Körforgásos gazdaságra irányuló példamutató kezdeményezés
2018. október 05. írta: persica

Körforgásos gazdaságra irányuló példamutató kezdeményezés

A Henkel is részese volt a tiszai nagytakarításnak

A Henkel számára a fenntarthatóság kiemelten fontos, ezért is vett részt a vállalat a VI. PET Kupán. A Tiszán zajló 74 kilométeres tisztítótúra résztvevőinek, köztük a Henkel Magyarország csapatának köszönhetően, összesen 10 tonna hulladék került összegyűjtésre, melynek fele újrahasznosításra alkalmas. 

A Henkel elkötelezettsége a fenntarthatóság terén alapvető vállalati értékeink egyike, így nagy várakozással indultak neki a természetvédelmi kalandnak a Henkel Magyarország munkatársai. Az önkormányzati, céges, baráti és civil csapatokból álló hajónaszád egy héten át, összesen 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel, és 50 kenuval takarította a Tisza folyó Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszát és védett ártéri erdőit. A hulladékvadászat hatékonyságát közel 40 önkéntes segítette, akik zsákról-zsákra átválogatták, szelektálták, és tömörítették a begyűjtött 10 tonna hulladékot. Munkájuk eredményeként a hulladékmennyiség közel fele szelektíven újrahasznosításra alkalmas, így visszakerülhetnek a körforgásba. A PET Kupa szervezői folyamatosan keresik az innovatív újrahasznosító cégeket, az idén kimentett műanyag palackok a Waste Free Ocean civil szervezethez jutnak, akik biztosítják a műanyaghulladék fenntartható csomagolássá való átalakítást.

A Henkel tavasszal bejelentette, hogy legalább három évre szóló megállapodást köt a Waste Free Oceans alapítvánnyal az óceánok és folyók műanyaghulladékának összegyűjtéséről és azok több mint egymillió flakonná történő átalakításáról, amelyet a vállalat Lovables elnevezésű mosószer márkájához fog felhasználni. Ez az eddigi legnagyobb, a civil szervezet által kötött együttműködések között. A partnerek célja, hogy együttesen annyi műanyagot távolítsanak el a folyókból, tavakból, tengerekből és óceánokból, amely évente 100 tonna felhasználható újrahasznosított anyag előállításához elegendő.

„Számunkra fontos és örömteli esemény volt – immáron második éve – a példamutató PET Kupa kezdeményezéshez való csatlakozásunk. Egyrészről egy igazán izgalmas, kalandos formában hívhattuk fel mi is a figyelmet a műanyaghulladék összegyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára; másrészről munkatársaink aktív szereplői és segítői lehettek a Henkel műanyaghulladékra irányuló körforgásos gazdaság célkitűzésünk megvalósításának” – mondta Dr. Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A PET Kupa civil kezdeményezése az elmúlt évek alatt mára nemzetközi jelentőségű környezet-, és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére, s a helyes hulladékkezelés fontosságára. A probléma hajtóereje a határokon túlról érkező – sokszor ezer tonnákat is elérő PET palack áradat, avagy plasztikcunami. Sokan azt hiszik, hogy a hírhedt szemétszigetek csak messze tőlünk, az óceánokon, tengereken léteznek, pedig hazánkon is óriási mennyiségű hulladék folyik keresztül, melynek egy része itt is reked. A globálissá vált hulladékszennyezés tehát Magyarországon is érezhető.

A Henkelről

A Henkel világszerte kiegyensúlyozott és változatos portfólióval működik. Az erőteljes márkáknak, innovációknak és technológiáknak köszönhetően a társaság vezető pozíciókat foglal el három üzletágával mind az ipari, mind a fogyasztási cikkek terén. A Henkel Adhesive Technologies üzletága globális vezető szerepet tölt be a ragasztók piacán – valamennyi iparági szegmensben, világszerte. A Henkel Laundry & Home Care és a Beauty Care üzletágaiban vezető pozícióban van sok piacon és kategóriában, szerte a világon. A 1876-ban alapított Henkel több mint 140 éves sikert tudhat maga mögött. A Henkel 2017-ben 20 milliárd euró árbevételt és 3,5 milliárd korrigált üzemi eredményt ért el. A Henkel három – Loctite, Schwarzkopf és Persil – vezető márkája együttesen több mint 6,4 milliárd euró árbevételt ért el. A Henkel világszerte több mint 53 000 embert foglalkoztat – lelkes és sokszínű csapat, amelyet erős vállalati kultúra, a fenntartható érték létrehozásának közös célja és a közös értékek egyesítenek. A fenntarthatóság elismert vezetőjeként a Henkel számos nemzetközi indexben és rangsorban az első helyet foglalja el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7914283167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása