Téli álmából ébred a gönci barackos
2019. április 03. írta: persica

Téli álmából ébred a gönci barackos

EXKLUZÍV: Nézd élőben, hogy borul virágba a hungarikum gönci kajszibarack ültetvény

Elcsábít, magához vonz és nem ereszt a burjánzó gönci barackfa ültetvény. Mostanában nagy kultusza van az élő webkamerás közvetítéseknek: beleshetünk a gólyafészkekbe, bepillantást nyerhetünk kisállatok születésébe, viszont olyan még nem volt, hogy egy földrajzi eredetvédett, hungarikum gyümölcs, az abaúji térség csodája, - mely sehol máshol nem található meg - szemünk előtt fakassza virágszirmait.

A helyieknek ünnep ez az időszak, hiszen a Boldogkőváralja lábánál elterülő gönci kajszibarack virágzása jelzi az igazi tavasz, a kikelet kezdetét és azt, hogy idén is lesz mézédes termés, melyből megannyi finomság készül. Lelki szemeink előtt már szinte látjuk is nagymamánkat, ahogy sürög-forog a konyhában, kavargatja a rotyogó, aranysárga kajszit, miközben mennyei barackillat lengi be a teret, kiszökve az udvarra is. Az egész utca barackmámorban úszik és hamarosan beleharaphatunk a frissen sült, ropogós pitébe, melynek közepéből sejtelmesen folyik ki a bódító baracklekvár.

Persze a lekváron túl a kajszibarack sokszínű felhasználási módjainál csakis a képzeletünk szabhat határt. Kreatív módon beépíthető a főételekbe és desszertekbe, kipróbálhatjuk krémként, habként, mártásként, sütve és főzve egyaránt. Készíthetünk belőle mézet, szörpöt vagy  - az abaúji térség álomnedűjét, a szintén hungarikum -  gönci barackpálinkát. Az eredetvédett gönci barack minden formájában védjegye és hírvivője az abaúji vidéknek.

Azonban hosszú az út, amíg a téli álmából ébredő barackosban megjelenik az első termés, majd megízlelhetjük az első baracklekvárt. Éppen ezért csodálatos élmény élőben tanúja lenni annak az egyedülálló pillanatnak, amikor kifakadnak a gyönyörű virágszirmok a barackosban és újjászületik a természet. Most először Te is élőben követheted webkamerán keresztül a hungarikum gönci kajszibarack virágba borulását, hiszen bármelyik másodpercben teljesen kivirágozhat a gönci térség.

Kattints az alábbi linkre és kövesd minden pillanatát a virágzásnak: http://www.bestillo.hu/oldal/gonci-barack

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5714737329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása