Július 30-án ünnepeljük a Barátság Világnapját
2023. július 30. írta: persica

Július 30-án ünnepeljük a Barátság Világnapját

Egy baráti társaság vetette fel 1958 júliusában, Paraguayban, hogy az egyik legfontosabb emberi kapcsolatnak is legyen nemzetközi napja. Négy évtizeddel később már hivatalos nagykövete is volt a barátságnak: Kofi Annan, az ENSZ akkori főtitkára Micimackót nevezte ki erre a tisztségre. Az ENSZ döntése nyomán végül 2011-ben lett július 30-a hivatalosan is a Barátság Világnapja.  

A közös élmények tovább erősíti a barátságot – így a közös plazmaadás is  

A barátság erősítésére különösen alkalmasak az olyan élmények, amikor barátok együtt jótékonykodnak és élik meg azt a felemelő érzést, hogy valakin segítettek. Ilyen élmény lehet a plazmaadás, amelyet a barátok közösen is megtehetnek. 

A vérplazma egy rendkívül értékes anyag, amelyből életmentő gyógyszerek készülnek. A vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani, annak egyetlen forrását az önkéntes donorok jelentik. Hazánkban is számos olyan beteget kezelnek, akiknek csak a plazmaalapú terápiák biztosítják a teljes életet, ilyenek többek között a vérzékenységgel és a veleszületett immunhiányos betegséggel élők is. De bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmaalapú kezelésre lesz szüksége, mert műtétek során és égési sérülések kezelésében is használnak vérplazmakészítményeket. 

Anita és Krisztina barátnők és plazmaadók Pécsen 

Két barátnő, Anita és Krisztina rendszeres donációja szép példája a közös jócselekedetnek. Évek óta együtt járnak a BioLife pécsi Király utcai központjába plazmát adni, és mindkettejük számára fontosak ezek a közös donációk. Munkatársakként ismerkedtek meg, ebből alakult ki a barátságuk, mára jól ismerik egymás családját is, sok közös programot szerveznek. Mindig, mindenben számíthatnak egymásra, az élet fontos kérdéseiben csakúgy, mint egy vidám kávézgatós beszélgetésben. Krisztina már korábban rendszeres donor volt, és ő hívta el Anitát plazmát adni. Mindkettejük értékrendjében fontos, hogy segítenek másokon, így Anita is rövid időn belül visszatérő donorrá vált. Az egyik közös plazmaadásuk alkalmával mséltek a barátságukról és motivációjukról, az erről készült videofilm itt látható. https://youtu.be/LdWrIFTJJZY

Ki lehet plazmaadó?  

„A plazmagyűjtés során ügyelünk arra, hogy mind a donorok, mind pedig a plazmaalapú terápiában részesülő betegek egészségét védjük, ezért a donoroknak meg kell felelniük bizonyos egészségügyi előírásoknak” – mondja dr. Nyerges Judit, a Magyarországon 10 modern plazmagyűjtő központot üzemeltető BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. „A plazmát adó donornak 18 év felettinek, minimum 50 és maximum 150 kg súlyúnak kell lennie, de ezeken felül még vannak feltételek, amelyekről a teddmegmost.hu oldalon található tájékoztatás. Minden donorjelölt részt vesz egy részletes orvosi vizsgálaton a plazmaközpontban – ez természetesen térítésmentes – és a további plazmaadásoknál is minden alkalommal sor kerül bizonyos orvosi vizsgálatokra. Fontos megjegyezni, hogy a plazmaadás kifejezetten biztonságos és nem terheli meg a szervezetet” - mondja dr. Nyerges Judit. 

Minden  közös plazmaadás egy újabb élmény 

Mindkét barátnő, Anita és Krisztina is kellemes énidőnek írják le a plazamadást. Általában együtt érkeznek, a plazmaközpont munkatársai már régi ismerősökként üdvözlik őket. Rövid adminisztráció és az orvosi vizsgálat után egyszerre fekszenek be a donorterembe, ahol kényelmesen beszélgetve töltik el a donáció 40-45 percét. A plazmaadás után a plazmaközpont gondoskodik a kalória- és folyadékpótlásról, finom szendvicsek és üdítők formájában. A kellemesen környezetben együtt eltöltött idő hatására feldobottnak is érzik magukat minden alkalommal. Amikor a plazmaközpontban vannak, a család és a munka mellett beszélgetnek azokról is, akiknek szükségük van a plazmaalapú terápiákra, mert csak ezzel élhetnek teljes életet, és így tölthetik az idejüket teljes értékűen a családjukkal és a barátaikkal.  

A BioLife plazmaközpontokról

A BioLife Plazma Hungary Kft. a Takeda-csoport tagja, jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon az alábbi városokban: Budapest, Pécs, Eger, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged. A BioLife központok fontos hazai szereplői az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A globális BioLife Plasma Services iparági vezető szerepet tölt be a kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel.  Web: www.teddmegmost.hu  

A BioLife és a Takeda

A BioLife több mint 200 korszerű plazma-gyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazma-terápiában részesülő betegek számára. A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K + F-fókuszú biogyógyszerészeti vállalat, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda, több mint 80 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 20 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak.

 Web: www.biolifeplasma.com www.takeda.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4218183087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása