5 tipp, hogy megtaláljuk a tökéletes alapanyagokat
2018. július 06. írta: persica

5 tipp, hogy megtaláljuk a tökéletes alapanyagokat

Profi tippek hazai termelőktől

Egy finom étel a jó alapanyagnál kezdődik – ez nem csak egy étterem számára fontos, de az otthoni főzésnek is az aranyszabálya. Ahhoz azonban, hogy kiválasszuk a legjobb hozzávalókat, nem árt tudatosnak és körültekintőnek lennünk. A McDonald’s éttermeit is alapanyaggal ellátó profi hazai termelők most segítenek, hogy ne legyünk gondban a boltokban vagy a piacokon, ha zöldséget, tojást vagy húst vásárolnánk. 

1. Bízz a szimatodban!

Ha friss marhahúsra van szükségünk, akkor ügyeljünk rá, hogy élénkvörös színű húst válasszunk. Mivel a friss és kevésbé friss árunak egyaránt jellegzetes, könnyen megkülönböztethető aromája van, a hagyományos húsboltokban, hentesnél, vagy a piacokon akár meg is szagolhatjuk a húst. Ha az árus ezt nem engedi, az már önmagában árulkodó lehet.

2. Friss és ress

A saláta rendkívül kényes, gyorsan romló termék, így a boltban kiemelten fontos, hogy a frissességet ellenőrizzük. A saláta hűtve szállítandó áru, a fonnyadt levelekről ezért ránézésre is könnyen észrevehetjük, ha a hűtés a beszerzési folyamat során bárhol megszakadt és a termék romlásnak indult. Ha vizesedések láthatóak a csomagolt zöldségen és a saláta vágásfelülete elszíneződött, hiába van még esetleg több nap hátra a szavatossági időből, nem érdemes megvásárolni. Ezzel szemben nyugodtan betehetjük a kosárba a lejárathoz közeli terméket, ha látjuk rajta, hogy még friss, mert megfelelően szállították és tárolták.

3.  Piros, sárga, kicsi, nagy: paradicsomi állapotok

Koktél-, sárga- vagy zöldparadicsom: egyre többféle típussal találkozhatnak a boltokban, piacokon. Első ránézésre nehéz arra következtetni, hogy az adott formájú, színű paradicsomtól milyen ízt várhatunk és melyik ételhez illik, de az biztos, hogy igazán jó ízű az érettség tökéletes fokán lévő termés lesz. Érdemes figyelni, hogy milyen fajtájú paradicsomot választunk, mert ha egy típus íze megtetszik, később könnyebb lesz a polcokon újra megtalálni.

4. Legyél profi kódfejtő!

A magyar tojást a HU jelzésről ismerhetjük fel, míg a kód első száma a tyúkok életkörülményeibe avat be. A 3-as jelöli a kedvezőbb ára miatt Magyarországon legkeresettebbnek számító, ketreces tojást. Ha fontos számunkra a tyúkok jólléte, a Mekihez hasonlóan válasszuk inkább a 2-es kóddal jelölt, mélyalmos tojást, vagy a szabad tartásból (1) illetve ökológiai gazdálkodásból (0) származó terméket.

5.  Tárolj ügyesen!

A tökéletes alapanyagok kiválasztása után az sem mindegy, hogyan tároljuk őket, vagy visszük haza. Nyáron a húst ne szállítsuk forró autóban hűtőtáska nélkül, ellenkező esetben napokkal is lerövidülhet a szavatossági idő. Otthon a húst mindig a hűtőszekrény alsó, leghidegebb részében tároljuk. A saláta esetében is ügyelni kell a gondos hűtésre, hogy az élvezeti értéke sokáig megmaradhasson. A műanyag tasakon érdemes kicsi rést nyitni, és így helyezni a hűtőbe a csomagot, ezzel elkerülhető a saláta vizesedése.

A tojást a közhiedelemmel ellentétben nem kell hűtőben tárolni, hiszen saját kiváló biológiai védőmechanizmusainak köszönhetően közel egy hónapot szobahőmérsékleten is kitűnően eláll. A már feltört tojást persze azonnal tegyük a hűtőszekrénybe és használjuk fel minél hamarabb.

A magyar termelők évente több mint 1000 tonna salátával és zöldséggel, 600-800 tonna marhahússal és közel 2 millió darab tojással látják el a hazai és régiós McDonald’s-éttermeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6314097969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása