Az IKEA a jövő lakhatási megoldásait kutatja az emberek többsége számára
2019. június 06. írta: persica

Az IKEA a jövő lakhatási megoldásait kutatja az emberek többsége számára

A világ városait a fokozott urbanizáció, az idősödő népesség, a klímaváltozás illetve a természetes nyersanyagok hiánya mellett a lakbérek kiszámíthatatlansága jellemzi. Egyértelműen újra kell gondolnunk a lakásokkal kapcsolatos elképzeléseinket, hogy a városokban élők számára fenntartható, megfizethető és társadalmilag egyenlő lakhatási feltételeket teremtsünk, és minél jobban hasznosítsuk a rendelkezésre álló lakótereket anélkül, hogy a funkcionalitás vagy az álmaink terén megalkuvást kelljen kötni. Az IKEA ezért kettő, a jövőre fókuszáló illetve egy lakhatással foglalkozó projektet és együttműködést indít útjára.

Egyre többen élnek illetve költöznek városokba. Hetente kb. 1,5 millióval nő a városlakók száma. Ez a tömeges városiasodás gyorsuló tendenciát mutat és a városok túlnépesedéséhez vezet, ugyanakkor a földterületek és a nyersanyagok fenntarthatatlan mértékű kizsákmányolását eredményezik.  Az IKEA célkitűzése, hogy jobb mindennapokat teremtsen az emberek többsége számára, levetővé téve, hogy kis alapterületű városi lakó- és életterekben is valóra válthassák az álomotthonukra vonatkozó elképzeléseiket.

Az IKEA a jövő olyan lakhatási kérdéseire válaszolva mint a növekvő városi közösségek a és kis terek három minta projektet mutat be.

Az IKEA, az Ikano Bostad és a SPACE10 együttműködése a lakóterületek tervezésében

Az IKEA kezdeményezésére két – „Better Living” és „The Urban Village” – projektet indult el a szebb mindennapok megteremtésére szolgáló lehetőségek felkutatása érdekében. Ezek fókuszában a zárt lakóközösségek sokrétű megközelítése áll, melyekben kiemelt szerepet kap egyrészt a hovatartozás érzése (ami bizonyítottan javítja az egészséget és növeli a boldogságot), másrészt a közös használatú szolgáltatásokhoz és létesítményekhez való hozzáférés (ide értve többek között a városi gazdálkodást, közösségi étkezést, fitneszt, közösségi közlekedést és kiskereskedelmet). 

Az Älmhultben zajló Democratic Design Days (Demokratikus Dizájn Napok) keretében az IKEA első alkalommal mutatja be ezt a két projektünket a szélesebb közönség számára, akik mindkét projektnek - fizikailag és digitális formában is - részesei lehetnek.

Better Living - IKEA és Ikano Bostad

Az Ikano Bostad és az IKEA, azonos alapítójuk lévén, hagyományaikban és értékeikben is osztoznak.  A település- és lakókörnyezet-fejlesztés, az ingatlankezelés, a lakberendezés illetve bútortervezés terén szerzett széleskörű tapasztalataikra és ismereteikre támaszkodva a projekt a jövő otthonaihoz kutat fel és fejleszt megoldásokat.

The Urban Village Project - SPACE10

A „The Urban Village Project” párbeszédet szeretne kezdeményezni a jövő lakásainak, lakókerületeinek, városainak tervezésével, építésével és megosztásával kapcsolatban. Feladata, hogy megoldást találjon az új városi valóság sürgető kihívásaira, miközben élhető, megfizethető és fenntartható otthonokat teremt az emberek számára. 

A SPACE10 által a nyilvánosság elé tárt „Urban Living Project” célja, hogy hangot adjon az emberek gondolatainak és reakcióinak. 

A „The Urban Village Project” koncepciójáról az www.urbanvillageproject.com weboldalon tájékozódhatsz.

Az IKEA és az ORI együtt fejleszti a ROGNAN robotbútort a kisterű lakásokba

Ahogy a városok egyre növekszenek, úgy egyre csökkennek lakóterek. Ezért keresi az IKEA azokat a rugalmas és innovatív megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy kis lakásaikkal kapcsolatban továbbra is nagy álmokat dédelgethessenek. Ebben nyújt segítséget az ORI-val együtt kifejlesztett ROGNAN robotbútor.

„Hosszú ideje fejlesztünk megoldásokat kisterű otthonokba, és pontosan tudjuk, hogy a lakásokban a legnagyobb kihívást egyrészt a tárolás jelenti, másrészt pedig, hogy elegendő hely jusson mindenre. Ez különösen a nagyvárosokban probléma, ahol gyakran kényszerülnek megalkuvásra az emberek a lakás egyes funkciói terén. Ezen szerettünk volna változtatni.” – meséli Seana Strawn, IKEA of Sweden új innovációkért felelős termékfejlesztője.

E cél elérésének érdekében az IKEA együttműködésre lépett az ORI amerikai startup céggel, amely robotbútort fejleszt modern lakóterekbe és különleges megoldással növeli a korlátozott alapterületű lakások kihasználtságát. Az együttműködés következtében megszületett a ROGNAN, ami olyan robotikus bútor megoldást nyújt kisterű lakásokba, amely az apróbb lakóteret okos lakássá változtatja úgy, hogy lakóit az otthon minden komfortjával és kényelmével ellátja.

A ROGNAN robotbútor – rendszerszerű működésével – az ORI robotikus platformjára épül, és az IKEA PLATSA tárolómegoldás geometriáját veszi alapul. Ez azt jelenti, hogy könnyen megváltoztathatod a ROGNAN robotbútor funkcióját illetve megjelenését, és a PLATSA tárolókat igény szerint máshová helyezheted. Tudatosabb, környezetbarátabb hozzáállást tesz lehetővé és meghosszabbítja a termékek élettartamát azzal, hogy a bútor adaptálható az élet által diktált változó igényekhez. A ROGNAN robotbútorral kompatibilis az IKEA TRÅDFRI okos szekrény- és gardróbvilágítás.

A ROGNAN formáját, funkcióját és árát a városi, extrém kis lakóterekben élő fogyasztókhoz igazította az IKEA hongkongi és japán kiskereskedelmi piacának adatai és ismerete illetve lakásfelkereséses esettanulmányok alapján.

A ROGNAN robotbútort elsőként Hong Kongban és Japánban vezetik be 2020-ban. 

Az IKEA a kisterű és multifunkcionális lakásokat kutatja a Greyhound Original Bangkokkal együttműködésben

Az IKEA legutóbbi felfedező útján Thaiföldön járt, ahol a Greyhound Original Bangkokkal együtt kisterű és multifunkcionális lakásokat tanulmányozott az otthonban fellépő problémák megoldása szempontjából. Ennek eredményeképpen született meg az Ázsia által inspirált SAMMANKOPPLA elnevezésű kollekció, amely „összekapcsolódást”, „egyesítést” jelent.

Az IKEA kíváncsian kutatja különböző kultúrákat és az otthoni életre vonatkozó elvárásaikat annak érdekében, hogy még szebbé tegye az emberek mindennapjait.  A kis terek, szűkös anyagi lehetőségek ellenére a világ minden táján hasonló kihívás előtt állnak az emberek: különleges tárgyakkal és látványos dizájnnal próbálják kifejezésre juttatni önmagukat. Ezúttal Ázsiába kalauzol az IKEA, ahol az újrahasznosítás, újra felhasználás és a kreatív megfontolások már a mindennapok tudatosságának részét képezik.

A SAMMANKOPPLA kollekció 2020-ban érkezik az IKEA áruházakba.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr10014881078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása