Száz, a teljesség szimbóluma
2023. szeptember 27. írta: persica

Száz, a teljesség szimbóluma

A 2023-as év különleges időszak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar életében, hiszen idén ünneplik fennállásuk 100. évfordulóját. Az egy évszázados múlt különleges ünneplést kíván, amit szerettek volna mindenkivel megosztani. Így született meg az ötlet, miszerint a filharmonikus zenekar rendkívüli koncertsorozattal lepi meg közönségét az ország számos pontján. Pontosan száz helyszínen száz koncertet adnak ingyenesen a zenekar művészei Az évforduló jó alkalom arra, hogy ne csak a zenekar múltját ünnepeljék, hanem az élő zene erejét és szépségét is.

Ez a koncertsorozat azért is rendkívüli, mert egy filharmonikus zenekar létszámának köszönhetően nem tud mindenhová eljutni, különösképpen nem kisebb településekre. A budapestiek előnyben vannak, mert számukra könnyen megközelíthetők az egyes koncert helyszínek, mint például a Vigadó, a MÜPA vagy a Zeneakadémia. Vidéken azonban korlátozottak a lehetőségek egy közel 100 tagú zenekar befogadására. Annak érdekében, hogy a zene öröme és szépsége eljusson a kisebb településekre is több kis kamaraegyüttesre osztották a zenekart.

A jubileumi kamarakoncert-sorozat szeptember végi helyszínei között találjuk többek között Edelényt, Miskolcot, Eger és Makó városát. Az októberi helyszínek között megtalálható lesz a történelmi múlttal rendelkező Balatonfüred, Sárvár, Veszprém, Pécs, Keszthely és Tata. De olyan kisebb településeken is felcsendülnek a klasszikus dallamok, mint Pély, Apc, Aszófő vagy Bácsborsod. November hónapban két bencés apátság is helyszínt biztosít arra, hogy felcsendüljenek Csajkovszkij, Mozart, Vivaldi, Haydn vagy Johann Strauss művei.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar kezdeményezése lehetővé teszi, hogy a zenei élmény mindenkihez eljusson, megvalósítva ezzel Kodály Zoltán törekvését, hogy a zene mindenkié.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8818224687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása