Kozmikus utazásra csábítanak a Nemzeti Filharmonikusok, Mahler „Feltámadás” című művével
2019. március 11. írta: persica

Kozmikus utazásra csábítanak a Nemzeti Filharmonikusok, Mahler „Feltámadás” című művével

Kocsis bérlet 5. 2019. március 14. 19.30, MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vannak, akik szenvedélyesen rajonganak érte, vannak olyanok is, akik mindenestől elutasítják Gustav Mahler (1860-1911) zenéjét. 1895-ben, hamburgi opera-igazgató korában mutatta be II. szimfóniáját, a Feltámadást, melyben minden kozmikus jelentőséget kap, ennek megfelelően pedig kozmikus méretet ölt.

A címben szereplő Feltámadás nem a húsvét jólismert eseménye, hanem Klopstock egyik ódájának címe. Klopstock ódája szerint minden ember lelke halhatatlan és minden élet előbb-utóbb folytatódik valamilyen más testben.

Mahler művében felcsendül az utolsó ítélet világrengető látomása is. Ebben a műben látjuk először azt, hogy Mahler kozmikus jelentőségű mondanivalójához minden addiginál nagyobb méretű együttest használ, a hatalmas zenekar mellett énekes szólistát és kórust alkalmaz, és kozmikus mértékben meghosszabbítja a zenemű időtartamát is. Művéről azt írta: a második szimfónia első tétele az első szimfónia hősének gyászünnepe. Itt fogalmazódik meg először az a gondolat, mely szerint Mahler egész életében egyetlen hatalmas művet komponál, mindegyik szimfóniája az előző szerves folytatása. Megrendítő alkotás.

Mahler II. szimfónia (c-moll), „Feltámadás”

Közreműködik:

Hamar Zsolt karmester

Kolonits Klára szoprán

Szántó Andrea alt

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2019. március 14. 19.30, MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7614683112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása