10 perc Magadért és az egészségedért!
2018. október 05. írta: persica

10 perc Magadért és az egészségedért!

Naponta több percet töltünk el sminkeléssel, hajformázással és öltözködéssel, annak érdekében, hogy a legjobb formánkban induljunk el otthonról. Belegondoltunk már abba, hogy mennyit foglalkozunk az egészségünkkel? Sajnos a legtöbben havonta annyit sem, mint amennyit egy nap a készülődéssel töltenek, pedig a rendszeres emlő önvizsgálat akár életeket is menthet. Októberben a Mellünk Egészségéért Védőnői Program a rendszeres és a helyesen elvégzett emlő önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Itt az idő megkongatni a vészharangokat, mert hazánkban az emlőrák még mindig a vezető halálokok közé tartozik, évente 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak és 2800 nő halálát okozza. Pedig nem kellene, hogy így legyen, mert az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel kezelhető és a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek.

Tegyük meg az egészségünkért

Az emlő önvizsgálat otthon is elvégezhető és havonta csupán néhány percet vesz igénybe. Természetesen ez az önvizsgálat nem váltja ki az éves nőgyógyászati valamint a mammográfiai vizsgálatot, de hasznos a csomók korai felismerésében.

„Az emlő önvizsgálatot érdemes legkésőbb 20 éves kortól havonta egyszer elvégezni. Célszerű a vizsgálatot közvetlenül menstruáció után elvégezni, mert ekkor a mell puha és nem érzékeny. Minden hónapban ismételjük meg, hogy az rutinná váljon! Amennyiben bármilyen furcsaságot, eltérést tapasztalunk a mellünkben, azonnal forduljunk orvoshoz! Illetve a mammográfia vizsgálattól sem kell félni, ez egy fájdalommentes vizsgálat, ami következtében csupán annyi sugárzás éri a szervezetünket, mint amikor Budapestről elrepülünk New Yorkba” – nyilatkozta Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Akkor se ijedjünk meg, ha csomót találtunk a mellünkben, mert az nem jelent azonnal rákot. A melldaganatok több mint 80%-a jóindulatú elváltozás, a biztos diagnózist a szövettani eredmény mutatja meg” – tette hozzá a szakember, az Emlőrák Gyógyításért Alapítvány és az AVON által közösen elindított Mellünk Egészségéért Védőnői Program továbbképzésen.

A helyes emlő önvizsgálat lépései

Első lépés, amit feltartott és leengedett karokkal is el kell végezni: Az emlők tükör előtti vizsgálata, ahol meg kell figyelni az emlők méretét, körvonalát, a mellbimbók elhelyezkedését, valamint az emlő bőrfelületét – látható-e rajtuk kipirosodás, behúzódás, kidudorodás. A mellbimbóknál nézzük meg, hogy van-e rajtuk behúzódás, deformitás, vagy váladékozik-e.

Második lépés, amit álló és fekvő helyzetben is el kell végezni: A jobb emlőt bal kézzel, a bal emlőt jobbkézzel vizsgáljuk meg. A haladási irány legyen kívülről befelé, az emlőt körkörösen áttapintva összezárt ujjaink középső területével. Fekvő helyzetben ajánlott a nem vizsgáló kezet a fejünk alá tenni! Ügyeljünk arra, hogy minden terület meg legyen vizsgálva!

Szánjunk havonta legalább ennyi időt mellünk egészségére és hívjuk fel erre nőtársaink figyelmét is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9314283257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása