Advent Eisenstadtban…
2018. december 28. írta: persica

Advent Eisenstadtban…

Advent idején igyekszem a környező országok karácsonyi készülődéseit, vásárait is megtekinteni, tavaly Bécsbe látogattunk el Adventkor. Idén sem kerültük el Ausztriát, csak kissé délebre utaztunk pár napra, egy igazi kis ékszerdoboz városkába, Burgenland tartomány székhelyére, Kismartonba, mely Bécstől 60 km-re délkeletre, Soprontól 22 km-re északra, a Lajta-hegység déli lábánál a Vulka völgyében fekszik.

Ami kihagyhatatlan látnivaló, a gyönyörű Esterházy-kastély, mely 1388 és 1392 között épült vízivárnak, 1663 és 1672 közt kastéllyá építették ki, kerti szárnya 1794 és 1805 között épült át. Megtudtuk a látogatásunk során, hogy a kastélyba építették be a kontinens első felvonóját, amit Angliából hozott Eszterházy.

Az Esterházy család téli rezidenciája ez a kastély, a Fertődön álló kastély a család nyári rezidenciájául szolgál(t) hiszen a leszármazottak ma is ott élnek.

A kismartoni Esterházy-kastély, a híres történelmi család központi rezidenciája Burgenland legszebb barokk kastélya. A fényűzően berendezett pompás termekben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít: az épület különböző rendezvények és társadalmi események pazar színhelye.

A kastély története röviden:

Az épület története a XIII – XIV. századra nyúlik vissza, a korábbi várkastélyt a Kanizsai család emeltette a XIV. század végén. Miután az 1600-as évek közepén az Esterházyak tulajdonába került a birtok, a késő gótikus várat Esterházy Pál 1663 és 1672 között, itáliai építészek tervei alapján barokk palotává alakíttatta, amely azután több mint 300 évig szolgált a hercegi család fő rezidenciájául.

Az épület sarkait rizalitok tagolják, s hangsúlyozzák a négytornyos elrendezést. A főhomlokzat középső és felső szintje között, négyzetes falfülkékben a középen lévő két Esterházy herceg mellett kétoldalt 16 magyar vezér mellszobra látható.

Az 1800-as évek elején Esterházy II. Miklós herceg a francia Charles Moreau építész tervei alapján restauráltatta, és klasszicista stílusban építtette át az épületet, ekkor kapta jellegzetes sárga színét is a kastély.

A II. világháború után a burgenlandi tartományi kormány a kastély fontosabb részeit bérbe vette. 2010-től az Esterházy Magánalapítvány kezeli a kastélyt.

Kastélypark:

A kastély mögötti közel 50 hektáros park területén négy tó, számos egzotikus fa és cserje található. A séta során érintjük a szépen felújított pálmaházat (Orangerie), az egyik tó mellett egy mesterségesen kiépített sziklás tájon, nagyon romantikus környezetben álló Leopoldina-templomot, amelyben a világhírű olasz szobrász, Canova alkotásának másolatát találjuk Esterházy Leopoldináról. Érdemes felmenni a kert legmagasabb pontján álló Mária-templomhoz, a glorietthez, melynek teraszáról szép kilátás nyílik a városra.

Adventi hangulat:

A belváros és a sétálóutcák a fenyő- és fahéjillatban, az apró mécsesek fényében és karácsonyi kivilágításban még szebbek és hangulatosabbak, mint más hétköznapokon. A kismartoni karácsonyi vásár tökéletes úti cél, ha a gyermekednek keresel ajándékot, hiszen itt különösen nagy a játékkínálat. A babáktól a plüssökön át a kézzel készített játékokig mindent megtalálsz, amire csak egy kisgyerek vágyhat. Ha pedig a karácsonyfádat öltöztetnéd új "ruhába", a legszebb csillogó díszek között válogathatsz. Persze nem advent az advent ünnepi programok nélkül! Eisenstadtban minden nap gospel- és gyermekkórusok adnak koncertet, és a Mikulás is felbukkanhat a puttonyában minden jóval, csokival és mogyoróval.

Érdemes megkóstolni a Forralt bort, a sült kolbászt és természetesen a helyi finomságokat a portékáikat kínáló, kóstoltató helyi termelőktől, akik szeretettel várják az ide érkezőket. És ha már mindenből kóstoltunk visszasétáltunk a szállásunkra, mely a belvároshoz közeli helyen volt, egy helyi Borászat csodás kis Panziójában, ahol welcome drink-ként, saját Rosé Borukkal vártak bennünket, és igazán pazar ételeket szolgáltak fel mind vacsorára mint reggelire. Elmondhatjuk, hogy megalapoztunk a karácsonyi étkezésekre :) De ha étkezés, akkor itt megemlítem, hogy az Esterhazy Kastély Cukrászdájában a Kardinális szelet minden képzeletet felül múlóan finom volt.....

Érdemes megismerni más népek kultúráját, ezáltal is gazdagodni, élményeket gyűjteni, és nem csak az Ünnepek idején. Kiránduljatok, utazzatok jövőre is belföldön és külföldön egyaránt. Ha tapasztalt segítség kell az utazásaitok szervezésben, vagy csak utas biztosítást kötnél, válassz megbízható utazási irodát.

Fotók: saját (PR)

Köszönet az STA Travelnek!  www.statravel.hu

Köszönet a Porsche Hungáriának a VW-ért!  www.porschehungaria.hu

Infó: www.austria.info

(Szponzorált tartalom)

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6214519472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása