Mezőgazdasági hulladékból IKEA termék a tisztább levegőért
2018. november 18. írta: persica

Mezőgazdasági hulladékból IKEA termék a tisztább levegőért

Az IKEA a „Jobb levegőt” elnevezésű kezdeményezésének keretében a mindenkit érintő környezeti probléma, a légszennyezés megoldásán kezdett el dolgozni. A projekt célja egy olyan általános módszer kidolgozása, ami a világ bármely pontján, főként a kiemelten szennyezett nagyvárosokban segít csökkenteni a légszennyezettséget. A svéd lakberendezési vállalat első lépésként az indiai rizstermesztés melléktermékét, a rizs szárát hasznosítja már 2018 év végétől. Az általános gyakorlat szerint a rizs szárát a betakarítás után égetik el, ami így az utakról felverődő por, az otthoni és ipari égetés, illetve az autók okozta károsanyag-kibocsátás mellett jelentősen hozzájárul a légszennyezéshez az országban. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Föld népességének körülbelül 90%-a lélegez be szennyezett levegőt, évente 7 millióan halnak meg a szmog okozta szívrohamban, agyvérzésben, légúti betegségekben vagy rákban. India egyike a föld legszennyezettebb levegőjű országának, ahol 1,2 milliárd ember lélegez be naponta szennyezett levegőt, és 1,1 millió ember hal meg évente a szmog okozta betegségekben.

A légszennyezettség egyik fő kiváltó oka a rizs betakarítása után a növény visszamaradt szárának elégetése. Észak-Indiában, Új-Delhiben és a környező városokban évente körülbelül 39 millió tonna mezőgazdasági hulladékot égetnek el a hulladék költséghatékony kezelése, valamint a nyári és téli betakarítás közötti rövid idő miatt. Az IKEA célja, hogy a helyi termesztőket fenntarthatóbb működésre ösztönözze, hosszú távon pedig megszüntesse az égetést azzal, hogy a rizs szárából használati cikkek előállítására alkalmas alapanyagot készít.

Légtisztító megoldások − légtisztító függöny minden otthonba

Az IKEA évek óta azon dolgozik, hogy a gazdasági növekedés mellett pozitív hatással legyen az emberekre és a környezetre, csökkentse a működése során keletkező károsanyag-kibocsátást, és termékei gyártásához felhasználjon olyan alapanyagokat, amelyek közrejátszanak például a levegő szennyezettségében.  

Az Indiában elégetett mezőgazdasági hulladék felhasználása mellett a svéd lakberendezési vállalat például a titánium dioxid felhasználásával az otthoni levegőt tisztító függöny, illetve más légtisztító berendezéseken dolgozik, és folyamatosan kutatja azokat az újabb, főként tévesen hulladékként kezelt alapanyagokat, amelyekből használati cikkeket készíthet.

Az Ingka Csoportról

Az Ingka Csoport (Ingka Holding B.V. és az általa irányított gazdálkodó egységek) egyike azon 11 különböző vállalatcsoportnak, amelyek IKEA értékesítési csatornákkal rendelkeznek és ezeket működtetik az Inter IKEA Systems B.V. franchise-megállapodások alapján. Az Ingka Csoport három üzletággal rendelkezik: IKEA Retail, Ingka Investments és Ingka Centres. A világ legnagyobb lakberendezési vállalata 367 IKEA áruházat működtet 30 piacon, ezek közül hármat Magyarországon. Az IKEA áruházak a 2018-as pénzügyi évben 838 millió látogatót fogadtak, közülük 6,6 millió látogató tért be a magyarországi áruházakba, az www.IKEA.com weboldalaira pedig 2,35 milliárdan látogattak el. Az Ingka Csoport az IKEA koncepciója jegyében folytatja működését, ennek megfelelően szebb hétköznapokat igyekszik teremteni az emberek többsége számára, továbbá jól megtervezett, funkcionális lakberendezési termékek széles választékát kínálja olyan alacsony áron, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2714379768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása