Róma tényleg az örök város!
2019. április 20. írta: persica

Róma tényleg az örök város!

Ami még biztos, hogy a gladiátorok köztünk élnek :)

Római utunk harmadik napján talán a világ egyik leghíresebb lépcsőjéhez sétáltunk. A Spanyol lépcsőn órákat csücsültünk, fagylaltoztunk, hallgattuk a Piazza di Spagna-ról szoló zenét, néztük a Róma maratont futókat. (Amiért minden résztvevőnek, ez úton is respect, hiszen azokon a macskaköveket futni, nem éppen leányálom…)  A Spanyol lépcsőt megérkezésünk estélyén már megnéztük, meg is pihentünk ott, sok száz emberrel karöltve, néztük a római fiatalok nyüzsgő tömegét. Elképesztő hangulat uralkodott este is és reggel is, szinte buli volt ott lenni. Szerintem sokunk imádott filmje Gregory Peck és az elbűvölő Audrey Hepburn Római vakációja (1953) a mai napig vonzza ide a turistákat, hiszen a filmnek köszönhetően még ismertebbé vált ez a csodálatos találkozóhely Rómában. Kirándulásunk és a több kilométeres sétáink során megtekintettük a Pantheont is,mely ugyancsak Róma egyik jelképe. A Piazza Navona éttermei egyikében finom ebédet fogyasztottunk (imádom a hamisítatlan, vékony tésztás olasz pizzát, vagy a rántott cukkini virágot és persze a finom sonkáikat) és közben megcsodáltuk a téren a gigantikus szökőkútból álló remekművet is. Vittorio Emanuele II „írógép” néven elhíresült monumentális emlékműve szinte szemkápráztató, érdemes bemenni a múzeumokat megnézni, érdekes, történelmi kiállítás tárul elénk. Így méltán állíthatom, hogy minden nevezetes, monumentális római csodát tárt elénk ez a gyönyörű város, és élményekben gazdagon búcsúztunk tőle. Persze a shoppingolást az utolsó napra hagytuk, így nem távoztunk üres kézzel.  

Bővebb információ:  

A Spanyol lépcső: 1717-ben épült az összesen 138 lépcsőfokból álló lépcső, mely Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője! A rómaiak egyik kedvenc találkozóhelye, illetve természetesen a turisták is szívesen üldögélnek itt és pihenik ki a városnézés fáradalmait! A lényeg, hogy itt mindig sokan vannak! Nevét, a ma is itt található Spanyol Nagykövetségről kapta. Építését egy francia diplomatának, Étienne Gueffier-nek köszönheti, aki jelentős összeget adományozott azért, hogy ez a lépcső megépüljön. Ha megmásszuk mind a 138 lépcsőfokot, akkor a Trinitá dei Monti nevű templomhoz jutunk fel, amit 1585-ben szenteltek fel. A lépcső alján a Piazza di Spagna nevű hangulatos tér van, ahol még egy a XVII. században épített barokk szökőkút is áll.   

A Piazza Navona Róma történelmi központjának egyik tere, amelyet három barokk szökőkút díszít. A tér helyén egykor római aréna állt. 1520-ban a téren hirdették ki a Luther Mártont kiközösítő ítéletet, és itt égették el műveit is. A Piazza Navona ma az olasz főváros egyik legnyüzsgőbb tere, amelyet kávéházak és éttermek szegélyeznek. A Piazza Navonán ma három barokk szökőkút áll. A középső és legnagyobb kút, a Fontana dei Quattro Fiumi, vagyis a Négy folyó szökőkútja. 1647 és 1650 között épült X. Ince pápa megrendelésére. A kút négy férfi alakja négy kontinens folyóit jeleníti meg: a Nílust, a Gangeszt, a Dunát és a Rio de la Platát. A Nílust jelképező alak fejét lepel borítja, mivel a folyó forrását még nem ismerték akkoriban. A tér északi felén található a Neptun-kút (Fontana di Nettuno), a délin a Mór-kút (Fontana del Moro). Mindkettőt Giacomo della Porta építette, az előbbit 1576-ban. A Neptun szobrát körbevevő tengeri nimfákkal a 19. században egészítették ki a szökőkutat. A másik kút közepén álló Mór egy delfint tart a kezében; ez Bernini munkája, amelyet a 17. században helyeztek el. A tritónok szintén későbbi, 19. századi alkotások.   

Monumento a Vittorio Emanuele II a haza oltára , az ismeretlen katona sírja –dicsőiti az olasz szabadságharcot ez a hatalmas carrarai fehér márvány emlékmű az 1915-18-as háborúban Olaszország védelmében, elesett ismeretlen katona hamvai nyugszanak. A sír mellett állandóan két katona áll díszőrséget. Középen áll II. Viktor Emánuel lovasszobra, E. Chiaradia alkotása. Kétoldalt oszlopcsarnokok, tetején egy-egy bronzból öntött négyesfogat, a szárnyas Viktóriával, a Győzelem római istennőjével. Felső teraszáról Rómára lenyűgöző a látkép. Gyönyörködhetünk Sta Maria di Loreto és SS. Nome di Maria , Basilica di San Marco templomokban, gyönyörű kilátás nyílik a hatalmas monumentális Emlékmű tetejéről a Fórum Romanum –ra, ide sétáltunk át a Via Sacrán,a szent úton.   

A Pantheont i. e. 27-ben emeltette Marcus Vipsanius Agrippa, valószínűleg a korabeli Róma minden istenének együttes tiszteletére. Több tűzvész és átépítés után végleges, ma is látható formáját Hadrianus császár idején nyerte el, aki szinte az alapjaitól építtette újjá 126 körül. Építésze valószínűleg a damaszkuszi Apollodórosz volt. A Pantheon az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotása, ami fő tömegében ma is egykori formájában áll Róma központjában. A hengeres főépület előtt oszlopcsarnok (portico) áll tizenhat, gránitból készült korinthoszi oszloppal. Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája. A templom sírboltjaiban nyugszik két olasz király (II. Viktor Emánuel és I. Umbertó) is.

Kép: saját (PR)

Infó: Wikipedia

Köszönet az STA Travelnek! Mert: messze a legjobb! 

www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2514776908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása