosak, és segítenek nekik abban, hogy napközben is kreatívabbak legyenek. 

„Egész biztosan mindnyájan fel tudunk idézni álmokat - kiugróan jókat vagy nagyon félelmeteseket - a gyermekkorunkból, amelyek a mai napig élénken élnek az emlékeinkben, érzelmeket váltanak ki belőlünk. A gyerekek még csak tanulják, hogyan jelenítsék meg szavakban az érzelmeiket, a megküzdési stratégiáikat is éppen ebben az időszakban csiszolják az élet kihívásaira válaszul. Ezért esetükben az álmok rendkívül szabad és asszociatív világa nagyon fontos alapot ad a napi események, élmények, esetleg nehézségek érzelmi feldolgozásához: lehetőséget teremt a megélt örömök, bánatok újraélésére, az álomképek általi jobb megértésére vagy megjelenítésére és feloldására is” – mondta el az álmodás szerepéről Polányi Viktória, tanácsadó szakpszichológus.

A LEGO® DREAMZzz™ koncepcióját a LEGO Csoport a globális kutatás figyelembevétele mellett fejlesztette ki, melyet 29 országban, közte Magyarországon, 6-12 éves gyermekek körében végzett. A felmérés a gyermekek képzelőerejét, az álmok pszichológiáját, azok érzelmek feldolgozásában és az akadályok leküzdésében betöltött szerepét, továbbá a játék kreatív kísérletezésre gyakorolt hatását vizsgálta. 

A kutatás kimutatta, hogy stresszel vagy magánnyal küzdő gyerekek közül minden ötödik (22%) számolt be gyakoribb rémálmokról. A gyerekek több mint fele (55%) állítja, hogy a rémálmok hatással vannak a mindennapjaikra, ahol az álom és a valóság összemosódhat. A magyar gyerekek fele leggyakoribb negatív érzelemként fáradtságról számol be (49%), és negatív érzelmeik hátterében legtöbbször az iskola áll (54%). 

„Gyakran könnyebb elmesélni egy álmot, mint megfogalmazni egy konkrét érzést - ezáltal a külvilágot is könnyebb beavatni a saját világunkba. Az álom kreatív képeivel sok esetben maga az élmény-feldolgozás is megvalósul: a tapasztalatok és az általuk kiváltott érzések a megfelelő helyre kerülnek, így segítve a későbbi reakciókat, alkalmazkodást, boldogulást” – fűzte hozzá a szakember. „Ha pedig az álmok képi világa - a maga összetett, ugyanakkor semmihez nem hasonlítható képszerűségében - kézzel fogható módon, akár játék formájában újraalkotható, az még egy lépéssel közelebb viszi a gyermeket ahhoz, hogy megértve, megtartva és ezáltal érzelmileg biztonságban érezze magát. 

A megkérdezettek 63%-a megerősítette, hogy a játékkal töltött idő befolyásolja az álmaikat. A legtöbb gyermek (86%) – a magyar gyerekek esetében ez 95% - pozitív érzelmeket él át álmodás közben, és sokan számolnak be arról, hogy felébredés után is élvezik az utóhatásokat. A gyerekek kétharmada (68%) szerint a boldog álmok segítenek nekik abban, hogy napközben kreatívabbak legyenek, és majdnem ugyanennyien (64%) gondolkodnak alvás közben olyan ötleteken, amelyeket már felébredve meg is valósíthatnak. 

A kutatásban együttműködő pszichológus és alvásszakértő Dr. Shelby Harris kiemelte: "A gyerekek természetes álmodozók és kísérletezők, de ahogy idősebbek lesznek, a társadalmi nyomás egyre inkább korlátozza őket és képzeletüket. Az álmodozás egyetemes jelenség, amelyet általában a gyermekek világszerte örömmel fogadnak. Mivel mindennapi életükben egyre több a stressz és a követelmény, a szabad játék és a kreativitás ösztönzése fontos szerepet tölt be. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a szabad játékidővel rendelkező gyerekeknél nő az álmok gyakorisága, és ennek eredményeképpen boldogabbak és kreatívabbak lesznek. 

A május 15-én induló LEGO® DREAMZzz™ a LEGO Csoport kreativitás iránti szenvedélyéből született. Az új téma bevezetését a LEGO® DREAMZzz™ sorozat vezeti fel, melyben az iskolai barátok, Mateo, Izzie, Cooper, Logan és Zoey kalandjait követhetjük, és akik egy titkos ügynökséghez csatlakozva megtanulják, hogyan használhatják a képzelet erejét, hogy az Álomvilágba utazzanak - és megtanulják legyőzni a zsarnok Éjkirályt! 

A LEGO® DREAMZzz™ 10 epizóddal jelenik meg május 15-én, és 2023 augusztusától vadonatúj termékekkel és további részekkel egészül ki. 

"A LEGO® DREAMZzz™ az első olyan koncepciónk, amely az álmok csodálatos világát állítja középpontba, és azt vizsgálja, mi történik, ha az álmok valósággá, a hétköznapi gyerekek pedig rendkívüliekké válnak, akiknek szupererejük a kreativitás!" – nyilatkozta Cerim Manovi, a LEGO® DREAMZzz™ kreatív igazgatója. „Bátorítani szeretnénk a gyerekeket arra, hogy keltsék életre legvadabb álmaikat és használják ki a képzeletük valódi és kreatív erejét álmodás közben, hiszen ez még csak a kezdet! 

A LEGO® DREAMZzz™ sorozat 2023. május 15-től lesz elérhető a LEGO YouTube csatornán és Netflixen. 

Jelentkezz: Csatlakozz a LEGO Csoport Vezető álomalkotóinak csapatához! 

A LEGO® DREAMZzz™ bemutatása alkalmából a LEGO Csoport a világon elsőként nyújt lehetőséget egy csapatnyi gyermek számára, hogy Vezető álomalkotókká válhassanak. A kiválasztott résztvevőket a LEGO Csoport hazájába, Dániába repítik, hogy részt vegyenek több LEGO® DREAMZzz™ workshopon. 

Vezető álomalkotóként a gyerekek feladata, hogy terjesszék az álmok kreatív erejét - mind vállalaton belül, mind világszerte - és megismertessék az álmodás pozitív hatásait, előnyét. 

Arra kérik a 6-12 év közötti gyerekeket, hogy küldjenek fotót álombeli teremtményeiket ábrázoló, saját készítésű LEGO építményről vagy rajzról. Alkotásaikhoz mellékelniük kell egy rövid leírást, amelyben részletesebben is bemutatják az álombéli lényeket, a járműveket, épületeket, mit tudnak és miért jelent meg álmukban. 

A nevezés hivatalosan május 20-tól június 20-ig tart, további információk a LEGO.hu/dreamzzz oldalon találhatók. 

Csatlakozz a mókához!

A LEGO Csoport a LEGO® DREAMZzz™ bevezetését számos olyan globális aktivitással ünnepli, melyek célja az álmodás és a kreativitás támogatása: 

Három 3D-s óriásplakát jelenik meg Tokióban, New Yorkban és Londonban, mindegyik egy-egy álomvilágbeli lényt ábrázol, akik éppen az adott városba szöknek.

Májustól augusztusig egy „Álomlényvadászatra” is invitálják a gyerekeket, a weboldalon, a LEGOLAND parkokban és a különkiadású LEGO Life Magazinban, ahol felkutathatják – majd megoszthatják – a talált álomvilágbéli teremtményeiket, valamint különböző jelvényeket és nyereményeket vehetnek át a LEGO Life applikációban. Augusztustól pedig a LEGO Store boltokban is találkozhatnak a LEGO® DREAMZzz világával!

A LEGOLAND® parkok és LEGOLAND® Discovery Centerek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy betekintést nyerjenek a legvadabb álmaik világába az új és exkluzív LEGO® DREAMZzz™ 4D filmmel és programokkal. Olyan szórakoztató események várják az érdeklődőket a LEGOLAND® parkokban, mint például építési kihívások, nyereményjátékok, fotózás, 4D mozifilm vetítés és sok más izgalmas aktivitás!

A júliusban megjelenő, különkiadású LEGO Life Magazin borítóján a LEGO® DREAMZzz™ témájú szórakoztató program és poszter lesz!

Egy 16 oldalas LEGO® DREAMZzz™ képregény is elérhető lesz a nyár folyamán a különböző LEGO magazinokban, köztük az ingyenes LEGO Life Magazinban, a LEGO Store-okban, valamint a LEGOLAND® parkokban és a LEGOLAND® Discovery Centerekben. Az év folyamán egy foglalkoztató füzet, valamint egy kéthavonta megjelenő LEGO® DREAMZzz™ magazin is a fiatal álmodók rendelkezésére áll.

Május 15-én hat új LEGO® DREAMZzz™ NPC-t (non-player karaktert) hoz be a LEGO Life alkalmazás. Az NPC-kre olyan tevékenységeket osztanak, amelyek fejlesztik és kihívások elé állítják a gyerekeket. Ráadásul a közösségi aktivitással foglalkozó csapatok támogatásával az NPC-k naponta több száz gyerek posztjaihoz, feltöltéseihez is hozzászólnak majd, hogy inspirálják őket, miközben felfedezik az új LEGO® DREAMZzz™ világot.

Amellett, hogy a lego.hu oldalon ingyenesen megnézhetik az epizódokat és további spin-off tartalomhoz is hozzáférnek, a gyerekeknek olyan magával ragadó élményben lehet részük, amely során többet tudhatnak meg a karakterekről és felfedezhetik a különböző álombirodalmakat. 

LEGO® DREAMZzz™ készletek:

71453 - Izzie és Bunchu a nyuszi

71454 - Mateo és Z-Blob a robot

71455 - Kegyetlen Őrző a kalitkás szörnyeteg

71456 - Mrs. Castillo teknősjárműve

71457 - Pegasus szárnyas

71458 - Krokodil autó

71459 - Az álomlények istállója

71460 - Mr. Oz űrbusza

71461 - Fantasztikus lombház

71469 - Nightmare cápahajó 

A 2023-as „Dreams” kutatásról:

A Dreams kutatást az Opinium Research végezte 23 000 6-12 éves gyermek körében az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban, Olaszországban, Dániában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Törökországban, Romániában, az Egyesült Arab Emírségekben, Ausztráliában, Dél-Koreában, Japánban, Kínában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában, Mexikóban, Kanadában, Brazíliában, Belgiumban, Hollandiában, Svédországban és Portugáliában. 

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport küldetése, hogy a játék erejével inspirálja és fejlessze a holnap építőit. A LEGO kockákon alapuló LEGO játékrendszer lehetővé teszi a gyerekek és a rajongók számára, hogy bármit megépíthessenek és újraépíthessenek, amit csak elképzelnek.

A LEGO Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a neve a dán Leg GOdt szavakból áll, amelyek jelentése “Játssz jól”.  A LEGO Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található. Azonban termékeit világszerte több mint 130 országban értékesítik. 

A LEGO Csoport 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát, a LEGO Manufacturing Kft.-t Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 3200 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. 2014-ben adták át az új, több mint 120 000 m2-es gyárkomplexumot, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, és ahol többek között LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends késztermékek készülnek. 

További információért látogasson el a www.LEGO.hu oldalra!

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr918127906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása