ÍGY (NEM) VÉDJÜK A BŐRÜNKET
2024. április 30. írta: persica

ÍGY (NEM) VÉDJÜK A BŐRÜNKET

Felmérés / Dora Natura

A Dora Natura hazai natúrkozmetikai márka felméréséből kiderült, hogy bár az emberek többsége tisztában van a bőrünk megóvásának fontosságával, ám a termékismeret szintjén nem köszön vissza ez a tudatosság, és sokan tévesen ítélik meg a fényvédőkrémek hatékonyságát. A felmérés eredményeit ismertető eseményen a cég bemutatta a Magyarországon elsőként Naturix minősítést kapó natúr fényvédőit is, amelyek igazoltan SPF50-es védelmet biztosítanak napégés, valamint az UV sugarak káros hatásai ellen.

Az időjárás különösen szeszélyes mostanában, azonban a tartós napsütés beköszöntével ismét előtérbe kerül a fényvédelem, ezért a magyar natúrkozmetikai márka, a Dora Natura több mint 1000 fő megkérdezésével készítette el „Mindent a fényvédelemről” nem reprezentatív, online felmérését. Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők 93%-a használ valamilyen formában fényvédőt, azonban sokan nem megfelelően választanak védelmet, ami hosszú távon súlyos következményekkel járhat a bőr állapotára és komoly kockázatot jelent az egészségre nézve.

A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy a megkérdezettek 41%-a nem tudja, hogy milyen fényvédőt használ, míg a résztvevők több mint fele gondolja úgy, hogy minél magasabb az SPF (Sun Protection Factor – fényvédő faktor) érték, annál jobban véd a napsugárzás ellen. Ennek az értéknek a fontoságga valóban bevésődött a köztudatba, ám sajnos tévesen. Az kétségtelen, hogy a faktorszámnak jelentős szerepe van a fényvédelemben, viszont nem a hatékonyság terén.

„Az SPF érték azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő készítmény hányszor tovább képes védelmet biztosítani az UV-sugarak ellen ahhoz képest, mintha semmit nem kennénk a bőrünkre” – hangsúlyozta Fónyad Dorottya, a Dora Natura alapító tulajdonosa. „Egy normál bőrtípusú embert 5-10 perc alatt kap meg a nap, tehát ha egy 50 faktoros terméket használunk, az akár – körülményektől függően – 5-7 órán át biztosíthat védelmet az UV-sugárzással szemben. Ha például nyaralni megyünk vagy a szabadban sportolunk, akkor 2-3 óránként mindenképpen szükséges újrakenni az 50 faktoros fényvédőt is, ugyanis a víz, az izzadás és a törölközés jelentősen csökkentheti a termékek hatékonyságát. Ezzel szemben a válaszadók 22%-a sajnos csak naponta egyszer keni be magát, ami így egy hamis biztonságérzetet ad, de valójában nem nyújt elegendő védelmet egész napra” – tette hozzá a cég alapítója.

Arra a kérdésre, hogy vásárláskor milyen egyéb szempontokat vesznek még figyelembe, a válaszadók 83%-a a faktorszámot, 49%-a az összetevőket, közel 60%-a pedig a minőséget említette.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a válaszadók 41%-a szinte minden nap használ fényvédőt, míg 32%-uk csak nyáron vagy nyaraláskor tesz így, 22%-uk pedig csak akkor, ha süt is a nap. A kitöltők 77%-a egyaránt alkalmaz fényvédőt az arcán és a testén, míg 21%-uk csak az arcán, 2%-uk pedig kizárólag a testén. A fényvédőt használók 23%-a általános kémiai fényvédővel, közel 11%-uk általános fizikaival, míg 14%-uk natúr kémiaival, 11%-uk pedig natúr fizikaival keni magát. A fennmaradó 41% nem tudta megnevezi fényvédője típusát.

Míg a fizikai fényvédők pajzsot alkotva bőrünkön verik vissza az UV sugarakat, addig a kémiai fényvédők elnyelik azokat. Egy fényvédő akkor tekinthető natúrnak, ha kizárólag természetes bázisösszetevőkből áll és a nemzetközi natúr minősítő szervezetek által jóváhagyott fényvédő összetevőket tartalmazza. Fontos megjegyezni, hogy míg az UVB sugarak napégést és bőrkárosodást, addig az UVA sugarak mélyre hatolva a bőrünkbe melanómát és korai bőröregedést is okozhatnak.

A jó hír, hogy a fényvédőt használók ebben a kérdésben tudatosak: 86%-uk a napégés, 73%-uk a bőrrák, 72%-uk a bőröregedés, 56%-uk pedig a pigmentfoltok megelőzésére is alkalmazza a fényvédőket.

A felmérés kiterjedt a gyermekek bőrvédelmére is. Megnyugtató, hogy a családos válaszadók 81%-a használ fényvédőt csemetéjére már csecsemőkora óta, 92%-uk méghozzá legalább 50-es faktorszámút. A kisebbek bőrére jobban figyelnek a kitöltők, 76%-uk már azelőtt bekeni gyermekét, hogy kimennének a szabadba, közel 60%-uk pedig – nagyon helyesen – pár óránként újra is keni őt.

Naturix minősítésű 50 faktoros fényvédők a Dora Naturatól

A Dora Natura Magyarországon elsőként kapta meg a Naturix minősítést 50 faktoros natúr- fényvédőire, amelyek igazoltan SPF50-es védelmet biztosítanak a napégés, valamint az UVA és UVB sugárzás káros hatásai ellen. A Dora Natura Naturix minősítésű napozó termékcsaládban egy napolaj, egy felnőtt és egy baba napkrém, illetve egy napozás utáni termék található. A minősített fényvédők mostantól az állandó kínálat részei, egész évben kaphatók.

A Naturix egy 2018-ban alapított nonprofit szervezet, amely természetes/bio kozmetikumok tanúsítására szakosodott. Minősítésük garanciát jelent arra, hogy a kozmetikai termék valóban természetes/organikus összetevőket tartalmaznak, mindezt a szabványoknak megfelelően.  

Napkrém karotinnal és kendermagolajjal SPF50

50 faktoros UVA és UVB fényvédelmet nyújtó natúr naptej arcra és testre. Gyorsan felszívódó, krémes állaga azonnali hidratálást és széleskörű fényvédelmet biztosít. A kendermagolaj és a növényi szkvalán csökkenti a bőröregedést, ellenállóbbá teszi a bőrt. Sárgarépaolaj tartalma elősegíti a barnulást, a panthenol azonnali regenerálást biztosít a bőrnek. Különlegesen finom, enyhén púderes és gyümölcsös illata a legszebb nyarakat idézi. Bármely bőrtípusra használható, érzékeny bőrűeknek kifejezetten ajánlott. Dermatológiailag tesztelt, vegán és Naturix minősítésű termék.

Vízálló napolaj SPF50 100 ml

Napimádók számára kifejlesztett vízálló napolaj 50 faktoros UVA és UVB védelemmel, természetes összetevőkkel. Fényvédő összetevői 98%-os védelmet nyújtanak a káros sugarak ellen, miközben a karotinban és C-vitaminban gazdag sárgarépa olaj és az E-vitamin kombinációja elősegíti a barnulást. A különlegesen értékes növényi olajok (szőlőmag, kendermag, olíva, napraforgó) gazdagon táplálják a bőrt, magas antioxidáns tartalmuk késlelteti a bőr öregedését.

Napkrém panthenollal SPF50 100 ml

Újszülött kortól alkalmazható, dermatológiailag tesztelt, 50 faktoros natúr fényvédő krém. Megbízható és tartós fényvédő összetevőinek köszönhetően a káros sugarak 98%-át kiszűri, miközben természetes növényi olaj tartalma (szőlőmag, kendermag, olíva, sárgarépa) gazdagon táplálja gyermeked bőrét olajos érzet nélkül. E-vitamin és panthenol tartalma ellenállóbbá teszi a bőrt és azonnali regenerálódást biztosít. Vegán, Naturix minősítésű termék.

No. 13 napozás utáni krém

Azonnali enyhülést adó, natúr bőrregeneráló, nyugtató krém, 13 növényi hatóanyaggal, kifejezetten a napozás és fürdőzés által fokozottabban igénybevett bőr számára. A növényi olajak legjava gondoskodik róla, hogy a bőr tartósan hidratált és puha legyen, emellett serkentik a kollagéntermelést, ezáltal gyorsítva a regenerálódást és rugalmasabbá varázsolva a bőrt. A különleges erdei fenyő kivonat antioxidánsként felveszi a harcot a szabadgyökök negatív hatásaival szemben és semlegesíti azokat. E-vitamin és panthenol tartalma segíti a bőrfelszíni hidrolipid védőréteg regenerálódását. Rendszeres használata ellenállóbbá, egészségesebbé teszi a bőrszerkezetet. Vegán, Naturix minősítésű termék.

A Dora Natura hazai, natúrkozmetikai márka, immáron 10 éve áll az édesanyák szolgálatában. A bőr- és környezetbarát, természetes összetétel alapvető, de törekszik rá, hogy minél praktikusabb, gyorsabb, egyszerűbb megoldásokat alkalmazzon, teljes megbízhatóság mellett. Babatermékeiken túl prémium étrendkiegészítőket, fényvédőket, valamint natúr bőr- és hajápolási termékeket is találni kínálatában.

https://www.doranatura.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr918395461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása