Speciális függönnyel csökkenthető a beltéri légszennyezés
2019. február 19. írta: persica

Speciális függönnyel csökkenthető a beltéri légszennyezés

Új, innovatív módszert mutat be az IKEA

Hamarosan megoldható lesz, hogy függönyök segítségével csökkentsük
a helyiségekben az általános légszennyező anyagok mennyiségét. 

Az ásványi alapú felületkezelésnek köszönhetően az új IKEA függöny fény hatására lebontja a levegőt szennyező anyagokat. A légszennyezés az egész világot foglalkoztató probléma, de főként a legnagyobb városok érintettek. A WHO adatai szerint az emberek 90%-a szennyezett levegőt szív be világszerte, aminek becslések szerint évente nyolcmillió haláleset tudható be. Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy hozzájárul a tisztább levegőjű világhoz, aktívan csökkentve a légszennyező anyagokat, egyben lehetővé téve az emberek számára, hogy otthonukban megtisztítsák a levegőt.
A GUNRID légtisztító függöny a legújabb előrelépés ezen az úton.

„Amellett, hogy lehetővé tesszük, hogy az emberek az otthonaikban jobb minőségű levegőt szívjanak be, reményeink szerint a GUNRID egyben felhívja az emberek figyelmét a beltéri levegő szennyezettségére, és arra késztet mindenkit, hogy változtassanak a szokásaikon a tisztább levegő érdekében” − mondja Lena Pripp-Kovac, az Inter IKEA Csoport fenntarthatósági igazgatója. „A GUNRID az első termék, amelynél használtuk ezt a technológiát, ám a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a későbbiekben más textíliák esetében is ugyanezt alkalmazzuk.”

A függöny gyártásánál alkalmazott egyedülálló technológiát az IKEA fejlesztett ki az elmúlt években, együttműködve több európai és ázsiai egyetemmel és újítóval. A működési elve hasonló a növények fotoszintéziséhez. A folyamatot mind a kültéri, mind a beltéri világítás működésbe hozza.

Az IKEA sok éve tesz a levegő szennyezettségének csökkentéséért azáltal, hogy működéséből fokozatosan kivonta a veszélyes vegyi anyagok használatát, és csökkentette a károsanyag kibocsátást. Tavaly indította el az IKEA a ”Better Air Now!” kezdeményezést, melynek célja, hogy a rizsszalmát – melyet, mint a rizs aratásakor visszamaradt anyagot hagyományosan elégetnek, rendkívüli mértékben szennyezve ezzel a levegőt – felhasználva megújuló alapanyagot hozzon létre új IKEA termékekhez. Az IKEA komoly vállalása, hogy 2030-ra működése a klímára előnyös hatású lesz, vagyis átlagosan termékenként 70%-kal csökkenti a klímalábnyomát (2016-hoz viszonyítva).

A GUNRID légtisztító függöny jövő évtől kapható az IKEA áruházakban.

További részletek az IKEA fenntarthatósági és a levegőt érintő tevékenységéről:

IKEA Emberek és Környezet stratégia

IKEA a Tiszta levegőről

IKEA "Clean Air" Kutatás

IKEA mezőgazdasági hulladékból lakberendezési termék a tisztább levegőért

Az INGKA Csoportról

Az INGKA Csoport (INGKA Holding B.V. és az általa irányított gazdálkodó egységek) egyike azon 11 különböző vállalatcsoportnak, amelyek IKEA értékesítési csatornákkal rendelkeznek és ezeket működtetik az Inter IKEA Systems B.V. franchise-megállapodások alapján, 160 000 munkatársat foglalkoztat és a 2018-as pénzügyi évben 4,7 százalékos forgalomnövekedésről számolt be. Az INGKA Csoport három üzletággal rendelkezik: IKEA Retail, INGKA Investments és INGKA Centres. A világ legnagyobb lakberendezési vállalata 367 IKEA áruházat működtet 30 piacon, ezek közül hármat Magyarországon. Az IKEA áruházak a 2018-as pénzügyi évben 838 millió látogatót fogadtak, közülük 6,6 millió látogató tért be a magyar áruházakba, az www.IKEA.com weboldalaira 2,35 milliárdan látogattak el. Az INGKA Csoport az IKEA koncepciója jegyében folytatja működését, ennek megfelelően szebb hétköznapokat igyekszik teremteni az emberek többsége számára, továbbá jól megtervezett, funkcionális lakberendezési termékek széles választékát kínálja olyan alacsony áron, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6114637624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása